Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Posts

  4,973
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by yagodinac

 1. 6) Hollow Rock by Millan Milloradovic, on Flickr Par stvari o optici. Generalno naši objektivi nisu uopšte prilagođeni IR spektru, odnosno multicoating premazi i sve ostalo ipak biva optimizovano za vidljivi spektar. Raznorazna razočarenja su moguća i kod vrlo skupih objektiva, tako da je neka dobra duša napravila bazu podataka o ponašanju raznoraznih stakala pre svega po pitanju hotspot fenomena. Radi se o tome da pojedina stakla zbog internih refleksija crtaju veliku svetlu tačku (nešto kao veliki lens fler) preko centra kadra u IR opsegu. Meni se hotspot na 24STM javlja samo kad imam Sunce blizu ivica kadra, odnosno kad isprovociram refleksiju, ali eto, u tabeli piše da je loš objektiv za IR; tj moje iskustvo je takvo da ako se pazi na fler to staklo je sasvim OK. Isto važi i za 50 1. S druge strane 10-18STM je nahvaljen u tabeli kao superioran a i kod njega sam naišao na jednako velike šanse da napravi hotspot, plus što debeli filteri opako vinjetiraju ispod 14mm, pa i o tome treba voditi računa.
 2. Sve mi se sviđa, najviše zadnjih nekoliko (posebno cvet lokvanja). Bejah i sam prošle godine na Durmitoru ali samo jedan dan, i nisam ni izbliza stigao da istražim sve što sam hteo. Inače je lokacija superiorna za fotografiju.
 3. Hvala, sve se potpuno slažem. Crni čvor je zapravo vrlo crn, ja sam to dosta smanjio ali očigleno nije dovoljno, jedino da ga kloniram. Što se tiče šuma, i tu si u pravu. Generalno 7D ne spada u neki vrh C ponude, ali nije ni tako loš; ali najveći deo problema otpada na činjenicu da se infracrvena fotka beleži samo u R kanalu. Dakle imaš pred sobom fotku koja koristi svega jednu četvrtinu piksela. Generalno ovde bi 5DII bio malo bolji, možda jedan stop ili slično, ali ne nešto preterano pošto je to do fizike a ne obrade 😀 Pritom je i ISO800, pa je sve oko šuma malo naglašeno.
 4. Bez nekog omalovažavanja ali meni se fotke sa bloga nikako ne sviđaju. Nije do tebe, ti si to dobro kadrirao i tu nema greške već je verovatno interna obrada u S22 nasvirala kontrast na najgluplji mogući način, krešući krajeve histograma, i tako smanjila ionako mali dinamički raspon. Apsurdno, ali sve dnevne fotke imaju pregorele delove (preko 255) i zapušene (nule po kanalima); tako da mene tih sto megapiksela ovde nikako ne navode da drešim kesu za taj model. Osim toga, na kolikim su mukama bili inženjeri da izbegnu difrakciju na malecnom senzoru govori i činjenica da ti je ova fotka fotkana na f1.8. Pejzaž na 1.8?! Kakva bi tek oštrina sa 100mpx bila na f11? Pa nikakva... Zbog difrakcije. Šteta. Ne vidim gde će dalje napredovati da bi dobijali detalje pošto su optički udarili u plafon. Jedino da povećavaju i senzore i objektive. A može bolje: moj (prilično jeftiniji) A71 standardno držim na uključenom HDR modu i rezultati su impresivni, nebo u podne nigde nije pregorelo a detaji na zemlji i u senkama su za jednog fotografa koji zna koliko to nije uvek tako lako izvući iz jednog RAW-a ništa manje nego impresivni. Dakle da može - može. E sad, tu ide jedna velika začkoljica zašto telefoni nikad neće biti kao fotoaparati - imaju brzinu reakcije prosečnog predoziranog džankija. Kad pritisnem dugme na DSLR-u to puca istog momenta, nema razmišljanja, i to mi veoma nedostaje kod telefona.
