Jump to content

CyberCat

Članovi
 • Posts

  11
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

About CyberCat

 • Birthday 05/31/1979

Contact Methods

 • Website URL
  http://www.fotostorm.net

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Novi Sad

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Maja Vasic

Recent Profile Visitors

1,132 profile views
 1. Ja sam deset godina radila kao veb dizajner i potpisivali smo se sa "Dizajn sajta Ime Prezime", "Razvoj sajta Ime Prezime" ili Web site design by... i Web site development by.... Kada je i jedno i drugo, tako i napieš, dizajn i razvoj sajta. A za detaljnije informacije u opis u CV-ju stavi više informacija o tome šta si tačno radio (naravno, ako apliciraš za posao gde je to važno).
 2. Ako neki od vas iskusnih fotografa koji radite pretežno sa modelima, ima želju, potrebu i mogućnost da piše na teme vezane za odnos model-fotograf ili neku drugu temu koju smatra važnom (a da ima veze sa fotografijom) neka mi se javi. Ili ako imate preporuku ko bi bio zainteresovan da piše o fotografiji, preporučite ga.
 3. ili oni malo očekuju od sebe a mogu mnogo više :D samo ih treba otkriti i motivisati
 4. Desetka za dizajn sajta, u svakom smislu. Samo vam fali deo na srpskom jeziku - osim ako radite samo za strance :) I like what I see, but can I hire you?
 5. Hvala za linkove. Čini mi se da mnogi odustanu od pisanja, možda i pre nego što su počeli. Nedostatak podsticaja, inspiracije, vremena ili publike? Mislim da ima mnogo prostora za pisanje na ove teme.. Uzmimo samo forum za primer, prepun je korisnih saveta i sadržaja.
 6. Ima li kod nas fotografa koji pišu i vode blog na temu fotografije? Preporuke? Isto tako me interesuje da li ima onih koji bi pisali članke ili razmišljaju o tome da pokrenu blog na temu fotografije?
 7. Hvala svima na dosadašnjim odgovorima. Nadam se da će ova tema nastaviti da živi. Sumirala sam ono što ste rekli na ovu temu i ako želite, zaključke možete pročitati ovde.
 8. Hvala ti na ovom komentaru. Veoma je dragocen, kao i svi ostali ovde, naravno. Ovako nešto pokušavam da napravim, nije lako moram priznati, ali ne odustajem. Postoji već par godina, od pre par dana je dobio novo ruho, www.foto.in.rs. I dalje ću raditi na ovome a svaki komentar je dobrodošao.
 9. Moram da primetim doprinos koji su ovi momci dali ovoj temi :) Iz ovoga mogu da zaključim da: 1. je većina vas mlađa od 30 godina (ima vas i starijih) i možda živite životom bez porodičnih obaveza i uživate u životu i usput fotografišete - a možda i radite kao profesionalci pa od toga živite. Bilo bi lepo da podelite pozitivna iskustva ako je tako. Ako vas "boli", objasni, i to bi bilo zanimljivo čuti. A ako vas "zaboli" onda opet lepo što ste ovde podelili tu emociju. 2. Udružili ste se (s obzirom da je jedan momak potpisao svoje drugare/saradnike), mogu da zaključim da ipak ima udruživanja, druženja i šerovanja, što je super. I opet bih volela da podelite s nama/sa mnom kako to funkcioniše, možda može da se primeni u praksi. 3. Toliko vam je dobro da je sve potaman i ne biste ništa menjali. Ako sam bar delimično u pravu sa zaključcima, baš bi bilo lepo i korisno čuti i neke pozitivne primere.
 10. Dakle, koliko mogu da zaključim iz dosadašnjih odgovora (a verujem i nadam se da će ih biti još mnogo): Nedostaju nam sadržaji na srpskom jeziku. Koji tačno sadržaji bi vam bili od koristi? I od koga biste voleli da učite (neko konkretan, na primer)? Dostupnost foto opreme i softvera su problematični. Manjak fotografskih radionica. Druženje između fotografa - mislim na velika grupna okupljanja, druženja i razmenu znanja. Nema jasno definisanih pravila kojih se fotografi drže i nekih okvirnih cenovnika. Naravno, odstupanja će uvek biti. Ali recimo, u stock poslu su se nekako ukorenila pravila i okvirni cenovnici kojih se držimo, ostale oblasti mi nisu poznate pa ne mogu da pričam na tu temu. Mesto (forum) za okupljanje fotografa. Za to mnogi (prema mom saznanju) koriste FB grupe i to je sasvim ok. Sve se ovo može prevazići, ne može ništa preko noći, ali recimo, vidim da se dešavaju neki pomaci, okupljanja i radionice, na primer Fotorama u Kragujevcu i Workshop na Mokroj Gori što je divno, Sharp shooters-i. Možda ih ima još za koje ne znamo. Moja je želja i nastojanje da se ovo promeni, imam veliku ambiciju da se osnuje zajednica gde će znanje biti svima lako dostupno, baš kao što se gradilo u oblastima IT-a i web developmenta. Za to su trebale godine. Mislim da je ovde veoma veliki problem što oni koji zarađuju od fotografije ne žele da dele znanje. I u praksi sam imala prilike da potvrdim ovu konstataciju. U momentu kada fotografi shvate da im niko ne može uzeti i zloupotrebiti njihovo znanje, iskustvo i ugled uostalom, mnogo toga će se promeniti.
 11. Hvala Dr na odgovoru. Nema odgovora jer je svima dobro? Ili je nešto drugo po sredi?
 12. Pozdrav svima, za one koji me ne znaju, radim sa mužem stock fotografiju već deset godina, i to veoma lepo funkcioniše. Pre par godina sam pokrenula sajt koji ima za cilj da spoji fotografe i modele. Prilično je zamro jer se nisam njime bavila. Sada su u toku izmene - da bih ga što više prilagodila ciljnoj grupi, volela bih da saznam šta je to što "boli" naše fotografe. Svaka sugestija je dobrodošla. Volela bih da saznam vaše mišljenje o tome šta fotografima (profesionalcima i amaterima) u Srbiji i regionu nedostaje, šta smeta, šta fali, čega treba da bude više, koji su to problemi sa kojima se fotografi najčešće susreću i slično. Da li ima dovoljno sadržaja na srpskom jeziku na internetu, o čemu biste rado čitali, i slično. Ima li dovoljno škola fotografije, udruženja, studija i slično? Naravno, ne treba zaboraviti i zanemariti i one dobre i pozitivne stvari i situacije.
×
×
 • Create New...