Jump to content

chupawy

Članovi
 • Content Count

  630
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by chupawy

 1. ^ ? Napisah kako da izračuna veličinu u pixelima i da to zavisi od vrste štampe (zbog čega tabela nije upotrebljiva), da mora da baci u CMYK. Šta je tu sporno nemam pojma, za ostalo PP.
 2. Prvo: Koliko god da sam upoznat sa 3d programima znam da se render može izdeliti na manje delove, ako je komp ograničen memorijom... Drugo: Molim za objašnjenje zašto bi 120 ppi bio besmisleno visok kvalitet za format 260cm x 168cm. To čak nije ni velik bilbord (postoje ofsetne mašine od 2m širine), a zavisi i gde se postavlja, tabela preporučuje čak 40-60ppi, To može za neki bilbord 20m od auto puta. Koja je poenta vrednosti većih od 430 ppi, i onih malih? To je veći deo tabele! Šta je podnošljiv kvalitet... (ovde sam se cenzurisao)? Još jednom, matematika je jednostavna i nema potrebe za filozofijom. Linijatura štampe (lpi) x (1.5 ili 2) = potrebna rezolucija (ppi) (Ovo se preskoči tako što pitaš koja rezolucija slika je potrebna, ne mora se baš sve znati o štampi) :) Rezolucija (ppi) x dužina stranice (in.) = broj pixela po dužini stranice.
 3. Osim ako sam nešto propustio ova tabela nema neku naročitu upotrebnu vrednost. :huh: Rezolucija slike prvenstveno zavisi od vrste štampe i željenog kvaliteta, a ne od veličine. Matematika je jednostavna, rezoluciju (ppi) pomnožiš sa veličinom slike (in. ili cm). Treba ti slika 4x2 inča (odprilike 10x 5 cm) za ofset npr. Za ofset najčešće treba 300ppi, znači 4 in. x 300ppi, to je 1200 pixela po dužini stranice. Druga strana je 2 in. x 300ppi, odnosno 600pixela. Za centimetre treba množiti sa 120 ppcm U max ukucavaš dimenziju 1200 x 600. Naravno ne može iz maxa u štampu, mora konverzija u CMYK, tj. obrada u Photshopu ili nekoj sličnoj aplikaciji, ali to prepusti nekome ko se time bavi.
 4. Gagi proabaj da ctraš realne (prostorne) modele žive ili nežive svejedno i to nekim anolognim alatom recimo grafitnim olovkama, ako želiš da crtaš. Boja i "dizajn" jesu zanimljivi i naizgled cool, ali u principu samo smetaju kod učenja osnova. Ovo je uglavnom po fotkama ili iz glave crtano rekao bih, nedostaje dubina koju ćeš dobiti valerom kao što reče iner. Kada crtaš prostorni model lakše uočiš grešku i ispraviš ili zapamtiš za sledeći put. Nemaš nagoveštenu treći dimenziju na crtežu to je po meni najveći problem. Vreme je pred tobom i siguran sam da ćeš napredovati, kao što sam siguran da nećeš više kačiti ogromne slike, a naročito citirati prethodnu poruku. ;)
 5. Ok. tamnije, ali ovo je kao mračna scena na piratskom VHS-u. Kad j emrak ništa se ne vidi. :) Akcentuj nešto, ovako tvoj potpis dominira ili shta god da je to gore. Ako su upaljena svetla nek sijaju, donji deo se jedva vidi da je promenjen itd. A za deviant, perspektiva je malo čudna na skicama, ali su svakako ok..
 6. Show must go on! :lol: @px325 Veliko V
 7. He otoplilo pa se svi oraspoložili za zajebanciju. ccc.
 8. Ne bih da oftopičim, na temu muzeja, ali slažem se da su svi radovi kul isto koliko i postavljeni u ovoj temi. Samo da se zarumemo, reč kul nije od Engleskog "cool" više mislim na Romsku reč "kul". Ajd sad trk na google translate "Kul" Romski>Srpski. :)
 9. Ja bih samo da se prijavim, možda mi je ovo jedina prilika da ostanem zabeležen u istoriji umetnosti. Verujem da ova tema ima taj potencijal. Radove istog momenta treba proslediti u muzej.
 10. Ovo je mesto gde si trebao okačiti te radove sa tog jednog foruma koje su oni videli, a pitanje postaviti u neki drugi podorum posao.info recimo. :)
 11. Druga je značajan napredak iako ne prikazuje istu scenu. Malo je čudna perspektiva, ali to je valjda umetnička sloboda.
