Jump to content

Odysseus

Članovi
 • Posts

  1,187
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Odysseus

 1. Hvala najlepše! Srećno i tebi sa Google pretragom studijskih setup-a za fotkanje automobila. ;) :)
 2. Nisam imao prilike da se iole ozbiljnije bavim studijskom fotografijom, tako da, pitaj boga kakvu bih ja fotku napravio ako bih sam radio, pa je malo bespredmetno da pokušam da dam pravi odgovor. :) Nego, nisu mi jasni tvoji komentari. Prvo kažeš da je jedina zamerka to što nisam malo utegao sliku u PP-u, a onda kažeš da je render skroz beživotan. :blink: Ali hajde da budemo praktični. Recimo da bih pokušao da dobijem fotku koja je veoma slična prvoj i pokušao (sa svojim više nego skromnim poznavanjem studijske rasvete, ali, hbg, ti si me uvalio u poziciju studijskog fotografa, pa moram :D), da dobijem bolje, lepše i izraženije hajlajte. Edit: Ma, može, nego su te osnovne stvari mnogo lakše za izvesti u LR-u, pogotovo kad imaš više fotki za sređivanje. :) Nemaoj navodnike, znam ja da se tebi ovo novo sviđa. Vidi kako je lepo nabudžen kontrast. :P
 3. Evo, da li je ovakav render više po meri cenjenih kolega iz teme? Užasan je po mnogo čemu i zbudžen, ali, tema je ipak WIP, pa ću dozvoliti sebi da ga stavim samo da nešto podcrtam. Vreme izrade: oko 20 minuta! Nepunih 10 minuta podešavanja svetala u HDR LS-u; oko 5 minuta samog rendera i par minuta sređivanja. Za prethodni? Samo za nameštanje svetala mi je otišlo malo više od dva sata (doduše, za ostalo mi nije trebalo ni izdaleka toliko). Naravno, ima jedna mala razlika. Ono su bili Vray light-ovi koje sam podešavao ručno, a ovo je samo jedan sa HDR mapom na kojoj se pojedinačna svetla podešavaju "poluatomatski". Zašto sam radio prvi render na teži način. Mala vežbica i jednostavno nekada volim da radim stvari na teži način (uvek pomislim, recimo, na današnje mlađe generacije u kojima i neki od pametnijih pojedinaca imaju problema da napamet saberu 173 i 39 i onda mi nije teško da se odreknem olakšica i radim stvari na teži način). Izazov samom sebi itd. Mislim da će čak i Pail da mi poveruje (then again, ko zna :D), da bih čak i ja ovde mogao nešto pravo da izvučem kada bih utrošio dva sata na sređivanje HDR mape u LS-u. :) Za one koji ne znaju, dotični program ima brush koji korisniku dozvoljava da postavi hajlajt tamo gde želi - jednim klikom (nije baš toliko jednostavno, ali uz iole uloženog truda, dobije se solidan rezultat). Nije banalno, ali nije ni mnogo teško. :) Inače i Max ima opciju Place Highlight (to valda svako ko čita ovo zna), ali kao što rekoh, sa Vray light-ovima nije vredelo ni posle dva sata (Place Highlight sam manje-više odmah batalio jer nije vredelo za komplikovanije hajlajte, a ove jednostavnije sam mogao i sam - ručno). A, ovde, posle bukvalno par minuta efektivnog rada (i još toliko vremena utrošenog na čekanje da se Vray RT opasulji pri apdejtovanju :D) - hajlajti na sve strane. :)
