Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Content Count

  4,775
 • Joined

 • Last visited

Posts posted by yagodinac

 1. @Work: nešto mi se urezalo u svest da je F4L IS negde oko 700-800e (jeste, bio je pre 10 godina 😆), pa otuda iznenađenje cenom od 1600$. Inače se već deceniju ipo F4L bez IS prodaju polovni za 400e, +/- neka cifra zavisno od stanja i hitnosti prodaje, pa mu ovih 1.6k onda dođe kao hladan tuš. Ja sam tipičan amater kome praktično ništa nasušno ne treba, već mi treba sve pomalo, i onda uglavnom gledam odnos uloženo/dobijeno.

 2. Lepe fotke a i taj telac radi posao za sve pare. Ne smem da zamislim kako bi te poslužila recimo Sigma 150-500, 50-500 ili neki sličan monstruozni zum.

  Nego nešto drugo mi privlači pažnju, fizička sličnost sa našim domaćim guskama je prilično upadljiva. Verovatno su skoro pripitomljene.

 3. Da, sad kapiram. Obe su dobre samo je druga nekako više dobra... 😄

  Ako manemo kompoziciju bolje je svetlo na drugoj, obrada mekša a i moj omiljeni Mesec dodaje poene.

  Dodatak: ...'m ti Sunce, što je taj 16-35 oštar po rubovima, totalno druga galaksija za stari 17-40 npr. Napravili su ga za medalju, što kažu Olijevci "kao da je telecentričan".

 4. U par navrata sam uzimao novo, sve ostalo polovno. Kad uzimaš polovan auto imaš veće šanse da se pređeš nego ovde pošto su aparati generalno manje podložni habanju ako se koriste amaterski. Oni drugi, koji za kratko vreme ispucaju veliku količinu snimaka se vrlo lako vide: pohaban eksterior, rukohvati, vrlo često budu i bukvalno prljavi strepovi i sl. Jedini deo koji se mehanički haba je zavesica.

  Pravi broj snimaka se vrlo lako vidi pomoću softvera i to govori najviše o stanju aparata i zavesice (amaterskaXXXd  tela su ispod 30 hiljada praktično nova, dvocifreni ispod 50 su po meni tek razrađeni a jednocifreni sve ispod 100 hiljada je dobar posao ako uzmeš). Nema pravila oko toga; meni je 20D pre desetak godina bio isterao oko 250 hiljada sa originalnom zavesicom a jednom uvaženom članu ovde je na nepunih 40 hiljada riknuo D3 - normalno bi bilo da bude obrnuto ali ovo su ekstremni primeri i ilustracija da je to u neku ruku i lutrija. Nema veze, kad/ako se to desi zameni se i onda brojač bukvalno kreće od nule.

  Kod polovnih objektiva ipak je drugačija priča i tu bi bilo korisno da s tobom pođe neko malo iskusniji. Treba proveriti sliku da nije decentrirana i, ako nije C objektiv, da fokus precizno gađa sa tvojim telom (pošto ima i slučaja da postoje odstupanja konkretnog tela i konkretnog primerka objektiva). Ovo po pravilu nije slučaj sa C objektivima a izuzetak je stari 50 1.8 II koji naprosto greši na šta god da ga staviš. Ostali C objektivi nisu problem,  pogađaju kao ludi, naročito ovi najjeftiniji: 3.5, 4.5-5.6 i slične sporije blende. Ako kupiš neki brži (50 1.4; 35 1.4) onda fokusiranje traži malo uvežbavanja jer prekadriranje ne ide ali o tome kad dođeš dotle.

  • Like 1
 5. Po meni najbolji odnos uloženo/dobijeno imaš sa polovnim DSLR-ima, tu za te pare možeš da kupiš aždaju i da ti preostanu pare za neki objektiv (recimo 6d1 i 24-105L, naravno polovno). Imaš i opciju da pogledaš mirrorless aparate, oni su u dlaku jednako sposobni kao i DSLR a možda su malo i sposobniji (tipa fokus na oku sa 50 1.4 i slično) a nisu preterano skupi. Moj predlog bi bilo nešto od jeftinijih Fuji aparata a možeš odmah da kreneš i sa Sony 7 serijom koja je FF i koja je možda i prilagođenija naprednijim amaterima. Taj šmek koji ima FF je nekako nenadoknadiv kad imaš krop... 😁

   

  Moje mišljenje, naravno, dozvoljavam da u nečemu i grešim; zapravo ne grešim nego nemamo svi iste potrebe. Možda su šestarda i sedmaja-aždaja overkill za početnika, kontrola dubine polja blendom i fokus su ipak malo lakši na manjem formatu.

