Jump to content

lukeruk

Članovi
 • Posts

  272
 • Joined

 • Last visited

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Lukeruk

Recent Profile Visitors

2,633 profile views

lukeruk's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

 • Dedicated Rare
 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done

Recent Badges

7

Reputation

 1. Zavisi od debljine papira, najbezbolnije je da ti u stampariji, gde ce se knjiga raditi, to izracunaju.
 2. @ starday Ja sam shvatio da zelis da boje budu kao na slici levo. Ovo desno ces tesko dobiti u CMYK stampi. @ sinisha Druze sve si ti ovo tacno rekao, ali mislim da ni ja nisam rekao nista pogresno :) Da pokusam da pojasnim: - Ne ulazim u to zasto hoce bitmapu, samo mu govorim kako da na bitmapi dobije iste boje kao na vektoru. I ja sam mu kao prvu opciju naveo da posalje vektorski fajl. - Ovo jeste tacno samo u slucaju da prilikom rada u korelu koristi, recimo, RGB ili neku drugu paletu. Ako koristi CMYK paletu, kao sto sam mu rekao da uradi pod tackom 1, onda nema tih jarkih boja, te nema sta da se promeni prilikom konvertovanja. - Zadnjih godina sve vise nailazim na situaciju da mi klijent trazi bitmapu velike rezolucije, jer tamo nekoj stampariji ne odgovara EPS, PDF... Tu bitmapu saljem iskljucivo u RGB, jer prvi put kada sam fajl dao u CMYKu, crna je, na primer, izasla kao tamno zelena, a i ostale boje su poprilicno pratile taj trend. Fajl je bio u CMYKu, jer je "stamparija" na tome insistirala, pa s toga i kazem ovo "ako oni misle da treba da prebacuju u sta god, neka se igraju, ali na sopstvenu odgovornost". Da ne bude zabune, RGB samo ako je bitmapa u pitanju, vektori iskljucivo u CMYK. Da ponovo ne bude zabune, bitmapa, kao alternativa vektoru, samo ako su neki oblici digitalne stampe u pitanju, za ofset iskljucivo vektori.
 3. Prva solucija je da CDR fajl das u stampu. Ako to ne igra onda radis sledece: 1. u korelu koristis CMYK paletu 2. fajl eksportujes u RGB bitmapu (eksperimentises malo sa setovanjem dok ti boje na bitmapi ne budu iste ili bar slicne kao u radnom prostoru korela) 3. Ta RGB bitmapa sa 2 klika moze da se konvertuje u CMYK (u fotosopu), pri cemu boje ostaju apsolutno iste. Ali ovaj treci korak prepusti stampariji da uradi po svom nahodjenju, jer zna svasta da izadje iz stampe kad je bitmapa u cmyku. Posaljes im znaci RGB, kazes, 'ocu ovakve boje, pa oni neka prebacaju u sta smatraju da treba. Kasno je pa malo konfuzno pisem, izvinjavam se ako je nerazumljivo.
 4. E Alkeba vratio si me u detinjstvo i ulepsao mi dan ovom temom. Sjajno! :)
 5. Tacka na "i" smeta. Leva vertikala na "N" treba biti kraca.
 6. Meni ovo deluje zaista obecavajuce. Vecina pocetnickih radova na koje nailazim se svode na eksploataciju efekata sa nesvesno sublimiranim porukama tipa "ne znam kad je dosta", dok mi je kod tebe prva impresija bila likovnost. Ne bih da navodim sta mi sve ovde fali i smeta, ima toga poprilicno, jer bilo bi to zamorno i za tebe i za mene, uz pitanje, da li bi mogao da sagledas sustinu kritike. Bice dana za detaljisanje. Zauzvrat bih te savetovao da krenes sa kursom crtanja (papir, olovka, ugljen, viziranje, merenje...), zasto ne i slikanja, te neizostavno sa izucavanjem teorije forme, jer kroz sve ovo ces najbolje nauciti da "gledas". Radis, ucis, radis, ucis... Jednog dana slegne ti se znanje i vidis da si progledao. :)
 7. Po meni je ovo, s obzirom na okolnosti, sasvim ok. Popravi malo ove razmake izmedju slova na "scroll", bas su upadljivo neprijatni.
 8. Znak broj 4 mi je totalno dopadljiv. Na tipografiji bi trebalo jos poraditi.
 9. Mozda temu prebaciti u "Smesne slike"?
 10. Da, mislim da je to ta tema.
 11. Ako uspes da pronadjes advokata koji se razume u ovu oblast, svakako se konsultuj sa njim. Otezavajuca okolnost za naplatu je to sto niste napravili nikakav ugovor, ali to opet otvara problem (za njih) neovlascenog koriscenja tvoje intelektualne svojine (nemaju ugovor da mogu da koriste tvoj logo). Mislim da na osnovu ovog drugog mozes da ostvaris mnogo vecu materijalnu nadoknadu. Negde na forumu sam svojevremeno naisao na slicnu temu, gde je neko od kolega ostavio podatke advokata kome je, ako se dobro secam, ova oblast uza specijalnost i koji mu je uspesno resavao procese vezane za neovlasceno koriscenje intelektualne svojine. Pokusaj da iskopas taj kontakt (mislim da je u podforumu za "stock"), jer ako te zastupa neki slepac, mozda ces morati i da im doplatis na kraju.
×
×
 • Create New...