Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Content Count

  4,452
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by yagodinac

 1. Evo verzije sa svetlim nebom. Ne znam, mislim da je sve onda nekako flet i da odvlači pažnju sa tragova.
 2. Svaki print Moonrise se pomalo razlikovao jedan od drugog, u zavisnosti kako je i šta rađeno sa negativom u laboratoriji, tako da je to nešto otprilike najbliže ručnom radu. Ako je dogde radio pola sekunde duže, ako je ovo ovako, onako... i finalni rezultat se može razlikovati. Tako da ja ovde vidim u 90% slučajeva da se na nebu ne vidi ni jedan jedini detalj; tačnije crno je 0,0,0 po kanalima. Ali to je nebitno, ne vidim razlog da ne bude nešto 100% crno na fotografiji ako to doprinosi pričanju priče ili dizanju atmosfere, tj zacrnjivanju iste. Crna je validan način likovnog izražavanja, Karavađo je sve svoje slike na 80% površine potpuno zacrnio - nije morao ali jednostavno našao je efektan način da time istakne svetlost i senke. Goja isto tako. Ili nešto modernije: pogodi šta je ovo (ali bez guglanja 😉 ). U tom kontekstu hvala na komentaru, i ja ne mislim da su ove fotke nešto bogznašta dobro, ne branim sedmicu nego jednostavno ništa nemam principijelno protiv zacrnjivanja - više mi smetaju spaljene fotke (255) i to smatram u eri svetlomera u telefonima nepristojnim; u ovoj seriji pojedinačno gledano ima naravno boljih i lošijih fotki, ali mi je palo na pamet da ispričam priču tako da su fotke svaka za sebe nekako u drugom planu. Bitna je večernja atmosfera zimske idile Južnog Kučaja iznad Resavske pećine koju pokušavam da stvorim.
 3. Dobro, tvoje razmišljanje je validno i argumentovano, ali i moje je; ja gledam majstore pre mene i ako dostignem 1% njihovog umeća - wohoooo... Evo onda jedne fotke jednog starog majstora na čiju upotrebu crvenog filtera sam se ugledao. I njemu je crno nebo i on je to upotrebio da vrlo uspešno naglasi kompletnu dramu na slici. Primeti da su tu fotku redovno proglašavali za najbolji pejzaž XX veka, nemoj sad da mi kažeš da i ta fotka ne valja 😀 S druge strane, likovni elementi i tehnike tipa gradijent, crno nebo, ova ili ona obrada treba da budu smisleni, naravno, ali su na kraju krajeva samo elementi koji grade celinu. Kao kad pesnik ili književnik koriste reči i rečenice da sklope nešto - ne treba analizirati pojedine reči već treba gledati celinu. Zato je nebo samo jedan element te 7-ice, nikako čak ni najbitniji. Ali mi veoma često svetlo nebo deluje neizbalansirano na snimku ako nema gradijent. Mnogi fotografi upravo iz tog razloga usmeravaju pažnju posmatrača vinjetom - gradijent je vrsta vinjete u kompozicionom smislu. A postojao je i čovek čiji rad je bio skoro isključivo baziran na gradijent filterima, odnosno zatamnjivanju i bojenju neba. Znači i to je vrlo validno sa aspekta kompozicije, pritom primetimo da taj čovek nije imao kao mi danas Photoshop pa da očepi saturaciju, tj imao je ali ga nije koristio budući da je koristio samo Velviu.
 4. Hvala. Mene recimo taj efekat podseća na stare BW majstore koji su fotografisali kroz obojene filtere da bi dobili sličan efekat. A ima i obrnutog eksperimentisanja (reverse grad na 5). I još nešto: na TIF-u je histogram doteran desno do perfekcije, nikome nije potreban sivi sneg a JPG koji ovde kačim daje upravo sivu nijansu. Verovatno je to zbog smanjivanja, ali svakako sam neprijatno iznenađen. Evo kako izgleda histogram:
 5. 1) Of Wolf And Man 1 by Millan Milloradovic, on Flickr 2) Of Wolf And Man 2 by Millan Milloradovic, on Flickr 3) Of Wolf And Man 3 by Millan Milloradovic, on Flickr 4) Of Wolf And Man 4 by Millan Milloradovic, on Flickr 5) Of Wolf And Man 5 by Millan Milloradovic, on Flickr 6) Of Wolf And Man 6 by Millan Milloradovic, on Flickr 7) Of Wolf And Man 7 by Millan Milloradovic, on Flickr 8 ) Of Wolf And Man 8 by Millan Milloradovic, on Flickr
 6. Moram da se samocitiram. Lepo sam pričao da sam vidovit.
 7. Neka moja razmišljanja na tu temu: - senzori su dosta napredovali ali su objektivi manje napredovali; - najkvalitetniji objektiv vremenom se mikroskopski decentrira i onda nije tako oštar kao kad je bio kupljen; - ako si kao reper uzeo f5.6 na na 85-ici na FF jer je tu neki sweet_spot, onda npr na pejzažima ti je verovatno jasno da ćeš malo toga spakovati u fokusnu ravan. Doduše tu će biti sve oštro, ali slaba vajda za ispred i iza. - ako previše zavrćemo blendu vrlo brzo dolazimo do difrakcije i onda opet džabe i vrhunski senzor i objektiv. Doduše, difrakcija lepo reaguje na oštrenje ali gorak ukus limita ostaje. Zato mislim da vreme 100mpx FF i 50mpx kropa nije daleko, ali vreme smislene upotrebe toga do krajnjih granica je nikad dalje.
