Jump to content

simazoran

Članovi
 • Posts

  4,305
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by simazoran

 1. Mogu da se koriste i pelene (izbegavajte Pampers i slične😁), ili uzmi beli kišobran pa ga raskupusaj.
 2. Foto turista ti je prilično detaljno objasnio. Još par detalja, EOS R ima 30MP. AF radi na drugi način, neke od karakteristika su ( da ne prevodim): -6 to +18 EV (assuming an f/1.2 lens; less range with smaller aperture lenses) 5655 AF points selectable Prostudiraj razlike ima dosta prikaza koji objašnjavaju kako koji sistem radi. DR ti je dinamički opseg (range). Oba aparata se mogu kupiti polovna i proći ćeš povoljnije. Ja sam se dvoumio između 5dMKIV i R, ali pošto Canon polako pušta niz vodu DSLR kupih bezogledalac (od gosin Foto Turiste). Baterija nije lošija nego je ista samo aparat zbog konstrukcije troši više struje. Grip ko grip, stvar navike. Što se tiče tražila, na slabom svetlu ti je zgodnije ''električno'' (namerno ih tako zovem) a napolju na jakom sunčevom svetlu je zgodnije optičko (neko se verovatno neće složiti, ovo je moje viđenje) Po svemu, osim broju MP su 5dmk4 i R superiorni.
 3. Bolji izbor tela je 5dmkIV ili R. Daleko su ispred 5DS po pitanju DR-a, ISO, AF-a .... osim toga R ima i pokretan ekran. Malo su skuplji, i sa manje MP nego 5ds, ali vrede. Naravno ako možeš da dobaciš finansijski. Ako ne dobacuješ finansijski , onda 5dsr ili 5ds. U bilo kom slučaju čeka te kupovina objektiva što će biti ozbiljna cifra.
 4. Jedan objektiv to ne može da obuhvati. Za start možda 24-70/4 IS + neko makro staklo 100/2.8
 5. Imaš bele, srebrne, zlatne i transparentne bele, izbor zavisi od efekta koji želiš da postigneš. Priča je suviše duga a primera ima dovoljno pa pogledaj.
 6. Savremen most sa starim zgradama u pozadini mi ne ide uz ovu obradu. Možda bi išlo da je mnogo šire snimljeno uz refleksiju na vodi. Most je takođe problematičan zbog svog položaja. Mogla bi da ide panorama sa zgradama i nebom bez mosta.
 7. I sad zbog tebe neće biti malih poskoka...
 8. Kolorit me podseća na Jana Sudeka jedino što on ima malo drugačiju tematiku a od slikara na Tarnera (ako zanemarimo more, ali voda je tu). Odlične fotografije, rado bih bacio oko na monitor kada radiš obradu. Jedina sugestija je da bi neki od kadrova mogli da budu malo širi.
 9. Zaboravi na opciju da radiš sa krop objektivima na FF telu, zbog čega kupiti FF telo ako koristiš samo deo senzora, moj savet je 6d + 24-70/2.8 II, to je najjeftinija kombinacija koja može dobro da završi posao a uklapaš se u oko 1500€ za telo i objektiv (polovno)
 10. Možda se grafička pregreva.
 11. Znam za njih, ali sam i pobornik toga da čujem iskustva drugih a ako mogu i da pogledam monitor uživo. U svojim prethodnim kupovinama pored testa držao sam se i principa da pogledam kako nešto radi i nisam pogrešio. Kalibracija se naravno podrazumeva, s tim da to odrađujem sam.
 12. Pomenuću još dva zanimljiva monitora BenQ SW240 i Dell UP2516D. Oni imaju prednost pošto su 10 Bit.
 13. Pošto su Dell 2410 na kom radim počele da sustižu godine( i radni sati) počeo sam da razmišljam o nasledniku. Zanimaju me monitori od 24 i 25''. Gledajući specifikacije i testove, za oko mi je zapao BenQ PD2500Q. Bilo bi mi drago da čujem iskustva vezana za pomenuti Benq ali i predlog za još poneki monitor. Da napomenem, planirani budžet je 40.000 - 50.000 din.
 14. Ovu secni u kvadrat, kompozicija će biti bolja.
 15. Odlična serija, najviše mi se sviđa sumrak. On naravno može da se dorađuje, ali svi imamo različito viđenje šta prosvetliti a šta zatamniti. Ja bih je malo drugačije obradio, ali i ovo mi se sviđa
 16. Dobri su ti sandučići, bilo bi dobro da si ostavio još malo prostora dole.
 17. Video bi tek koliko je to nestabilno kada bi radio sa FF aparatom i 100mm makro.... Ako radiš blicevima ne bi trebalo da ti bude problem da snimaš iz ruke (ako ti je potreban isti kadar za svaki snimak, označi na stolu referentne tačke - par komada crne izolir trake i udri). Male merdevine daju lep oslonac za snimanje iz ruke. Za duže ekspozicije sa raspoloživim svetlom pomaže samo centralna šipka okrenuta na dole i ozbiljan stabilan i visok stativ (tu problem mogu da prave noge stativa ako bacaju senku). Sa ovakvim fensi skalamerijama pojaviće se drmanje i ako jače udahneš vazduh ili ga popreko pogledaš. Nisam primetio da je neko pominjao još jednu opciju a to su dva stativa povezana poprečnom šipkom na koju se montira glava. To je malo stabilnija varijanta, moglo bi da se proba sa stativim za nošenje pozadine.
 18. Preugo za kuckanje, bar za mene. Ne znam trenutnu situaciju na našem tržištu ali mogle su da se uzmu platnene, papirne i vinil pozadine. Može da se uradi i ciklorama za belu boju, mada se danas često koristi kombinacija belog zida i belog lesonita na podu uz korekcije u post produkciji. Za kačenje pozadina na zid trebaju ti nosači, ekspanderi i lanci. Za teren se mogu koristiti stativi za pozadinu ali to nije praktično osim za platno. Dobro dođu i štipaljke, mogu i one iz uradi sam prodavnica. Dimenzije pozadina su standardne, a ako radiš ljude obično je princip što šire to bolje, itd...
 19. Da ne bude zabune, nisam preporučio stative na linkovima već način rada sa centralnom šipkom okrenutom naopako, linkovi su ilustracija za taj način rada. Jedino se tako može ostvariti stabilnost aparata, ove poprečno postavljene šipke i gomila zglobova i dodataka samo fensi izgledaju a u stvanoj upotrebi smanjuju krutost konstrukcije.
 20. Moj savet je da zbog stabilnosti izbegavaš ove varijante, pronađi stativ kod kog se centralna šipka može okrenuti https://www.photo.net/discuss/threads/manfrotto-bogen-3221.409459/ https://www.dyxum.com/dforum/right-angle-tripod-accessory_topic108516_page2.html ovo je daleko stabilnije.
 21. Pretpostavljam da si dodao ''grain'' - simulaciju filma?
×
×
 • Create New...