Jump to content

ikon

Članovi
 • Posts

  1,165
 • Joined

 • Last visited

Reputation

1 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Miroslav
 1. Za moje skromne potrebe jeftini 6D je imao najizbalansiraniju saturaciju boja..
 2. Btw, šta se u srednjem segmentu telefona nudi kao najkompletnija fotoopcija?
 3. Apsolutno se slažem sa gorenapisanim, osim što smatram da će se mali senzori u budućnosti sigurno usavršiti pa će moći parirati svemu što je sada u upotrebi u fotoaparatima, a to je tehnologija stara preko 30godina. Apropo veličine i nedostižnost performansi velikog senzora, uzmite primer žute mrlje u oku, i koliko je ta sićušna tačkica(hiljadama puta manja i od senzora u telefonu) superiornija i od srednjeg formata. Što se tiče objektiva i njihove veličine, zaglavljeno je na dizajnu objektiva i sočiva u njima koji je, takođe, star ceo vek, tu tek može da se napravi svašta. Opet ću dati ekvivalent ljudskog da nekažem orlovskog oka i veličine tog optičkog sklopa. E sad, što postoji tehnologija koja zarađuje novce i koja se neće menjati dok god cedi pare od kupaca, to je drugi par opanaka.. Tako da, ukoliko se bude želelo raditi, napraviće se realni iskoraci.
 4. Ogradio sam se, napisao sam sve do FF-a.😀 Ali opet, nevidim zašto bi bio hardverski problem napraviti odnos senzora i objektiva kao što je na sada na cropu ili FF-u. Ako već u ličnim uređajima(namerno ne pišem telefonima), postoje senzori od preko 100mp, koji na fotoaparatima još uvek ne postoje, potrebno bi bilo poraditi na objektivima da to bude još bolje. Mislim da fotoindustrija trenutno kaska iz razloga ograničene masovnosti i smanjenog interesovanja za (pre)skupu opremu. Telefoni se, sa druge strane, prave masovno, svako mora da ga ima pa se njihove brojke mere u milijardama. Samim tim, razvoj foto dodataka na telefonima, koliko god da je skup bude neosetan u toj konstalacije masovne proizvodnje. Ne zaboravite da su svi objektivi na telefonim prajmovi i da se mogu odlično izoptimizirati prema pripadajućem senzoru (ponavljam u odnosu koji je sada prisutan na fotoaparatima). Ja lično, mnogo dobrog očekujem od ličnih uređaja(aka telefona), kako u foto segmentu, tako i u implementaciji računarskih mogućnosti, tako da mislim da nije daleko vreme kada ćemo na 'telefon' prikačiti (naravno bežično) monitor, tastaturu, miš i štampač i odraditi poslovne potrebe(dizajn, dokumenti, itd) potom obraditi nekoliko(desetna ili stotina) fotografija.. Jedino gde će po meni fotoaparati još uvek dominirati je telesegment reporterske fotografije. Video je odavno već izjednačen. Ponavljam, da je kolega sa Nepala doneo dve trećine fotki sa telefona, iako je nosio odličnu FF kombinaciju sa vrlo kompaktnim i laganim objektivima. Kada smo ih pregledali, nismo primećivali neku inferiornost telefonskih slika. Telefon je bio neki huavei mate.
 5. Telefonima uopšte ne fali mnogo da dostignu sve do FF-a u fotografskoj opremi. Očigledno je da su fotografski deo na njima odradili razvojni inženjeri iz foto industrije, jer koncept multi objektiva je zaista fantastična stvar koja omogućava mnogo toga. Procesiranje je očigledno jače nego u fotoaparatima od kojih se ipak očekuje da neko sam radi postproces. Koncept softverske stabilizacije je verovatno preuzet iz akcionih kamera. Uglavnom, enormna procesorska snaga može se za foto potrebe iskoristiti na razne načine. Ja buduće lične uređaje(aka telefone), što se tiče fotografskih funkcija, vidim kao vrlo sposobne. Čak smatram da će biti moguća i određena hardverska doza kastomizacije za specijalizovane oblasti(video, telezum, makro itd..) Ovi što ne veruju u takav scenario bih podsetio na trenutak pojavljivanja prve kamerice na telefonima uopšte i tadašnjim mogućnostima.. Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 6. Jasno mi je da je ovo deo foto foruma koji se bavi opremom, i da je refleksni pokušaj da se pokaže posedovanje tehnički najubojitijeg naoružanja, ali sa druge strane ja i da imam premnogo novca, nebih sebi nikako mogao opravdati 15 kg foto opreme koja je u novije vreme dostigla cenu od oko cca 2000€/kg. Naravno, svako svoje novce može trošiti po želji, ali zaista mnogo ljudi smatra da će mu superiorna oprema nadomestiti nedostatak smisla lli talenta za fotografiju i doneti odlične fotografije. Ja sam se nagledao gomila loše obrađenih/preprocesiranih fotografija, koje su čak direktno iz aparata izgledale znatno bolje od overkil obrade. Apropo svega, ipak treba malo razmisliti o 5-rović strategiji fotografisanja, kako bi iza sredovečnog fotografa ostalo bar nekoliko fotografija kojima će se diviti i fotografi i nefotografi.. Btw, pre par meseci, malo sam se poigrao sa R5 na koji je nataknut 'kit' 28-70/2,0. Javile su mi se dvije misli: 1. Ako sa ovakvom spravom neko ko ima osnovna ili napredna foto znanja nemože napraviti valjanu fotografiju treba mu ovo omlatiti o glavu 2. Težina ove kombinacije je takva, da bih se ja za svakodnevno fotografisanje ipak odlučio za telefon.. Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 7. Prijatelj planinar je otišao na Nepal prošle jeseni, i radi uštede u težini poneo uz Pentax K1, četiri manuelna prajma ukupne težine oko 600-700 grama. Doneo je vrh fotke a nije plaćao dodatnog šerpasa za nošenje objektivske skalamerije od 5-6kg. Takođe je koristio telefon znatno više od aparata.. Mislim, može kako 'oćeš, ali treba definisati strategiju i odabrati ispravan alat za svaki pos'o. Poslato sa PPA-LX2 pomoću Tapatoka
 8. 'Si ti nekada čuo za 5-rovića?😃 Čovek je bez ikakvog postprocesa i preskupih kamera napravio fotografije sa vrhunskim izražajem, koje ti i ja koji se nešto kao brinemo za silne tehnikalije, nikada nećemo doseći.. Ja telefonom pravim solidne fotografije, daleko od odličnih, ali je uvek samnom, pa mi je faktor propuštenih 'dobrih' kadrova višestruko manji. Nositi dslr ili milc svuda sa sobom je dosta nezgodno, pogotovu danas kada u podsvesti znamo da ipak možemo beležiti dosta dobre slike i sa uređajem iz džepa težine oko 150gr. Jedino što telefon za fotografisanje koristim na malo drugačiji način nego cice sa splavova. Recimo, slikam isključivo sa tajmerom od 2s, pazim na kadriranje, otprilike uvažavam uslove kada aparat prelazi sa snimanja jednim objektivom na drugi da nebih imao neoštru sliku, itd..
 9. Ja se bojim da kompakti nemaju nikakvu šansu pored sadašnjih i budućih telefona, pre svega zbog procesorske snage, koja je kod savremenih telefona neuporedivo jača od mizernih arhaičnih procesora u kompaktima pa i boljim. Kod telefona postoji samo problem da se, verovatno, radi prosečnih korisnika ne ubacuju funkcije koje bi hardver realno izgurao. Jedan od razloga zašto sam prešao na Fuji, je mogučnost dobijanja dovoljno dobrog fajla direktno iz aparata bez potrebne za mukotrpnom obradom a pre svega trošenja vremena koje je, jelte, danas najskuplji resurs. Tu telefoni, koji su odavno prerasli u sasvim drugu vrstu uređaja, će tek da pokažu šta mogu pokazati sa enormnom procesorskom snagom i pametnim dizajniranjem postavke prajm objektiva. Tako da dilema o nabavci kompakta, ako se sve uzme u obzir, u stvari i ne postoji: kompakt pored sadašnjeg a pogotovu budućeg telefona/ličnog uređaja nema šta da traži..
 10. Tako je. Da i mi siroti korisnici nešto profitiramo, a ne samo k'o C/N nekada, napretka na kašičicu..
