Jump to content

Darkos

Članovi
 • Posts

  286
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Darkos

 1. Opet ja sa pitanjima. Imamo poveliki MEP model, ~900Mb i još nije gotov. Projekat se radi za nemačko tržište, i sve instalacije se povezuju od početka do kraja (ne samo da "izgleda" lepo, nego se rade i proračuni kroz eksterne programe kojima je revit model ulaz). Tako da povezujemo i električna kola, i ViK, i HVAC itd. Problem je što će fajl do kraja rada da prebaci 1,5Gb po nekoj mojoj proceni. Već sada je rad prilično usporen. Lomimo se između toga da guramo ovako kako jeste (sve instalacije u jednom modelu); i da ga podelimo na nekoliko struka (elektro, mašinstvo, ViK, Sprinkler itd). Problem je u tome što je naša obaveza i clash-free model, tj mi radimo sinhronizaciju svih instalacija. E sad, dok je sve u jednom modelu, workflow je prilično usporen. Ako razdvojimo u više modela, ima da 2x više radimo sinhronizaciju instalacija. Da li postoji neko kompromisno rešenje? Koja je praksa u drugim firmama? Sve se nadam da postoji neko rešenje koje ne znam, a koje bi nam dalo najbolje iz oba sveta :)
 2. Dobio sam na poklon 50mm 1.8 STM. Iznenađujuće dobar objektiv za te novce! :)
 3. Da li još uvek ima "paradajz" filmova u DMu? Poslednja 2x kad sam usput navraćao kod mene nije bilo, pa ne znam da li je lokalna situacija, ili ih generalno više nemaju. Volim na more da ponesem jednu rolnu, džaba dslr... :)
 4. Meni je procurila DiCapac kesa od ~50Eur prošle godine na moru... prvo letovanje radila super, a prošle godine 7i dan procurila na spoju kese i plastičnog navoja. Znači, ne spoj navoj-navoj, već deo gde je navoj "zavaren" za kesu... ne znam da li sam ja pocepao, ili je se jednostavno pohabala, ili nešto treće - okreni, obrni, za 600D je to bilo poslednje letovanje (voda ušla u donji deo kese, pa je korodirala matična ploča na aparatu). Sva sreća pa se 15-85 pokvasio samo spolja, i radi kao da se ništa nije desilo :).
 5. Ako kupuješ nov aparat, vredi da pogledaš i kod Axela - dobijaš zvaničnu domaću garanciju, a cene su povoljne kao da je švercovano iz Mađarske :) Za konkretan model: Canon 700D/750D/760D; od Nikona nešto iz serije 5xxx i ima da se nauživaš :) (mislim da je bolje da uzmeš malo starije = jeftinije telo, a da ostatak novca ide dodatni objektiv, ili bolji od onog najjeftinijieg kit 18-55)...
 6. Moj ti je savet da ni ne proveravaš... aparat je već kupljen, radi, izgleda kao nov - sem ako nemaš nameru da proveriš broj okidanja i vratiš ga nazad (dobiješ novac nazad), nemoj džabe da se nerviraš. Mislim, ništa ne dobijaš, a ako ima mnogo okidanja samo se nerviraš :)
 7. Hvala, Peđa! Nisam znao za ovo sa CADom i 3,6km - tačno to bi moglo da pravi probleme. Probaću prvom sledećom prilikom. Što se tiče Spot Cooridnates, ako budemo radili taj posao, definitivno ću morati da tražim neki addin... Hvala još jednom na svim savetima! :)
 8. Peđa, hvala na odgovoru. Nemam u svim crtežima koje dobijam koordinate (različiti projektanti); ali su svi postavljeni tako da im je 0,0,0 na istom mestu (kad uradim copy/pasteorigin u cadu, svi crteži se lepo uklapaju). Hoću da kažem da mogu ja po potrebi da docrtam neku tačku koja mi odgovara, a koja bi na svim crtežima bila na istom mestu. Ovo opet podrazumeva da sve crteže koje dobijam od projektanta moram ja da "editujem", tj da ima docrtavam tu određenu tačku... Sad imam još jedno pitanje. U Revitu postoji opcija Spot Coordinates, koja očitava koordinate tačke. Da li mogu da podesim da mi tag ne ispisuje koordinate, već redni broj; a da potom revit automatski očita i u nekom drugom sheetu/pogledu napravi tabelu u kojoj će u 4 kolone biti: ime taga (koje bi se možda automatski dodeljivalo 1, 2, 3,....); N koordinata, E koordinata, Elevation? Konkretno, u pitanju je projekat koji obuhvata put (ulicu), koji na ~2km treba da ima oko 3,000 ovakvih tagova. Ideja je da se tagovi budu numerisani, a da revit sam, u odvojenom sheetu, prikaže njeihov položaj... nikada ovo nisam radio, a automatizacija bi mi znatno olakšala posao. Da ne spominjem to da pri pomeranju bilo koje od tačaka (spot coordinates), bi se tabela aurirala automatski; a ne ručnu (ako bih ručno pravio tabelu sa ovoliko unosa)... Dobrodošao je i neki link, da me malo uvede u materiju, ne morate da se mučite da kucate sve ako je komplikovano :)