 4. Joj, čemu ovo? :rolleyes: Zašto ponovo ovako? Pošto mi se čini da se ovde ipak, nažalost, prenosi duh one nesrećne teme sa kraja prošle godine (iako sam se nadao da to neće da se desi), da ja tebe nešto pitam .... (Prvo da spomenem da znam šta je Fresnel-ov efekat i da nema potrebe da me upućuješ na Wikipediju, niti da stavljaš ovde google linkove. ;) Te dve stvari ja mislim da zna svako da koristi i to što ih postavljaš ovde smatram čistim pokušajem omalovažavanja. Slagao bih kad bih rekao da može da mi deluje drugačije.) Smatraš da je ružno da se ja pozivam na tuđe teme, ali zaštio ja ne bih znao s kim pričam. ;) Ajde probaj da mi odgovoriš na jedno pitanje .... Najljubaznije bih te zamolio da pogledaš svoju temu o modelu/renderu Stojadina. Pogledaj kako izgledaju senke između stakla i kvake (nekako mrljavo sive). Ako si ti tolika "firma" (a, ne kao ja, "klošar" koga treba uputiti da gleda Wikipediju), što je i tebe zeznuo Fresnel-ov efekat (isto bezvezno sivilo, koje objektivno ne smeta nešto mnogo, ali ako ga primećujemo, aj da ga primetimo svuda)? Kapiraš? Ako znaš sve što treba o Fresnel efektu i znaš da koristiš Wikipediju i da preko Google-a tražiš studijske setup-e za fotografisanje automobila, što tvoj render ispoljava maltene iste nedostatke kao moj? I pri tom se trudiš da "nalegneš" na mene. Što lepo prvo sam ne naučiš da renderuješ skroz kako treba. Proguglaj malo, potrudi se malo. :) (Biću iskren, meni se taj tvoj render zapravo dopada u nekom najosnovnijem smislu boje, simpatičnog modela i delimično - osvetljenja. Ali hajlajti mi se ne sviđaju maltene uopšte, a, ako treba, mogu da mu nađem i još koji nedostatak.) Veruj mi, ja tebe ne pokušavam da omalovažim (Karma i sve ostalo; ali nisam nešto siguran da suprotno važi ;)). Samo hoću da ti ukažem na to da i tvom (i svačijem) radu mogu da se nađu nedostaci i da ni ti meni nisi, ni iz daleka, pokazao da umeš da otkloniš sve nedostatke na svojim renderima i time zavredeo da u odnosu na mene nastupaš sa pozicije autoriteta, onako kako uporno pokušavaš. Dakle, uopšte nije problem da ti dovodiš u pitanje moj render, komentarišeš i kritikuješ. Ali, mislim da bi ipak morao da nađeš lepši i bolji način obraćanja i svakako ne bi bilo loše da (pre svega, zarad sebe samog), prvo "izvadiš brvno iz oka svojega". :) Malo poštovanja i međusobnog uvažavanja nije na odmet. Ali, ako ovde, ne daj Bože, nastane onakva nesuvisla diskusija (ili, još više ne daj Bože, ona trula atmosfera), kakva je nastala u prethodnoj temi, ja neću odgovarati na nepotrebna pitanja (dovoljno je ono bilo; stvarno imam pametnija posla nego da na to gubim vreme).
 5. Šta sam radio od PP-a? Ništa posebno. Samo LR: Exposure +0.24; Contrast +17; Highlights +12; Shadows +14 (e, ovo možda nije trebalo); Whites +3; Blacks -2; Post-Crop Vignetting -9. To je to. Deinstalirao Vivezu. Ipak nisam ja lemur (ili koju si već životinju spomenuo). Ali, čeprkao sam malo Lr, pa, ako hoćeš, probaj sa JPG fajlom u LR-u: WB Tint -5; Exposure -0,36; Highlights +24; Shadows -12 ()može malo i Clarity-ja, Vibrance-a i zasićenja) ... pa mi reci šta misliš? Meni se to možda više sviđa, ali okačio sam to što sam okačio u stanju u kom sam okačio. (U prevodu, šta je najvažnije: mislim da WB i jeste bio možda malo s-j-b-n, ali nije mi delovalo juče tako uz dnevno svetlo. Ko će ga znati. :huh:) Doduše, ako ti je ovaj render generalno beživotan, ja tu ne mogu ništa i Lr neće pomoći.:) Meni se dopao i prvi (uz ogradu po pitanju hajlajta sa suvozačeve strane), ali 100 paukova - 400 pari nogu i to.
