Jump to content

Elektroničar

Članovi
 • Content Count

  2,343
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

3 Neutral

About Elektroničar

 • Birthday 07/19/1992

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  bg

Previous Fields

 • Ime i prezime
  OgnjenGol

Recent Profile Visitors

9,781 profile views
 1. A sto ste probavali izvlacenje sjenki +100, sta to treba da prikaze? Ja sam koristio sve i svasta, krenuo sa Olympusa EP-L1, preko Canon 5D I, Sony Nex 5N, sada Canon 5D II. Moram da kazem da je L u odnosu na sve drugo sto sam koristio dupe i oko (pogotovo na 5D II, I je dovoljno neyahtijjevan). Ne znaci to da nisam mogao da fotografisem sa svim sto sam prethodno imao, daleko od toga, neke od meni najdopadljivijih fotografija sam napravio najjeftinijom opremom, to i dalje ne znaci da je to bolja oprema, samo sam ja tada imao vise vremena. Ostrina van centra, kontrast, boje, sve je na strani L. Kad imas 5 izvora svjetla razlicite temperature, znas kakve psihodelije i prelijevanja tu nastaju zbog unutrasnjih refleksija u objektivu. Nije nesavladivo, ali nemam ja bas vise vremena da se sa tim zajebavam. I da se razumijemo, sta god da ste vi testirali, ja ne znam da je nekad neko proizveo jeftinu 35mm 1.4, tako da taj test tesko da je relevantan.
 2. Pošto vidim da tražiš zoom za šetnju, ja bih isto da se složim sa ovim 28mm f1.8 i 50mm f1.4 😄 osim ove cijene što je yagodinac naveo, jer bar kod nas su ta dva zajedno oko 350-400e, a sa 85mm to izađe oko 600e. Imam 24-105L i ja ga slabije nosim u šetnju sa porodicom. Uglavnom je to 50mm f1.4 (da imam ovu 28mm 1.8, nosio bi ih u paru, garantujem). Više mi znači separacija i veća svjetlosna moć, nego raspon. Meni je taj zoom nešto kao jako praktičan parnjak 70-200L ili 70-300L(ovaj u mom slučaju) koji koristiš za landscape. Ja bih rekao da to jeste dosadan objektiv u neku ruku. A reći ću i zašto. Malo šta što samo point and shoot-uješ sa njim će izgledati privlačno (moj doživljaj fotografisanja tokom šetnje sa porodicom). Dok sa svjetlijim objektivima ili oštrim telefoto zoom-om dobiješ tu jeftinu erotiku gdje objektiv sam po sebi da neku privlačnost. Ima on jako lijepe boje, za moj ukus, moj baš nije nešto preoštar, ali sasvim dovoljno, opet za moj ukus. Nije neupotrebljiv za šetnje i portrete, da se razumijemo, daleko od toga, ali meni nije prvi izbor. Koristim ga za landscape i kada fotografišem neki događaj, tipa neke firmine proslave jer lako pokrijem grupne scene i individualne detalje. To je i jedino kada smatram da je tih 105mm dovoljno dugačko, tj u zatvorenom prostoru. Da mi je dijete malo starije i da joj fotografišem rođendan, takođe bih ga sigurno koristio (uz 50 1.4) Kada sam ga uzimao, dvoumio sam se između njega i Tamron 28-75, moj zaključak je bio da mi više vrijede stabilizacija i bolji IQ na f4, bar po primjerima koje sam prošao. 24-70IS je odličan, ali dosta skuplji koliko ja znam.
 3. Pa ono, uvijek mozes markerom sam da naznacis na objektivu, ako je prime. Ako je zoom, razlikuje se za milimetraze, najvjerovatnije. E sad, malo gledam sad neke primjere koje sam radio i moracu ih testirati uporedno na istoj sceni, jer cini mi se da 720nm i dobra konverzija mogu da daju slicno sto i 850nm i onda se smisao prilicno gubi.
 4. Nabavio sam 850nm filter. Značajno su duže ekspozicije, 4-8min na ISO400, f5.6-f8. Osjetno jači uticaj IR dijela spektra. Boje se skroz gube. Postupak je čista meditacija. Sada AF uopšte ne vidi ništa, pa valja nanišaniti regularni fokus, zatim pomjeriti po IR oznakama na objektivu, koje 24-105L srećom ima. Zatvoriti viewfinder, jer na 4min se vidi svaka zraka što zaluta do senzora. A pored toga, za ovu ispod, valja nabiti čamac na polugu da visi blago iznad vode kako se ne bi mrdao, jer koliko god da je mirna voda, na 4min ništa nije mirno. 24. Dajak čamac Vrbas
 5. Ne odstupa uopste od toga, stavise, podrzava to. Pitanje je samo da li je taj disbalans prejak.
 6. Ova posljednja odlicna, samo da se vratim na ovu iznad, rekao bih da je i objektivnom metrikom saturacija narandzastih van balansa sa plavom, iako su sto se Hue-a tice jako lijepo komplementarne, saturacija nije simetricna.
 7. Jako lijepo. Meni je možda malo previše desaturisana plava, a jaka narandžasta, ali nije da gledam na bilo čemu relevantnom, tako da nw mora da znači
 8. 22. Infrared Vrbas bank I 23. Infrared Vrbas bank II
 9. Ove bw konverzije su rađene da se dobije svijetlo lišće, ovo je neki moj maksimum u oba slučaja. Okačio sam jer bih rekao da je to relativno dobar način da se uporedi da li se zezanjem sa bojom u ps može dobiti ovo isto bez filtera.
 10. Nisam uspio da nadjem regularnu 19ku, ali sam bio u prolazu, pa sam udario par za poredjenje: Vrbas Visible Spectrum Vrbas Visible Spectrum BW Vrbas Infrared Vrbas BW Infrared I samo da napomenem, jasno je meni da je ovo najgore vrijeme za fotografisanje drveca (14:00), ali ja bih rekao da je to i poenta. Vrlo je ogranicen broj scena koje se tada mogu "normalno" zabiljeziti, a IR to znacajno prosiruje. Jest da bi vecina rekla da to i nije "normalan" nacin, al meni se dopada 🙂
 11. Mislim da imam i regularnu 19ku, okačiću kad kući budem, pa možeš da vidiš, ja bih rekao da je nemoguće bilo kakvim zezanjem uspjeti to dobiti, pogotovo u boji. Ne-IR fotografija u boji je daleko kontrastnija, ali baciću primjer, pa će se moći vidjeti
 12. Hvala, i meni posljednja najvise lezi, ali do sada mi prva najbolje prolazi na konkursima (uravnotezio sam ih po obradi, malo skinuo vinjete, da napomenem).
 13. 19. Infrared tree on Vrbas 20. Infrared Ferhat pasha Mosque, IR
×
×
 • Create New...