Jump to content

simazoran

Članovi
 • Content Count

  4,293
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

8 Neutral

Profile Information

 • Location
  ima je
 • Interests
  Fotografija

Previous Fields

 • Ime i prezime
  simazoran

Recent Profile Visitors

11,582 profile views
 1. Kolorit me podseća na Jana Sudeka jedino što on ima malo drugačiju tematiku a od slikara na Tarnera (ako zanemarimo more, ali voda je tu). Odlične fotografije, rado bih bacio oko na monitor kada radiš obradu. Jedina sugestija je da bi neki od kadrova mogli da budu malo širi.
 2. Zaboravi na opciju da radiš sa krop objektivima na FF telu, zbog čega kupiti FF telo ako koristiš samo deo senzora, moj savet je 6d + 24-70/2.8 II, to je najjeftinija kombinacija koja može dobro da završi posao a uklapaš se u oko 1500€ za telo i objektiv (polovno)
 3. Možda se grafička pregreva.
 4. Znam za njih, ali sam i pobornik toga da čujem iskustva drugih a ako mogu i da pogledam monitor uživo. U svojim prethodnim kupovinama pored testa držao sam se i principa da pogledam kako nešto radi i nisam pogrešio. Kalibracija se naravno podrazumeva, s tim da to odrađujem sam.
 5. Pomenuću još dva zanimljiva monitora BenQ SW240 i Dell UP2516D. Oni imaju prednost pošto su 10 Bit.
 6. Pošto su Dell 2410 na kom radim počele da sustižu godine( i radni sati) počeo sam da razmišljam o nasledniku. Zanimaju me monitori od 24 i 25''. Gledajući specifikacije i testove, za oko mi je zapao BenQ PD2500Q. Bilo bi mi drago da čujem iskustva vezana za pomenuti Benq ali i predlog za još poneki monitor. Da napomenem, planirani budžet je 40.000 - 50.000 din.
 7. Ovu secni u kvadrat, kompozicija će biti bolja.
 8. Odlična serija, najviše mi se sviđa sumrak. On naravno može da se dorađuje, ali svi imamo različito viđenje šta prosvetliti a šta zatamniti. Ja bih je malo drugačije obradio, ali i ovo mi se sviđa
 9. Dobri su ti sandučići, bilo bi dobro da si ostavio još malo prostora dole.
 10. Video bi tek koliko je to nestabilno kada bi radio sa FF aparatom i 100mm makro.... Ako radiš blicevima ne bi trebalo da ti bude problem da snimaš iz ruke (ako ti je potreban isti kadar za svaki snimak, označi na stolu referentne tačke - par komada crne izolir trake i udri). Male merdevine daju lep oslonac za snimanje iz ruke. Za duže ekspozicije sa raspoloživim svetlom pomaže samo centralna šipka okrenuta na dole i ozbiljan stabilan i visok stativ (tu problem mogu da prave noge stativa ako bacaju senku). Sa ovakvim fensi skalamerijama pojaviće se drmanje i ako jače udahneš vaz
 11. Preugo za kuckanje, bar za mene. Ne znam trenutnu situaciju na našem tržištu ali mogle su da se uzmu platnene, papirne i vinil pozadine. Može da se uradi i ciklorama za belu boju, mada se danas često koristi kombinacija belog zida i belog lesonita na podu uz korekcije u post produkciji. Za kačenje pozadina na zid trebaju ti nosači, ekspanderi i lanci. Za teren se mogu koristiti stativi za pozadinu ali to nije praktično osim za platno. Dobro dođu i štipaljke, mogu i one iz uradi sam prodavnica. Dimenzije pozadina su standardne, a ako radiš ljude obično je princip što šire to bolje, itd...
 12. Da ne bude zabune, nisam preporučio stative na linkovima već način rada sa centralnom šipkom okrenutom naopako, linkovi su ilustracija za taj način rada. Jedino se tako može ostvariti stabilnost aparata, ove poprečno postavljene šipke i gomila zglobova i dodataka samo fensi izgledaju a u stvanoj upotrebi smanjuju krutost konstrukcije.
 13. Moj savet je da zbog stabilnosti izbegavaš ove varijante, pronađi stativ kod kog se centralna šipka može okrenuti https://www.photo.net/discuss/threads/manfrotto-bogen-3221.409459/ https://www.dyxum.com/dforum/right-angle-tripod-accessory_topic108516_page2.html ovo je daleko stabilnije.
×
×
 • Create New...