 6. Ček, ne razumem baš najbolje: misliš da nisam budžio kontrast uopšte ili misliš da sam preterao sa kontrastom po ugledu na "tvoju malenkost". :D Verovatno je ipak ovo prvo (mada, ko će ga znati :D)? :) Kako god bilo - grešiš. :D Nasvirao sam kontrast i malo previše za moj ukus (definitivno manje od 20%, ali opet je to previše PP-a za moje pojmove). Nije to jedini vid PP-a ovde. Ima malo i povećanja zasićenja i slično, ali to valjda svako vidi. Da bbudem iskren, instalirao sam pre 20 min i Vivezu kad sam video komentar (ne držim je inače na kompu), pa malo dodao svega (vrlo malo) .... i jeste "bolje", ali onda malo sačekam i iščistim mozak, pa pogledam ovaj render iz teme .... i onda mi on izgleda "bolje", zato što je umereniji. :huh: (Inače, što se tiče onog "jedino", ovaj render ima jedan prilično ubedljivi nedostatak tehničke prirode, ali, pošto to drugi ili ne primećuju, ili ne spominju, ne moram ni ja to da radim. :)) A, što se tiče onog P.S. dela .... da ostavimo ipak ovde "onu" temu po strani?
 7. Bez ljutnje, ali okačio sam sve što sam imao nameru da okačim u ovoj temi. :) Hteo sam da prikažem samo ovaj render (i ništa drugo) i da za njega zatražim kritiku. Ima prekid, veruj mi i vrlo je očigledan. Evo, vidi .... klik ... klik .... klik .... klik .... (Namerno sam stavio slike jednog očiglednog "prekida" i tri relativno suptilna.) Evo, sada vidi kako izgleda kada postoji prelaz na istom mestu (BTW, model koji iz nekog razloga jako želim da napravim) .... klik .... Da sam birao drugi/bolji kadar (ali, nisam, birao sam ovaj jer mi se sviđa), moglo je da ispadne bolje sve oko hajlajta, ali prekid hajlajta se uvek vidi (manje ili više, ali - vidi se). Kako što rekoh, za render, u smislu osvetljenja itd, sam apsolutno spreman da trpim kritike. Namerno sam ostavio diskretne hajlajte i, ako neko hoće to da dovede u pitanje - samo neka izvoli (i meni lično mnogo smeta, ali sve ostalo - a probao sam mnogo šta - mi ssmeta još više). :) Ja u ovom kadru nisam uspeo da izvučem bolje hajlajte. Takvi kakvi su - namerno su napravljeni. Tri svetla sa suvozačeve strane: jedno pravi dve šlajfne (onu trouglastu u donjem delu i onu gornju, najširu), a druga dva prave ona dva hajlajta na zadnjem krilu.
 8. Aha, pa ja sam baš i mislio da je dodato zato da bi se zima što bolje dočarala. :D
 9. Pitam se da li je čovek naknadno dodao hajlajt na tom-i-tom mestu, ili je stvarno tako ispalo iz aparata. :D
 10. Hvala na komentarima. Za te hajlajte se slažem, ali pokušao sam mnogo šta (da ih postavim na različitu visinu, da ih suzim/proširi, dodam/oduzmem), ali jednostavno nisam uspeo da uskladim sve zahteve: da se očuva ova atmosfera (koja je otprilike onakva kako sam zamišljao da treba za render ovog modela), a da istovremeno hajlajti budu takvi da dolaze do izražaja - ali ne dominiraju i ne bodu oči. Ovo poslednje mi je bio veliki problem za koji nisam našao rešenje kojim bih bio iole zadovoljan. Kvaka 22 otprilike. Mom oku nekako strašno smeta to što se površina lomi između vrata i zadnjeg krila (jednostavno tako je i na pravom automobilu), i onda tu pucaju hajlajti i onda, kako god da se model osvetli i fotografiše ili izrenderuje, nekako prvo to primetim (a, pretpostavljam da bi tako bilo i sa većinom posmatrača). Ako ostavim hajlajte ovako, malo su možda suviše neupadljivi. Ako ih pojalčam malo, onda samo počnu da privlače pažnju na sebe na neki čudan, potmuli način. Ako ih pojačam ponešto/podosta, onda tek ne vredi. Što su jači ti hajlajti, jači je i pomenuti efekat pucanja hajlajta na prelazu između dve površine. Cenim da bi neki baš dobri, prigodni IES-ovi možda mogli da izvade stvar, ali od onih koje sam probao, nijedan nije dao neke posebno dobre rezultate, bolje od ovoga što sam dobio.
