Jump to content

bobi

Članovi
 • Posts

  2,541
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

About bobi

 • Birthday 11/19/1981

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  U skrivenom Gondolinu
 • Interests
  Srednja zemlja... Amiga... Ekstremni Metal... 3DS Max... Stomaklija ili Manastirka :)

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Boban Krsmanović
 1. bobi

  Dwarf

  Nemoj da te obeshrabruje manjak odgovora, jer ovaj forum su skoro svi napustili. Rad je ekstra generalno... evo par mojih sugestija. - prilično je mračna slika... mogao bi da se poigraš sa svetlošću malo. Jačni ga malo. Jačni taj main light... hoću da vidim žuto-belo kako ga senči, sa desno gorjne strane. Daj mi specular na nosu. Oću jak specular tu. Oću malo SSS-a (ali ne da pršti) Daj mi umesto onog belog backlighta na njegovoj ćeli, daj mi plavičast... ali napravi još jednan plavi backlight da mu osvetli snažnu vilicu sa leve strane (jačni ga... backlight i treba da pršti) Fur je super... daj mu malo varijacije... da ne bude ovako fabrički opran i sveđ, nego ugažen i kaljav... prljavština na njegovim delovima... savijen isto tako.. zgažen... jer je lik bio sa njim u raznoraznim situacijama.
 2. Crtaj i slikaj. Veruj mi da je to najbrži način. Observacija je nešto što se u 3D-u olako zanemari (jer su ti automatski rešene druge stvari, poput perspektive, automatskih materijala, objekata... i td), a onda dolazi milion drugih problema, jer si preskakanjem fundamenta jednog (što to 3D program rešava), došao do drugih problema ako želiš da dođeš do izvanrednog rendera. Abi je sve rekao svojim postom. I kada ti kažem... crtaj i slikaj... ne razmišljaj da li imaš, ili nemaš talenta. Imaš ga sigurno više od mene... nacrtaj i oboji skrnavu jabuku.. biće ti jasnije gde si do tada grešio u materijalima ako si probao da radiš jabuku u 3D-u. Kreni od prostog ka komplikovanom. Za sada bih ti savetovao da zaobiđeš sajt koji ti je dao veioma uvaženi kolega Labicko (sjajan lik zaista), jer te baca u matematiku, i pomislićeš da matematikom možeš da rešiš kreativne stvari... to tako ne ide. Evo primer... Ja se sećam jednom... drigar me pita "BObi, kako da dobijem metal u Maksu? Ali onako lep... reflektivan"? I ja mu kažem: stavi ovu sliku u env, digni specular malko, i stavio IOR na 10 (potpuna refleksija)... i on kaže: Bobi, ovo prelepo izgleda, ali zašto IOR na 10... IOR metala je 1.(nešto)". Ja ga pitam: "pa dobro, ako prelepo izgleda i ako završava posao, zašto ne staviš IOR tako"? Kaže... pa nije realističčno... Ja opet kažem, realistično je ono što oko vidi... ali ne vredi... lik je smanjio IOR, iako mu je taj metal bio ko plastika. Ceo CG je FEJK... još uvek... maxwell render je imao par pokušaja u prošlosti, ali to će sačekati neko buduće vreme... mislim da će još narednih 10 godina biti fejk, dok ne iznađu ultra realistični render, a onda će da skontaju da je lightning dosadan sa njim, pa će opet isfejkovati dodatno svetlo. Ma...
 3. Super su...jedna samo sigestija... Izuzev zadnjeg rada (koji je super), na nekoliko predhodnih imaš pregorelih delova. Gde je belo... baš belo.. crno (onaj TV) baš crno... to je bilo Ok, dok još gammy nisu sredili u Maxu, ali sada kada je sređena, nema potrebe... Recimo da razmišljam ovako: Kada bi ćovek ušao u tu prostoriju, sigurno ne bi video taj zid kao 100% beo i jednoličan.. video bi neke bumpove na njemu... varijacije kolora i svetlosti.... Mislim.. ja radim efekte... pa gde je belo u vatri (mnogo manje površine)... baš loše izgleda, pa gledam to da ispravim (makar u post-u).. .. ali sve ostalo super.. kompozicija... materijali...
 4. polako... polako... nahranim vas glavićima... :) Nije forum propao zbog ove ili one odlike admina, ili mod-a. Forum(i) su propali zbpg pojavljivanja društvenih mreža (facebook, i ostalo...). Ja se čudim da vi zapravo ne vidite da ovde nema moda već godinama.... Evo da proverimo... k***c.. p***a.. dupe! Modovi su k***c! Admini su pičke! (da sačekamo kada će da bude cenzurisano) A i vi, brate... razmišljate kao da se to samo ovde događa... a svugde forumi prsli. Na žalost, jer i sam volim najviše forume.
