Jump to content

Bukira

Članovi
 • Posts

  88
 • Joined

 • Last visited

About Bukira

 • Birthday 10/05/1964

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Čemu Ovo

Recent Profile Visitors

1,823 profile views

Bukira's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

 1. Ja sam podesio srpsku ćirilicu i u InDesignu CC 2017. Probaj sa ovim fajlom: Info.zip To je promenjeni Info.plist fajl, kopiraj ga preko postojećeg koji se nalazi u folderu: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign CC 2017\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\ A stare foldere „sh_RS” i „sr_RS” kopiraj u folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign CC 2017\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries Sve radi isto kao u CS6.
 2. Sony je najavio novi aparat vrhunske klase, a9, 24MP, 20fps: link Pojaviće se u prodaji u maju, po ceni od 4500$
 3. Interesantan model, definitivno uvodi mirrorless aparate u profesionalne vode. Jedino što je njegov senzor značajno manji od pravih medium foto aparata: Senzor Hasseblada X1D je 44 x 33mm, a uobičajeni filmski medium formati su: 60 x 45mm, 60 x 60mm i 60x70mm.
 4. Generalno sam zadovoljan sa Q-666. Prilično je stabilan, sklopljen izuzetno mali, relativno lagan, izrada je sasvim pristojnog kvaliteta. U odnosu na cenu od 80€ (preko oglasa na K.P.) mislim da je ovo najbolja kupovina u klasi jeftinijih stativa. Jedino što meni smeta, to je malo duže rasklapanje i sklapanje stativa, zbog 5 delova i obrtnog mehanizma nožica.
 5. Evo ja sam izmerio moj :) Dakle, Q-666 sa glavom ima 1,5 kg Sama glava je teška 360 g Sklopljen sa glavom je dugačak 36 cm
 6. Prodajem full frame objektiv Canon EF 70-210 F4 u odličnom stanju, bez ogrebotine. Uz objektiv idu oba poklopca. Cena: 120€ Objektiv se nalazi u Beogradu, i može naravno da se testira pre kupovine. Kontakt: 061/6257-366 Predrag
 7. Samo da te ispravim, PDF 1,4 (Acrobat 5) podržava transparenciju i ne radi flattening. Strarije verzije PDF-a, 1,3 (Acrobat 4) to rade. Press Quality i High Quality Print snimaju po defaultu u istom formatu PDF-a - 1,4, dakle oba zadržavaju transparenciju.
 8. Ili, još jednostavnije, za ono što je tebi potrebno, dovoljno je File > Scripts > Image Processor.
 9. Layout > Table of Contents Iz liste stilova pasusa sa desne strane izaberi stil naslova, pritisni dubme Add i podesi ostale opcije po želji.
 10. Upravo sam proverio, kod mene i CS4 i CS5 rade bez problema sa linkovima koji u nazivu imaju naša slova. Opcija Package ih uredno sve smešta u folder Links. Bez obzira na to, ja nikad ne koristim takva imena fajlova zbog moguće nekompatibilnosti sa drugim operativnim sistemima (bivšim i eventualno budućim).
 11. Davno je bilo od kad sam prestao da radim u Freehandu, tako da me sećanje možda vara, ali probaj da u jezičkim postavkama operativnog sistema podesiš jezik za ne-unikod programe na Srpski (latinica).
 12. Ovo sa fontovima je zaista odlična stvar, naročito za štampare i ljude koji rade u grafičkim studijima sa puno različitog materijala i mnoštvom fontova. Samo treba voditi računa da se folder u koji se smeštaju fontovi obavezno nazove Document Fonts, samo u tom slučaju ih InDesign vidi.
 13. I meni često smeta što pojedine funkcije programa moramo da potražimo u dodatnim Plugin-ovima, kao što je crtanje Barcoda ili kotiranje. Nadam se da će i to doći na red u nekoj od sledećih verzija.
 14. Pređi na neku noviju verziju Illustratora, recimo CS4. Sada je to mnogo jednostavnije, transparentni gradijenti se podešavaju na samoj paleti Gradient (slično kao u Photoshopu) ili, još lakše, direktno na crtežu. I ne odustaj tako lako od Illustratora, kad ga jednom savladaš do kraja, više se nećeš vraćati nazad (kao i većina nas koji smo ranije koristili CorelDraw i Freehand).
×
×
 • Create New...