Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Content Count

  4,558
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

28 Excellent

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Milan Miloradović

Recent Profile Visitors

15,254 profile views
 1. Meni ovo super. Ušao si u štos.
 2. Ako izuzmemo što je u pitanju jedan od glavnih pljuvača Canon-a na internetu, interesantan članak i tvrdnja. Ne znam da li će ih ovo naterati na povlačenje, ne bih rekao (tako smo ga napravili i tačka) ali bi firmver mogao da bude unapređen. Ako ne ubace promenu, pojaviće se Magiclantern i otključaće sve, tipa koliko stepeni ima procesor (ako uopšte hardverski postoji ta funkcija) i sasvim sigurno produžiće snimanje. I opet će proizvođač ispasti smešan. Baš me živo zanima šta će da urade.
 3. Probaj da se poigraš sa filters>distort>lens corection. Imaš tu opcije za vertikalnu i horizontalnu korekciju, a ovaj blagi fish_eye efekat koji daje perspektiva možeš da ukloniš sa remove distorsion. Sigurno je da će jedan manji deo fotke da otpadne, to je i mana ove metode generalno (osim gubitka rezolucije) ali za ovu fotku vredi da probaš.
 4. Pa ne znam, po meni kad su boje, kontrast i dinamika malo intenzivniji nego u prirodi ja to svrstavam u kičericu. Lepo deluje ponekad kod pejzaža ali samo kod pejzaža. Podseća me na Fuji Velviu i one fototapete koje je svako ko drži do sebe imao na jednom zidu dnevne ili spavaće sobe osamdesetih.
 5. Još jedna vesela kičerica: Spring Sunset by Millan Milloradovic, on Flickr
 6. Da, beše to tako davno... RIP D.P. Ali kad vidim koliko se ljudi muče i lomataju po mraku da nađu tačnu lokaciju odakle se snima, promašuju, padaju, preskaču zvečarke, dođe mi da zaplačem. Evo ga program koji ti sve nacrta i obeleži, jedino da u XXI veku nisi čuo da postoji GPS, pa čak i onda postoje stare vojne mape koje su vrlo precizne.
 7. Plastik-fantastik na krip... Pardon, kropu, misteriozno zavrnut na f5.0. Summer Moments by Millan Milloradovic, on Flickr
 8. Ja ne vidim drugo rešenje osim ovoga...
 9. Znaš kako, i ja bih voleo da imam devojku... Ali mi ne dozvoljava žena.
 10. Black And White Curve by Millan Milloradovic, on Flickr
 11. Što ne ispravi perspektivu? Imaš u startu odličnu fotku, šteta da se ne pozabaviš pola minuta u PS da bi bila vizuelno još bolja - kad već nisi u startu kadrirao pravilno. Mada ako to izuzmemo, fotka je i bez toga odlična.
 12. Koliko sam negde načuo, problem i sa DSLR i sa MILC baterijama je ograničen kapacitet koji zakonski mogu da imaju po nekim zapadnim zemljama. Ovo valjda zbog požara, čisto da ne bude vatromet. Da nije toga stavili bi odavno baterije od 10 Ah u MILC i dobili približnu autonomiju kao 1Dx.
 13. Praktično iste specifikacije... Možda ako pod specifikacijama podrazumevaš samo i isključivo FPS. Ali da, svi očekujemo da se u jednom momentu pojavi R1 sa 60fps sa kojim će fotografisanje, pardon, snimanje ići po principu "kabl u telo, pa u SSD, pa u džep".
 14. A kako su rešili na 7D, 5D2, kako su rešili na kompaktima iz prošle decenije? Jedan 7D mark 1, star skoro kao ja, ima dva procesora pa se nikad ne pregreva. Evo opet jednog takvog smajlija, čisto da ilustrujem ozbiljnost prethodnog svog napisanija: 👿 Aj' sad ozbiljnije: doprinos iščitavanja senzora kod MILC-a pregrejanosti definitivno postoji ali sigurno je u 2020 godini minoran za rešavanje, to sam naveo čisto kao zezanje, otuda smajli. Daleko najveći doprinos je od procesora. Dakle, sigurno može da se reši, moja žena igra strategije na telefonu koji je mnogo jači nego moj kompjuter od pre 15 godina - i pazi, ništa se ne pregreva, a te igrice zaposle procesor više nego bilo šta drugo. Dakle, da su hteli to da reše u Kwanon-u ja mislim da bi rešili.
 15. E pa hteli ste da izbacujete ogledalo i eto vam ga sad (gde je onaj smajli, a, evo ga: 😈 ). Mislim da je dobar deo problema što se glavni senzor koristi za iščitavanje sve vreme dok se emituje live_view kroz EVF. Bilo je neko merenje svojevremeno kod dugih ekspozicija na DSLR-u, senzor za par minuta skače sa 20 na 50 stepeni i slično... Ajde što to degradira sliku po pitanju termičkog šuma nego je i sveukupno disipacija problem kod loše rešenih (malih) tela. A procesorsku obradu snimka da i ne pominjem, koji procesor radi a ne greje se; ovde jedino da stave mali ventilator kao na kompovima i da reše problem, mada tek tu se postavlja pitanje autonomije takvog uređaja.
×
×
 • Create New...