Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Content Count

  4,775
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by yagodinac

 1. @Work: nešto mi se urezalo u svest da je F4L IS negde oko 700-800e (jeste, bio je pre 10 godina 😆), pa otuda iznenađenje cenom od 1600$. Inače se već deceniju ipo F4L bez IS prodaju polovni za 400e, +/- neka cifra zavisno od stanja i hitnosti prodaje, pa mu ovih 1.6k onda dođe kao hladan tuš. Ja sam tipičan amater kome praktično ništa nasušno ne treba, već mi treba sve pomalo, i onda uglavnom gledam odnos uloženo/dobijeno.
 2. Nije baš striktno vezana vest za R5, ali posredno i jeste... Novi 70-200 F4L IS košta duplo više nego stari za DSLR. Klepanje po ušima u ime smanjene prodaje se nastavlja. Šta li je sledeće, verzija sa dijamantima?
 3. Lepe fotke a i taj telac radi posao za sve pare. Ne smem da zamislim kako bi te poslužila recimo Sigma 150-500, 50-500 ili neki sličan monstruozni zum. Nego nešto drugo mi privlači pažnju, fizička sličnost sa našim domaćim guskama je prilično upadljiva. Verovatno su skoro pripitomljene.
 4. Da, sad kapiram. Obe su dobre samo je druga nekako više dobra... 😄 Ako manemo kompoziciju bolje je svetlo na drugoj, obrada mekša a i moj omiljeni Mesec dodaje poene. Dodatak: ...'m ti Sunce, što je taj 16-35 oštar po rubovima, totalno druga galaksija za stari 17-40 npr. Napravili su ga za medalju, što kažu Olijevci "kao da je telecentričan".
 5. Da ne bude da reklamiram pojedine sajtove, imaš PP.
 6. Lepa, antologijski kadar. Jel dole bio neki haos pa nije moglo više mora da stane? Ovako sam mislio...
 7. Lepe slike sa lepog mesta 😁 Meni lično je favorit druga iz prvog posta, mada si realno u prve tri imao vrhunsko svetlo, tako da je tvoje bilo samo da kadriraš (samo...).
 8. U par navrata sam uzimao novo, sve ostalo polovno. Kad uzimaš polovan auto imaš veće šanse da se pređeš nego ovde pošto su aparati generalno manje podložni habanju ako se koriste amaterski. Oni drugi, koji za kratko vreme ispucaju veliku količinu snimaka se vrlo lako vide: pohaban eksterior, rukohvati, vrlo često budu i bukvalno prljavi strepovi i sl. Jedini deo koji se mehanički haba je zavesica. Pravi broj snimaka se vrlo lako vidi pomoću softvera i to govori najviše o stanju aparata i zavesice (amaterskaXXXd tela su ispod 30 hiljada praktično nova, dvocifreni ispod 50 su po meni tek r
 9. Po meni najbolji odnos uloženo/dobijeno imaš sa polovnim DSLR-ima, tu za te pare možeš da kupiš aždaju i da ti preostanu pare za neki objektiv (recimo 6d1 i 24-105L, naravno polovno). Imaš i opciju da pogledaš mirrorless aparate, oni su u dlaku jednako sposobni kao i DSLR a možda su malo i sposobniji (tipa fokus na oku sa 50 1.4 i slično) a nisu preterano skupi. Moj predlog bi bilo nešto od jeftinijih Fuji aparata a možeš odmah da kreneš i sa Sony 7 serijom koja je FF i koja je možda i prilagođenija naprednijim amaterima. Taj šmek koji ima FF je nekako nenadoknadiv kad imaš krop... 😁
 10. Sunset Boulevard by Millan Milloradovic, on Flickr
 11. Jeste, zapravo plavičasta zbog toga što je u senci (senka je po vedrom dan plavičasta zbog odsjaja neba) a zemlja je ljubičasta (zbog dizanja saturacije). Biće to bolje idući put. Nego... Rodio sam mečku dok sam tih 5-6 snimaka spojio (focus stacking).
 12. Grešku si napravio na samom početku kad si poželeo fotoaparat, a sledeća greška je što nas pitaš za savet. Vremenom ćeš rasprodati stvari iz kuće ali tad ćeš već znati šta ti je potrebno 😁 Doduše nisi nam napisao šta bi najradije fotografisao najčešće, tako da: Za turizam je ta kombinacija (80d+18-135) više nego odlična. Za fotografa u nastanku koji želi da uči i napreduje mnogo bolja kombinacija je 80d i dva prajma, 24 stm i 50 stm. Za početnika bez ikakvih ambicija je najbolje da uzme 80d i 18-55. Za naprednijeg turistu 18-55 i 55-250. Za planinara i pejz
 13. Miliva Waterfall by Millan Milloradovic, on Flickr
 14. Cenim kad neko želi da štampa svoje sličice (verovatno u većem formatu) i drži sve konce u svojim rukama (a ne kao mi ostali da obilazi fotoradnje po gradu i upoređuje otiske pa traži najbolji) ali za 1000e takođe cenim da možeš da odštampaš toliko fotki da možeš u prosečnom stanu sve zidove kompletno da oblepiš svojim fotkama u, recimo, 30x45. Ja bih štampač uzeo u razmatranje ako planiram da štampam nešto više od toga, recimo ako nešto povremeno radim.
 15. Odlična fotka. Ja bih, da sam na tvom mestu, malo još posvetlio ali u suštini to je to.
 16. Dobra je i druga ali je prva ne vrlo dobra nego odlična.
 17. Odlično. Sad ovo ima i nostalgičnu notu pošto se trećina bora odlomila.
 18. Pa interesantno... Ali šteta što to nije fotografski bolje zabeleženo. Druga je interesantan kadar dok na prvoj ne valja što si otfikario stopala. Mada nema veze, ako ideš ponovo dole biće bolje; i ako ne ideš nema veze, fotke će biti bolje ako se zainteresuješ za kadar u momentu kad okineš. Jedno je interesantna scena koju okom vidiš, sasvim je drugo pretočiti to u dobru fotografiju. Ići ću toliko daleko da ću da tvrdim da postoje kompoziciono dobre i apstraktne fotografije koje ništa ne prikazuju, i loše fotke kao ovaj gore sa Sunčanicom/somićem/čime god, koje pokazuju emociju. Malo zanatsko
 19. Ja to shvatam da on pomera senzor na subpikselskom nivou u okviru tog kadra koji objektiv zahvata, tako da nije u pitanju panorama od 4x50 već pravih 200mpx kroz taj objektiv, tako da je poželjno da objektiv bude zaista dobar. Ovako je funkcionisao Hubble teleskop na početku kad mu kamere nisu imale dovoljnu rezoluciju a optika jeste - kod sedmice mi miriše na suprotnu situaciju ali ajde da vidimo. Pedeset megapiksela na FF je kao dvadesetak na kropu, dakle ništa nedostižno već samo malo obratiti pažnju na rubove, ali 200 je već druga priča. Zamisli krop sa 80mpx?! U tom smislu ima jedan
 20. Jedino ako je na zemlji previše haosa, kao što reče. Ali ja bih onda spustio kadar malo niže pa da ona linija između prizemlja i I sprata - ne znam kako se to u arhitekturi zove, bude horizontalna. Msm nije greška ni ovako nego čisto kao sugestija za idući put u takvoj situaciji.
 21. Po meni bi bolje bilo da si ostavio i zemlju, ovako nekako deluje nedorečeno, samo fasade bez nečeg referentnog što bi posmatrač prvo uzeo kao osnovu. Ako imaš i tu verziju slobodno okači.
×
×
 • Create New...