Jump to content

bobi

Članovi
 • Posts

  2,541
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by bobi

 1. bobi

  Dwarf

  Nemoj da te obeshrabruje manjak odgovora, jer ovaj forum su skoro svi napustili. Rad je ekstra generalno... evo par mojih sugestija. - prilično je mračna slika... mogao bi da se poigraš sa svetlošću malo. Jačni ga malo. Jačni taj main light... hoću da vidim žuto-belo kako ga senči, sa desno gorjne strane. Daj mi specular na nosu. Oću jak specular tu. Oću malo SSS-a (ali ne da pršti) Daj mi umesto onog belog backlighta na njegovoj ćeli, daj mi plavičast... ali napravi još jednan plavi backlight da mu osvetli snažnu vilicu sa leve strane (jačni ga... backlight i treba da pršti) Fur je super... daj mu malo varijacije... da ne bude ovako fabrički opran i sveđ, nego ugažen i kaljav... prljavština na njegovim delovima... savijen isto tako.. zgažen... jer je lik bio sa njim u raznoraznim situacijama.
 2. Crtaj i slikaj. Veruj mi da je to najbrži način. Observacija je nešto što se u 3D-u olako zanemari (jer su ti automatski rešene druge stvari, poput perspektive, automatskih materijala, objekata... i td), a onda dolazi milion drugih problema, jer si preskakanjem fundamenta jednog (što to 3D program rešava), došao do drugih problema ako želiš da dođeš do izvanrednog rendera. Abi je sve rekao svojim postom. I kada ti kažem... crtaj i slikaj... ne razmišljaj da li imaš, ili nemaš talenta. Imaš ga sigurno više od mene... nacrtaj i oboji skrnavu jabuku.. biće ti jasnije gde si do tada grešio u materijalima ako si probao da radiš jabuku u 3D-u. Kreni od prostog ka komplikovanom. Za sada bih ti savetovao da zaobiđeš sajt koji ti je dao veioma uvaženi kolega Labicko (sjajan lik zaista), jer te baca u matematiku, i pomislićeš da matematikom možeš da rešiš kreativne stvari... to tako ne ide. Evo primer... Ja se sećam jednom... drigar me pita "BObi, kako da dobijem metal u Maksu? Ali onako lep... reflektivan"? I ja mu kažem: stavi ovu sliku u env, digni specular malko, i stavio IOR na 10 (potpuna refleksija)... i on kaže: Bobi, ovo prelepo izgleda, ali zašto IOR na 10... IOR metala je 1.(nešto)". Ja ga pitam: "pa dobro, ako prelepo izgleda i ako završava posao, zašto ne staviš IOR tako"? Kaže... pa nije realističčno... Ja opet kažem, realistično je ono što oko vidi... ali ne vredi... lik je smanjio IOR, iako mu je taj metal bio ko plastika. Ceo CG je FEJK... još uvek... maxwell render je imao par pokušaja u prošlosti, ali to će sačekati neko buduće vreme... mislim da će još narednih 10 godina biti fejk, dok ne iznađu ultra realistični render, a onda će da skontaju da je lightning dosadan sa njim, pa će opet isfejkovati dodatno svetlo. Ma...
 3. Super su...jedna samo sigestija... Izuzev zadnjeg rada (koji je super), na nekoliko predhodnih imaš pregorelih delova. Gde je belo... baš belo.. crno (onaj TV) baš crno... to je bilo Ok, dok još gammy nisu sredili u Maxu, ali sada kada je sređena, nema potrebe... Recimo da razmišljam ovako: Kada bi ćovek ušao u tu prostoriju, sigurno ne bi video taj zid kao 100% beo i jednoličan.. video bi neke bumpove na njemu... varijacije kolora i svetlosti.... Mislim.. ja radim efekte... pa gde je belo u vatri (mnogo manje površine)... baš loše izgleda, pa gledam to da ispravim (makar u post-u).. .. ali sve ostalo super.. kompozicija... materijali...
 4. polako... polako... nahranim vas glavićima... :) Nije forum propao zbog ove ili one odlike admina, ili mod-a. Forum(i) su propali zbpg pojavljivanja društvenih mreža (facebook, i ostalo...). Ja se čudim da vi zapravo ne vidite da ovde nema moda već godinama.... Evo da proverimo... k***c.. p***a.. dupe! Modovi su k***c! Admini su pičke! (da sačekamo kada će da bude cenzurisano) A i vi, brate... razmišljate kao da se to samo ovde događa... a svugde forumi prsli. Na žalost, jer i sam volim najviše forume.
