Jump to content

ikon

Članovi
 • Posts

  1,156
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by ikon

 1. Tako je. Da i mi siroti korisnici nešto profitiramo, a ne samo k'o C/N nekada, napretka na kašičicu..
 2. Moja žena je 90-tih sa nekim Kodak filmskim kompaktom napravila odlične slidže, i da nije tih nebi ni imali dokumentovano to vreme. Provukla je kroz njega desetak rolni filma, i nikada nije zaštucao, radio kao sat.. Vodeo sam ga poslednji put pre petnestak godina kada se deca igraju sa njim i nišane kroz objektiv :lol:
 3. Pa ne baš niko, jer, video si na predhodnoj strani da smo morali izdržati napad 'tradicionalista' :D koji kažu da je trenutno savremeni foto telefon neuporediv čak i sa RX100 iz 2012. Pišem naravno o high end telefonima, koji imaju low light, fazni autofokus, hardversku tele i wide opciiju, izvanredno procesiranje itd.. I sam sam se iznenadio, i naravno kao stari fotograf, bio prilično nepoverljiv, ali kada videh šta ta sokoćala čine, skinuh kapu.. Da nebude zabune, ja i dalje fotografišem i sa ogledalcem i bezogledalcem ali samo kada moram. ;) Počesto isprocesiram telefonsku sliku i završim pos'o..
 4. Otprilike ovo liči na onu davnu nekadašnju priču kako mnogima displej na dslr aparatu i ne treba, kako se fotografiše isključivo u manuelnom modu itd(navika uvežbanih profesionalaca sa filma).. Pa onda kasnije kada se stidljivo pojavio video na dslr aparatu, mnogi su kukali šta će takav neozbiljan 'feature' na ozbiljnom aparatu i kleli se da to nikada neće uključiti. Dođoše i prvi bezogledalci, po nekima glupost totalna, kojoj je proreknuta vrlo tužna budućnost. Za par godina ti protivnici pukupovaše i to u količini od nekoliko komada i sada se kunu u tu opremu.. Evo sada kada su se dobro plaćeni momci poigrali telefonima i implementirali neke konceptualno dobre fotografske fore koje omogućavaju zaista pristojne rezultate, naročito onima koji znaju nešto o fotografiji, opet neki osporavaju i kažu da to neće da može nikada.. Tvrdim, da će vrlo brzo telefoni isporučivati toliko fotografsko/videografskog kvaliteta koliko je 95% populacije sasvim prihvatljivo. Ko neveruje, neka sačeka otprilike koliko se čekalo da zažive i ostali 'nepotrebni' izumi. Ja trenutno imam prosečan aktuelni telefon i meni on sporučuje rezultate kojima sam zadovoljniji nego sa nekim skupljim kompaktima pre par godina. Za RX100 i dalje ostajem pri stavu da nudi jako malo za novce koje košta. Ko ne veruje, neka ga kupi i nosi stalno pri sebi uz telefon i neka pošteno kaže koliko puta će se radije latiti njega nego telefona koji je praktično stalno u/pri ruci. Obratiti pažnju na kvalitet snimka posle ISO800, i senzorsku neoštrinu.. Vidim da se za sledeću godinu najavljuju neke ludačke specifikacije na telefonima, koje, sto je najgore i nisu samo za starlete u kafićima nego ozbiljno upotrebljive. Pogotovo sirova procesorska snaga koja je trenutno dostupna na telefonima može i iz skromnih senzorskih rezultata izvući mnogo.. Mislim da prolazi vreme u kome su fotoproizvođači bestidno za skupe novce uvaljivali unapređenja na kašičicu. Moraće smisliti nešto originalnije i bolje se potruditi ukoliko žele nastaviti sa dosadašnjim obimom prodaje..
 5. Ja sam koristio MK3 i to po mojim kriterijumima nije dovoljno dobro za jedan tako reći ozbiljan aparat, dok Huawei Mate20 ima za jedan telefon sasvim solidan/neloš rezultat. Jednostavno taj RX mi je sprava za deranje nedovoljno obaveštenih klijenata koje žuljaju pare ;) . Valda ga je i Sony marketing tako koncipirao.. Da košta 200€ nebih tu ništa komentarisao, ali za 600-1000 koliko koštaju ove novije iteracije, čista prevara..
 6. Meni taj RX100 fajl nikada nije imao tu oštrinu kao, recimo, najobičniji 3N pa sam uvek davao prednost ovom drugom sa apsc senzorom. Mislim da najnoviji telefoni skoro dostižu taj (pre)skupi RX, tako da ta sprava donekle gubi smisao.
 7. Najpogodniji aparati za proizvode su oni sa 4/3 senzorima(Panasonic i Olympus). Trenutno je Pany sa svojom opcijom focus staking najprikladniji, jer se veoma lepo može podesiti oštrina svega što treba da se vidi. Olympus takođe nudi fine moderne opcije za takve stvari. I bez toga su sa veličinom senzora optimalni za product fotografiju. Mnogi rade i sa FF aparatima, i snalaze se, zbog plitkog fokusnog polja..