 5. Ekstra. Meni se jako sviđa. Sviđaju mi se sve te nepravilnosti na njemu. Ali možda čak da ideš korak dalje? Makar jedan rog odlomnjen (ili čak neki ud, ako ćeš u ekstrene). Tako nešto govori da je bio u mnogo bitaka (mnogo više nego obični ožiljci) Ili ako ćeš da ideš korak dalje u dizajnu, staviš mu slomljene cvikere... naučnik, voodo sveštenik ork (sa majkom goblinkom). A ako oćeš još i dalje, staviš mu da ima parazite u sebi (i jedna zmija viri it nosa). Sve u svemu, meni se baš sviđa, zato i lupam ovoliko. :)
 6. Pa sad, $200 na sat, mislim da nikada nisam imao, ali sam imao situacija gde sam bio i blizu toga... ali nebitno to... u Srbiji je i $20 na sat sasvim pristojna zarada. Sve zavisi od klijenta. I sve zavisi od načina na koji klijent postavi posao. Ako kaže: "I need animation", i baš ga briga da da bilo koji drugi detalj, onda će i mene da bude briga da mu pišem eseje, nego ću i ja copy paste šablona, pa ako odgovori, onda idemo konkretnije. Ako klijent utroši vremena da napravi razuman zahtev, i vidi se da razume (ili se trudi da razume) problematiku, onda ću i ja uložiti dosta vremena i truda da napišem ponudu. Ali retki su takvi. Ja uglavnom čekam prvi odgovor. Kada ga dobijem, onda stvar postaje mnogo ozbiljnija, i onda krećem u diskusiju. Imao sam ja (na žalost), stranice i stranice ispisanih prepiski sa klijentom, pre nego što je posao i prihvaćen, i onda klijent samo nestane. Opečeš se jednom, opečeš se drugi put, i onda počneš da štediš tastaturu i sopstveno vreme. Naravno, ovo sve pričam oko freelance sajtova (guru, upwork, freelance). Kada mi neko pošalje mail, ili iscima na nekom forumu, linkedu, stvar je drugačija.
 7. Pa ja imam neki notepad sa svojim linkovima koji sam usnimio na komp. Prosto: Ako je posao nešto tipa: I need my logo animated, like this samples", i da čovek linkove. Ja napišem eventualno dve rečenice. Pitam ga da li ima vektor verziju logoa (AI, ili Corel), i možda mu dam neku sugestiju, i okačim par mojih radova. Ne više od minut vremena. To je teža varijanta. :) Lakša je (ako vidim da nema reputaciju), samo copy paste ovo: Ne bi verovao koliko se ljudi javljalo na ovo copy-paste. Mnoge od tih klijenata i danas imam. Inače, ako nećeš ovde da sharuješ sajtove na kojima se mnogo lakše dobijaju poslovi, ja ti neću zameriti ako sharuješ na pm. :)
 8. Promeni malko terminologiju (malko je zatarela). Ne postoji "izbor programa za 3D prikaz", nego "3D programi". :) Apropo ovoga što tebi treba, kao što mudri Yokozuna reče, treba tu dosta budženja i znanja za klip nb 2.. ali evo ti alternative: Googlaj Andrew Cramera i Video Copilot, i imaš gomile tutorijala. Sa njegovim 3D plluginom Elements 3D, možda može da se otprilike onako nešto zbudži.
 9. Na kojim drugim mestima? Istina, ja u zadnje vreme ne stižem da bidujem na Upwork, Freelance, i ostalim sajtovima, ali sam u predhodnim godinama tamo zaradio hiljade dolara. A ne stižem da bidujem, jer sam tamo našao gro klijenata koji mi se vraćaju. Sad, istina, Freelancer me jednom nije zaštitio. i baš sam ispizdeo tada, slao sam im mejlove (više inata radi), i ništa od svega nije ni bilo, ali sve u svemu, od Frilenca živim zadnjih 10-tak godina, i to baš od tih sajtova. Opet, svi pominju neke mnogo bolje sajtove. Koji su ti? @gagn Par puta sam vodio neke projekte za igru (veliki budžet, ali sve mora da se raspodeli, a ti, na svemu si na vezi sa klijetom, kad neko zezne (od tvojih), onda moraš da se objašnjavaš sas klijentom). To su mi uglavnom loša iskustva.. A dobra... Ustanem ujutru, popijem kafu... bidujem za lagane projekte (recimo 3D logo animacije)... na 5 sajta bidujem 3 puta (svako jutro), to mi uzme pola sata... neko se javi (posle dva dana)... par dana rada... gotov poao. Ja to naplaćujem negde od $150 do $250 po 10-15 sekundi (zavisi od kompleksnosti). Nekad se javi više njih.... nekada niko... Uglavnom, 250 po 250 naturiš neku cifru, gde dozvoliš sebi da pametuješ po srpskim forumima, kao ja sada.
 10. Tako što pravi swap ram na HDD-u. De bre ljudi, razmaženi ste. Niko danas ne može da radi sa 2GB (i to samo na grafičkoj), a svi imamo telefone koji su stostruko jači nego harver koji je rendao Jurrasic Park, koji i dan danas izgleda brutalno.
 11. Imate li vi neki reel da pokažete? Meni je lično neviđena smaračina da modelujem chamferovane kocke, koje predstavljam kao kauče. ili kupujem/kradem evermoution malo bolje chamferovane modele. A ako to već radim, koja je plata? Nisam hejter, ali ako moj lični mail mora da se završava na "@yahoo.com". vaš ne mora da se završava na "@gmail.com". Firma je firma. I mora da se zna šta je šta.
 12. bobi

