Jump to content

arhimaja

Članovi
  • Content Count

    3
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by arhimaja

  1. Neki lakomi investitori vrše pritisak na mene da u projektu upišem neredukovane površine (da ne računam -3%) stana, da bi zaradili više. Na pitanje šta će reći kupac kada premeri stan i ustanovi razliku, kažu da će se pokriti stavkom u kupoprodajnom ugovoru u kome kvadratura može varirati od projekta +-3% (a zapravo će uvek biti minus). Kako se nositi sa tim? Da li da im udovoljim i kakve to može posledice imati na mene kao projektanta?
  2. Da obnovim malo temu, malo je bajata: Gde ići na kaligrafiju u Beogradu? "Đuro Salaj" više nema predavača, kažu da ga traže. U "Šumicama" ne postoji više. Ni u Studentskom gradu. Jedino što ostaje (a da nisu privatni časovi) je škola kaligrafije pri crkvi Aleksandar Nevski. Da li su tamo predavanja ograničena na crkvenu ćirilicu ili se uče latinična pisma? Da li neko zna za opšti kurs kaligrafije, radi se o hobiju, nisam dizajner ni profesionalac? Hvala.
  3. Počela sam da učim ArchiCAD sama, čitajući helpove, forume i googlajući direktno pitanja.... Modelujem jedan projekat sa posla, koji dobro poznajem i na njemu provaljujem stvar po stvar. Pitanje, zanima me princip: Recimo - u fazi sam projektovanja još uvek, znam kakva je kontrukcija, ali ne znam podove... (to nam se na tom projektu stalno dešavalo! rekonstrukcija je u pitanju). Investitor je menjao podove, debljine podova, čak u istoj sobi imamo 2 vrste poda... Da li postoji način da nezavisno izmodelujem ploče - a da podove "polažem" naknadno? Da li je moguće da onda te podove "pridružim" ploči? Da li moram da pravim composites uvek u startu? Ako nekoga ne mrzi da odgovara potpunom početniku - unapred hvala! edit: slično pitanje: Zgrada koja je rekonstruisana imala je zidove samo od betona. Sada će imati termoizolaciju i fasadnu oblogu koja još nije ustanovljena... možda će ih biti dva ili četiri tipa završne obrade fasade. Kako to dodajem naknadno? Sada modelujem samo ono što imam sigurno, a to su goli betonski zidovi.
×
×
  • Create New...