 9. Kod Axela nov 1200D sa 18-55IS 314Eur... jeste to ispod 400Eur, ali je i ispod 1000E ;) :)
 10. Pozdrav svima, da li možda znate neki način da se u revitu ispravno linkuju CAD crteži koji su veći od famoznih 20 milja (33km)? Kad kažem ispravno, mislim na to da radi ili Origin to origin; ili by shared coordinates; a da pri tome, pri zumiranju linije u crtežu ne "igraju" - nisu prave, već kao da se pomeraju prilikom zumiranja... Mislim da je ovo "feature" revita, ali ajde da pitam, možda postoji neka fora koju ne znam... p.s. pozz za Miletu :)
 11. Goške, neke fotke sa sajta ne staju na monitor po visini, možda je i do mene (1920x1080 u firefox-u) Mimo tog problemčića, fotke super. ;)
 12. Na pijaci na Zelenom Vencu - neko od kolega će već znati tačno mesto.
 13. Recovery email imam - to mi je drugi gmail; telefon im nisam dao (taj korak Skip); sledeći korak Looks good (ako ti se čini da su tvoji računari/telefoni/tableti logovani); i Done ako te aplikacije zaista imaju odobren pristup nalogu. Hoću reći, ne traže nešto specijalno? A opet, ja sam svestan da se sve "prati" i negde skladišti, tako da online informacije o nama postoje - i dostupne su onome ko ima pristup. Gmail, Dropbox, android telefon... Nisam mislio ništa da pametujem - nije obavezujuća ponuda :)
 14. Sinoć sam naleteo na ovo, a sad se podsetih na FBu - ako nekome trebaju 2 dodatna Gb za gmail (gdrive i prateće G servise), dovoljno je da se ulogujete na ovom linku, odradite par koraka i to je to: https://accounts.google.com/ServiceLogin?se...&authuser=0 Uživajte! :) (ako je već neko okačio temu - sry moderaciji, nisam video)
 15. Bump! Baterija LP-E8 30Eur Punjač LC-E8E 20Eur Canon strap 10Eur Kutija (kartonska) od Canon 600D 5Eur :) Ko kupi bateriju, može da dobije kutiju gratis ;D, punjač i strap otišli.
 16. Sve najbolje u 2016., srećna Nova godina! :)
 17. Danas sam uzeo 700D kod Axela; a baterija i punjač su mi višak. Novi, nekorišteni, original Canon. Ja imam od svog bivšeg 600D punjač i 2 baterije, tako da mi ovo ne treba... Imam i neotpakovan strap koji je došao uz telo, takođe višak :). I malo da se nasmejete, kutija od 600D + 18-55 (samo kutija) :D Baterija LP-E8 30Eur Punjač LC-E8E 20Eur Canon strap 10Eur Kutija (kartonska) od Canon 600D 5Eur :) Lično preuzimanje na Novom Beogradu, ili slanje kurirskim službama. Kontakt ovde na poruke, ili na darkorudar@gmail.com, ili na 064/276-23-74 Pozdrav, Darko (sry na maloj typo grešci, tačna oznaka punjača je LC-E8E, a ne kao što piše u naslovu teme)
 18. Fotografije se postavljaju anonimno, ne ovde u temu, itd... piše u pravilima takmičenja ;)
 19. U životu nisam svirao žičani instrument, pa mi je opet bilo drago kad je Doktor izbacio prethodnu knjigu, i podelio je sa drugarima ovde. E, ovoj se još više radujem! :)
 20. Čini mi se da kad znaju da šalju u inostranstvo, tj u Srbiju, u startu ti naplate cenu bez PDVa. Pretpostavljam da u tom slučaju PDV+Carina malo manje "bole" nego što si planirao...
 21. Nema nikakvih foto-popusta ni za praznike, bar ne da ja znam za njih... ni generalno IT opreme. Nego, cyber monday sutra? :P :D
 22. Znam da je nama USA po cenama nedostižna, meni nažalost i kupovina tamo (nemam nikog ko putuje na tu stranu pa može da mi donese aparat/objektiv; a sa carinom se ne bih isprobavao za tako nešto). Mislio sam baš na naše cene, tj. naše prodavnice i "prodavnice"; ali izgleda da ništa od toga, barem online ne nađoh da se nešto nudi jeftinije danas nego inače.
 23. Da li će možda negde kod nas sutra biti sniženja foto opreme? Nađoh na eBay-u sumnjivo jeftin 5DIII; a i na zvaničnom Canon shop-u fino jeftin refubrished 700D sa 18-55 i 55-250 u paketu. Cene super, ali džabe :D Da nema kod nas nekih akcija?
 24. Ljudi, imam molbu: dajte linkove nekih prodavnica DSLR-ova u Beogradu. Na pamet su mi pali već: Axel Fotodiskont Fotostore PCfoto Da ubacim u bookmarks, pa da mogu da poredim cene između raznih izvora kao čovek. Može isto i za oglase, pored naših ovde na Zoni znam za fotoberza.rs, KP - šta još? Hvala unapred :)
 25. Ček, bre, ako ti neko ćorne gorivo iz automobila (kao tokom veselih 90-ih), da li kupuješ novi auto, ili gorivo? :) Naravno da je moguće kupiti samo bateriju. Možeš da kupiš originalnu, a možeš i neku (jeftiniju, verovatno i malo manje kvalitetnu) kopiju. Ako nema kod nas, naručiš online. Edit: Ukucaš na google Nikon 1 baterija, i uživaš...
×
×
 • Create New...