 8. Lepo to tebi ide... 😀 Zeleni kanal je zbog Bayera, redosled piksela ide RGGB, znači zelenih piksela ima duplo više nego druga dva kanala. Ako iz nekih razloga moraš da se zezaš samo sa jednim kanalom u BW fotografiji, odaberi zeleni jer je po pravilu najmanje šumovit. Konkretno i sasvim slučajno mi u fotometriji sa DSLR aparatima kad merimo sjaj zvezde uzimamo samo zeleni kanal (to je V-band zapravo), nema mnogo veze sa IR fotografijom ali je činjenica da je šum u G najmanji.
 9. Beautiful Histogram by Millan Milloradovic, on Flickr
 10. Without Boots by Millan Milloradovic, on Flickr
 11. Ne... Hteli su da iskoriste zadnji voz za DSLR do maksimuma. I evo rezultata, zadnjih deset godina su lideri u prodaji bez da se mnogo pomuče. To što će iduće decenije da potonu ako ništa revolucionarno ne smisle, to je nešto drugo. A da je C ušao u MILC priču pre deset godina svom snagom, isto bi bili lideri u tome, umesto Sony-a. Ali bi onda ugrozili svoju DSLR liniju, tj sekli bi sebi granu na kojoj sede. Tako da mislim da nisu ušli svojevremeno u MILC priču isključivo zbog kalkulacije profita.
 12. Pa dobro, to im može biti dobar potez u cilju preživljavanja na duge staze. Realno, većina 5d2 i 7d1 kupljeni od strane profesionalaca su u svom životu protekle decenije služili 90% za video. Tako nekako bi trebalo da bude i nadalje.
 13. To je bičevanje stare rage do smrti bukvalno, s tim da ta raga zadnje dve decenije (a i još uvek) misteriozno drži prvo mesto po prodaji. I to je naređenje akcionara, nikakva revolucija, nikakvo talasanje ne sme da se desi. Kakva suprotnost od firme koja je krajem devedesetih uvela EF bajonet i samim tim AF u široku upotrebu. Nekad je turista širom sveta nosio plastično C telo i nekakav 28-35-70, dok su metalni Nikoni bili rezervisani za profesionalce. Danas... Turisti, profesionalci... Pa i danas je isto 😀
 14. Krop senzor na veliko košta skoro pa ništa. Setite se, to je samo istopljen pesak i isečen na pravu meru (karikiram, ali tako je). Nešto bih smeo da se kladim da je svojevremeno senzor za 350D, 550D, ili koji god krop da pogledaš - koštao u svoje vreme vrlo verovatno mnogo više. E sad, ako je dinamika poboljšana to je samo zato što je ovo 2020 godina, i što i konkurencija nudi istu ili bolju dinamiku, a ne zato što je sad ovo epohalno dostignuće proizvođača. Zapravo ja koliko se sećam, inženjeri DR mogu da dobiju nauštrb nekih drugih osobina senzora, konkretno visokog ISO, tako da teško da je C ispao nesposoban kao proizvođač senzora ako ima malo manju dinamiku. Osim toga, tu je još i algoritam konvertera, raznorazne softverske fore, itd... Ali ima i u nečem drugom. I Honda CBR i Formula 1 na 2000 obrtaja ne mogu da povuku ali gle čuda, Senik DCI na 2000 obrtaja čupa držače motora ako ne paziš. Drugačiji bi rezultat bio na 15 hiljada... Cela je stvar u tome šta čemu služi i u zavisnosti od toga imamo i rezultate. Da želim danas da imam npr lendskejp setap gde ću iz jednog snimka sve da počupam, uzeću Sony ili, eventualno Nikon (ako imam već njihova stakla). Sa Canonom ići ću (ako već imam njihov sistem) malo češće na breketing ali - hej, nijedan kadar, nijednu fotku neću zbog toga da propustim, svejedno koji sistem koristim. Tako da, po mom mišljenju, senzor jeste bitan ali nikako nije najbitniji. Stakla su bitnija. Najbolji FF senzor na svetu ne znači ništa ako ti imaš samo neki mediokritet 24-105 STM koji je prethodnom vlasniku ispao u svadbarski kupus. I obrnuto, prepotopski krop sa nikakvom dinamikom plus prepotopski 10-22 poslužiće ako imaš vremena za breketing sa tripoda.
