Jump to content

chupawy

Članovi
 • Posts

  630
 • Joined

 • Last visited

About chupawy

 • Birthday 06/20/1978

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad trenutno
 • Interests
  [quote name='Lira Vega' ]<br />Ne spavam dani,danima i sve me, sve me zanima.<br />[/quote]

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Gojko Vladić

chupawy's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Reputation

 1. ^ ? Napisah kako da izračuna veličinu u pixelima i da to zavisi od vrste štampe (zbog čega tabela nije upotrebljiva), da mora da baci u CMYK. Šta je tu sporno nemam pojma, za ostalo PP.
 2. Prvo: Koliko god da sam upoznat sa 3d programima znam da se render može izdeliti na manje delove, ako je komp ograničen memorijom... Drugo: Molim za objašnjenje zašto bi 120 ppi bio besmisleno visok kvalitet za format 260cm x 168cm. To čak nije ni velik bilbord (postoje ofsetne mašine od 2m širine), a zavisi i gde se postavlja, tabela preporučuje čak 40-60ppi, To može za neki bilbord 20m od auto puta. Koja je poenta vrednosti većih od 430 ppi, i onih malih? To je veći deo tabele! Šta je podnošljiv kvalitet... (ovde sam se cenzurisao)? Još jednom, matematika je jednostavna i nema potrebe za filozofijom. Linijatura štampe (lpi) x (1.5 ili 2) = potrebna rezolucija (ppi) (Ovo se preskoči tako što pitaš koja rezolucija slika je potrebna, ne mora se baš sve znati o štampi) :) Rezolucija (ppi) x dužina stranice (in.) = broj pixela po dužini stranice.
 3. Osim ako sam nešto propustio ova tabela nema neku naročitu upotrebnu vrednost. :huh: Rezolucija slike prvenstveno zavisi od vrste štampe i željenog kvaliteta, a ne od veličine. Matematika je jednostavna, rezoluciju (ppi) pomnožiš sa veličinom slike (in. ili cm). Treba ti slika 4x2 inča (odprilike 10x 5 cm) za ofset npr. Za ofset najčešće treba 300ppi, znači 4 in. x 300ppi, to je 1200 pixela po dužini stranice. Druga strana je 2 in. x 300ppi, odnosno 600pixela. Za centimetre treba množiti sa 120 ppcm U max ukucavaš dimenziju 1200 x 600. Naravno ne može iz maxa u štampu, mora konverzija u CMYK, tj. obrada u Photshopu ili nekoj sličnoj aplikaciji, ali to prepusti nekome ko se time bavi.
 4. Gagi proabaj da ctraš realne (prostorne) modele žive ili nežive svejedno i to nekim anolognim alatom recimo grafitnim olovkama, ako želiš da crtaš. Boja i "dizajn" jesu zanimljivi i naizgled cool, ali u principu samo smetaju kod učenja osnova. Ovo je uglavnom po fotkama ili iz glave crtano rekao bih, nedostaje dubina koju ćeš dobiti valerom kao što reče iner. Kada crtaš prostorni model lakše uočiš grešku i ispraviš ili zapamtiš za sledeći put. Nemaš nagoveštenu treći dimenziju na crtežu to je po meni najveći problem. Vreme je pred tobom i siguran sam da ćeš napredovati, kao što sam siguran da nećeš više kačiti ogromne slike, a naročito citirati prethodnu poruku. ;)
 5. Ok. tamnije, ali ovo je kao mračna scena na piratskom VHS-u. Kad j emrak ništa se ne vidi. :) Akcentuj nešto, ovako tvoj potpis dominira ili shta god da je to gore. Ako su upaljena svetla nek sijaju, donji deo se jedva vidi da je promenjen itd. A za deviant, perspektiva je malo čudna na skicama, ali su svakako ok..
 6. Show must go on! :lol: @px325 Veliko V
 7. He otoplilo pa se svi oraspoložili za zajebanciju. ccc.
 8. Ne bih da oftopičim, na temu muzeja, ali slažem se da su svi radovi kul isto koliko i postavljeni u ovoj temi. Samo da se zarumemo, reč kul nije od Engleskog "cool" više mislim na Romsku reč "kul". Ajd sad trk na google translate "Kul" Romski>Srpski. :)
 9. Ja bih samo da se prijavim, možda mi je ovo jedina prilika da ostanem zabeležen u istoriji umetnosti. Verujem da ova tema ima taj potencijal. Radove istog momenta treba proslediti u muzej.
 10. Ovo je mesto gde si trebao okačiti te radove sa tog jednog foruma koje su oni videli, a pitanje postaviti u neki drugi podorum posao.info recimo. :)
 11. Druga je značajan napredak iako ne prikazuje istu scenu. Malo je čudna perspektiva, ali to je valjda umetnička sloboda.
 12. Hm, wireless. Jel kasni signal i da li ima mogućnost povezivanja direktno kablom? Graphira 3 wireless ima taj problem sa nekim driverima veći s nekim manji, ali uvek barem malo kasni, a ne može se direktno povezati.
 13. Nemoj da se bližiš kraju dok ne središ senku na kojoj je još uvek otvorena šaka. Teksture su extra.
 14. ^^ Ukoliko ti je bila ispravna olovka [Edit: i nje Genius :)] sve mi miriše da si je koristio u Mouse modu ili nisi instalirao driver. Pritisak se registruje tek kad pritisneš vrh olovke, he ko bi očekivao [Edit: svako ko ne koristi Genius :)]. :o Ako se pritisak registrovao približavanjem olovke tabli, bez kontakta, ostaje samo opcija da je nečastivi umešao ruke [Edit: ili si koristio Genius tablet :)]. :huh: [Edit: Čovek se uči dok je živ :)]
 15. Dizajn Zona > Galerije > Digitalna umetnost Dizajn Zona > Tehnike > Rasterska grafika
×
×
 • Create New...