Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Posts

  4,874
 • Joined

 • Last visited

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Milan Miloradović

Recent Profile Visitors

16,141 profile views

yagodinac's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Conversation Starter

Recent Badges

161

Reputation

 1. Thnx. Bilo je tu malo posla u obradi pošto je breketing sa tripoda. Meni lično najviše smeta što dole u oranicama nisam našao neko suvo drvo iz horor filmova, ali dobro.
 2. Storm Over Beljanica by Millan Milloradovic, on Flickr
 3. Ja se u video definitivno ne razumem, ali čisto proguglaj oko pregrevanja pojedinih aparata u video modu pre nego što iskeširaš pare. Osim ovih novijih bilo je toga i pre 10-15 godina, faktički od kad se video i pojavio (recimo 7D je isto umeo da se pregreje). Inervjui, konferencije, buka, vrućina... Može to da bude izazovno.
 4. Ma boje su subjektivne, kao i obrada, to je sto puta analizirano... Naravno da može bolje, ovo je u pokazne svrhe. Ja i nisam neki portretni fotograf, to mi nije oblast nego pejzaži, ovo okinem čisto da imam neku porodičnu fotku. Čekaj, ne vidiš svrhu najkorisnije teme na forumu? 😁 Svrha bokeh teme je da vidimo sve aspekte bokeha različitih objektiva. Neću da kupim sto objektiva i da prodam 99 da bih dobio ono što hoću posle deset godina traganja... Kad znaš mane i prednosti opreme onda je koristiš u skladu sa tim, a ova tema je odlična da to vidiš pre nego što kupiš. Konkretno, veoma bitna stvar je tranzicija svetlo-tamno na OOF krugovima. Npr C50 1.8 sve verzije imaju vrlo ružan bokeh sa kolutićima na nekim većim distancama (zato ga treba upotrebljavati na manjim, prim.aut.), C50 1.4 je malo bolji po tom pitanju (ali vrlo malo), C85 1.8 mnogo bolji i slično. Helios 44 je, s druge strane, vrtoglavica od bokeha sa isto tako lošim prelazima, nekima se sviđa a nekima ne. S treće strane Trioplan je čist horor u krugovima, ali je ekstremno tražen upravo zbog te lepote ružnoće. Da se razumemo, svaki od ovih objektiva kad priđeš bliže daje puter bokeh, ali to je očekivano, nas interesuje na većim distancama gde se zapravo oni najviše i sapliću. Zašto mene interesuju soft filteri, zbog efekata u astrofotografiji. Daju prelepe zvezde kad se sve pogodi (al nikako da se pogodi). Ako izuzmemo zvezde, softfokus filter (kao i njegov veliki brat fog-filter) su ostaci filma u fotografiji. Staklo za filter se namerno pravi sa nekim degradacijama u obliku da bi na bržim objektivima dalo specifičnu sliku. Filter dakle umekšava sliku, briše bubuljice na portretima i sveukupno daje sliku kao kad uzmeš neki stari manuelni 50 1.2 iz sedamdesetih i fotografišeš sve vreme na 1.2. U tom slučaju aberacije na širokom otvoru deluju kao neka vrsta soft filtera. Fog filter je namerno ubacivanje još veće degradacije i svetli objekti deluju meko i imaju halo oko sebe. Postoje stakla koja imaju ugrađene takve elemente i sva je fora kontrola sferne aberacije. Što više uneseš sfernu aberaciju bokeh je lepši, ali staklo više brlja na punom otvoru. Npr stara Canon stotka pomera asferični element u "pogrešan" položaj i tako dobiješ softfokus efekat, kad to isključiš element se parkira u pravi položaj i slika je opet oštra. Idealan bokeh, sa potpuno mekim prelazom svetlo-tamno kao gauzijan filter u PS-u, daju posebna stakla sa dodatim apodization efektom, a to je zapravo zatamnjenje nekih optičkih elemenata od centra ka periferiji. To se danas lako postiže coating-om i to je otprilike nešto najbliže savršenom bokehu.
 5. 50) The Joy Of Life 1 by Millan Milloradovic, on Flickr 51) The Joy Of Life 2 by Millan Milloradovic, on Flickr