 15. Trka u naoružanju, pardon, megapikselima se nastavlja 🙃 Realno ta gustina piksela na kropu nije malo uopšte. Imam utisak da najjeftinija kategorija objektiva, dakle oni koji se generalno i isporučuju sa ovim telom, posle par meseci upotrebe i par ispadanja mogu da služe samo da se slikaš. Baš bi bilo interesantno uporediti neki kit na izlasku iz prodavnice i posle godinu dana uobičajene upotrebe. Ja se sećam da mi je 18-55IS na 20D, dakle pre više od decenije, bio na tako maloj rezoluciji (8.2mpx) neuporediv na početku i kraju, pa sam ga brzo šutnuo. Isti slučaj sa 10-18STM koji nije nikakvu veliku torturu preživeo, ali je, eto, prilično optički ostareo posle par godina. Šta bi bilo na 30mpx, ne smem ni da zamislim.
 16. To sve stoji, nego očekivao sam pritužbe na dinamiku, ISO, nešto u tom fazonu. Npr samo zbog ovog zadnjeg gorepomenutog (4000D) njihov CEO zaslužuje da gori u paklu - plastični mount (Ej, prvi put u C istoriji!), rezolucija ekrana spuštena na nivo komodora 64 (tačno 320x240), AF praktično iz 10D - dakle 15 godina star... Naprosto senzor je tu još i najjača karika. Mada i ostali su imali zastoje sa senzorima, Nikon sa prastarim 12mpx, Fuji sa 16mpx, danas svi kropovi sa Sony 24mpx, itd.
 17. I ja bih prvu. Ima manje elemenata koji odvlače pažnju. Dobar ulov!
 18. Mislim da ovo buduće vlasnike novih kečeva neće pokolebati ni najmanje. Oni to telo uzimaju iz sasvim drugih razloga, snimanje elise aviona je tu na poslednjem mestu.
 19. Moguće, izvlačim iz malog mozga ono što je pisano o 5Ds u momentu pojavljivanja pa mi se motaju neke sedmice. Išla je ta priča svojevremeno o senzoru iz stare sedmice, ima i tema ovde nego me mrzi da sad prekopavam ko je šta rekao... Svakako bi bilo malo bzv da prave FF od 18mpx u momentu kad imaju bolju tehnologiju. Nego, što svi toliko pljujete 18mpx senzor? Ja znam da je svima dosadio, samo što ga nema u veš-mašinama i tosterima, ali da je loš - za svoje vreme i nije baš bio vrh (osim po rezoluciji) ali svakako nije toliko loš. Pogledajte senzore pre njega, recimo iz 500D/50D koji tek nisu briljirali.
 20. 1) Meet And Chat 1 by Millan Milloradovic, on Flickr 2) Meet And Chat 2 by Millan Milloradovic, on Flickr 3) Meet And Chat 3 by Millan Milloradovic, on Flickr 4) - Dobro jutro, komšija... - Dobro jutro. Meet And Chat 4 by Millan Milloradovic, on Flickr 5) Meet And Chat 5 by Millan Milloradovic, on Flickr
 21. Neka razmišljanja na tu temu... Sorry ako to sve već znate ali sigurno ima i neko ko ne zna: 1) uvek kod dužih ekspozicija treba da "noise reduction" bude uključeno, ono tipa oduzimanje darkfrejm pattern-a. To se vidi tako što ako eksponiranje traje pet sekundi onda se posle toga aparat zablokira na još pet sekundi, odnosno po pravilu koliko traje eksponiranje prethodnog snimka. 2) Ako to ne pomogne onda imaš opciju da snimiš veliki broj snimaka pa da statistički unormališ malo taj šum. Staviš gomilu snimaka, recimo deset, jednog preko drugog, podesiš transparenciju da se svi vide (ima više načina, ja stavljam blend mode normal i onda u koracima 10-100%) i na kraju flatten. 3) može da preostane neki obrazac senzora, neki uvek isti bending u tamnim tonovima ili slično, koji na prethodni način nije skinuo dark frejm. Onda to možeš i ručno, isključiš "noise reduction", snimiš snimak sa istim ISO i dužinom eksponiranja, ali sa poklopljenim objektivom (crna slika). Onda taj snimak sa tim bendingom jednostavno oduzmeš u PS od glavnog snimka. Jako bitno: temperatura senzora i ISO moraju da budu za oba snimka potpuno isti; ne možeš da snimiš ručni dark kad dođeš kući, mora istovremeno kad i glavni snimak. 4) ako ni ovo ne pomogne, onda skidanje šuma po kanalima. Ja koristim curves, primera radi ovde se to ne vidi toliko ali debelo je skidan šum samo u crvenom kanalu.
 22. Д.Ш. by Millan Milloradovic, on Flickr
×
×
 • Create New...