 12. Hm, wireless. Jel kasni signal i da li ima mogućnost povezivanja direktno kablom? Graphira 3 wireless ima taj problem sa nekim driverima veći s nekim manji, ali uvek barem malo kasni, a ne može se direktno povezati.
 13. Nemoj da se bližiš kraju dok ne središ senku na kojoj je još uvek otvorena šaka. Teksture su extra.
 14. ^^ Ukoliko ti je bila ispravna olovka [Edit: i nje Genius :)] sve mi miriše da si je koristio u Mouse modu ili nisi instalirao driver. Pritisak se registruje tek kad pritisneš vrh olovke, he ko bi očekivao [Edit: svako ko ne koristi Genius :)]. :o Ako se pritisak registrovao približavanjem olovke tabli, bez kontakta, ostaje samo opcija da je nečastivi umešao ruke [Edit: ili si koristio Genius tablet :)]. :huh: [Edit: Čovek se uči dok je živ :)]
 15. Dizajn Zona > Galerije > Digitalna umetnost Dizajn Zona > Tehnike > Rasterska grafika
 16. Pih, ja se obradovao da je to neki crop. Surovi matrijarhalni lik ... tam ti, vam ti, svašta nešto, a ti tako. :( Jako volim pogledati tvoje radove, mnogo eksperimentišeš što je super. Wcom rulez!
 17. Boj ne bije svijetlo oružje... tra la la. Ovo je deo veće kompozicije? Hoćemo li je videti celu?
 18. Mnogo dobro, kao i uvek. Nova leva ruka je baš Marvelovska, da ne kazem Hulkova. :)
 19. ^ Upravu si, stvarno je od laptopa uz dodatnu elektroniku za ulaz ili ponovo grešim? Inače, čini mi se da je Intuos 3 pogodniji za takve zavrzlame, ne mogu ih uporediti side by side, ali mi se čini da je moj strari Intuos 3 dobacivao dalje od Intuos 4. Da li je do nove olovke ili ko zna. Inače, probao sam već ovo sa Intuos 4 i Acer monitorom, ali signal ne prolazi kroz panel debljine oko 10 mm, čak sam iz radoznalosti skinuo i matricu i ne prodje ni kroz samo pozadinsko osvetljenje , to je nekih 8 mm. :( Kroz naslagu CD-ova od 10 mm prolazi signal sasvim ok. Kombinacija iz snova za mene bi bila da produzim kabel izmedju dva dela laptopa. Displej na tablu, racunar odozdo i dobijem potpuno autonomnu spravu (bežični Cintiq). Samo josh malo da ostari lap top i dobiće šrafciger gde se najmanje nada. :)
 20. ^ Nije to lap top panel. :) Ih kad bi bilo tako lako isčupati LCD iz lap topa i naterati ga da radi. ;) Ovo meni lici na Raw LCD panel module. @zaricm Jel bi mogao baciti komentar po pitanju grebanja radne površine kad se malo razradi Cintiq?
 21. Nekako kvalitet opada odozdo ka vrhu. Desna ruka donjeg lika je odlično stilizovana i poza je prilično dinamična. Dva lika u sredini ne ostavljaju naročit utisak. Jednorog ima mnogo problema, široke kratke uši, nekako otečene oči i donja vilica, a najveći problem su preduga usta sa smile crtom na kraju. Generalno nije ispoštovana anatomija konjske glave.
 22. Preporuka za knjigu ANIMAL ANATOMY FOR ARTISTS The Elements of Form, OXFORD UNIVERSITY PRESS, 2004, u sitna crevca zalazi, ali se ne bavi digestivnim traktom nego kostima i mišićima. Odlučan priručnik pri crtanju bilo koje zive forme zasnovane na gradji sisara.
 23. Ovo bash liči na tutorijal Neville Page - a, ali se postavlja pitanje zašto bi pitao za nogu ako je po tutorijalu. Ako nisi radio po tom tutorijalu nabavi ga (Neville Page - Character Design - Fantasy Wildebeest)
 24. Čuj preterao! Jedio je nezgodno što je teško dati preciznije komentare za svaki rad, pa: Zeus, Popey, Zero su ozbiljniji od ostalih. Nastavi da preteruješ.
 25. chupawy

  Monitor

  Kakvo podešavanje visine? :huh: Dell i HP imaju sličnu ergonomske osobine. Zakretanje, podizanje, rotiranje, usb... HP jest malo ružnjikav, kao da ga je IBM dizajnirao, ali ima lepo izbalansirano, jako funkcionalno postolje. Dell nisam čačkao, ali HP mogu samo hvaliti u odnosu na ViewSonic po pitanju ergonomije. Kada pomeram ekran, HP-u postolje ostaje stabilno na stolu, dok se ViewSonic mora pridzavati. @Roy Fokker
×
×
 • Create New...