 5. Ekstra. Meni se jako sviđa. Sviđaju mi se sve te nepravilnosti na njemu. Ali možda čak da ideš korak dalje? Makar jedan rog odlomnjen (ili čak neki ud, ako ćeš u ekstrene). Tako nešto govori da je bio u mnogo bitaka (mnogo više nego obični ožiljci) Ili ako ćeš da ideš korak dalje u dizajnu, staviš mu slomljene cvikere... naučnik, voodo sveštenik ork (sa majkom goblinkom). A ako oćeš još i dalje, staviš mu da ima parazite u sebi (i jedna zmija viri it nosa). Sve u svemu, meni se baš sviđa, zato i lupam ovoliko. :)
 6. Pa sad, $200 na sat, mislim da nikada nisam imao, ali sam imao situacija gde sam bio i blizu toga... ali nebitno to... u Srbiji je i $20 na sat sasvim pristojna zarada. Sve zavisi od klijenta. I sve zavisi od načina na koji klijent postavi posao. Ako kaže: "I need animation", i baš ga briga da da bilo koji drugi detalj, onda će i mene da bude briga da mu pišem eseje, nego ću i ja copy paste šablona, pa ako odgovori, onda idemo konkretnije. Ako klijent utroši vremena da napravi razuman zahtev, i vidi se da razume (ili se trudi da razume) problematiku, onda ću i ja uložiti dosta vremena i truda da napišem ponudu. Ali retki su takvi. Ja uglavnom čekam prvi odgovor. Kada ga dobijem, onda stvar postaje mnogo ozbiljnija, i onda krećem u diskusiju. Imao sam ja (na žalost), stranice i stranice ispisanih prepiski sa klijentom, pre nego što je posao i prihvaćen, i onda klijent samo nestane. Opečeš se jednom, opečeš se drugi put, i onda počneš da štediš tastaturu i sopstveno vreme. Naravno, ovo sve pričam oko freelance sajtova (guru, upwork, freelance). Kada mi neko pošalje mail, ili iscima na nekom forumu, linkedu, stvar je drugačija.
 7. Pa ja imam neki notepad sa svojim linkovima koji sam usnimio na komp. Prosto: Ako je posao nešto tipa: I need my logo animated, like this samples", i da čovek linkove. Ja napišem eventualno dve rečenice. Pitam ga da li ima vektor verziju logoa (AI, ili Corel), i možda mu dam neku sugestiju, i okačim par mojih radova. Ne više od minut vremena. To je teža varijanta. :) Lakša je (ako vidim da nema reputaciju), samo copy paste ovo: Ne bi verovao koliko se ljudi javljalo na ovo copy-paste. Mnoge od tih klijenata i danas imam. Inače, ako nećeš ovde da sharuješ sajtove na kojima se mnogo lakše dobijaju poslovi, ja ti neću zameriti ako sharuješ na pm. :)
 8. Promeni malko terminologiju (malko je zatarela). Ne postoji "izbor programa za 3D prikaz", nego "3D programi". :) Apropo ovoga što tebi treba, kao što mudri Yokozuna reče, treba tu dosta budženja i znanja za klip nb 2.. ali evo ti alternative: Googlaj Andrew Cramera i Video Copilot, i imaš gomile tutorijala. Sa njegovim 3D plluginom Elements 3D, možda može da se otprilike onako nešto zbudži.
 9. Na kojim drugim mestima? Istina, ja u zadnje vreme ne stižem da bidujem na Upwork, Freelance, i ostalim sajtovima, ali sam u predhodnim godinama tamo zaradio hiljade dolara. A ne stižem da bidujem, jer sam tamo našao gro klijenata koji mi se vraćaju. Sad, istina, Freelancer me jednom nije zaštitio. i baš sam ispizdeo tada, slao sam im mejlove (više inata radi), i ništa od svega nije ni bilo, ali sve u svemu, od Frilenca živim zadnjih 10-tak godina, i to baš od tih sajtova. Opet, svi pominju neke mnogo bolje sajtove. Koji su ti? @gagn Par puta sam vodio neke projekte za igru (veliki budžet, ali sve mora da se raspodeli, a ti, na svemu si na vezi sa klijetom, kad neko zezne (od tvojih), onda moraš da se objašnjavaš sas klijentom). To su mi uglavnom loša iskustva.. A dobra... Ustanem ujutru, popijem kafu... bidujem za lagane projekte (recimo 3D logo animacije)... na 5 sajta bidujem 3 puta (svako jutro), to mi uzme pola sata... neko se javi (posle dva dana)... par dana rada... gotov poao. Ja to naplaćujem negde od $150 do $250 po 10-15 sekundi (zavisi od kompleksnosti). Nekad se javi više njih.... nekada niko... Uglavnom, 250 po 250 naturiš neku cifru, gde dozvoliš sebi da pametuješ po srpskim forumima, kao ja sada.
