Jump to content

slobodnatema

Članovi
 • Content Count

  46
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About slobodnatema

 • Birthday 09/10/1975

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Previous Fields

 • Ime i prezime
  igor perković
 1. Evo, pročitah, pa da apdejtujem mišljenje. Onako grubo, koliko mogu da zaključim, razlika između printa na 16-bitnom i printa na 8-bitnom štampaču je isključivo u finim gradijentima, naročito tamo gde je reč o istoj boji, na primer plavetnilo neba ili sivilo odnosno belina oblaka. Mislim da ću samo one fotografije koje procenim kao kapitalne ostaviti u 16bit-a.
 2. Hvala puno. Dakle, benefit postoji, koliko vidm na prvu. Odoh da iščitam sve od A do Š.
 3. Kao što iz samog naslova ove teme naslućujete, zanima me da li ima smisla čuvati u arhivi 16-bitni završni fajl? Konkretno, bavim se fotografisanjem panorama, što cilindričnih, što klasičnih, i to, uglavnom HDR tehnikom. Kada iz PtGui-a eksportujem fajl, on je obavezno PSD ili TIFF u 16bita, jer mi ta bitaža omogućuje da u Ps-u daljom obradom što manje informacija gubim, i naravno izvučem što je moguće više inforamacija za završni fajl. Taj gotov fajl, odnosno fotografija, potom se postavlja na neki od sajtova poput 360cities, Panoramic Earth, Ieasypano, takođe i Gigapan, od kojih jedino ovaj poslednji, koliko znam, dopušta upload 16bit-nih fotografija. Ali ja zaista nisam primetio neku naročitu razliku između postavljene 8bit-ne i 16bit-ne fotografije na Gigapan. Logika govori da je zarad završnog rezultata editing najbolje raditi u 16bita, ali kasnije, kada shvatite da u računaru imate giga i kusur po fotki, a fotke se već mere na desetine i desetine, sva ta priča dovodi do ovakve situacije, gde prosto moram ovo da pitam ne bi li oslobodio prostor na hard-disku, osim ako time ne bih izgubio vrednu stvar. I još nešto... Obrađene fotografije (tj. panorame) o kojima govorim uvek čuvam u dva primerka, od kojih je jedan (tzv. original) sa rezolucijom od 300dpi. Dakle, ukoliko želim fotografiju da izradim u nekoj od foto-laboratorija, neophodna rezolucija je tu, pri čemu mi u svim tim foto-laboratorijama traže 8bit-ni fajl. Moja dilema na neki način proističe iz neznanja o tome da li se 16-bitne fotografije mogu štampati, ako ne, da li mislite da bi se u budućnosti mogli pojaviti 16-bitni štampači ili foto-laboratorije koje bi nudile takvu uslugu? Meni nije problem da sve ove fotografije čuvam u 16bita čak i ako je to zalog za neko predstojeće vreme. Ipak, kakva bi realna korist mogla od toga biti, zaista, ne mogu ni da naslutim. Ako bi u štampanoj formi 16bitna fotografija dala isti efekat kao što ga je i sada moguće "primetiti" na ekranu, mislim da sve skupa takvo arhiviranje ne bi imalo smisla. No, ne znam da li sam u pravu kada ovako pretpostavljam, pa zato i pitam.
 4. Ponoviću... Verovatno zbog toga što sam iskopirao fajlove pre nego što sam im uopšte i dodelio ključne reči. Kako je došlo do ovakvog kratkog spoja u mojoj memoriji zaista ne znam, ali sada, pošto ponovo kopirani fajlovi "rade" i u drugom računaru, ja prosto nemam drugo objašnjenje. :) Dešava se... Srećom ne često.
 5. Da, u suštini tvoj odgovor je i ključ ovog problema. Iz nepoznatih razloga fajlovi koje sam iskopirao sa desktopa na prenosni hard izgubili su (ili nisu ni imali, a to ćemo svakako uzeti kao verovatnije) keywords, tako da se oni zbog toga nisu ni pokazali. Pre nego što sam to ustanovio probao sam sve moguće varijante, skinuo i skripte za export kw iz Bridgea, pokušao i sa metadata templejtima... ...ništa to nije davalo rezultat. I onda, kao u onoj anegdoti gde je problem u iščupanom kablu iz struje a ne uređaju koji ne radi, setih se da uporedim bajtažu fajlova koje sam zadržao na eksternom hardu sa veličinom fajlova na "izvornom" računaru gde sve fercera kako treba i imam šta i da vidim. Nie bilo isto. Što će reći da prilikom dodavanja meta-podataka isti automatski postaju sastavni deo fajla, i u identičnom spletu katalogovanja (što se odrađuje kopiranjem .xml dokumenta) pokazuju iste karakteristike na svim kompjuterima. P.S. Zašto Bridge? Pa jednostavno, dolazi uz Creative Suite koji koristim u radu, a i znatno se poboljšao u odnosu na prethodne verzije kada je žešće bagovao. Mana mu jeste što ne čita Microsoft-ove formate niti im dozvoljava menjanje meta-podataka, ali zato sve ostalo: audio, video, foto, pdf, indesign i Aičita besprekorno, i prilično brzo. Malo me nervira što zbog keširanja uzima puno prostora na disku, ali ne može sve da bude idealno. :rolleyes:
