Jump to content

nesa69

Članovi
 • Posts

  138
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Nedeljko Tarlać
 1. Ovo imam odavno, odavde sa zone, nemam sad snage da tražim tu temu i ko je postavio. Našao teme: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=5233 http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=98601
 2. možeš i u acdsee-ju da čekiraš enable color managment (tools/options) da bi video kako treba, mislim za brzi pregled.
 3. Jbg-a, nekad su ljudi bili uljudniji, uglavnom ga sam prekucam na osnovu šablona od ranije, sad ne postižem da završim. Već sam kačio jedne godine, jedne ga skinuo, ne sećam se ko je napravio. Jaka stvar, skineš slike sa sajta holandske crkve, malo fine reader, malo copy/paste, malo kucanje. Mislim u pitanju je dobra volja, nema razloga da preraste baš u toliku zajebanciju. Meni lično bi značilo da ga neko okači, uštedeo bi mi dan-dva posla. Radim ga za sebe, ide u drugi kalendarijum, lično bi ga batalio ali ga traže, itd... Na kraju, staviću ga ja kad stignem da završim, nije problem, ipak je to slovo na papiru, papir je taj koji treba da se proda i naplati :-)
 4. web sajt holandske pravoslavne crkve obično izbaci među prvima jpg skromne rezolucije. Onda ide kucanje :-) Mada je još rano da ga izbace, ja to ne krećem pre septembra.
 5. Meni sve bitno što se nosi a vezano je za ronjenje, plivanje, pecanje, skijanje ... ima na kaišu ili na čemu je zgodno vezan mali pampur (plovak za štuku od plute ili stiropora) sa nekom fluo zelenom ili naranđastom šarom. Ne verujem da će da ga digne na površinu ali bar ga odmah vidiš gde je.
 6. nesa69

  Funny videos

  google i youtube to mp3 converter, ima ih koliko god želiš.
 7. Ne brini se za mene, palim se ko stojadin na butan u rano hladno jutro :-) Ne znam kako ovo da objasnim, nikog nisam odbio za posao, bilo koliki tiraži da su u pitanju, ali posla puno ima, vremena uglavnom nema nikad, posebno odbijanje sa onom forom da se nabije cena mi je nešto najnekulturnije u poslovanju. Stvarno bih voleo da neko malo ceni i moje slobodno vreme, volim i ja da odem sa klincima na pecanje, sad ovo može da zvuči kao kukanje, ali stvarno zamisli da svakom moraš da obrazlažeš specifikaciju troškova, posebno tvoju zaradu, što je tek vrlo nepristojno i zalazi u poslovnu politiku firme. Uglavnom odlazak na drugo mesto treba da se izbegava, ali cena može da ne odgovara svakome i tu lično ne mogu ništa. Imaš jedan faktor koji nisi uzeo u obzir, potrošnja tonera u specifikacijama uređaja ide obično na 5% pokrivenosti strane, što je u redu ako je tekst u pitanju, odnosno potrošnja crne boje. Kod kolor štampe izuzetno retko imaš tako malu pokrivenost, što obično naučiš na bolniji način kad počinješ, u postu iznad je djokinnen naveo primer. Tako da računica ipak nije baš kako si je ti dobio.
 8. Ajde pošto si me citirao da kažem, ne znam za tebe ali kad imaš dosta usta da nahraniš onda ti nije baš svejedno za koliko radiš. Nemam praksu da se obazirem na bezobrazne i lične komentare inače ne bih ništa ni radio u životu. Uopšte se ne osećam neprijatno oko pitanja vezanih za cenu štampe ali ni nemam nameru da ti objašnjavam više od ovoga što je rečeno. Nije tako komplikovano u stvarnom životu, sve što je navedeno ide u račun, postoje i dogovori, popusti ali ako treba svakom da crtam zašto je cena tolika kolika je može slobodno da štampa na drugom mestu. Neku kultura u poslovanju i životu mora da postoji. Istraži malo digitalnu štampu, pročitaj malo bolje što ti je BT napisao i pozabavi se ekonomskom računicom, posebno se osvrni na faktor u kojoj je valuti nabavka repromaterijala i rokovi plaćanja istog (inače neophodni za štampu) i na faktore koji krase svaki ozbiljniji posao u Srbiji, kao što su odložene naplate, valuta naplate itd ... Ne znam da li si zaposlen ili nisi, ali me zanima da li bi radio za nulu, tj. plata koliko troškovi, porez, struja, voda, leba koliko hoćeš .... Odgovor je u vezi tvoje nedoumice oko "zašto digitalna isto kao ofset". @Djokinnen: za štampu na debljim materijalima (radimo više 300 nego 250) nisam pametan šta da ti kažem, ne poslujemo se na taj način ali iskreno ne znam da li je to ispravan stav, ako ukalkulišeš ispadneš prevarant, ako ne, nagrabusiš kako zna da razmontira mašinu.
 9. Cenu štampe formiraš na osnovu ekonomske računice i toga da imaš leba da jedeš. Utiče sve navedeno, utiče posebno i rok trajanja mašine, tj. nabavka nove, brže i bolje da bi ispratio zahteve tržišta, cena redovnog servisiranja itd. Probaj da sedneš sa digitronom u rukama i da ukalkulišeš troškove mašine, repromaterijala, struje, lokacije, transporta ... nije lak posao i puno je stavki. Iskreno tu ti je glavna razlika između poslovanja i neposlovanja. Mada samo kad pogledaš iz jednostavnijeg ugla, crna- trošiš K, kolor - trošiš CMYK. Sad da se nepravim nešto pametan kao što nisam, zašto je mleko jeftinije od pavlake, verovatno zato što pavlaka vuče i druge troškove. Štamparije koje su isplatile mašine obično ne postoje jer su uložile pare u nove mašine.
 10. nesa69