 11. Prošlu godinu smo loše završili ovde na 3D forumu. Valjda ćemo u novoj godini bolje postupati. Srećna Nova godina svima! Komentari i kritike dobrodošli.
 12. Jesi radio nekada sa decom? Jesi nekada pokušao da držiš pažnju deci? Svi misle da je lako/nije (mnogo) teško i da će predpubertetlije oberučke prihvatiti da, nešto što je odraslima jako zanimljivo, rade polako i sistematično, zato što tako treba i zato što se tako radi. Ja sam isto mislio da ne bi trebalo da je previše teško da omladina prihvati ozbiljan pristup, bar kod 3D modelovanja, grafičkog dizajna i sličnihih, zanimljivih oblasti. Ne ide tako, veruj mi na reč. Sama tematika ih zanima, ali ne i ozbiljan pristup. Jako bistra deca vrlo lako shvate da na internetu postoji obilje gotovih rešenja za skoro pa bilo šta što se izrađuje na računaru i onda je ubediti ih da krenu "od nule" i sami rade sve što treba, gotovo sizifovski posao. Doduše, ima klinaca koji imaju volje, discipline i svega što je potrebno da ovakve stvari rade skroz ozbiljno, ali velika većina ljudi se u tom smislu izgradi tek oko 17-18 godine. Možda pristup po PS-u uspe sa jednim detetom ili par klinaca, ali sa iole većim razredom, otprilike nema teoretske šanse. Ko radi sa decom/omladinom, mora da buide diplomatičan. Nekada mora da bude i po njihovom. Osim nekolicini članova koji su došli ovde isključivo da ošinu po meni lično bez pravog povoda i time više rekli o sebi nego o meni, svima ostalima upućujem iskreno izvinjenje što sam ovu temu pokrenuo. Niti sam tražio tapšanje po ramenu za ovakav model, niti sam hteo da provociram. Pre svega mi je žao što sam uopšte napravio ovaj model (iako sam to uradio da bih nekoga usrećio i motivisao), jer način izrade ovog modela kosi se sa svim mojim principima i tu sam spreman da trpim kritike, ako treba. Zamolio bih samo članove koji inače ne obilaze fotografski forum (koji ja obilazim otprilike mnogo više nego ovaj 3D, pa sam izgleda naviknut na tamošnji mentalitet), da ga obiđu i uvere se da je tamo gotovo redovna pojava da neko (i od članova sa velikim umećem i od onih sa manjim) okači neku "meh" fotkicu, samo zato što je njemu draga ili iz bilo kog razloga, eto, čisto onako kao neku usputnu stanicu ili šta već. Takve radove otprilike niko ne komentariše i svima ok. Ja sam mislio da će tako proći i ono što sam ja okačio ovde, ali sam očigledno pogrešio.