 5. 5) The Zen Bench by Millan Milloradovic, on Flickr
 6. Matricaria Chamomilla by Millan Milloradovic, on Flickr
 7. Cool, lepe ture i lepe fotke. Imaš ujednačenu obradu i kadriranje a generalno se vidi i da paziš na eksponiranje (naročito neba koje mnogim nemarnim fotografima pregori, nevezano od njihovog staža). Moj predlog je da izbaciš i nekoliko tvojih favorita, ne samo linkove ka albumima. Mnogo je lakše o pojedinačnim fotkama ćaskati.
 8. My Beautiful Summer by Millan Milloradovic, on Flickr
 9. 4) Spring Grass by Millan Milloradovic, on Flickr Još par stvari o tehnikalijama. Prvi problem: fokus. Uopšte nije na istom mestu kao za vidljivu svetlost (što je i logično kad se zna da fokus zavisi od talasne dužine svetlosti koja je, opet, veća za IC spektar). Ovo može da bude priličan problem za moje krop objektive od kojih nijedan nema fokus-skalu (pa još i skalu za IR opseg). A i da imam skalu, ona je obično kalibrisana za neki 720-750 nm opseg, ne za moj 830 koji ima još pomereniji fokus. Dakle, moralo je nešto drugo da se uradi, a to je nagađanje na kojoj distanci je fokus. Npr za 24mm objektiv fokusiram u vidljivom opsegu na 2-2.5m, stavim fokus na manuelno i to je beskonačno u IR. Za 10-18mm fokusiram na pola metra i to je to, za pedeseticu je fokus dalje od 5m itd. Razlog zašto ovako fokusirati je što se kroz tražilo ništa ne vidi, a ni u livewiev modu, ni u podne letnjeg dana. Kroz IR filter se Sunce jedva nazire kao tamna pufnica (ovo ne preporučujem da radite, ili radite samo na delić sekunde ako ste baš radoznali). Drugi problem: idiotski duga eksponiranja (ova fotka iz posta je 150sec). Neki najminimalniji minimum u podne letnjeg dana na f5.6 bi bio ISO800 i 30sec i to ako se snima vegetacija koja je obično dosta svetla. Mnogo češće to bude do 2min, naročito ako imate senke u kadru, a ako je dan oblačan ili je Sunce na zalasku onda se eksponiranje toliko oduži da da je najpametnije da se sve to jednostavno batali.
 10. 3) Small Lake by Millan Milloradovic, on Flickr
 11. I ja da konstatujem odličnost iste...
 12. Ajde ja prvi da započnem, koliko vidim nemamo ovakvu temu. Generalno je nebitno da li se radi o pejzažima, uličnim ili portretima, ako je fotka nastala kroz IR filter ili modifikovanim aparatom - kačite je ovde. Naravno, možemo (i treba) i da filozofiramo o tehni(fe)kalijama u ovoj vrsti fotografije jer ima dosta začkoljica. Već neko vreme imam IR 830 Marumi filter i on je toliko retstriktivan, odnosno propušta ne baš blisku infracrvenu frekvenciju da je samim tim dobar za crnobele fotke jedino, dakle ovde ne pali čuvena zamena kanala. Koja crna zamena, G i B kanal su mi crni totalno 😐 Daklem... 1) Gotic by Millan Milloradovic, on Flickr 2) Gotica by Millan Milloradovic, on Flickr
 13. Svojevremeno je beše ako se ne varam x-trans senzor prilično kaskao u renderovanu malih i oštrih detalja, tipa trava i lišće na pejzažima. Ovo je bilo zbog prirode senzora a i zbog loših konvertera (da ne kažem debajerizacije). Ne znam da li se danas situacija poboljšala, ali kod C je situacija jasna: malo dooštriš da preskočiš AA filter i svi detalji su tu. Kod Sony-a nema šta da oštriš jer nema ni filtera i tako u krug, ko je bolji i ko je gori a svi su dobri kad se malo bolje pogleda.
 14. ...ili Stiks? Ili Mordor? Blago tebi za fotke sa letovanja.
