Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Posts

  4,956
 • Joined

 • Last visited

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Milan Miloradović

Recent Profile Visitors

16,301 profile views

yagodinac's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Reacting Well Rare
 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Posting Machine Rare
 • Collaborator

Recent Badges

193

Reputation

 1. Hvala. Inače retko vertikalni kadar ima smisla kod pejzaža, a ja recimo često volim vertikalno da kadriram.
 2. At The End Of The Day by Millan Milloradovic, on Flickr
 3. Zaboravljate da telefoni imaju još poneki kec iz rukava. Skoro svaki današnji telefon zapravo ima 3-4 prajma, u poređenju sa kompaktima i njihovim zumovima to nije mala stvar. I drugo, mislim da većina telefona uobičajeno opali tiho dve-tri sličice i sklopi od toga HDR u nekom realnom vremenu. Procesorske mogućnosti su danas takve da se to radi kao od šale. Imam neki Samsung, valjda A71, 72 ili tako nešto, pa fotke su bruka kako ispadaju što se tiče te dinamike odnosno DR. Nebo nikad pregorelo, osvetli senke na zemlji, ma milina jedna. Da to isto izvučem iz jedne perfektno eksponirane RAW fotke DSLR-a naravno da mogu, ali treba da palim Photoshop i drljam i brljam, a možda i nešto da maskiram. Doduše, kad sa DSLR-a opalim tri fotke i uklopim ih to je onda standardno šamaranje telefona, ali to se i očekuje. Eto zašto su umrli kompakti, zato što su ih telefoni realno debelo prešišali i ljudi to vide.
 4. Mogu da pretpostavim da se kreće oko 200e. Sve ispod toga je džabe i ako nije izakan najstrašnije, isplati se uzeti ga (uvek više vredi dobar primerak uzeti nego 20-30e uštedeti). E sad, ako prodaješ 60d onda je situacija dijametralno suprotna. Dobar aparatčić koji je šteta prodati da bi se uzele dve stoje, više vredi da stoji kao rezerva.
 5. Sviđa mi se El Capitan, i to pre svega zbog neuobičajenog pogleda i situacije.
 6. Luna Park by Millan Milloradovic, on Flickr
 7. Imaš opciju da fokusiraš na 1/3 između prve vlati trave u kadru i beskonačnog, to bi onda uz neku blendu koju dobiješ iz hiperfokal kalkulatora ( evo jednog) da dobiješ sve oštro za neke naše uobičajene potrebe (tipa odštampaš ovo na 45x30cm, okačiš na zid i posmatraš sa metar distance, onda bi sve trebalo da bude oštro).
 8. Ja ne vidim razliku između ove dve fototurist-ine fotke. Osim toga, isto bih više naglasio put, ali mnogo više. Neko maglovito uopšteno pravilo je da prvi plan treba da bude jasan i svetao (ako je to moguće, zavisi od motiva) a ovde imaš i put u prvom planu, pa bi sigurno trebalo svetlije, čisto da posmatrač može lakše da uoči šta je jedan od dva najbitnija elementa na slici. Izvini zbog moje trapave obrade, ovo je samo u ilustrativne svrhe. I btw, nije ti fokus dobar, nije u hiperfokalu nego na metar-dva ispred kamere😁
 9. Možda si u pravu, ali izvukao sam tu zelenu malo iz tame samo da bih napravio mali eksperiment i kontratežu, odnosno suprotne boje (oblak-trava, zeleno-crveno). Nekad te suprotnosti budu efektne, nekad ne, treba probati.
 10. After The Rain by Millan Milloradovic, on Flickr
 11. Falla. Za mene lično ovo je samo vežba kako breketing može ponekad da bude moćna alatka i kod starih aparata sa malom dinamikom (40d). U jednom momentu kad se nacrtam pored neke baš inspirativne pejzažne forme neću imati pravo da kukam kako oprema nije bila dovoljna ili ja nisam umeo da je iskoristim - sve se može kad se hoće.
 12. Summer Flowers by Millan Milloradovic, on Flickr
 13. Moje iskustvo sa zamenskim baterijama je prilično loše. Nekoliko puta sam ih uzimao za razne aparate i svaki put su malo trajale i generalno bile promašaj. Zadnji put sam uzeo prošle godine neku za 7d koji generalno jeste veliki potrošač, ali baš da opali 70-80 snimaka sa jednim punjenjem (zapravo duplo više, pošto je bilo brisanja) je opet očajan rezultat. Normalno izdrži oko 300. Ono gde zamenske naročito padaju je hladno vreme (a bilo je hladno doduše) i sve one cifre oko kapaciteta u mAh su nebitne ako aparat brzo bateriju detektuje kao praznu. Reklo bi se da zamenske vrede tačno onoliko za koliko se prodaju 😁 S druge strane originalne baterije traju i traju... Imam neku za 20d, koja je stara 15 godina minimum i sve vreme se povremeno škljoca njom, recimo po 200-300 fotki po punjenju. Dve za 40D šljakaju u gripu toliko dobro da ne znam ni koliko često godišnje puta sam ih punio dok sam koristio taj aparat, verovatno nekoliko puta svega. E sad, ima i druga strana medalje. Zadnji put kad sam gledao LPE6 je bila sto evra, ej, sto evra baterija! Razumem i čipove i kapacitet i sve ostalo, ali ja za duplo manje pare uzeh kungfu grip i šest Enelupa i milicijo udri bandu. To je doduše uzeto namenski kad treba cele noći na teleskopu da se snima ili kad idem negde kolima gde znam da ću da opalim dosta fotki pošto je glomazno, ali sto evra za bateriju iz principa ne dam. I tu se tačno radi o onoj priči sa porastom margina zarade zbog pada potražnje za foto opremom.
 14. Odličan kontrast. Ako bismo baš tražili dlaku u jajetu onda bi to bilo posvetljavanje bele pozadine koja je ovde 18% siva (svi aparati tako mere) i prethodno higijena kadra (počupati zelene travčice okolo). To ti je ono tipa razlika između 5- i 5 u školi.
×
×
 • Create New...