Jump to content

dabaman

Članovi
 • Content Count

  56
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About dabaman

 • Birthday 12/08/1987

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Ilija Čvorović
 1. Hvala na savetima kolega, rekli su mi da ce poslati ugovor mejlom.
 2. Pozdrav ljudi! Odradio sam jedan baner za klijenta, međutim pre nego što mi isplati novce, zahteva da potpišemo ugovor kojim ja prenosim sva prava na njega (misim da se na engleskom zove "copyright transfer agreement"), kojim bi se garantovalo da je baner njegovo vlasništvo. Zanima me da li je neko potpisivao nešto slično i kako to izvesti s obzirom da je on iz SAD-a (elektronski potpis?).
 3. Ne znam mnogo da kažem o ovome pošto GI ne koristim, ali on je tačniji metod indirektnog osvetljavanja od FG. Kod njega fotoni imaju svoj izvor koji je određen tipom i veličinom svetla koji ih emituje dok su kod FG izvori svetlosti raspoređeni na jednakom rastojanju preko celog rendera. Fotoni imaju i podesiv pravac kretanja koji opet zavisi koji tip svetla koji ih emituje (area light recimo emituje svetlo pod 180 stepeni) dok kod FG svaki izvor svetla zrači podjednako u svim pravcima. A FG se valjda preporučuje da se koristi posle GI-a samo da bi se render očistio od "fleka" koje su nastale kao posledica osvetljavanja s fotonima.
 4. Ne znam koliko svetala je ovde korišćeno, ali s obzirom da je potreban dosta velik broj shadow raysa ili semplova da bi se uklonio sav šum sa senki, mislim da je 8 min dobro vreme.
 5. Mislim da sam shvatio onaj vic gde je Čak Noris ubio noise u Maxwellu. ^_^ Probaću ga ovih dana pa ću napraviti neke testove da se uverim u brzinu.
 6. I čini se da je problem sa kamerom, pošto mi se taj problem sad javlja samo pri određenim položajima kamere (mada kada sam postavljao temu svaki render je bio takav). Probaću ovo clip plane podešavanje kad budem renderovao animaciju, a ako ne pomogne postovaću slike pa da vidite kako izgleda. Srećko, moguće da je problem što taj plane nestaje i da ovo nema veze sa alfa maskom.
 7. Ta pozadina koja treba da se vidi je običan poligonalni plane sa majinim lambertom. Koristim i IBL za HDRI mapu, ali ona treba da se vidi samo u refleksijama.
 8. Pass Custom Alpha Channel je bio uključen, ali čini se da nema razlike kada ga isključim. Međutim, sada sam primetio da kada malo pomerim kameru, taj problem nestaje. Stvarno mi ništa nije jasno. :huh: Renderovao sam bio jednu kratku test animaciju sa frejmovima u png formatu, i na prvih 15 frejmova se vidi pozadina, na sledećih 20 je ona transparentna, onda zatim je opet vidljiva na sledećih 18 i tako dalje, uopšte nema smisla. :unsure: Na nekim slikama se čak vidi deo pozadine, a ostatak je transparentan.
 9. Koristim Mayu 2009, ali sam prilično siguran da mi se to nekada dešavalo i u 8.5 Kada render započne, u trenutku dok se proračunava final gather, sve izgleda normalno (vidi se pozadina), ali čim FG odradi svoje pozadina počinje (kako traje render) da nestaje dok na kraju ne postane kompletno crna. Kad sačuvam sliku, recimo u tff-u, pozadina je isto crna a alfa kanal je uključen u sliku. Gde se nalazi to podešavanje "pass custom alpha", ne mogu nigde da nađem?
 10. Imam par glavnih objekata na sceni, ispod kojih koristim običan plane sa sivim lambertom kao pozadinu. Kada renderujem scenu, mental ray uvek kreira alfa masku (iako sam isključio alpha channel u common podešavanjima), i odmah je primeni na sliku tako da mi se na renderu vide samo glavni objekti a ne i pozadina (koja je crna). Da li je moguće da materijali koje sam koristio za glavne objekte na sceni (uglavnom mia i sss shader) dolaze sa nekom ugrađenom alfa maskom i kako je isključiti da dobijem celovit render sa pozadinom? :huh:
 11. Znači, ja sam ladno morao da usporim playback samo da bih razumeo šta čovek govori. :lol: Kad pređeš sa uspavljujućih Digital T. tutorijala ne možeš nikako da se navikneš na takvu brzinu. Ali jeste odličan video.
 12. bazuka jel oganičiš količinu memorije koju maya koristi za mr? Trebalo bi onda da dosta stabilnije odradi posao bez crashovanja. I zar nije bolje renderovati tako velike rezolucije (4k i sl) u mr standalone verziji gde nema maye da nepotrebno jede memoriju,
 13. E to je to, hvala. :) Nikad ne bih pomislio da je to problem. A evo sad vidim da mi i u drugim programima ispisuje zarez umesto tačke, to je izgleda tako namešteno u visti (koju sam instalirao tek pre dva dana). Pre sam koristio xp i mayu 8.5 sa srpskom tastaturom i nije bilo tog 'problema', pa otuda sam pomislio da su nešto promenili u mayi.
 14. Ljudi, jel možete vi ukucati tačku sa numeričke tastature u attribute editoru? Izgleda da je u mayi 2009 tačka sa num. tast. iz nekog čudnog razloga zamenjena zarezom, a u editoru se ne može uneti zarez jer to ne predstavlja ispravan decimalan oblik. Inače mrzi me da koristim onu tačku iznad desnog alta, preko desne tastature je mnogo lakše unositi vrednosti. Zna li neko gde se to može srediti u podešavanjima, pošto ja nisam ništa našao.
 15. Gnomonology ima "turntable animation" gde je pored animacije za demo reel objašnjeno i renderovanje mreže. Tut. je za mayu.
×
×
 • Create New...