 6. Ovo je sublimacija svega što ima da se kaže na tu temu. Naravno da 5Ds ima monstruoznu prednost kad zatreba rezolucija; tri vertikalne fotke sa 5D3 sa preklapanjima od 30% složiš u panoramu da bi dobio ono što 5Ds okine kao jedan jedini horizontalni kadar. Međutim, nisam siguran da bi taj aparat bio najbolji izbor za pejzaže, arhitekturu i ulicu, odnosno kad na red dođe malo zahtevnija obrada. Mada možda bi i bio dobar, otkud znam, stilovi su različiti. Mene taj 5Ds podseća na veliki 7D2. Senzor mu je tačno za toliko uvećan, dinamika vrlo slična, način silovanja fajla itd. Nije ni čudo jer su iste generacije senzora. Ako si spreman da radiš breketing sa tripoda (zapravo vrlo poželjno za arhitekturu) i malo se više angažuješ oko obrade onda ovo može biti dobar izbor, plus je sad cena novog na istorijskom minimumu. Ako izbegavaš tripod, fotografišeš primarno ulicu i voliš da pejzaž obradiš iz jedne fotke onda 5Ds može da bude dobar ali nikako nije najbolji izbor.
 7. Verovatno će biti isto kao i svi ostali Tamron proizvodi: dosta dobar optički i slab mehanički za neku ozbiljniju upotrebu ali za svakodnevno amatersko škljocanje, što da ne. Naročito ako ne postoji alternativa u C proizvodnom programu.
 8. Meni 2 i 3 jako lepe, zamisli koliko je teko moglo da se izvuče iz RAW kad su JPG ovakve.
 9. 48) Markstube by Millan Milloradovic, on Flickr 49) Subway Walker by Millan Milloradovic, on Flickr
 10. Da, ali je i jeftinije ako ti treba sistem koji ima sve potrebne high-end objektive (dobro, možda ima fali par tilt-šiftova da budu brojačno bolji od C). Mada to sve možeš da koristiš i na Z preko adaptera, ali onda stoji i pitanje performansi tih objektiva koji su pravljeni za u suštini drugačiji tip kamere (hint: kod DSLR-a zadnji element ne može da bude blizu senzora zbog ogledala) itd, sve u krug. Osim toga, realno mirrorless i treba da bude nešto malo jeftiniji od DSLR-a sličnih performansi. Ogledalo, AF i ceo taj sklop mi uzimamo zdravo za gotovo ali se ne pravi baš tako prosto i tako jeftino - pre će biti da je EVF jeftiniji od toga.
 11. Uvek je Canon sa cenama drao u toj najvišoj klasi tela, i uvek je to bilo više nego Nikon, to im je valjda politika. Kad pogledam R3 pitam se koliko li će da košta neki tamo R1 (pa verovatno isto kao i R1 ). BtW specifikacije su lepe, otprilike je to ono što je presek sadašnjih mogućnosti fotoindustrije - ono što se traži u kontekstu onog što je moguće ponuditi za te pare. Meni je samo malo čudno da su oba proizvođača prvo par godina ponudili ceo mirrorless sistem sa objektivima i nekoliko tela, a da pritom nisu u startu izbacili ovakva profi tela. Baza stakala je postojala sa DSLR-a preko adaptera, to svakako nije bio problem, ali dobro, valjda oni bolje znaju od mene kad, šta i kako rade. Ne znam za vas, ali ja navijam za njihovu tuču utroje i za spuštanje cena i ubacivanje svega i svačega u ta tela 😁
 12. Ne moraju to da budu papirne naočare; dovoljno je da imate dve slike koje se razlikuju za neki ugao da simuliraju paralaksu. Uostalom videćemo. Meni se ovo čini kao kec iz rukava da izvuče kupovinu video opreme i televizora u narednim decenijama. Što kaže fototurista ne znam šta ima sad novo da izmisle pa da kupujemo nove televizore koji su ionako već preveliki i krcati opcijama.
 13. Ja mislim da će 3D video tehnologija tek da zavlada, zato se ovaj aparat i zove tako 😁 . Pazariš naočare i onda gledaš takav video, pa gde ćeš veće zarade za proizvođače ekrana i naočara. Pre neku godinu gledao sa ćerkom neki 3D u bioskopu i ono je za decu odlično, ali za nas matorije koji teže fokusiramo na blizinu jeste bilo baš naporno. Imao sam utisak da mi se sve odvija na 30cm ispred očiju. E sad, zamislite za deset godina kad svi u kućama budemo imali takve 3D televizore, pa sve će iz korena da se menja i da se iznova kupuje. Nije reč samo o filmovima već i o, npr, vestima gde možeš adekvatno da percipiraš dekolte voditeljke. Ili recimo da gledaš neku trodimenzionalnu fotku, odnosno neki 3d pejzaž.
 14. Evo Dejv objašnjava... Doduše ovo na linku je 360 a Canon nudi 180 koji i ne služi baš tome, odnosno više je za neki VR doživljaj tipa filmovi u bioskopu i slično., ali poenta je jasna, dolazi vreme 3D-a, tj R3-a. Sa dva ovakva objektiva imaš osećaj trodimenzionalnosti isto kao i sa svojim očima (možda i malo bolje ako su objektivi više razmaknuti, u pitanju je paralaksa koju posle vizuelni koretks na osnovu preklapanja integriše kao osećaj dubine.). Dobar opis je i dvogled gde je taj 3d look mnogo više izražen, a koji durbini i teleskopi nemaju.
×
×
 • Create New...