 8. Samo što je na K7 po meni dosta bolji senzor od 50D. To je Samsung senzor, koji je na predhodniku K20 imao jedinstvenu funkciju 24 snimka u sekundi u 4Mp, što bi bilo nešto kao 4K rezolucija. Radilo je na na vrlo čudan način, nešto kao elektronski zatvarač, dakle ogledalo nije mrdalo.. Dalo se lepo sklapati u video, a i sličice su bile pristojne..
 9. Imao sam taj K7. Malo šumovit posle ISO800, ali kolorit old school-odličan..
 10. Panasonic LX100 je možda i najprikladniji sa svojih početnih 24mm za takav plan..
 11. Doktore Miloradoviću jel' to mečka iz '87? Bolje nema.. Imao je, ne ponovila se..
 12. Ja nikada nisam naišao na prihvatljivo oštar primerak tog objektiva.
 13. I ja imam 40/1,8 i još nekoliko drugih.. Svi su raspoloživi..
 14. Opet kažem da sa sistemom vođica koje sam video kod Tamrona, definitivno nema centriranja. Kvalitet plastike po meni je otprilike na nivou sa plastikom koja se koristi zadnjih godina za izradu gajbica za voće i povrće. Za jednokratnu upotrebu. Takođe, menjao sam jednom flat kabal na T17-50, i to nije uspelo, bez obzira što je taj zahvat relativno jednostavan. Ja za sebe nebih nikada kupio Tamrona čak iako sam amater, jer ako se i isprsim za C/N staklo(polovno ili novo), kasnije kada dođe vreme da ga prodam, to se odradi praktično za dan uz minimalan novčani gubitak.
 15. Ja sam rastavljao razne objektive, i slažem se da je Tamron jedan od najgorih..
 16. I mene to interesuje. Sintelan ne drži..
 17. Flektagon 35/2.4. Nema bolje manuelne 35-tice..
 18. Ja bih na to što imaš samo dodao telo M50 i nebih ništa dirao. Eventualno da kasnije prodaš 70d ako konstatujes da je nepotreban..
 19. Nisi pogresio, D850 je verovatno zadnji dobar(ili možda i najbolji) dslr.
 20. Mozda nisam obavesten, ali Samyang postoji decenijama.. Ili je ovo nesto novo..
 21. Izgleda da je ovaj Jupiter najbolji.. ;)
 22. Zapad (ne samo Nemačka) je potpuno drugačiji u pristupu prema raznim zanimanjima i stepenima obrazovanja. Oni su već duboko zagazili u doba kada se majstori svih profila izuzetno cene i vrednuju. Dobar zavarivač, bravar, hidrauličar svakako je plaćeniji od većine administrativnih/fakultetskih radnih mesta, jer se svesni da se tu ustvari pravi vrednost i višak vrednosti. I sami majstori su svesni toga i zato i mogu donekle diktirati uslove. Mi upravo sada ulazimo u doba kada se i naši majstori (ovi sa srednjom skolom kako ti kažeš) opet počinju ceniti jer ih sada već nedostaje. Meni je recimo nepojmljivo da neko kod nas završi medicinu i posle 6 godina studija nema posla 3.godine, a onda, kao specijalan znak paznje, od države dobije da volontira godinu dana(besplatno), i kao dobice posao. Koštao i porodicu i društvo, a sa planom da dobije siguran državni posao, i od tog nema ništa. Na zapadu se debelo planira ulaganje u obrazovanje, i ono mora da donese ekvivalentnu korist(ne samo novčanu).. I još nešto jako bitno(iz iskustva i prakse): u životu odlikaši iz skole prolaze prosečno do loše. Najbolje se organizuju i snađu oni sa dvojkama i trojkama jer su od malena prinuđeni da koriste maksimalno svoje kreativne resurse..
 23. Neznam šta si sa ovim hteo da kažeš. Izgleda da nisi 'skontao' šta sam hteo reći. Baš sam i želeo reći da 'ruralci' imaju ako žele poencijal postati i ono što je navodno predodređeno za 'odlikaše'..
 24. Jo, pa zar i ti sine brute? I ti misliš da je ispravno porediti(ruralnog) zemljoradnika iz Babušnice sa švajc seljakom? Poredi ti tog momka sa nekim iz navodne 'više kaste'(inženjerom, IT-om, pa čak i lekarom), pa ćeš videti da su IQ razlike minimalne. Dali misliš da taj momak nije u stanju da radi moj i tvoj pos'o uz nešto obuke? Lično sam u Nemačkoj video tesara koji je obučen da modelira i projektuje u Catia-i. Razlog: pravi inženjer (pre)skup. Znači uz malo obuke svi mogu sve.. Tako da vam ponovim da drugi put razmislite o kategorisanju ljudi.
×
×
 • Create New...