Jump to content

srboljub

Članovi
 • Posts

  293
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Srboljub Nikicevic
 1. Nadam se da ne kasnim previše sa odgovorom. Nisam siguran da sam te baš najbolje razumeo šta te muči. Svojevremeno sam za 360 panorame koristio Hugin u Ubuntu i pakovao panoramu od 28 fotki napravljenih prozumerom iz ruke. Većinu kontrolnih tačaka sam postavljao ručno i ostavljao komp po celu noć da spakuje jednu panoramu. Za normalan prikaz panorame odnos stranica mora u piksel biti 2:1 noge maskiraš, a da bi to ispalo kako valja moraš napraviti bar 2 fotke nadira. https://www.youtube.com/watch?v=ouOEM4cKKGc https://www.youtube.com/watch?v=TerkdecfryQ
 2. Imaš to kod Kineza dosta jeftinije. Junior je takve koristio u pećinama i radili su dobro.
 3. U poslednje vreme retko svratim na zonu, a još ređe nešto i pročitam. Ne zato što nema šta da se pročita već zato što sam ja u nekoj - fazi, ali me ovo baš dotaklo. Eh kad bi se nadpolovična večina naše populacije u realnom životu ponašala ovako kako si napisao... Ili kad bi bar razumela. Ali za ovakav stav treba imati klikere (u svakom pogledu).
 4. Imam i 1,4 i 1,7, ali u F varijanti. Ovaj 1,4 je isuviše mekan - gotovo neupotrebljiv na punom otvoru i za njega je neophodna zonerica dok su kod 1,7 staklići postavljeni dublje u telo i zonerica nije neophodna. Na f2 i više nisam primetio neku drastičnu razliku, ali su i jedan i drugi već od 2,8 bezobrazno oštri. Boje i kontrast su Pentax SMC klasika.
 5. Pre možda dve godine sam iskoristio nešto preostalog efke papira (kartona) iz ’90. ili ’91 i jednu kutiju Forte papira u svrhu obuke podmlatka. Hemiju je negde nabavio Junior i rezultati su bili sasvim ok.
 6. Ako ti je posao siguran uzmi novo D610 i 24-120 f4. Uz taj 85g realno ti ništa više od optike nije neophodno. Sa tom opremom bi trebalo da si miran sledeće 2 godine, a posle ...
 7. https://allegro.pl/oferta/klej-uniwersalny-...aven-6856173606 Ja sam ovim prošle godine lepio gumu na kacigi i drži. Lepak je beo i prilično gust tako da je malo teži za rad za nas kojima to nije osnovno zanimanje. Dobro treba zaštititi površine na kojima nije poželjan jer se teže čisti. Ima kod nas da se kupi. Probaj prvo kako prianja na gumu Ako probaš javi iskustva.
 8. Pravo rešenje jeste eksterni blic i M mod, ali pošto čovek dobija aparat neposredno pre fotkanja, a nema iskustva sa tom opremom, onda je sasvim rezonski prepustiti sve automatici pa šta bude. Evo primera kako automatika može da odreaguje u nekoj situaciji: Fotka je sa aeromitinga 2012.
 9. U tom slučaju pripazi na WB naročito ako imaš veće površine plave boje jer dosta nikondžija kaže da se AWB teško bori sa u plavo okrečenim zidovima.
 10. Kad bi mogao da se nekako snađeš za blic to bi bila prava stvar jer je kod 18-55 problem blenda koja ide od 3,5 na 18 mm do 5,6 na 55 mm. Na d3200 mislim da iso preko 1600 nije upotrebljiv.
 11. Teško da neko ovde ima ozbiljnija iskustva sa tim aparatom. Možda ti ovo pomogne: Puno sreće!
 12. Ne znam kako je kod tebe, ali u mom zavičaju moraš imati neki papir (registrovana radnja ili ugovor o radu sa radnjom) da bi radio. Nije teško pribaviti taj papir, ali i to treba imati na umu kad rešiš da uđeš u posao. Što se opreme tiče ljudi su ti već preporučili nešto sa čim možeš početi da radiš. Puno sreće!
 13. Ma nije Tebi. Više je razmišljanje na temu. Za bekap, opet wi-fi.
 14. Mislim da je logika sledeća: - Ovaj aparat se ne kupuje za fotkanje isključivo u JPEG-u. - Na karticu ide RAW. - Hoćeš JPEG - evo ti wi-fi pa ga šalji u realnom vremenu (na telefon, štampač ili šta već). - Na karticu JPEG ide samo kad se se baš mora, a to će ciljna grupa za ovaj model preživeti (prim. aut.). To što su naše želje uvek veće od naših realnih potreba i vuče ljudski rod napred, a možda se u nekom momentu i strmeknemo u ambis. Sve pohvale za test.
×
×
 • Create New...