Jump to content

ajeto

Članovi
 • Content Count

  17
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About ajeto

 • Birthday 12/02/1958

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  7 km od Šida

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Ivan Pavličić
 1. Samo da se Rusi ne uvrede - Kijev je u neprijateljskoj Ukrajini.
 2. Fotokopirke znaju imati i nekoliko ogledala :D
 3. "Sto se fizike tice, ima dosta filozofije na netu al nesto ukratko bi bilo da kada se npr 50/1.4 stavi na nex i lens turbo, bice ~53mm, f1.5, t1." Nešto mi ovi milimetri nisu jasni: ili umjesto 53 treba biti 35mm ili naglasiti da je 53 zamišljenih na FF što je ipak oko 35 na APSC.
 4. 2. Neonke (ukoliko su one stare sa prigušnicama i starterima) titraju na 100 Hz i da bi dobio ujednačenu ekspoziciju treba koristiti ili 1/50 ili 1/100 sek brzinu zatvarača (nikako ne kraće) i raditi preset WB
 5. Nesto ne valja ova matematika. Po mojoj 8 bliceva sa GN17 daju GN51 a ne GN136 ;)
 6. Pošto spominješ triggere vjerovatno misliš osvjetljavati iz male blizine (recimo 10 cm) i slazem se da tu tvoja teorija vrijedi. Ali probaj osvjetliti nešto sa metar - dva, e tu vrijedi ono sto sam ja napisao i za to ti ne trbaju triggeri za test, mozes pucati s blicom na aparatu.
 7. Ajmo ovako: bunt 50 cjevčica promjera 6 mmm duljine 50 mm montiranih tik pred blic na zidu udaljenom 2 m će osvjetliti krug promjera 50 cm. Sad zacepimo sve cjevcice osim jedne u sredini bunta. Blic kroz tu jednu cjevcicu ce osvjetliti krug ciji je polumjer manji za udaljenost najdalje cjevcice od te centralne, znaci za nekih 3 cm. Naravoucenije: jedna cjevcica osvetljava krug samo 6 cm manji od svih 50. Bas bih volio da me netko uvjeri u suprotno. Naravno uvjet je da su cjevcice u snopu paralelne a ne ko na buzdovanu.
 8. Cepljenjem slamcica ne smanjuje se promjer snopa (snaga tj intenzitet - da) svjetla, vec duzinom i smanjenjem promjera samih cjevcica.
 9. U cijeloj priči meni najzanimljivije: kupio 24-85 AFS za 200€, dao AFS-a i 100€ za 24-85/2,8-4, isti prodao za 200€ i sada ponovo kupuje AFS-a !? Zbog navedenog niza i sam se bojim prodavati AFS-a i kupovati 24-85/2,8-4.
 10. Kako je ovo sa servisom završilo? Vidim da se objektiv prodaje. Usput da kažem da sam sa AF-S-om jako zadovoljan.
 11. Stavi ravnu letvu cca 2m ili razvučeni colštok na travu (horizontalno) i uslikaj ga iz stojećeg stava pod koso pa ćeš lijepo vidjet kako se rasprostire polje oštrine.
 12. Cvele hvala na ponudi. Iz Hr sam, samo 7 km od Šida. Ispričavam se što sam u ovu raspravu upao kao padobranac. U fazi sam promjene sustava sa Minolta/Sony na Nikona (D700). Baš sam jučer telefonski dogovorio kupovinu AFS-a 24-85 za 150€. Znam momka u Vk koji je neki dan kupio AFD pa će uskoro pasti testiranje. Tješim se da se nisam prevario a ako jesam nadam se izvući uloženo.
 13. Zahvaljujem Nikonlina. Iz Nidžinog odgovora, bez obzira što preferira AF-D ne bih rekao da kudi AF-S koji me privlači malom težinom pa mi ne smeta što je cca pola blende slabiji. Za low light poslužiće 50/1,8 i stari 80-200/2,8.
 14. Jo, nisam mislio provocirati. Dvoumim se između AF-S i AF-D. I po photozone.de su tu negdje pa me Nikolinin navod da je Nidžo to rekao malo zbunjuje. Ako je itko probao oba molim komentar iz prve ruke.
×
×
 • Create New...