Jump to content

yagodinac

Članovi
 • Content Count

  4,495
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

17 Good

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Milan Miloradović

Recent Profile Visitors

15,199 profile views
 1. I još jedna i neću više... 😊 Comet C/2020 F3 (NEOWISE) by Millan Milloradovic, on Flickr
 2. Jutarnja kometa i noktilusent oblaci (NLC) koji, koliko za sada znam, do ove godine nisu registrovani u Srbiji. Živela Korona. Comet C/2020 F3 (NEOWISE) And Noctilucent Clouds by Millan Milloradovic, on Flickr
 3. Dobro, to je samo ilustracija da dobra optika i blenda ne moraju da budu f11 i ne moraju toliko da koštaju. Šta to košta skoro hiljadarku, AF, stabilizacija? Pa to ima i 18-55, verovatno je cena malo veća u proizvodnji zbog većeg stakla koje se pomera, ali ne može da bude 10x veća. Dalje, ptičari koriste ovakve teleskope za posmatranje ptica odvajkada, ali ako je nešto stacionarno - što da ne. Drugo je ako fotografišeš ptice u preletu ili poletanju, tu onda svakako treba AF.
 4. Jedva su dočekali tranziciju na MILC da bi smanjili blendu. Hoćete veliki senzor? Evo vam ga, ali evo vam i ptičarski objektiv sa f11. Što se mene tiče, da treba da jurim ptice sad bi bilo idealno da se kupi mali apo teleskop za mnogo manje pare i dobije to isto kropovanjem. Primera radi, pazi ga mališa; kad uračunaš žižu i blendu dobiješ potpuno isti DOF (uz duplo kraći SS) kad kropuješ. Jes' da je manuelno ali šta ima veze. Ovo je jedna od retkih čistih pobeda MILC-a nad DSLR-om: i pinhole objektivi ima da autofokusiraju.
 5. Opabato... Ali dobro, oni računaju da je XXI vek i da ISO uvek može da kompenzuje f7.1. To je bilo i svojevremeno objašnjenje za više ili manje fail tipa C17-85 f4-5.6. Osim toga, i Sigma ima tako neke uske blende tipa 6.3 na dužem kraju (al' niko nema 7.1 😁).
 6. Koje staklo? Ako misliš na 24-105 f4-7.1 (non L), on je 400$.
 7. Slažem se za ovo zadnje; Sony ima OK sistem ali kad se C i N zalaufaju i izbace punu gamu mirrorless objektiva onda će većina ozbiljnih fotografa da uzme proverene stvari. Međutim, ti ozbiljni pro_fotografi su možda 5% svih fotografa, tako da uopšte ne brinem za budućnost Sony-a koji namerno igra na ovih ostalih 95% (gde i ja spadam). To je pravo tržište za prodaju i profit, jer jednom tehnički napaljenom prosečnom amateru možda više odgovara 16 blendi dinamičkog raspona da priča da ima nego bilo kakva mreža podrške ili 85 1.2 objektiv koji, i da postoji, nikad ga ne bi kupio. Sony tu svakako dobro igra na kartu boljeg senzora, a C/N kao da su u većini stvari decenijama klonirali jedan drugoga. Pa i za to se slažem 😀 Naprosto je neshvatljivo da je C toliko dugo proizvodio objektiv čiji AF toliko vrluda na 1.8. Na 40D meni je širom otvoren potpuno neupotrebljiv, pogađa jednom u deset pokušaja. Na 7m distance on napravi frontfokus 3.5m; iduće sekunde ubode na toj istoj distanci, tj 7m. Čista kladionica. Doduše 50 1.8 STM je malo bolji u tom pogađanju zbog novog motora, ali stara verzija (II) je jedinstven objektiv u fotografskom univerzumu. Da mi je na umu šta li su hteli dok su ga konstruisali, (osim, jel, da bude najjeftinija pedesetica ikad)...
