Jump to content

Froggy

Članovi
 • Posts

  867
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Ja
 1. Heh, i ja danas popodne došao da zaključka o prva dva. :) Samjang i 50ica. Možda se isprsim za 1,4 varijantu, doduše. E pa ljudi, hvala puno na savetima. :) Jes da sam počeo pitanje o opremi u prethodnih 5 godina, a uzeću sve neke matore stvari, al koga briga. radiće posao. :)
 2. Drugari hvala puno na savetima. Kada sam skontao da je cena 5d oko 200e odlučio sam se da mi je bolje da uzmem njega i 2-3 prajma nego neko jače telo i jedan prajm pa da kukam dok mi opet ne ulete pare. Ajd kada već imam pažnju ljudi, koje su mi jeftine opcije canon prajmova (to baš ništa ne znam)? Ima negde neki lep sajt gde ima popis svih mogućih varijanti? (pa da guglam cene...) (Nešto kontam da hoću neki uwa i neku 50icu za početak,a možda i nešto dugačko i brzo, mada, sumnjam da imam para za to? Ima neka jeftina opcija?)
 3. pa hoće čovek da znamo da ima 5Ds R.. :)
 4. iskreno, i f2.8 na ff se razlikuje od ekvivalentnog f2 na kropu. (A f2.8 stakla za ff ima za male pare..) jednostavno, fizika je to. na malom senzoru ne može isto kao na velikom. Dovoljno sam fotki video na kropu i na ffu da ne moram ni exif da gledam i da mogu da kažem razliku. Zašto? Zato što razlika postoji. Imao sam krop i znam koliko puta to nije bilo baš to to. Naravno, hoću ja dinamički raspon, zato se i premišljam o uzimanju starog 5d već bih neki noviji senzor sa većom dinamikom.. (i ta dinamika je jedinooo što (po meni) ide u korist novijih. dobro to i fensi napredne stvari tipa boljih bežičnih kontrola blica i te stvari) Inače, fala za ovaj predlog sa speedboosterima. Nisam znao da to postoji. pogledaću da vidim kako to radi. Al kako kontam da mora da ima nekolliko optičkih elemenata koji će da kvare fotku.
 5. Ma ljudi, vidite da sam dugokos. Hoću plitak DoF, a to nema bez full frejma. Fotkao sam i sa 1.8 i 1.4 i široko i dugačko, na kropu, nije mi to to. Des Mikri. E, pa ukrali mi bili opremu davne 2011te. Ja tada nisam imao nizašta novo, i jednostavno sam prestao da fotkam jedno 2-3 godine jer mi jedini fotoapart bio preloši mobilni (a ne ide se sa konja na magarca). U međuvremenu bio nabavio nov mob sa finom kamerom i evo već godinu fotkam širokouganim prajmom na mobilnom pa sam skontao da mi baš fali kvalitetni fotoaparat koji me ne ograničava. Okačiću neki dan neke bolje fotke koje sam napravio skorije, ja sam prezadovoljan (s obzirom da je mob). :) Hvala za detaljan post!! Jel ima još neki FF u mom rangu? (koliko sam ja gledao, čini mi se da nema, al', razumite me, mnogo bre ovih novih brojeva. dok izguglam svaki, pa da proverim koji senzor, pa koja cena.. ispao sam iz forme) :P
 6. Hej hej ljudi, gledam nešto da se prinovim. Dobrih 5-6 godina nisam pratio apsolutno ništa što se tiče foto opreme pa bi mi trebala mala pomoć. Rekao sam sebi da više ne prilazim apsc senzorima, tkd, gledam full frame opcije. Uzimao bih polovno. Budžet je nekih 400-600. Ono, realno, uzeo bih ja i 5d mark 1 (ako je to idalje najjeftinija full frame opcija), ono, nisam nikakav tehnomasturbator.. hobi fotograf sam i itekako sam svestan da su ljudi i sa tom "prastarom" 5icom pravili i vrv idalje prave vrh fotke. Iskreno, zanima me šta se sve pojavilo u međuvremenu. Koliko ja vidim d600 mi se čini kao skroz ok opcija, ali kao što rekoh, nisam uooopšte pratio, i evo, uzeo sada da čitam malo (pa rekoh, daj da pitam ovde stručnjake i znalce šta ima i koje su opcije). (edit) Vidim da mi u budžet možda može i uleteti dosta istrošena 5d2.. ali čini mi se da je to menjanje zavesice koje čeka da se dogodi?
 7. ja sam to uspevao da uradim sa: http://www.andreaplanet.com/andreamosaic/ i bio sam veoma zadovoljan rezultatima.
 8. Imajte u vidu da su ovo statistike isključivo za 95 najboljih fotki. Dakle, nisu za sve rojters fotke, već za one koje je neki žiri smatrao najboljim.
 9. ali cela ova priča i sve mi deluje pomalo preterano napucano imajući u vidu da je Kitindžer pre 52 godine, dakle 1960te godine, skočio sa 32km. Razlika između Felikosvog i Kitindžerovog skoka je relativno mala. felix je išao "samo" nekih 150km/h brže. Mene samo ta činjenica malo smara.
 10. ako ćemo tehnikalije: meni se ne dopada postavka svetla. Nije loše, ali nije ni dobro. Nekako mi deluje da je pozadi mnogo jače nego što treba. Uopšte mi se ne dopadaju ove "kontrastne" regije na vratu i oko uveta. Kao da cela ta regija treba da bude tamnija (ali i ne samo tamnija, nego "mirnija") a da lice dođe više do izražaja. Nekako, stopila se faca čoveka sa majicom i kosom. A i ruka mi deluje preveliko. Moja 2 centa. :)
 11. Ali dok se dođe do staze... Izuzetno je usko i nebezbedno. Posebno što prolaziš pored trake za autobuse a ograda je niska.
 12. Zar nije zakon da ako ti zadrže nešto u servisu duže od 45 dana MORAJU da ti refundiraju keš/daju novi proizvod? I da, poslušaj Deep-ov savet. Šalji mejl što višim instancama. Dakle i dellu, a i nađi neki mejl nekog PRa ili nečega malo bitnijeg u gigatronu.
 13. Da li će ti iko ikada gledati te fotke čak i na 100%? Dakle: ako ne slikaš za neke ogromne printove pa ti je bitno da ti je svaka tačkica savršena, nemoj brinuti. Imaju u vidu da čak ni monitor koji koristiš verovatno nema više od 2000 piksela po dužoj strani a da ćeš i ti sam retko gledati te fotke na full screenu, već ćeš ih gledati na nekih 1000 piksela po dužoj strani (a i u toj rezoluciji ćeš ih slati na net, itd...) Dakle: chill i bez tehnomasturbatorskog pixel peepinga.
 14. Moguće. nemam iskustva. Nego ovo govorim u slučaju da krenu nešto da smaraju i probaju da uzmu neke pare: ako imaš papire, imaš dokaz da su dažbine državi za taj komad tehnike već plaćene i da oni ne trebaju da uteruju nikakve dugove.
×
×
 • Create New...