Jump to content

-NJS-

Članovi
 • Posts

  3,296
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Predrag Vranic

Recent Profile Visitors

8,442 profile views
 1. Najsrećniji sam bio dok nisam razmišljao previše o opremi nego je doživljavao kao extenziju mozga i prstiju... vidim i/ili anticipiram kadar, nanišanim i okinem. Mju-II mi je podario puno takvih momenata, kao i neki drugi aparati... krajnja instanca mi je da kad se slika u mozgu prenese na parče filma ili senzor oštrina je zadnja stvar na koju obraćam pažnje. Ne poričem da je bilo opreme koja me je inspirisala tj. više nametala pristup fotografisanju, sa druge strane. Sve uvek zavisi od teme tj. tipa fotografije kojoj bih pristupao. Najlepše sam slikao kad bih zadao sebi neku temu (koja ne mora da mi bude od nekog ličnog interesovanja) i dogmatično je slikao nedeljama i mesecima i sve ostalo poodredio tome - deluje kao da ima puno ograničenja ali si u stvari lišio sebe svakog suvišnog konteksta i razmišljanja. Kao neka vrsta joge, u početku su pozicije tela jako bolne ali posle nekog vremena postaju jedine udobne.
 2. Nisam siguran u to da će se priča vrteti oko SL lajkinog navoja, mislim pre da će samo iskoristiti R&D za senzor i Af kao platformu - da se podsetimo Pana je bio glavni i jedini l inicijator Micro 4/3 “open-source” navoja i ta strategija je baš baš bila pun pogodak za njih i ostale u priči. Ako gledamo rođenje jednog novog “open-source” FF navoja kao npr. M42 u dalekoj prošlosti kakav je bio ovo je meni definitivno najuzbudljivija najava od svih FF milc-eva. Držimo palčeve.
 3. Nije nemoguće, ionako već 2-3 decenije rade svu elektroniku za Leicu, što ne bi smutili nešto na restlovima SL platforme?
 4. Nikon je lepši al’, ‘baga, C stakla su Stakla.
 5. Nisam najpametniji i verovatno grešim ali mislim da upravo telecentrika uklanja taj problem ofseta mikrosočiva i upadnog ugla. Nek’se javi neko ko se razume u materiju, moguće da sam totalno promašio.
 6. To sam pokušao u onom dužem postu da načnem kao temu sa primedbom da su ovde a i kod Sonija retrofokusne (a verovatno i telecentrične) konstrukcije samih objektiva (ne računajući fantastični prcvoljak od Zeiss FE 35/2.8) gde se samo dobija na gabaritu pa se gubi smisao smanjenja gabarita uklanjanjem ogledala. Inače, primeri kod onog Ross-a ambasadora sa 35/1.8 su mi baš klinički i bez trunke karaktera, a promašaj u bojama u istim mogu da okrivim na to da je probni model u pitanju koji i nije prošao valjanu kalibraciju što se boja tiče.
 7. Pardon, moja greška za merenje, sad malo bolje pogledah.
 8. Hajde nekoliko observacija sa drugih foruma ovde da ubacim u diskusiju: Kad su se ova nova serija i novi navoj pojavili ne mogu da krijem da nisam bio uzbuđen, da li zbog neke nostalgije ili čega već... svi mi iz ere AI navoja smo romantično maštali o digitalnoj izvedbi FM2/FE2 serije. Iz daljine se prepoznaje da je Nikon telo u pitanju, pohvale za dizajnere. Meni jako lep aparat. E, sad... FTZ adapter, iako bi gabaritno mogao, ne podržava Ai i D tip Nikkora u celosti ili uopšte. Da li je namerno izostavljena konstrukcija sa šrafcigerom i/ili kuplerom za blendu - ne znam, ali zbog pribegavanja retrofokusnom dizajniranju objektiva Nikonovog tima, čiji je verovatan razlog taj što je Z navoj osmišljen kao navoj sa najmanjom tj. najkraćom registracionom daljinom pa bi ofset mikroprizmi (ili čega već, nesam školoval) na senzoru pravio probleme sa ulaznim/upadnim uglom pod kojim bi svetlost padala na senzor (pa su objektivi em retrofokusni em verovatno i telecentričnog dizajna), objektivi dobijaju neverovatne gabarite. Na primer, 35/1.8Z je i teži i veći od svog DSLR parnjaka (i navodno optički superiorniji). Ko je do sada pročitao sve napisano videće uskoro gde vodi ovo opširno izlaganje. Opet, F navoj je navoj sa izraženo velikom registracionom daljinom, stoga bi adaptacija G serije objektiva na F navoju donela još veće gabarite. Automatsko merenje sa