 15. To gore Stevanovo je redak primer gde bih ja zategao blendu maksimalno i probao neki hiperfokal, mada ne vidim exif pa ne mogu da budem 100% siguran. Primera radi, da je ovo telac 70-200 ili bilo koji drugi, zbog žižne daljine i FF bi uvek bilo malo pipavo da se slepe planovi, da ne kažem nemoguće. Sa nekom pedeseticom na f16 ili nečim širokim bi možda bilo moguće. Elem, da ne tupim preterano. Klumpertal by Millan Milloradovic, on Flickr
 16. Sedmica i jeste dobra i nije. Npr bolja je kad je senzor u pitanju od dotadašnjih kropova i to ohoho, ali je problem što je u kući odavno postojao FF, zapravo nekoliko njih (petarde, kečevi) koji su svi bolji od sedmice takođe ohoho. Lično mislim da je to prvi C aparat na čijem telu se apsolutno ništa nije štedelo, ne računajući kečeve. E sad, za gornju fotku nije kriva sedmica - kad čuvaš nebo podeksponirao si lice i obrnuto, boje nisu tamne nego podeksponirane, ali kapiram na šta si mislio: kad čupaš iz senke bolji je FF nego krop i tu rasprave nema. Kome su portreti prioritet FF je Majka_Mara.
 17. Ima sad i karbonskih tripoda sa jedva preko kilo sopstvene težine koji nose bez problema DSLR ili ML sa nekim prosečnim objektivom. Nekad je za prirodu morao da se tegli Manfrotto 055 ili minimum 190 ali sad braća kosooki proizvode to za mnogo manje para.
 18. Hvala. Inače retko vertikalni kadar ima smisla kod pejzaža, a ja recimo često volim vertikalno da kadriram.
 19. At The End Of The Day by Millan Milloradovic, on Flickr
 20. Zaboravljate da telefoni imaju još poneki kec iz rukava. Skoro svaki današnji telefon zapravo ima 3-4 prajma, u poređenju sa kompaktima i njihovim zumovima to nije mala stvar. I drugo, mislim da većina telefona uobičajeno opali tiho dve-tri sličice i sklopi od toga HDR u nekom realnom vremenu. Procesorske mogućnosti su danas takve da se to radi kao od šale. Imam neki Samsung, valjda A71, 72 ili tako nešto, pa fotke su bruka kako ispadaju što se tiče te dinamike odnosno DR. Nebo nikad pregorelo, osvetli senke na zemlji, ma milina jedna. Da to isto izvučem iz jedne perfektno eksponirane RAW fotke DSLR-a naravno da mogu, ali treba da palim Photoshop i drljam i brljam, a možda i nešto da maskiram. Doduše, kad sa DSLR-a opalim tri fotke i uklopim ih to je onda standardno šamaranje telefona, ali to se i očekuje. Eto zašto su umrli kompakti, zato što su ih telefoni realno debelo prešišali i ljudi to vide.
 21. Mogu da pretpostavim da se kreće oko 200e. Sve ispod toga je džabe i ako nije izakan najstrašnije, isplati se uzeti ga (uvek više vredi dobar primerak uzeti nego 20-30e uštedeti). E sad, ako prodaješ 60d onda je situacija dijametralno suprotna. Dobar aparatčić koji je šteta prodati da bi se uzele dve stoje, više vredi da stoji kao rezerva.
 22. Sviđa mi se El Capitan, i to pre svega zbog neuobičajenog pogleda i situacije.
 23. Luna Park by Millan Milloradovic, on Flickr
 24. Imaš opciju da fokusiraš na 1/3 između prve vlati trave u kadru i beskonačnog, to bi onda uz neku blendu koju dobiješ iz hiperfokal kalkulatora ( evo jednog) da dobiješ sve oštro za neke naše uobičajene potrebe (tipa odštampaš ovo na 45x30cm, okačiš na zid i posmatraš sa metar distance, onda bi sve trebalo da bude oštro).
×
×
 • Create New...