 13. Trlababalan, idi radi nešto korisno. Mani se ove teme. ;)
 14. Bez ljutnje, ono iz posta pre citata nisam čitao (preleteo sam samo i skapirao da verglaš iste stvari). Ali, što se ovoga tiče ... ... neću da se ljutim ako budemo diskutovali. Samo da naglasim da nije baš klasičan tutorijal i nije na "srpskom". :) Imam samo video fajl (bez tona i dodatnog teksta). Snimljen sadržaj ekrana dok seckam poligončiće i nije ceo proces već samo prvih desetak minuta. Okačiću malo kasnije, a možemo i o mesh-u da diskutujemo (i o onom iz druge teme i o ovom). Pročitaj samo šta sam posledenj napisao u pretposlednjem postu, i u datim okolnostima mi je to kako sam napravio delovalo najpametnije. Edit: "Iz bolesne radoznalosti" ipak pročitah i ostalo .... Dovoljna je prosta rečenica: nisam očekivao nikakve komentare. :) Zaklinjem se životom ("i ranjenom dušom svojom"), da sam ZAISTA očekivao da ni ovde niko neće napisati ništa, kao ni za onaj drugi model. Eno, u foto forumu ima tema koliko voliš gde niko ne odgovara. Fotka ko snapshot, a temu tipa postavi neko od najultrajeminentnijih članova. I svima tako ok. Nema stava da se mora komentarisati. :)
 15. U tvojim postovima vidim vrhunski nedostatak objektivnosti i debelu zamena teza, a onda vidim tvoj user name među rednicima i ne mogu da verujem! Tebi je, kao uredniku, win to što je neko došao, po**** se po temi koju sam pokrenuo i onda rekao da sam ja to uradio? Vrlo zanimljivo. ;) Zar je stvarno toliki problem ako se stavi render koji nije produckijskog kvaliteta i napiše (posredno, ali nimalo skriveno), da je rad postavljen čisto onako? Zašto sam ja dužan toliko da se pravdam? Kome ... Nekome ko u svom portfoliu drži grbave poligone (možda eventualno i pravi objekat jeste tako grbav u prednjem delu) i spaljene hajlajte (možda je to uradio namerno zato što mnoge mušterije vole, ali deluje očajno, pogotovo zato što je model korektan, ali tim gore). I onda dođe ovde da pegla mene po pitanju prezentacije u radovima. Ko ga je tražio. Znao sam i pre nego što sam video njegove radove da takav stav može imati samo neko ko nije ni izdaleka onoliko kompetentan koliko misli da jeste. Ili tebi, od koga nikada nisam video ništa specijalno? (Zaista ne volim ovakve stvari da pišem, ali kada govorim sa ljudima koji nisu skroz sazreli, a pritom se ne libe da vređaju moj rad i mene, onda moraju i oni da osete da ne pričaju sa nekim ko će dozvoliti da se po njemu gazi. ;)) Nek dobijem tempban ili šta već zbog ovogfa, ali samo da znaš da se nisi promenio za ovih 10-12 godina. I dalje si jako nezreo i ne kapiraš stvari. Ali, ima nade. Samo malo treba izmeniti stav. :) Ovo je jedino oko čega se slažemo, pogotovo zato što sam i sam više puta opominjao ljude da teme na forumima nisu njihove. Sa druge strane, tema gde neko prezentuje svoj rad (gde god da je uperio svetlo kada ga je pravio), jeste njegova/njena, u toj meri da drugi tu ne bi trebalo da dolaze i ostavljaju svoje frustracije. EDIT: Hoće nešto oko ovoga .... .... da pomogne ako okačim video u kome modelujem (cca.) prve dve trećine onog modela iz druge teme? Eto, da bi ti bio srećan/srećniji ..... kako god? (Sumnjam da hoće, ali hajde da pitam.)