  Funny videos

  Ja koristim Maxton web browser, staviš miša na youtube snimak i pojavi ti se da li hočeš popup ili save, naravno prvo podesiš kvalitet i rezoluciju snimka, recimo 720p, i u save ti se pojavi obično mp4.
 11. Дима :D prašina je neprijatelj broj 1, komponente rade pod povišenom temperaturom jer je slabije odvođenje toplote. Imaš da kupiš onaj komprimovani vazduh u konzervi-spreju, za jedno do dva čišćenja godišnje se isplati. Druga varijanta je kao kod mene, ako imaš komšiju koji ima Kirbi usisivač, ima montažu da okreneš naopako i bude slabiji kompresor, taman toliko koliko treba da izduva prašinu kulturno. Obavezno samo pre kompresovanja prvo očisti četkom sve šta možeš da dohvatiš.
 12. Evo ti pdf gde je konvertovano u krive sa Pit Stop pro pluginom za acrobat, sa tim da se ne radi "save as" nego print isto u pdf iz acrobata (ovo iz razloga zato što podesim da pri print-u konvertuje word-ove RGB boje u CMYK, znam da je pdf u pitanju ali mi obično stigne pdf koji neko napravi iz word- i pri tome ostanu GB boje): PDF - tekst u krivama, CMYK Probaj taj pdf da uvezeš u corel i dobičeš ovakav CDR: Corel Primetičeš da je crna 100% K. Jasno mi je koji problem imaš, ja na ovaj način to rešavam, znači: 1. Otvoriš pdf u acrobat-u 2. Uključiš Pit Stop, tj. klikneš na njegovu alatku za selekciju 3. Selektuješ sve 4. Desni klik i convert text to outlines 5. Print, sa tim da podesiš u color opciji convert RGB to CMYK (ako si to već uradio pri print-u iz worda u pdf onda preskoči) Taj pdf ti je spreman za uvoz u šta god hočeš. Sad, da li može drugačije ne znam. Pošto sam u sličnoj poziciji kao i ti, a da ti ne pričam kakve mi sve pripreme stižu, samo nije u pitanju ofset, negi Riso, sad kako se to zove ubi me ako znam, moram da svedem na jednu boju. Moj savet je da probaš Pit stop, olakšaće ti život, skoro sve živo možeš da podesiš i korektuješ u pdf fajlu.
 13. Pit Stop Pro, sa njim konvertuješ tekst u krive. Evo link: Pit Stop Lično ne znam drugi način da ubacim pdf u corel a da ne poremetim ništa.
 14. To radim iz acrobat-a, ali ti treba Pit Stop plugin za Acrobat kojim pretvoriš tekst u krive. Tako ne gubiš formatiranje, štampaš tako napravljen pdf iz Acrobat-a sa uključenom konverzijom boja u cmyk (pošto si pomenuo word, pri uvozu u Corel bi ti ostale RGB boje, ovako imaš manje posla). Taj pdf onda uvoziš u Corel. Možda ima i lakši način, meni se ovaj pokazao dobar ako mi stigne "priprema" u word-u. Nadam se da ti je od pomoći.
 15. nesa69

  LEVI’S 501

  A nisi gledao Levi's US sajt: Veličine Neki petstokec Imaš za svaki model "size chart", samo pazi, trebalo bi da su inči u upotrebi.
×
×
 • Create New...