 10. Tako što pravi swap ram na HDD-u. De bre ljudi, razmaženi ste. Niko danas ne može da radi sa 2GB (i to samo na grafičkoj), a svi imamo telefone koji su stostruko jači nego harver koji je rendao Jurrasic Park, koji i dan danas izgleda brutalno.
 11. Imate li vi neki reel da pokažete? Meni je lično neviđena smaračina da modelujem chamferovane kocke, koje predstavljam kao kauče. ili kupujem/kradem evermoution malo bolje chamferovane modele. A ako to već radim, koja je plata? Nisam hejter, ali ako moj lični mail mora da se završava na "@yahoo.com". vaš ne mora da se završava na "@gmail.com". Firma je firma. I mora da se zna šta je šta.
 12. bobi

  Bez mediji

  Isto ko Vili, izuzev trećeg pitanja. Budi me cvrkut ptica, ili teška glavobolja prozrokovana mamurlukom. A i drugo pitanje mi je intersantno. Trenutno mi je crknuta baterija na mobilnom već nekoliko dana, ali sumnjam da moji bližnji uočavaju bilo kakvu razliku. Naime, od početka mi je taj koncept "moraš biti dostupan uvek i na svakom mestu", tako gadan, da sam vrlo jasno stavio do znanja svima da nisam uvek dostupan, i ne interesuje me da li asteroid ide velikom brzinom ka nama. Kažu "A šta ako je nešto bitno"? A ja kažem: "A šta ako je nešto bitno, a ja se tuširam"? Treba li da skačem sa tuša, ko od majke rođen, i javljam se svakome da bih čuo: "šta ima novo"? I sve te reklame, svi ti pozivi, sve u šta nas je današnje čovečanstvo oteralo, dovelo je do toga da ja sutra neću da se javim na poziv, koji je možda zaista bitan.
 13. Znači odatle su ukrali Hi-Man-a? :) Isti je jbt. Fantastičan Zbrush rad, i ako ga, osim printanja, budeš animirao, ne zaboravi muzičke sekvence velikog Basila Poledurisa. Jedno bez drugog ne idu.
 14. Dobri su svi saveti, ali mislim da jedan krucijalan nedostaje (ukoliko ovo ne želiš da radiš samo iz hobija). Ako ćeš kao freelancer da radiš, potrebna ti je žica trgovca. Pa čak i ako radiš negde full-time, ti kao početnik možeš imati veću platu od nekoga ko je dosta bolji od tebe, ali neumešniji u pregovaranju. Jbg. Ko i svaki drugi posao. Šta god radio, probaj dobro da se prodaš. I najbitnije, bolje jedan dobar rad, nego pregršt prosečnih. I još bitnije: Nikoga ne interesuje koliko si malo vremena uložio, ili nisi imao vremena, ili tetki išao po lek, samo ih interesuje ono što vide. Tako da opaske uz radove, tipa: "Ali ovo se renda pola minute... ali imao sam kratak rok... ", ne pale.
 15. Evo malo infa iz Tolkinovog Silmariliona, prepričano (radi inspiracije, ako ponovo radiš) Orci su deo vilenjaka koji su prebegli pred prizorom Oromea (jednog od bogova), i tako bežeći po skrovitom mestima, bili uhvaćeni od strane Morgota (palog boga). On ih je iz ljubomore (zato što nije mogao da stvori ništa što ima sopstvenu volju, niti je lepo) stotinama godina mučio, njih, i njihove potomke, i pošto je bio jako moćan u magiji i svemu, na kraju je od njih uspeo da okoti orke. Izopačio ih je. U tvom slučaju, mogao si dok si skulptovao, recimo da bazu napraviš bukvalno kao nekog prelepog vilenjaka, pa da se onda pretvoriš u Morgota :) , i kreneš da ga "izopačuješ". Kvrga na čelu, uništena proporcionalnost, poderano uvo, prevelika, ili premala vilica, krive noge, ruke do poda... i td. Inače, odlično ko i uvek, samo k'o što ti rekoše, nije to ork. Makar mu uši promeni (da budu špicaste), i dobićeš mnogo više nalik (opšteprihvaćenom) orku
 16. Iako se sa tobom slažem načelno (okačio si model za kritiku, a ne render), sa bratom Abijem se slažem još više. Ja nisam neki modelar (premda mislim da bih ovako nešto mogao da izmodelujem za nekih par dana (što je, priznajem, predugo), ali evo ti par mojih sugestija oko modela: - Prvo (i najbitnije) što mi je upalo u oči je ovaj cilindar što uranja u pušku (skoro pa sredina slike). To je jako kruto izvedemo, bez ikakvog prelaza. cilinder koji upada na flat (iako cilindričnu) površinu. Mislim da modelari uvek trebaju da izbegavaju te stvari. To sam ono... video.. posle jedne sekunde gledanje slike. - Imaš pregršt detalja (poligona) čija se svrha ne vidi niti na clay-u, niti u wireframe-u, niti na renderu. Na primer: čemu ona zvezda (ili šta je već) na držaču puške? Na kraju, pitao bih isto što i Abi: Zašto si drugačije tehnike modelovanja koristio za pušku, te se neki čine meshsmoothovani, a drugi chamferovani, i drugom tehnikom urađeni? Zapravo, moje pitanje je malko drugačije od Abijevog, jer te ne pitam za low-poly, hi-poly.. nego zašto kombinacija tehnika?
