Jump to content

zelvel

Članovi
 • Content Count

  10
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Zeljko Velickovic
 1. Aman ljudi. Na ovom sajtu sam pre 2-3 godine naisao da ljudi ne znaju kako se izracunava HRBAT. Tad sam odgovorio i sinoc sam drugi put dosao na sajt i ponovo odgovorio na taj problem. Umesto da temu postaviti kao "lepljivu" za nove narastaje Vi FILOZOFIRATE. Pa ako paletu papira gurnete u Dunav, naravno da ce papur da nabubri. Svako i proizvodi papir pa se razlikuje po strukturi i finoci izrade ali na HRBAT od 25 milimetara neka papir slaze 2mm pa to nema veze. Drugo u stampariji u kojoj sam radio ima 360 radnika preko 70 knjiga sopstvenog izdanja, drugih knjiga, casopisa, novina. Ako bi se cekalo da se knjiga ostampa, knjizni blok zalepi pa da onda neko meri HRBAT da bi se korice filmovale, stampale i povezale nebi zaradili ni za hleb. Zato postoji formula koja nije prevarila nikoga ni mene nakon uradjenih 200-300 (broja ne znam) knjiga, i koju je ismislio neko pre desetine i desetine godina. Umesto da kontra nacinom izmerite hrbat sto ste Vi radili i videli da je formula CAROBNA. Vi bez provere napadate. ko da ste proizvodjaci papira pa sad ste strucnjaci. Ako ste i jos UREDNJICI ovog sajta, kao sto pise, ugasite sajt i bavite se necim drugim. Srdacan pozdrav urednicima.
 2. 1. Ne shvatas razlog za temu? Video sam da odgovor na ovo pitanje "pitaj stampara za HRBAT". 2. Slabo mi poznajes neke stvari. Pazi sta si napisao "Gramatura nije jedini parametar" ... "Debljina moze da se razlikuje cak i kod iste vrste papira". Sta je debljina nego gramaza papira :) Ako si radio neku knjigu primeni formulu i dobices HRBAT. Jedino kad su korice kartonske dodaje se 4mm. 0.80 je gramatura od 80g/m2.
 3. Hvala na brzini. Ali ja opet ne mogu da ga otvorim u CS5. Puca mi InDesign, samo kod ovog fajla.
 4. 423:16=26.4x0.80=21.15 423 - broj stranica 16 - tabak 26.4 - broj tabaka 0.80 - gramatura papira na kojem se stampa knjiga 21mm - debljina HRBATA Pozdrav
 5. Link http://hotfile.com/dl/71707272/a9b5b58/Knj...oli_6.indd.html Molim Vas, ne mogu da otvorim fajl. Prilikom otvaranja puca mi InDesign CS5. Ako neko ima CS3 ili CS4, ja bih molio da skinete fajl i da probate da otvorite. Ako neko otvori neka sa Save As imenuje kako bilo pa da mi postavi link da bi ga mogao ja otvoriti. Fajl je knjiga iz knjizevnosti mog oca. Hvala unapred.
 6. Ja sam uvek instalirao HP LJ 5000 PS. U podesavanju sam, naravno stavio port: prin to file. Napravim kontrashihtu i preko Ghost Wiev-a stampam na HP LJ P2014. Sta je problem? Instalirao sam sa HP sajta Univerzalni PS stampac za Win7, posto nema driver za HP 5000 za Win 7, namestim mu port : Print to file. Kad Stampam iz Quarka 7 nepravi mi *.prn vec ga stampa direktno na stampac HP LJ P2014. Iskljucim stampas. Ponovo stampam i opet ne ide na print to file. Instaliram stampac iz Win7 sa PS driverom i opet ista prica. U cemu je ovde zez.
 7. Koricti Unicode font kao TimesNew Roman pa ga koristi kao latinica ili cirilica. Ti koristis "nase" fotove tipa Cir Times itd. Kad se ћ nadje na kraju reda to je NISTA za InDesign, pa ga tu prelama.
×
×
 • Create New...