 8. Dvoglede u šake i, koga to zanima, u 4h ujutru na istočnom nebu imate priliku da vidite kometu C/2020 F3 (NEOWISE). Prilika je, otprilike statistički gledano do sada, jednom u deset godina. Krajem jula moći će da se vidi i na zapadnom nebu ali će tad upadljivo izgubiti sjaj i pitanje da li će se videti u dvogledu i moći snimiti sa tripoda. Comet C/2020 F3 (NEOWISE) 250mm by Millan Milloradovic, on Flickr Comet C/2020 F3 (NEOWISE) 135mm by Millan Milloradovic, on Flickr Comet C/2020 F3 (NEOWISE) 50mm by Millan Milloradovic, on Flickr
 9. Bez namere da polemišemo ili trolujemo, jesu u tih 259 objektiva uračunati samo Sony OEM objektivi, ili tu ima i čajniz manuelnih stakala tipa pedesetica 1.1-1.2 za sto evra, tri'espetice 1.4 za pedeset...? Jer ako ima i čajniz, to onda može da služi samo za zabavu, tj umetnos'. Da sam vlasnik kojekakvog A7 sasvim sigurno bih kupio i 2-3 takva manuelna čuda jer su jeftini a umeju da budu korisni; ali nijedno od tih stakala sasvim sigurno ne bi bilo u torbi kad odem u prirodu da jurim pejzaže. Išli bi samo na neke umetnićke street fotke, naročito npr noćne street.
 10. Već vidim kako se nadalje vade RAW frejmovi iz 8k za brze pokrete u studiju, sport, wildlife, hvatanje munja... Msm to se već i radilo do sada, ali ne u RAW i ne u toj rezoluciji.
 11. Odlično. Čak je i jedan Starlink namignuo onim svojim refleksionim površinama. Jel mi se čini ili si šutnuo slučajno tripod na prvoj?
 12. Lagana tranzicija korisnika na MILC u narednoj deceniji će omogućiti da svi koji već imaju neki DSLR sistem u principu pokupuju sve to isto ali za MILC. Eto razloga da proizvođači fotoopreme prežive, bar oni najveći, a tu je i video koji se sad razvija brzinom kojom se razvijala digitalna fotografija pre 10-20 godina. E tamo negde 2030 će zaista biti gusto, moraće nešto epohalno da se izmisli da se fotografskom narodu širom sveta pokupe pare, pošto ljudi još uvek kupuju i prodaju 5d2 a bogami i koriste, i to vrlo validno i konkurentno pošto aparatu iz 2008.godine, paj_sad, ne da ništa ne fali nego ubija kako radi. To je noćna mora direktora, kako prodati nešto pored nečeg što već dobro radi.
 13. End Of Forest by Millan Milloradovic, on Flickr
 14. Mislim da se točak toliko zavrteo da je nemoguće zaustaviti ga. Tačnije, fotoaparate danas kupuju fotografi, odnosno sve manje turisti a sve više oni koji imaju ideju kako se to koristi. Pravi turista će ionako uzeti telefon ili tablet i veselo škljocati okolo; ja dok izmerim nebo, podesim šta treba i kadriram - drugar izvadio ajfon i, sa onim njegovim stalno aktivnim HDR-om, dobije fotku sa takvim nebom i zemljom kakvu ja jedva u PP mogu četrdeseticom da dobijem. To je ono što ljudima treba, barem ogromnoj većini. Gađati tržište mobilnih telefona na njihovom terenu, ubacivanjem sprcokli u fotoaparat, Sony bi sasvim sigurno dobio neke kupce, ali bi među fotografima više njih izgubio. Neću android na aparatu, to već imam odavno. Hoću fotografski alat pravljen od fotografa za fotografa, nešto slično Magic Lantern-u. Šansa za Sony je da prave dobre fotoaparate i na dobrom su putu nadalje, ne vidim zašto bi to sad menjali zarad totalno nesigurne mogućnosti da se takmiče sa telefonima.
×
×
 • Create New...