 17. Ja sam fan Tolkinov, pa bih izbacio Toma iz filma. Prosto, karakter mnogo više pripada nekoj Hobit atmosferi, nego LOTR. Ali kontam da je Tolkin imao još nešto Hobinštino-zaostavštine dok je pisao. Jedan od drevnih, kažeš? Neki kažu i da je Majar. Ali kakav je to Majar koji bi bacio prsten kada bi ga dobio na čuvanje (iako ga celi svet moli da ga čuva)? Uopšte, ceo karakter je prilično budalast. Bere lokvanje u kišnim čizmama, totalno nezainteresovan za muke sveta, peva blesavo, a Zlatozrna ga čeka. A sve ostalo što si rekao za Peru, da kažem da je malo reći da se slažem. Čak mislim da si bio preblag. Pera i nije za drugo do da režira niskobudžetne B filmove. Tada barem čovek pomisli da je neku patetiku uradio iz ironije, a ne zato što stvarno misli da tako treba.
 18. E... da ne ulazim oko tehnikalija.. ionako su ti ljudi sve rekli (uzgred, što ne kompozituješ neku krv?). Ako baš nemaš neku sliku krvi u istom uglu, lati se kamere, mobilnog, i noža. Nego htedoh reći.. taj zadnji render... kompozicija mi je mnogo moćna (i svetlo kako se prostire) Toliko moćna, da žmurim na sve ostale stvari, ali ti ih ipak popravi, ko što ti rekoše ovi dobri ljudi.
 19. @Vilesting Vidi, ako nudiš konkretnu cifru, a ne "daj da krenemo, pa da vidimo kako ide..", ja sam tvoj čovek. Moje radove možeš videti ovde: http://bobiserbia.wix.com/bobi Kao što vidiš, mogao bih efekte neke recimo da predajem, možda neke osnove svetla, modelinga, shadinga... koji ti je program? Ne stidim se da radim sa ljudima, čak šta više, volim da objašnjavam. Neskromno je reći, ali neki ljudi kažu da su progledali nakon što sam im objasnio par prostih stvari (tolko sam im dobro objasnio, da je i meni postalo jasnije). Eh da, živim u NS trenutno, ali sam bio u Niš mnogo dugo :) , tako da, mogu se i prešaltam na južnjački... će gi naučimo i preko naški, ako treba. Naravno, trebaće mi i štap poput Čankovog, da tučem po kolenima one koji se ne trude. To je to druže, pa se javi ako si ozbiljan. Dugo vremena ne videh bolji post. Ista priča i sa mnom, odnosno, sa mojim iskustvom (sa ljudima). Pa verovato iz dva razloga: - Čovek hoće da pomogne - Čovek ne može da postigne
 20. Heh :) Imate problema sa farmama, i rendanjem preko mreže? Backburner, i ta čuda? I mislite da će vam to rešiti neko ko dobro setapuje render farmu? Hoće. Ali kratkoročno. Dugoročno, vama treba organizator, a sa dobrim organizatorom nećete ni imati potrebu za tim. Ali ovde u Srbiji je organizator uvek sekretarica sa dugim nogama. Da me ne razumete pogrešno, ja bih hteo oboje, al' još ne naiđoh. Ako vi nađete, kontaktirajte me za neki pos'o, ako dobro platite, mogu i ja da vam budem ta "sekretarica".