 11. Moja žena je 90-tih sa nekim Kodak filmskim kompaktom napravila odlične slidže, i da nije tih nebi ni imali dokumentovano to vreme. Provukla je kroz njega desetak rolni filma, i nikada nije zaštucao, radio kao sat.. Vodeo sam ga poslednji put pre petnestak godina kada se deca igraju sa njim i nišane kroz objektiv :lol:
 12. Pa ne baš niko, jer, video si na predhodnoj strani da smo morali izdržati napad 'tradicionalista' :D koji kažu da je trenutno savremeni foto telefon neuporediv čak i sa RX100 iz 2012. Pišem naravno o high end telefonima, koji imaju low light, fazni autofokus, hardversku tele i wide opciiju, izvanredno procesiranje itd.. I sam sam se iznenadio, i naravno kao stari fotograf, bio prilično nepoverljiv, ali kada videh šta ta sokoćala čine, skinuh kapu.. Da nebude zabune, ja i dalje fotografišem i sa ogledalcem i bezogledalcem ali samo kada moram. ;) Počesto isprocesiram telefonsku sliku i završim pos'o..
 13. Otprilike ovo liči na onu davnu nekadašnju priču kako mnogima displej na dslr aparatu i ne treba, kako se fotografiše isključivo u manuelnom modu itd(navika uvežbanih profesionalaca sa filma).. Pa onda kasnije kada se stidljivo pojavio video na dslr aparatu, mnogi su kukali šta će takav neozbiljan 'feature' na ozbiljnom aparatu i kleli se da to nikada neće uključiti. Dođoše i prvi bezogledalci, po nekima glupost totalna, kojoj je proreknuta vrlo tužna budućnost. Za par godina ti protivnici pukupovaše i to u količini od nekoliko komada i sada se kunu u tu opremu.. Evo sada kada su se dobro plaćeni momci poigrali telefonima i implementirali neke konceptualno dobre fotografske fore koje omogućavaju zaista pristojne rezultate, naročito onima koji znaju nešto o fotografiji, opet neki osporavaju i kažu da to neće da može nikada.. Tvrdim, da će vrlo brzo telefoni isporučivati toliko fotografsko/videografskog kvaliteta koliko je 95% populacije sasvim prihvatljivo. Ko neveruje, neka sačeka otprilike koliko se čekalo da zažive i ostali 'nepotrebni' izumi. Ja trenutno imam prosečan aktuelni telefon i meni on sporučuje rezultate kojima sam zadovoljniji nego sa nekim skupljim kompaktima pre par godina. Za RX100 i dalje ostajem pri stavu da nudi jako malo za novce koje košta. Ko ne veruje, neka ga kupi i nosi stalno pri sebi uz telefon i neka pošteno kaže koliko puta će se radije latiti njega nego telefona koji je praktično stalno u/pri ruci. Obratiti pažnju na kvalitet snimka posle ISO800, i senzorsku neoštrinu.. Vidim da se za sledeću godinu najavljuju neke ludačke specifikacije na telefonima, koje, sto je najgore i nisu samo za starlete u kafićima nego ozbiljno upotrebljive. Pogotovo sirova procesorska snaga koja je trenutno dostupna na telefonima može i iz skromnih senzorskih rezultata izvući mnogo.. Mislim da prolazi vreme u kome su fotoproizvođači bestidno za skupe novce uvaljivali unapređenja na kašičicu. Moraće smisliti nešto originalnije i bolje se potruditi ukoliko žele nastaviti sa dosadašnjim obimom prodaje..
 14. Ja sam koristio MK3 i to po mojim kriterijumima nije dovoljno dobro za jedan tako reći ozbiljan aparat, dok Huawei Mate20 ima za jedan telefon sasvim solidan/neloš rezultat. Jednostavno taj RX mi je sprava za deranje nedovoljno obaveštenih klijenata koje žuljaju pare ;) . Valda ga je i Sony marketing tako koncipirao.. Da košta 200€ nebih tu ništa komentarisao, ali za 600-1000 koliko koštaju ove novije iteracije, čista prevara..
 15. Meni taj RX100 fajl nikada nije imao tu oštrinu kao, recimo, najobičniji 3N pa sam uvek davao prednost ovom drugom sa apsc senzorom. Mislim da najnoviji telefoni skoro dostižu taj (pre)skupi RX, tako da ta sprava donekle gubi smisao.
×
×
 • Create New...