Jump to content

Starday

Članovi
 • Posts

  27
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Zvjele
 1. Samo da bih imao sliku na kojoj se vidi kako izgleda, da posaljem osobi kojoj pravim, nista vise. Imam ovo cudo: Izaberem boju, okrenem i unesem vrijednosti koje su navedene za odredjenu boju. Ali kada sam ih unosio, u Corelu mi se prikaze neka skroz druga i mrtvija nijansa boje (lijeva slika na slici sa pocetka teme)...kao kad se neka zivahna RBG konvertuje u CMYK. E sad...ono sto je mene zbunilo je kad sam je exportovao u JPEG sliku, u CMYK mode i otvorio u FastStone-u, dobio sam one zivahnije boje...poprilicno problizne ovim sto sam i htio (iz kataloga). To me je zbunilo, pa nisam znao koja od dvije varijante ce biti na stampi. Nisam znao koje boje gledam u Corelu, a koje na exportovanoj slici. Pogledaj ovo: Lijevo su RGB boje, a desno CMYK... a gledajuci kako je lijeva zivopisnija, rekao bih da je obratno... da opet nesto nisam pomijesao? Znaci, desnu verziju bih na stampi dobio ovakvu kako je i prikazana u Corelu?
 2. Mogu li prijedlozi za alat za pregled i kolor profil u Corelu?
 3. Da, ali citajuci komentar ispod tvog, izgleda da ovo sto meni odgovara je RGB (slika desno) a da ce na stampi izaci ovako kao na slici lijevo, a to mi vec ne odgovara. Izgleda da moram iznova "obojiti"...da dobijem zivlje boje od ovih trenutnih (lijevo).
 4. Vjerovatno pitam trivijalnu stvar, al ne mogu da se snadjem oko ovoga. Na slici ispod, lijevo je prikaz kako vidim dok radim logo u Corelu...a desno je kad ga snimim kao CMYK i otvorim na racunaru. Boje sam birao preko knjige sa uzorcima i unosio u Corel...i dobio sam kako sam htio (desno na slici). Koja od ove dvije opcije ce izaci na stampi...posto u obje verzije mi je odabran CMYK (i radna povrsina lijevo i export slike desno), al jedna nije... Takodje, cak i dok radim export, na preview mi prikaze boje kao na radnom prostoru: I tek kada otvorim exportovanu sliku, vidim konacan rezultat: Sad uopste nisam siguran koja od ove dvije varijante ce se odstampati... :) Pozdrav
 5. Nesto ocigledno ne radim kako treba. Evo video: http://srecorder.com/s/3nmg
 6. Izvinjavam se ako nisam bio jasan. Upravo tako, ne zelim da se vidi ni prsten, ni dio krigli koji se sijece sa prstenovima. A ovo mi treba zbog stampe na majicu, tako da bojenje prstena da se ne bi vidio otpada.
 7. Pokusavam, ali mi ne ide, da isjecem crveni dio krigli koji prelazi preko crnog prstena i da dobijem krigle bez tog dijela (i bez prstena naravno). Pokusao sam sve opcije oznacene crvenom bojom na vrhu slike, ali ne dobijem ono sto zelim. Savjet?
 8. Iskljucum/pustim margine ili bleeds?
 9. Hvala na savjetu. Dogovorio sam da uradimo jedan probni primjerak, da vidimo kako ce ispasti.
 10. Palo mi je i to na pamet, ali na ovom primjeru sto sam pokazao kakav bi uvez radio, kad se otvori, vide se unutrasnje ivice do kraja, pa se bojim da ce biti bjeline. Ne znam na kom tacno pricipu ide stampanje i sjecenje papira, pa ako bi mi razdvajanje stranica bilo sigurnije rjesenje, nece mi biti mrsko da i to uradim.
 11. :) Hvala na odgovoru. I meni je malo cudno da to nije znao, obzirom da mi se (sada kada si mi objasnio) cini kao ne toliko komplikovana stvar. Ono sto sam ja planirao je da se bilten uveze ovako: Ako sam razumio, a i probao sam i cini mi se da je to to, za svaki spread na kojem imam sliku pruzenu na obje stranice (lijevu i desnu) ostavljam ovako kako jeste: i pri exportu "with bleeds" dobijem ovako: a tamo gdje su razlicite slike lijevo i desno, iskljucujem "Allow Pages to Shuffle" opciju i razbijam stranice: i pri exportu "with bleeds" dobijem ovako:
 12. Snašao sam se s tim, otkljucavanje box-a i postavljanje to front mi je rijesilo stvar. Ali sada imam drugi problem, pri exportu dokumenta za stampu. Pokusacu hronoloski da opisem sta mi se desava. Ovo su podesavanja dokumenta: Na radnom prostoru dvolisnica izgleda ovako: Export sa bleeds radim ovako: I onda imam problem. Exportuje mi se ovako: Dio lijeve strane predje na desnu i dio desne na lijevu. U stampariji mi lik rece da ne bi trebalo ovako... Gdje grijesim?
 13. To je to. Hvala puno. A kako da ponovo zakljucam boksove (mada mi to sada i ne treba)?
 14. Pocetnik sam sa radom u InDesign-u, pa me zanima sljedece: Pravim neki mali bilten i u podesavanjima master stranica sam napravio objekat (ili shape, ili kako se ves strucno kaze) u headeru u bojama u kojem je naslov poglavlja i broj stranice. Slike na stranicama postavljam tako da dodiruju taj objekat i u InDesignu to izgleda OK: Ali, kada dokument exportujem u pdf, izgleda kao da slika malo prelazi preko objekta: Pokusavao sam sa opcijama bring to front/back, ali nista se ne mijenja. Gdje grijesim, kako da ovo rijesim? Ili je mozda ovo normalno, pa ce na stampi biti ok?
×
×
 • Create New...