Jump to content

ssaga

Članovi
 • Content Count

  58
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Previous Fields

 • Ime i prezime
  maja gavric
 1. ssaga

  Flatbed Kater

  Potreban mi je Flatbed kater za izradu modela i uzoraka. U pitanju su uzorci kutija od HROMOKARTONA, MIKROVALA kao i od KAŠIRANIH materijala. Poželjno je da kater može da primi materijale B1 formata. Da li imate neki predlog za kater. U obzir dolazi nov ili polovan, sa pratećim softverom.
 2. Naravno da je problem nastao jer nisi prebacio 7708C u CMYK, a krivi ste i ti i štamparija. Ti zato što nisi konvertovao SPOT boju u CMYK pre slanja a štamparija što je sama odradila konvertovanje. Morali su da te opomenu da postoji SPOT boja u pripremi (7708C) i da moraš da konvertuješ u CMYK. Pantone karta za ovo ti ne treba. Tebi treba PDf fajl koji prikazuje odnose između PANTONE i CMYK boja i kako bi tu boju trebalo konvertovati u CMYK.
 3. Asus PA249Q ili Dell U2413. Potreban mi je monitor samo za grafičku pripremu. Pročitao sam gomilu testova za ova dva monitora (oni su u mom cenovnom rangu) i shvatio koji problemi se javljaju kod njih. Da li je neko imao prilike da radi na njima. Najvažniji mi je prikaz boja na monitoru u odnosu na odštampan materijal (kao i svima u pripremi) i koliko se navedeni problemi odražavaju u toj oblasti. Imam uređaj sa kojim bih uradio kalibraciju monitora.
 4. Nije problem u pravljenju PDF-a, problem je do RIP-a. Kada se dobije PDF, pre osvetljavanja ploce treba uraditi proveru PDf-a na RIP-u. Tada RIP protumaci koliko ima boja u dokumentu. Ukoliko ima samo cyan i magenta, a paseri su stavljeni u registration color, RIP ce odvojiti samo magentu i cyan. Verovatnije je da taj RIP ne podrzava tu proveru PDF-a (tada se dobije informacija o svim mogucim problemima u dokumentu - fontovi, transparencije, profili boja...). Bolji RIP-ovi imaju tu opciju i ja je obavezno koristim kod mene pre pustanja fajla na ploce. Ti mozes da napravis fajl sa 2 procesne boje i 5 spot boja i tada stavljas pasere u registration color. RIP je taj koji ce sve to proveriti i odvojiti boje.
 5. Problem se javlja kod prebacivanja teksta iz MS Worda u InDesign. U Wordu tekst izgleda normalno, opcijom copy-paste u InDesign reci se podele na slogove i izmedju slogova pojavljuju se znaci. Znak je oblika cirilicnog slova G. Da l ije neko imao ovaj problem i da li ga je resio. Pokusao sam sa prebacivanjem teksta u razne oblike i formate ali nisam uspeo nista dobro da odradim.
 6. ssaga