 21. Ajoj bre Aleče, imaš takvog dara i iskustva, a radiš neke gitare i arhitekture, umesto da spičiš nekog karaktera, da sve pršti. Ovih nekoliko u ovoj temi koje imaš, su.. samo im malo fali doterivanja, i da bude sve vrhunsko. Ali ajd'... isprobavaš render... ja bih prvo rekao da ti je tajming od 30-45 minuta po frejmu za ovaj rezultat skandalozan. Koji su ti settingsi? Koja svetla si koristio? Ne znam šta je toliko moglo da ti poveća vreme. A što se tiče samih rendera... aj prva.. i nekako.. ove ostale tri, stvarno ima dosta toga da se popravlja. Uzmimo treću za primer. Sunčeva svetlost ti je iz nekog razloga jača u sobi, nego što je na napolju (napolju ti je kao po oblačnom danu). Zatim ove tajlovane teksture. Materijali koji ne reflektuju ni trunku sunčeve svetlosti... a pogotovo pobde oči ovaj CG specular gore. Jesi li probao da svemu daš jedan materijal (imaš i onaj vray ovveride), i to sive boje, i onda da radiš svetlo? Ja to često radim, jer mi pomaže da se onda samo fokusiram na svetlo. Ako mi sivi materijal skroz pobeli, znači da sam preterap sa jačinom svetla. Ako poprimi malko plavičaste boje od atmosfere.. onda ok.. tako i treba... kad sve izgleda kako treba, onda znam da ako nešto ubuduće ne valja na slici da nije svetlo krivo, nego materijal. Naravno.. za final se malko čačne i svetlo. Al aj.. leba ti.. daj još nekog karaktera.
 22. @Nosferatu Fala za info, keep posting! ;) (Btw.. dod'o sam nekog na linked, al' nisam siguran da si ti...) Apropo vfx Meni smešno kad gledam neki making off, i sad vidim, zgrada neka ogromna se razbija, i passovi... dinamika savršena, fracture savršen, prozor se lomi ko prozor, cigla ko cigla, malter otpada kako i treba da otpada, sve začinjeno prašinom. I onda samo pass DIMČINA... i ništa se ne vidi. :D .. i onda razmiljam: Koji moj su se ovoliko cimali, ovih nekoliko kamena što izleti iz dimčine moglo i ručno da se animira? :) Ehh reditelji... ko je sve danas reditelj... lično mislim da reditelj koji menja ideje u vfx fazi i ne treba da bude reditelj. Treba da predaje domaćinstvo, pa da nauči, kad štrikaš džemper, sve isplaniraš, a ne menjaš ga pri kraju štrikanja. Ja nikako da se nateram da učim Houdini (dobro, nije samo lenjost u pitanju, mora se i preživeti, raditi, i imati nešto malo života van 3D-a), ali koliko kontam to je program koji mu dođe ko Max sa svim mogućim pluginovima puta deset, i sa neverovatnim proceduralnim mogućnostima, odnosno, interfejs je tu više da ne uplaši nove korisnike, ostalo je kao programiranje. Tako ga bar ja doživljavam. Kad sam video da instalacija Houdinija zauzima svega 250MB (za razliku od Maksovog od nekoliko GB-a), sve mi je bilo jasno. Lerpo ljudi napisali i optimizovali program, a ne kao Max što samo trpaju, a ništa ne brišu, još od keca. Jedan od retkih (poznatijih) Allan Mckay je još uvek pri maxu (odnosno, glavni mu je alat, iako kaže da je koristio i druge), Pete Drapper, Neil Blevins (mada on nije baš vfx) i tako još poneko... tako da.. nek ljudi izguglaju te ljude za tutorijale, ako baš insistiraju da rade vfx u Maksu.
 23. Ja sam zadivljen tvojom ljubaznošću i samim stavom. Nema sumnje da ćeš biti jako uspešan, ako zadržiš takav stav. Zapamti samo ono.. ako juriš realizam, prvo "linear workflow", pa sve ostalo. Radi se o tome da po default 3D senčenju, senke recimo kod poluprozirnih objekata (translucent, ili SSS (ili čak i sama refrakcija, i refleksija), naš render to ne radi dobro. Ne umiksava dobro boje. I onda recimo... (ako radiš pravilno) zrak (foton) koji treba da ide kroz kožu i napravi prelaz iz belog, u crveno, pa u roze, pa u tamno crveno.. pa da se postepeno gubi.., a u običnom (default - nepravilno), on odradi ovako recimo: krene iz belog, pa u crveno... pa odma u crno. I tu stane. Pričam sve ovo jer je i meni bio problem da to skapiram (iako i dan danas ne koristim previše linear workflow (ali to je samo stvar navike).
×
×
 • Create New...