Jump to content

D+B

Članovi
 • Content Count

  78
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About D+B

 • Birthday 07/27/1981

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Banja Luka

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Duško Babić
 1. U TTL modu, javlja ovu poruku i ne reaguje na okidanje aparata. U manual modu nekada ista stvar - ne radi (izuzev što ne prikazuje ovu poruku) a nekada radi. Eh da, nekada radi sasvim normalno i u TTL modu... Može li nešto DIY da se uradi ili je za servis i ako jeste kome? Hvala i pozdrav
 2. Bio sam kod drugara na svadbi pa sam dao svoj skromni doprinos. Bio je tu odgovorni fotograf i kamerman a ja sam kao gost pokušao da slikam iz nekih drugih uglova, bez obaveze da bilo šta moram da napravim. Komentari su dobrodošli. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22.
 3. To je to! Hvala ti puno, ispametilo me je. Fora je da su podešavanja vezana za model aparata, serijski broj i, povrh svega, ISO vrijednost! Iz tog razloga mi dvije fotke, jedna do druge, uslikane istim aparatom i objektivom dobiju različite vrijednosti. Hvala još jednom. @robertrafai - stoji na - Process: 2012 (Current); Profile: Adobe Standard. Nije to pravilo problema tebi hvala u svakom slučaju.
 4. Prije nekoliko dana posjetih rodbinu na selu i odlučih da napravim nekoliko fotki dva dječaka koji su mi bili mnogo simpatični ovako musavi. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12.
 5. U čemu fotkaš - RAW ili JPG? U oba slučaja Lightroom vrijednosti su 0, bez obzira šta si namjestio u aparatu jer LR i aparat ne komuniciraju. Inače, to što si podesio oštrenje i saturaciju odnosi se samo na JPG direktno iz aparata. Dakle ako fotkaš RAW, dobijaš baš to - RAW dakle podatke kakve je senzor zabilježio, bez obzira što si dodao sharpness, saturation i slično na aparatu. E sad, ako fotkaš JPG i to uvlačiš u Lightroom te fotke su u samom startu oštrije i zasićenije bojom ali Lightroom vrijednost je 0 jer se ona odnosi samo ono što dodaješ (radiš) u LR, bez obzira kakve ih uvlačiš u LR. Nadam se da sam uspio da objasnim.
 6. U NEF-u, ne prebacujem ih u DNG niti bilo šta čačkam. Dakle, iz aparata direktno u Lightroom i onda mi on povuče neke čudne vrijednosti. Uzmimo na primjer vrijednost shadows +30, ako je pomjerim na +50 i onda uradim dvoklik, on je vrati na +30, umjesto na 0, kao +30 mu je default vrijednost...
 7. Prilikom importa neke od fotografija automatski dobijaju određene vrijednosti (white balance 7000, tint +10, exposure +0,50, highlights -0,20, shadows +0,30). U pitanju su samo neke fotografije rađene sa istim aparatom, dakle ne sve. Ono što je još interesantno jeste da kada uradim dvoklik na neki od parametara (npr. exposure) ne vraća vrijednost na 0,00 nego +0,50, dakle tu vrijednost smatra defaultnom dok kada izaberem preset "zeroed" vrati sve vrijednosti na stvarnu nulu, odnosno na onu vrijednost koju je definisao aparat ako govorimo o vrijednosti balansa bijele boje. Da li neko ima ideju šta bi mogao biti razlog?
 8. U redu, mogu sam, još samo da mi kažete kako.
 9. Radio sam pretraživanje ali nisam uspio da nađem ništa konkretno, osim da je neko konstatovao da mu objektiv radi front/back fokus. Ako misliš na mikropodešavanje autofokusa na aparatu to ne mogu da uradim jer Nikon d5100 nema tu opciju. Ako možeš da mi pošalješ link sa temom kako da uradim sam bio bih zahvalan.
 10. Imam Tamron objektiv koji radi frontfokus. Ostala tri Nikon objektiva imaju besprijekoran fokus tako da sam siguran da nije do tijela. Koga preporučujete i koja je cijena tog rada?
 11. 1. moj favorit - odlična, dosta dinamike unosi ulica i svjetla automobila 2. vrlo dobra 3. čini mi se da nedostaje malo kontrasta, nekako mi je flat 4. takođe nedostaje kontrasta, čak me pomalo podsjeća na light HDR varijantu
 12. Neu3no tvoji komentari su suvišni i off-topic. Prije svega Jo-a izuzetno cijenim zbog kvalitetnih i konstruktivnih komentara i nemam namjeru nikoga da vrijeđam. samo me je iznenadio njegov komentar "Buki, ovo uopste nije lose", jer je meni to baš loše. Jo hvala na objašnjenju i na tvom viđenju šta je tu dobro - pristup i muda, ali ovaj put ne bih se složio sa tobom. Ja želim da vidim dobru fotografiju a ne velika muda.
 13. Bez uvrede Bukiju, meni se ne sviđaju. Ja stvarno ne vidim ništa dobro u tim fotkama. Kadrovi su trivijalni a obrada kič. Naprežem se, ali ne ide. Možete li mi objasniti šta tačno je tu dobro? Nadam se da se niko neće uvrijediti, pokušavam da "progledam". Hvala
 14. Meni se sviđa. Djeluje malo iskrivljeno i dio hotela Balkan malo smeta ali generalno lijepa sličica.
×
×
 • Create New...