Jump to content

Bukira

Članovi
 • Posts

  88
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Bukira

 1. Ja sam podesio srpsku ćirilicu i u InDesignu CC 2017. Probaj sa ovim fajlom: Info.zip To je promenjeni Info.plist fajl, kopiraj ga preko postojećeg koji se nalazi u folderu: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign CC 2017\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\ A stare foldere „sh_RS” i „sr_RS” kopiraj u folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign CC 2017\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries Sve radi isto kao u CS6.
 2. Sony je najavio novi aparat vrhunske klase, a9, 24MP, 20fps: link Pojaviće se u prodaji u maju, po ceni od 4500$
 3. Interesantan model, definitivno uvodi mirrorless aparate u profesionalne vode. Jedino što je njegov senzor značajno manji od pravih medium foto aparata: Senzor Hasseblada X1D je 44 x 33mm, a uobičajeni filmski medium formati su: 60 x 45mm, 60 x 60mm i 60x70mm.
 4. Generalno sam zadovoljan sa Q-666. Prilično je stabilan, sklopljen izuzetno mali, relativno lagan, izrada je sasvim pristojnog kvaliteta. U odnosu na cenu od 80€ (preko oglasa na K.P.) mislim da je ovo najbolja kupovina u klasi jeftinijih stativa. Jedino što meni smeta, to je malo duže rasklapanje i sklapanje stativa, zbog 5 delova i obrtnog mehanizma nožica.
 5. Evo ja sam izmerio moj :) Dakle, Q-666 sa glavom ima 1,5 kg Sama glava je teška 360 g Sklopljen sa glavom je dugačak 36 cm
 6. Prodajem full frame objektiv Canon EF 70-210 F4 u odličnom stanju, bez ogrebotine. Uz objektiv idu oba poklopca. Cena: 120€ Objektiv se nalazi u Beogradu, i može naravno da se testira pre kupovine. Kontakt: 061/6257-366 Predrag
 7. Samo da te ispravim, PDF 1,4 (Acrobat 5) podržava transparenciju i ne radi flattening. Strarije verzije PDF-a, 1,3 (Acrobat 4) to rade. Press Quality i High Quality Print snimaju po defaultu u istom formatu PDF-a - 1,4, dakle oba zadržavaju transparenciju.
 8. Ili, još jednostavnije, za ono što je tebi potrebno, dovoljno je File > Scripts > Image Processor.
 9. Layout > Table of Contents Iz liste stilova pasusa sa desne strane izaberi stil naslova, pritisni dubme Add i podesi ostale opcije po želji.
 10. Upravo sam proverio, kod mene i CS4 i CS5 rade bez problema sa linkovima koji u nazivu imaju naša slova. Opcija Package ih uredno sve smešta u folder Links. Bez obzira na to, ja nikad ne koristim takva imena fajlova zbog moguće nekompatibilnosti sa drugim operativnim sistemima (bivšim i eventualno budućim).
 11. Davno je bilo od kad sam prestao da radim u Freehandu, tako da me sećanje možda vara, ali probaj da u jezičkim postavkama operativnog sistema podesiš jezik za ne-unikod programe na Srpski (latinica).
 12. Ovo sa fontovima je zaista odlična stvar, naročito za štampare i ljude koji rade u grafičkim studijima sa puno različitog materijala i mnoštvom fontova. Samo treba voditi računa da se folder u koji se smeštaju fontovi obavezno nazove Document Fonts, samo u tom slučaju ih InDesign vidi.
 13. I meni često smeta što pojedine funkcije programa moramo da potražimo u dodatnim Plugin-ovima, kao što je crtanje Barcoda ili kotiranje. Nadam se da će i to doći na red u nekoj od sledećih verzija.
 14. Pređi na neku noviju verziju Illustratora, recimo CS4. Sada je to mnogo jednostavnije, transparentni gradijenti se podešavaju na samoj paleti Gradient (slično kao u Photoshopu) ili, još lakše, direktno na crtežu. I ne odustaj tako lako od Illustratora, kad ga jednom savladaš do kraja, više se nećeš vraćati nazad (kao i većina nas koji smo ranije koristili CorelDraw i Freehand).
 15. Nije bug, to je jedan od noviteta i omogućava rad u pozadini dok, recimo, traje eksport u veliki PDF. Ako želiš da vidiš progres, otvori novu paletu Background Tasks (Window > Utilities).
 16. Bukira

  CS5

  Adobe je danas i zvanično najavio Photoshop CS5 Za više informacija klik ovde. Što se tiče minimalnih hadrverskih zahteva, provereno znam da radi na Atlonu 64 sa 4GB RAM-a (Adobe CS5 inače traži najmanje 1GB).
 17. Stigao je i zvanično novi Photoshop CS5 Evo liste nekih od noviteta: Intelligent selection technology Content-aware filling and healing HDR Pro Extraordinary painting effects Puppet Warp Automated lens correction State of the art RAW processing Za više informacija klik ovde
 18. Za one kojima je promaklo, Adobe je danas zvanično najavio novu verziju paketa programa Creative Suite 5. Među brojnim novitetima InDesigna CS5, napomenuo bih mogućnost različitih dimenzija stranica, pasuse koji se najzad mogu prostirati preko više kolona, paleta Layer slična Illustratorovoj, unapređen rad sa objektima i eksport u Flash... Za više informcija o novitetima InDesigna CS5 klik ovde
 19. Danas je i zvanično najavljen novi paket programa Adobe CS5, i u okviru njega Illustrator CS5. Ima dosta lepih stvari, kao što su crtanje u perspektivi (viđeno davno u Freehandu), varijabilna debljina četkice, novi tip četkica - Bristle, pojednostavljeno crtanje unutar objekata... Evo i liste: Perspective drawing Beautiful strokes Variable-width strokes Dashed line adjustments Precise arrowheads Stretch control for brushes Brushes with corner control Bristle brush Crisp graphics for web and mobile devices Multiple artboards enhancements Shape Builder tool Drawing enhancements Symbol enhancements Artboard ruler origin and coordinates enhancement Path join enhancement Select behind capability Draw behind and draw inside modes Roundtrip editing with Adobe Flash Catalyst CS5 Resolution Independent Effects Za više informacija o novitetima klik ovde.
 20. Tako je, bilo je problema sa prvim verzijama InDesigna CS4 i starijim računarima sa procesorima koji nemaju SSE2 podršku (AMD Barton na primer). Adobe je to ispravio sa updateom 6.01, tako da, ako ti je to još uvek interesantno, skini ga sa Adobeovog sajta i radiće InDesign CS4 i na starijim računarima.
 21. Slična stvar se u Illustratoru postiže pomoću simbola. Nacrtaj etiketu, sačuvaj je kao simbol i umnoži na stranici koliko je potrebno. Možeš koristiti i Effect > Distort & Transform > Transform da bi precizno, na tačnom rastojanju i u određenom broju kopirala simbol (kao sto rece andrejevic). Kasnijom izmenom tog simbola menjaju se i sve njegove istance na crtežu.
 22. Može, idi na Edit > Preferences > General i ukini opciju Use Shift Key for Tool Switch.
 23. Postoji dodatak za Illustrator koji se zove CADtools. Osim jednostavnog zaobljavanja uglova, poseduje još more alatki iz AutoCADa, moja preporuka.
 24. Možeš ovo da postigneš i preko efekta Transform (Effects > Distort & Transform > Transform). Ukoliko ga češće koristiš, sačuvaj ovaj efekat kao grafički stil.
×
×
 • Create New...