Jump to content

urlator

Članovi
 • Posts

  172
 • Joined

 • Last visited

Profile Information

 • Location
  Banja Luka

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Ivan Kusturic

urlator's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • First Post
 • Collaborator
 • Conversation Starter
 • Week One Done
 • One Month Later

Recent Badges

0

Reputation

 1. da nastavim sa pitanjima :) zadnjih par sedmica pregledavam tutoriale po netu i skoro sve jedan vezan za archviz je rađen u maxu. pored toga, za max postoji gomila pluginova (mighty tiles, floor generator, itd) koji daju super rezultate. a ja sam se navikao na mayu i nekako mi se ne prebacuje :( takođe, dosta se koristi i vray, ali tu mi se već čini da razlike između njega i mental raya nisu prevelike. postoje li slični pluginovi i za mayu?
 2. imam jos par pitanja. nakon sto sam odgledao neke tutorijale vezane za modelovanje i svjetla, krenuo sam sa metal ray workflows in maya od digital tutora. prvi na listi je global illumination. uglavnom, instruktor objasnjava upotrebu fotona i ostale smicalice oko indirektnog osvjetljavanja nakon cega renderuje neku scenu primjenom tih tehnika + final gather. pored toga sam vidio da se scena cesto osvjetljava image based pristupom sa hdr fotografijama. poslednje na sta sam naletio su importoni. pa me zanima kakvu tehniku vi koristite? postoji li neki standard u industriji ili je zgodno znati sve ove pristupe pa izabrati koji odgovara trenutnim zahtjevima? narvno, nakon svega ovog me ceka i subsurface scattering i caustics, ali mislio sam nakon svakog predjenog uraditi po jednu scenicu pomocu opisne tehnike. pored toga, ako neko ima iskustva sa modelovanjoem mobilnih telefona, koliko je taj zadatak kompleksan? hvala unaprijed.
 3. pitanje za ljude koji rade arhviz za novac, da li u slucaju enterijera modelujete sve u sceni sami, ili se sluzite modelima s neta? cini mi se da bi varijanta sa samostalnim modelovanjem trajala predugo.
 4. da ne otvaram novu temu, ima li neko keygen za corel draw x6?
 5. zar to ne bi trebalo da joj ide u korist? :) ja bih radije pokušao sa mayom. s njom imam nekog iskustva i navikao sam na interfejs. koliko znam i mental ray i v-ray su standalone renderi? ne vidim onda neku veliku razliku. šta mislite o ovom: http://www.deform.rs/en/school/courses (arhitectural visualization) lucky, koji softver ti koristiš?
 6. primjetio sam da se u kontekstu arhitektonske vizuelizacije češće spominje 3ds max nego maya. ima li neko ideju zašto?
 7. može li mi neko poslati link za download OnyxGARDEN SuperBundle-a za 3ds max 2013?
 8. a šta mislite o gnomonu? i da li ima nešto ovakvo za 3ds max?
 9. da ne otvaram drugu temu, kakvo je vaše mišljenje o školi chiron? mislite li da pohađanje nekog takvgo kursa ubrzava proces učenja ili je moguće sam postići iste rezultate za približno isti vremenski period? takođe, smatrate li da je za ovu vrstu posla bolja varijanta maya ili 3dsmax?
 10. iskreno, sve više razmišljam o takvom načinu zarađivanja. makar po nekoliko mjeseci bio bez posla. ova kancelarija gdje sam trenutno i posao koji radim, sve više podsjećaju na robiju nego na zaposlenje :)
×
×
 • Create New...