D/Ai objektivima nije podržano, da se podsetimo, dakle Nikon nas navodi na samo jednu jedinu situaciju a to je kupovati i graditi sistem od temelja, iz početka. A ja se pitam - da me svrbi novčanik zašto bih to uradio!? Levo je GFX50. Jasno je redom veličine za koji bih se sistem opredelio da krećem od nule. Razlika u ceni 2 somića. Ako uzimam sebi za posao znam zašto mi treba i tu razliku bih lako otplatio, a ako uzimam kao puki amater tek tu mi u tom cenovnom rangu razlika od 2k malo znači. Sve ovo primećeno se u neku ruku preslikava iz moje prethodne romanse sa A7 i pojavom G serije objektiva koji, takođe, ne koriste nedostatak ogledala kao prednost u izbegavanju retrofokusnog dizajna stakala pa mi se apsolutno opet gubi smisao “malog” bezogledalca naspram svega onoga što DSLR-ovi nude decenijama. O nekim boljkama prvih izvedbi tipa AF je rano još diskutovati, kome ovo izgleda kao polu-proizvod neka uzme u ruke prvi A7 i uporedi sa poslednjom generacijom iste linije. Nije ni bitno, sve do sada što znamo od Z seriji je od pre-produkcijskih modela i kako će to izgledati i raditi u finalnoj izvedbi tek ostaje da se vidi. U svakom slučaju Nikon od mene, koga apsolutno ne zanima kupovina ovog sistema, ipak dobija pohvale, simpatije i po koji tihi uzdah čežnje. Hrabar potez koji treba podržati.
 9. Film nije ravan kao staklo i svi ti matori staklići su dizajnirani sa tim predznanjem... posmatraj na to kao Dual Pixel fokus na 5D4, dakle hvata malo ispred i malo iza, plus svaki od premaza reaguje na određen spektar boja, što je više slojeva filma to je više informacija uhvaćeno iza i ispred "savršenog" plana fokusa. Ne postoji savršena oštrina kao kod digitalnog formata ali opet više prašta tj takav utisak se stiče na nekim normalnim uveličanjima. Mrzi me da kopam link, bila je aktivna tema međ' fotografskom rajom tokom prvog buma diđitalije pre nekih 12 godina. Nije bilo nikakve retorike sa moje strane, pitao sam čoveka na osnovu čega navodi neke tvrdnje... ako administraciji foruma smeta takvo ponašanje - OK, ubuduće se čuvam diskusije sa dotičnim članom.
 10. Na stranu što film prašta trostruko do petostruko, u zavisnosti koliko premaza ima na emulziji.
 11. Poslednji put da sam te udostojio ikakvim odgovorom, pošto nisi sposoban ijedan konkretan sam da daš.
 12. Pričam o brzini rada, ne o 100% preciznosti, opet niti pratiš sagovornika niti daješ konkretan odgovor na pitanje - meni ovog bilo dosta da shvatim šta je 'nerelevnatno'. Još jednom te molim da se stvarno suzdržiš neosnovanih tvrdnji, mišljenje svako od nas ima kao što svako od nas ima guzicu pa je ne pokazuje u javnosti.
 13. Mišljenje je jedna stvar a direktno iskustvo druga, zato je moje pitanje bilo direktno vezano za tvoje iskustvo po pitanju (paralelnog) rada sa oba.
 14. Zebra ne radi kako ogledalo radi, bar sa staklima ispod 50mm. Večina SLR-ova ima šraf ispod na koje se ogledalo oslanja pa možeš da šteluješ a zebru baš ne. Zebra radi jedino sa zonskim fokusom i blendama manjim od 5.6 na žižnim ispod 50mm. Probao i isprobavao pa kad sam ista ta stakla navrnuo na matična tela nisam verovao koliko mi brže ide... a onda sam otišao na svoj flickr i skontao procenat uličnih RL fotki sa A7 i manuelcima = 0%, sa dobrim razlogom...
 15. Koliko ti slikaš sa manuelnim objektivima da to napišeš? Koliko slikaš sa SLR-ovima da to napišeš? Aj' molim te se suzdrži od ovakvih izjava, blam me je koliko te nije blam da to napišeš, slikam sa bar 4 različita filmska sistema i uzeo sam A7 baš da ne bih prodavao tuce manuelaca pa mi zadnjih godinu i kusur na A7 čuči 35/2.8 AF i ne pada mi na pamet da zavrnem ikoji Metabones na to telo a manuelci su na svojim matičnim i tu jedino i rade. Dok mi je trajao medeni mesec sa A7 pisao sam kako je lakše nabosti fokus sa manuelcima ali to može da se uzme samo u kontekst DSLR-ovima kojima su, po stoti put pišem, zbog AF mat-šajbne štelovane na 2.5-2.8 F.
×
×
 • Create New...
powered by