  Bez mediji

  Isto ko Vili, izuzev trećeg pitanja. Budi me cvrkut ptica, ili teška glavobolja prozrokovana mamurlukom. A i drugo pitanje mi je intersantno. Trenutno mi je crknuta baterija na mobilnom već nekoliko dana, ali sumnjam da moji bližnji uočavaju bilo kakvu razliku. Naime, od početka mi je taj koncept "moraš biti dostupan uvek i na svakom mestu", tako gadan, da sam vrlo jasno stavio do znanja svima da nisam uvek dostupan, i ne interesuje me da li asteroid ide velikom brzinom ka nama. Kažu "A šta ako je nešto bitno"? A ja kažem: "A šta ako je nešto bitno, a ja se tuširam"? Treba li da skačem sa tuša, ko od majke rođen, i javljam se svakome da bih čuo: "šta ima novo"? I sve te reklame, svi ti pozivi, sve u šta nas je današnje čovečanstvo oteralo, dovelo je do toga da ja sutra neću da se javim na poziv, koji je možda zaista bitan.
 13. Znači odatle su ukrali Hi-Man-a? :) Isti je jbt. Fantastičan Zbrush rad, i ako ga, osim printanja, budeš animirao, ne zaboravi muzičke sekvence velikog Basila Poledurisa. Jedno bez drugog ne idu.
×
×
 • Create New...