  • Like 1
 6. Grešku si napravio na samom početku kad si poželeo fotoaparat, a sledeća greška je što nas pitaš za savet. Vremenom ćeš rasprodati stvari iz kuće ali tad ćeš već znati šta ti je potrebno 😁

  Doduše nisi nam napisao šta bi najradije fotografisao najčešće, tako da:

   

  Za turizam je ta kombinacija (80d+18-135) više nego odlična.

  Za fotografa u nastanku koji želi da uči i napreduje mnogo bolja kombinacija je 80d i dva prajma, 24 stm i 50 stm.

  Za početnika bez ikakvih ambicija je najbolje da uzme 80d i 18-55.

  Za naprednijeg turistu 18-55 i 55-250.

  Za planinara i pejzažliju 10-18 i 24mm.

  Za uličnog fotografa neka 35-ica, potpuno nebitno koja, je dovoljna.

  Za lovca ili ptičara 70-300IS (ne 75-300 i ne sigma).

  Za portretistu samo 85 1.8.

  Za stock neki makro objektiv, poželjno oko stotke, i još gomila studijskih stvari (rasveta...).

  Za svadbara... Nikon + Nikon blic. Bilo koji.

  • Like 1
  • Haha 1
 7. 9 hours ago, mix_NS said:

  ...Budžet mi je ispod 1000e, ne znam da li je izvodljivo tako nešto u tom opsegu...

   

  Cenim kad neko želi da štampa svoje sličice (verovatno u većem formatu) i drži sve konce u svojim rukama (a ne kao mi ostali da obilazi fotoradnje po gradu i upoređuje otiske pa traži najbolji) ali za 1000e takođe cenim da možeš da odštampaš toliko fotki da možeš u prosečnom stanu sve zidove kompletno da oblepiš svojim fotkama u, recimo, 30x45. Ja bih štampač uzeo u razmatranje ako planiram da štampam nešto više od toga, recimo ako nešto povremeno radim.

  • Thanks 1
 8. Pa interesantno... Ali šteta što to nije fotografski bolje zabeleženo. Druga je interesantan kadar dok na prvoj ne valja što si otfikario stopala. Mada nema veze, ako ideš ponovo dole biće bolje; i ako ne ideš nema veze, fotke će biti bolje ako se zainteresuješ za kadar u momentu kad okineš. Jedno je interesantna scena koju okom vidiš, sasvim je drugo pretočiti to u dobru fotografiju. Ići ću toliko daleko da ću da tvrdim da postoje kompoziciono dobre i apstraktne fotografije koje ništa ne prikazuju, i loše fotke kao ovaj gore sa Sunčanicom/somićem/čime god, koje pokazuju emociju. Malo zanatskog šlifovanja i biće sve to za izložbu idući put.

 9. Ja to shvatam da on pomera senzor na subpikselskom nivou u okviru tog kadra koji objektiv zahvata, tako da nije u pitanju panorama od 4x50 već pravih 200mpx kroz taj objektiv, tako da je poželjno da objektiv bude zaista dobar. Ovako je funkcionisao Hubble teleskop na početku kad mu kamere nisu imale dovoljnu rezoluciju a optika jeste - kod sedmice mi miriše na suprotnu situaciju ali ajde da vidimo.

  Pedeset megapiksela na FF je kao dvadesetak na kropu, dakle ništa nedostižno već samo malo obratiti pažnju na rubove, ali 200 je već druga priča. Zamisli krop sa 80mpx?! U tom smislu ima jedan veliki problem... Ja sam svojevremeno pokušao nešto da snimim teleskopom na tu foru rotirajući senzor (postoje dva načina, rotiranje senzora i pomeranje istog levo-desno na subpikselskom nivou) ali nikakve nove detalje nisam dobio osim enormno većeg fajla. Objašnjenje: teleskop je već radio na granici rezolucije atmosfere i onda džabe i rezolucija senzora i sve ostalo. Ovo bi sigurno bio slučaj i sa ovim Sonijem na 200mpx i nekim teleobjektivom jer termika atmosfere narušava rezoluciju posle neke granice, znaju to ptičari. Da nije toga ptice bi se fotkale teleskopima od 2000mm žižne daljine koji i nisu baš toliko preskupi.

×
×
 • Create New...