Jump to content

paca

Članovi
 • Content Count

  73
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About paca

 • Birthday 09/11/1968

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Location
  Niš

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Sasa Petrovic
 1. Biće da sam ja navikao na malo više kontarsti i da me to zavelo. Iskreno, još probam objektiv i učim se da radim sa njim (rekoh da nisam imao ništa brže od 5.6 na dSLR-u) pa sam možda i previše brzo pomislio da nešto nije u redu. Doduše, bilo mi je malo čudno da histogram pokazuje da je otprilike sve dobro ali oči mu nisu verovale :) A možda mi i monitor na lap-topu ne pokazuje sliku kako treba :) Što se tiće pitanja što sam koristio blic - Čisto da probam :) Zašto sam koristio AF-C - pre toga sam jurio decu po dvorištu pa je tako sotalo. Što se tiče najmanje brzine ekspozicije kada je uključen blic, svakako nije 1/60 čak i kada je na potrazumevano. KAda se sinhronizuje na zadnjoj zavesici, može sa bilo kojom brzinom ekspozicije :) KAo i svi drugi SLR-ovi koji mogu da sinhronizuju blic na zadnjoj zavesici ili bar da imaju slow sinc.
 2. Nedavno sam nabavio Tamron 28-75/2.8 za mog nikona i primetio nešto što me buni ali i uznemirava. Inače nikad nisam ozbiljnije slikao bržim objektivom od ovoga pa još uvek nemam dovoljno iskustva. Slike su mi pre eksponirane, rekao bih za oko jedne blende. Pri tome, rekao bih da što se blenda više zavrne (4, 5.6) problem je manji. Evo primera pa pogledajte i sami. Tu su i EXIF-i. Direktno iz aparata. Samo umanjeno. U čemu je problem? Šta da se radi? Inače, čuo sam ranije da D80 ima problem sa matrix merenjem ali ja to nešto nisam primetio sa 18-135 i 55-200VR
 3. Probao sam ali ne ide to rotiranje. Ako sam dobro razumeo, treba da se skine ona plastika na kojoj su oznake objektiva? Samo čelo objektiva. Probao sam ali neće ni da mrdne. Kolika sila je potrebna?
 4. Probao sam ali ne ide to rotiranje. Ako sam dobro razumeo, treba da se skine ona plastika na kojoj su oznake objektiva? Samo čelo objektiva. Probao sam ali neće ni da mrdne. Kolika sila je potrebna?
 5. Hvala na savetu. Ovo ću definitivno da probam. Svakako da se ne isplati popravljati u servisu :)
 6. Hvala svima. Sada sledi potraga za dobrim Tamronom :)
 7. Da prekinem malo filozofsku raspravu :) Definitivno mi treba kesa sa teglom :) Ima li to da se kupi u zemlji srbiji negde? Ako je neko video, molim ga da pusti link.
 8. Nadam se da ovaj Tamron nema baš toliki problem u fokusiranju kada je prostorija osvetljena normalno za one koji u njoj žive/rade. Kako cenite oštrinu na 2.8? Jeli upotrebljivo za amatersku-porodičnu-turističku upotrebu? Računam da je dobra stvar što bi ovaj FF objektiv koristio na DX telu. Recimo meni ništa ne smeta na mom Nikkor 18-135 ps ni distorzija koja je baš izražena. Doduše on je poprilično oštar u centralnom delu.
 9. Iskreno, nisam se setio da je problemi to sabijanje objektiva. To je definitivno problem i mora da postoji, što kažeš, tegla za objektiv. A potpuno si upravu kada kažeš da i nije neka šteta ako se nešto i desi ovom aparatiću. Tako sam i razmišljao :)
 10. Hvala na preporuci Tih 28-75 kod tamrona mi je odgovarajući opseg žižnih daljina a treba mi fiksno 2.8 na celom rasponu. Sad se pitam ima li za te neke pare nešto bolje od Tamrona? Recimo, vidim po forumu da kažu da ima problema sa fokusom u nešto slabijim svetlosnim uslovima!? Dal se tu misli na polu-mrak ili i na normalne recimo sobne uslove (svetlo sa prozora ili sobna rasveta)? ŠTo se Nikkor-a 35-70/2.8 tiče, odavno mi se mota po glavi ali slike koje sam video rađene njima mi deluju nekako manje kontasne. Nekako mi se nisu sviđale. Takođe mi se više sviđa ovih 28 od 35 a 24 bi bilo idealno :) ŠTo se objektiva 17-50 tiče, ne zanimaju me
 11. Pre par godina moja ćerkica je Canon A510 ispustila u pesak i od tada listići koji zatvarju objektiv u vidu poklopca se zaglavljuju kod otvaranja a ne zatvaraju se do kraja kod zatvaranja-gašenja aparata. KAda uključim aparat, i malo pomognem prstom listićima, oni se otvore i sve radi potpuno normalno. I pored toga što sam izduvao aparat maksimalno koliko sam mogao pr enego što sam ga isključio, očigledno je negde ostalo neko mikro zrnce peska. Treba mi preporuka nekog servisa/servisera koji bi mogao ovo da mi otkloni a da popravka ne košta kolko i sam aparat :) Inače ga ne koristim odavno ali sma planorao da ga ove godine stavim u vodootpornu kesu i koristim na (u) moru.
 12. Rešio sam da nabavim jedan standardni zum 2.8 za moj Nikon D80. To što ekvivalentna žižna daljina realno neće da mi krene manje od 40mm nije pronlem jer meni i treba nešto od normalca ka tele delu (portreti pre svega). Budžet je do oko 250 EUR za dobar polovni objektiv. Najviše mi je za oko zapao Tamron 28-75/2.8 ali rekoh da priupitam za eventuoalno bolju alternativu. Svakako bih voleo da je oštar ili bar upotrebljiv na 2.8
 13. Baš to mi treba pa do max nekoliko metara dubine. Vidim da na raznoraznim našim sajtovima za prodaju i licitaciju ima nekih kineskih koje koštaju do 1000 din. Jeli neko nešto od toga probao? Ova iz Amazona mi neće stići do letovanja (sredina juna) :(
×
×
 • Create New...