 16. Evo da dodam nešto što su verovatno mnogi očekivali da vide na početku. Relativno normalan render. Ja ovo smatram poludovršenim, ali nemam inspiraciju da ga učinim boljim (čak ni da ispravljam neke poveće nedostatke sa osvetljenjem, to je to sa tri Vray light-a, čak nisam ni HDR Light Studio pokretao), zato što je i sam model polovičan (realno, ipak nešto kao "tročetvrtiničan", ali nije pravi model), a da ne govorimo o "drugim" razlozima i stvarima koje su mi prošle nedelje crpile energiju i kvarile raspoloženje. Ako budem nekada dovršio ovaj model, napraviću i adekvatan render, ali iskreno, ne vidim da će se to desiti. Temu jesam pokrenuo bez ikakvih pretenzija. Stavio sam "rad" u naziv, čisto da neko zna da nije tema o tutorijalima, besplatnim 3d modelima ili čemu već. Bio sam srećan što se u onoj drugoj temi niko nije javio jer - nije ni trebalo (javio se jedan član, ali na kraju nisam ni stigao da mu odgovorim, jer je ovde krenulo "veselje"). Ovo nije ni WIP, a zapravo i nisam pravio ovaj model za svoju dušu. Ovo je pravljeno u obrazovne svrhe. Treba da objašnjavam tehnike modelovanja nekoj talentovanoj mlađariji koja nema (skoro nikakvo) prethodno iskustvo sa modelovanjem. Budući da jesu talentovani i sposobni, dolazi u obzir da pravimo onaj model iz druge teme, a možda i ovaj, ali, budući da nemaju iskustva, otprilike ne dolazi u obzir da se pravi pravi high-poly model (nema se ni vremena, a kamoli ovo što sam već naveo). Cilj je bio da se napravi što bolji model na što lakši način.
 17. Čuli ste ljudi: Odisej vas vara (on prodaje vas .... za gomilu para). (Jbt, dokon pop i jariće krsti. :rolleyes:) Evo ga i plastikaner, da ne plaču pojedinci. Ako obećaju da neće više trolovati moje teme, staviću im hajlajte i na dršku i ostala mesta. Napraviću im ako treba i neki pravi render. Ljudi smo .... praznici stižu ........
 18. Kamo sreće da nisam tolika budaletina kolika jesam, pa da ne trošim vreme na gluposti. Šta mi to treba u životu (kamo sreće da sam ja bio toliko pametan da ne čitam postove i kuliram ljude). :rolleyes:
 19. Pošto neke detalje ne želim da iznosim javno, tvom vrlom "bratu" sam poslao privatnu poruku sa objašnjenjima, a dotični se nije udostojio da pošalje odgovor. Ja ne volim da gubim vreme pravdajući sebe bez potrebe i pričajući sam sa sobom! ;) Rekao sam sebi da ću da pustim ovu nesrećnu temu da potone, ali, pošto ja nemam talenat za neuvažavanje drugih (osim, naravno, kada se pokažu dostojnim neuvažavanja ;)), poslaću ti PM. Pošteno si odmerio vreme za modelovanje, premda je meni trebalo solidno manje od par dana (sve je bilo gotovo za manje od 24h, a pri tom sam išao na posao, spavao i bavio se i drugim stvarima). Ni ja nisam bog zna kakav modelar i nisam nešto brz (nikad se nisam ložio na brzinu u tom smislu), ali svejedno. :) -Da, detalji neki su katastrofa (i da sam radio model za prave, ne bi to bilo ostavljeno tako), ali ne i .... -"Zvezda" na rukohvatu. Nisam baš u fazonu da odavde kontaktiram firmu Colt i raspitujem se o detaljima njihovog oružja. :D Ali, koliko kapiram, to je deo zadnjeg nišana, koji se verovatno pritisne i okreće da bi se izabrala daljina gađanja, tako da to nije random detalj. Na kraju, zašto mešanje tehnika? Zato što je to ovde realno najbolji izbor. :)
 20. Uvažavam tvoje mišljenje, ali ja ovde nemam nikakvih problema da zapazim one detalje kojih zaista i ima na modelu (bez truda i napinjanja, naravno). Dakle, render je rađen namerno ovako, i ja i dalje stojim iza njega. Namerno, namerno. Imaš PM.
 21. Što da ne. Sasvim se sve fino uklapa na slici.
 22. Nikada nije bio nešto posebno, a onda je u nekom trenutku postao malo previše restriktivan. Što bi rekao Majkl Korleone, it's not personal. :D Fotka je vrlo zanimljiva meni i dopada mi se, samo bih rekao da stari gospodin ipak ne deluje dovoljno staro da bi mogao za prave imati veze sa godinom sa slike. Pre bi se reklo da se čovek rodio negde u to vreme (nije da to sve ovoj slici dodaje ili oduzima vrednost, ali eto, pade mi na pamet :)).
×
×
 • Create New...