  CorelDRAW

  Beskrajno hvala za ovo, u 95% priprema koristim AI ali u onih 5% priprema u CORELu ovo mi je bio najveći problem. :D
 7. Slobodno radi u RGB modu. Kada završiš sa dizajnom, zalepiš lejere a i ne moraš, prebaciš u CMYK, i to je to. Samo pazi na profile koje koristiš u RGB i posle CMYK modu, pročitaj o tome na Zoni. Pazi na format, ostavi po 3-4 milimetra za obrezivanje, pitaj majstore koji je krajnji obrezan format ali neka ti kažu u mm a ne A4. To je ono što bi trebao da znaš za pripremu. Ostalo će sređivati u štampariji, ti im samo dostavi ispravan PSD fajl. Pozzz.
 8. Prost primer: Kada sam prešao u sadašnju firmu pojavio se problem sa uslužnom izradom CTP ploča za nekog klijenta. Pripremljene fotografije su bile u RGB-u. Nije bio podešen profil za konverziju u CMYK na ripu i štampa je ispala... Naravno pozvan sam kod gazde i gazdića da objasnim ko je kriv. Objasnio sam im celu problematiku. A onda je usledilo čuveno pitanje od strane gazdića "A jel mi ne štampamo u tom RGBu" Ipak bi valjalo da pročitaš neku knjigu oko štampe ili nađeš to isto na internetu...
 9. Štamparije poseduju PANTONE karte. Moraš da znaš da PANTONE karta služi da se po recepturi prave PANTONE boje. Što je starija PANTONE karta, a kažu da je treba menjati na 3 meseca, biće veće odstupanje od boje u PANTONE karti i na otisku. Naravno da imaš i kupovne, posebne PANTONE boje. Ali postoji to odstupanje od iste PANTONE boje tako da ćeš jednu boju dobiti različitu u različitim štamparijama, posebno ako se prave boje na osnovu PANTONE karte. PROOF ti neće mnogo pomoći u tome. Da ne dužim, mnogo bi se pričalo o tome a verovatno je dosta i napisano, moj predlog je da štampaš u jednoj štampariji sve i po mogućstvu istovremeno jer ćeš odstupanja svesti na minimum.
 10. Štampar ti je dao dimenziju ploče (415x521) a tabak je 350x500. Kada šalješ na CTP moraš znati da li šalješ na formatu tabaka pa kažeš studiju za izradu ploča koliki je grajfer na pločama ili sve staviš na format ploče i tako pošalješ. U svakom slučaju moraš znati koliko je na toj mašini od dna ploče do početka štampe i koliki je grajfer na mašini. Ukoliko ti kaže da je 35mm od dna ploče do početka štampe i da je grajfer 10mm, tebi je dokument 415x521 a papir u dokumentu je 350x500 pri čemu ti je dno papira ili tabaka na visini 25mm od dna dokumenta. Ovo ti je pravilo kod svih mašina, naravno da uvek moraš znati format ploče i početak štampe kod te mašine, nije kod razlišitih mašina početak štampe na istoj visini iako koriste iste ploče. Naravno da pozicioniraš na sredinu tabaka, klin gore, paseri levo i desno, linija za sredinu tabaka ispod štampe, mera na kraju tabaka... Ako razumeš bilo šta što ti pričam, ako ne odeš kod štampara i uzmeš jedan tabak i sve će ti biti jasno.
 11. Zato "crnci" i rade u štamparijama. Da ispravljaju greške "dizajnera" koji kada završe škole prvo odštampaju vizit kartice sa obaveznim DESIGN potpisom a posle uče šta je RIP i OSVETLJIVAČ. Ako neko misli da će slanjem PDFa a ne izvornog AI fajla zaštititi svoj rad onda je taj pogrešio struku kojom se bavi. Operateru u štampariji je PDF potreban za knjige i slične stvari gde može da uradi elektronsku montažu i da ne utiče na fajl. Meni lično "svane" kada dobijem pripremu u PDFu ili AI sa kompletnim Layer-ima i uz to priložen PSD. Samo neko ko je radio u štampariji pa radi samostalno zna kako treba da uradi pripremu i zna da treba da se konsultuje sa nekim iz štamparije. O FLEXO štampi ne treba pričati da je PSD sa Layer-ima skoro obavezan. Promašio sam temu, priča je bila o InD i fontovima.
 12. Programcic: TrueBoxShot Odradice to sto si hteo, sa malo "gimnastike".
 13. Ako si znao gde stampas, da je to dvobojna masina, trebao si da prilagodis pripremu. Ne znam da li si prilozio probni otisak, mogao je i manji format, to bi im olaksalo kod stampe. Kao sto si i sam video, rasterska slika je iz CMYK-a i tu je nastao problem. Ja bih to stavio da se stampa iz crne a samo mali procenti ostale tri boje. Cyan-a ima vise od Yellow (mala je razlika ali dovoljna) i zato ti vuce na zeleno. Takodje, naslov u crnoj boji si trebao da ostavis da "gazi" preko tona zbog intenziteta crne jer bi bila vezana sa rasterskom slikom. Na nekoj petobojnoj stampi bi dobio bolji otisak a ne verujem da bi ti cena bila veca. Imao bi jedan prolaz i daleko bolji uvid u stampu, jer kod dvobojne imas tri prolaza. Naravno da veliku ulogu igra i sta je bilo u masini pre stampe tvog plakata kao i ostali faktori stampe.
 14. Hvala na odgovorima. Nisam iz Bg-a, pronasao sam u Cacku ima SITOPRINT.
 15. Da li neko zna ko ima FLATBED KATER, dobili smo uzorak ploce za UV lakiranje i potrebno je da se ta ploca isece za separatno UV lakiranje.
×
×
 • Create New...