 6. Hvala na odgovoru, svakako, treba i vredi probati... Međutim, nekako mi po logici stvari ne ide u glavu da je Adobe dao mogućnost da se ključne reči eksportuju samo kao tekst. To prosto nema smisla, jer, zamislimo, na primer, da imamo kolekciju od nekoliko desetina hiljada fotografija. Profesionalci smo, ili nas prosto ne mrzi da sve sortiramo do u najsitnija crevca, a i ujedno koristimo maksimalne mogućnosti koje nam Bridge pruža upravo da bi nam olakšao život (ako mu se, naravno, posvetimo). I, šta biva? Dakle, u okeanu podataka se snalazimo ko riba u vodi, ali samo do naredne reinstalacije sistema, nakon koje ćemo bekapovani keywords fajl moći da importujemo, a onda ponovo da potrošimo eone ne bi li fotografije linkovali kao i prvi put. Nekako ne mogu da poverujem da su napravili Poršea čije performanse padaju na nivo Yuga prilikom prve promene ulja. Iz ugla profesionalne potrebe da imamo pod kontrolom kakvu god bazu podataka ovo deluje kao develop-samoubistvo.
 7. Dizajnzonaši, ćaos! Evo šta me muči. Naime na jednom računaru sam počeo i poprilično poodmakao sa katalogiziranjem fotografija u Adobe Bridge CS6-tici. Poželeo sam da isto to, dakle fotografije koje su linkovane ka određenim kolekcijama, i kojima su dodeljene višestruke ključne reči imam i u drugom desktop računaru. Pomoću eksternog harda iskopirao sam sve foldere sa fajlovima na drugi komp, tajkođe i sadržaj Collections foldera kao i xml fajl Adobe Bridge Keywords. U Dreamviewer-u sam filelist fajlovima iz Collections foldera zamenio deo putanje da bi na drugom kompu mogle da se vide fotografije, i to je u redu. Međutim, bez obzira što su u KEYWORDS sekciji sve ključne reči kao i na prvom kompu, one nisu linkovane ka fotografijama, i ne mogu da otkrijem način kako da to rešim. Drugim rečima, kako da na drugom kompjuteru bez milion sati ponovnog dodeljivanja putanja ka ključnim rečima stvar profunkcioniše kao na prvom računaru? Imate li iskustva sa ovim i ako imate kako ste rešili problem?
 8. Hvala najlepše Joyce! Ono što bih takođe voleo je da postoji mogućnost da se krajnji rezultat snimi u PSB-u, PSD-u, TIFF-u ili tako nekom formatu koji bi svaku fotografiju korišćenu u procesu snimio kao poseban lejer, a to bi omogućilo da se završni rad animira u After Effects-u. Pošto je reč o ogromnom broju fajlova koji bi učestvovali u projektu, to bi se lakše moglo izvesti pomoću nekakve skripte, nego ručno, fajl po fajl. Ali dobro, smernice su tu, pa sad treba videti je li to moguće pomoću ovoga što ste mi preporučili, a i ako nije, lakše je do cilja doći kada te upute. :) Hvala drugar's!
 9. Hvala Fro, a evo i razloga zbog kojih ovo tražim.. Kao novinar poslednjih pet godina snimao sam jednu TV emisiju (Slobodna tema) emitovanu na Televiziji Vojvodine. Tokom tog perioda stalno sam sa sobom na teren nosio svoj Fuji Finepix S7000 i ono vreme kada kolega snimatelj beleži dogovorene kadrove za pokrivanje priče, ja bih fotkao tako neke zanimljive momente, detalje, uglavnom stajavši mu iza leđa, trudivši se da mi je u kadru on, kamera i ono što snima... Nakupilo se puno, puno fotki, toliko da je u jednom momentu arhiva na neki način sama po sebi postala apsurd, jer posao mi nikako nije dozvoljavao da se posvetim sortiranju fotografija i osmišljavanju šta bi i kako bi s njima. Zapravo, i dan danas kada imam vremena i nisam u toj priči, ja jednostavno ne mogu da se nakanim i potrošim ko zna koliko dana za nešto što bi realno bilo gubljenje vremena. Zato bi možda, a to mi je palo na pamet, ovo moglo da se iskoristi kao foto-materijal za... Pa sad, ima tu raznih ideja, od kojih je jedna da od fotki napravim već postojeći logo emisije ili tako nešto,videću :)
 10. Negovane, evo baš probah da pronađem na YouTube-tu ono čega se sećam - beše to špica za jednu versku tv-emisiju emitovanu na RTS-u, gde je od mnoštva fotografija formirana fotografija, zapravo ikona Isusa Hrista. Nisam pronašao špicu, ali nema ni veze, jer je Vizantija odgovorio. Hvala Vizantija puno :)
 11. Društvo, da li znate kojim se plaginom može izvesti da od nekoliko stotina ili hiljada fotografija (na ulazu), Photoshop ili After Effects generiše jednu fotografiju (na izlazu)? Viđali ste verovatno taj efekat u nekim reklamama...
 12. Eeeee, da tu ima još neki pošteni DSLR, pa rasniji stativ sa pano-headom, uz, naravno, fis-eye ili ultra wide objektiv. Pa da sve budu sferične, a ne cilindričene, eeeee... Skupo, mnogo skupo zezanje!
 13. U pravu si Đole. Međutim, sve te cilindrične panorame koje radim, prvenstveno obrađujem da bi ih postovao na Panioramiearth, i tamo ove greške naprosto nema. Trebalo je i ovde da je skratim, nego, bojao sam da bih izgubio na 3:1 odnosu, pa sam, eto, ostao ono što ili nisam dobro retuširao, ili je toliko izgorelo da nisam ni mogao da izvučem... Kako god, hvala na odgovoru. A evo i fotke u ambijentu koji sam već pomenuo: Petrovo polje sa Velike Orašnce - pirueta sa Panoramicearth-a
 14. A ima li bar jedna da vam se sviđa, ne sviđa... Dajte ljudi neki komentar, fotke jesu, ko što u naslovu piše - matorci, al' zarad budućih panoramskih izleta bi valjalo čuti poneku dobronamernu reč!
×
×
 • Create New...