Jump to content

puh sivi

─îlanovi
 • Content Count

  3
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Female
 • Location
  Bec

Previous Fields

 • Ime i prezime
  marija b
 1. kuca u kojoj zivim stara je 22 godine racunato od dana prvog useljenja i isto toliko staro je i podno grejanje u toj kuci. za sve to vreme nije pukla nijedna cev i nije izbila nikakva havarija. potpuno ugodno koriscenje kroz sve te godine. i u kupatilu imamo to isto podno grejanje i mogu samo reci - hvala bogu! , jer se komfor u zimskim danima ne moze uporediti ni sa jednom drugom vrstom grejanja. trenutno zivim u stanu koji ima grejanje na radijatore i znam o cemu pricam... jedini problem koji je prvih petnaestak godina bio prisutan bile su podne obloge. imali smo parket koji se odlepljivao pod uticajem velike toplote poda. lepak se prosto osusi i ne vezuje parket sa plocom. to je bilo veoma neugodno , narocito u letnjim mesecima kada covek cesto ide bos po kuci i prelazeci preko parketa povuce za sobom dascice parketa koje se zalepe na taban. ili usisavanje! horor. kako vecito preturanje po cevima usisivaca u potrazi za pobeglim dascicama. od kako je postavljen laminat, problem je odstranjen. danas se medjutim moze postavljati parket jer postoje kvalitetne vrste lepka otporne na visoke temperature, a postoje i nove vrste parketa koje se ne lepe... ja , dakle, mogu samo da preporucim podno grejanje. ici bos po kuci leti i zimi - nikakav problem. zimi sesti na pod i gledati tv sa poda- najvece uzivanje ! :) zvuci malo kao reklama, ali u pitanju je samo prenosenje licnog iskustva.
 2. ideja je dobra, neko sa dobrim poznavanjem materije bi mogao da sacini tekstic za one manje obavestene, mada mislim da ima dovoljno nacina da se covek obavesti ako zeli. sto je najbitnije, imam utisak da nivo (ne)obavestenosti i nije osnovni razlog slabijeg koriscenja BIM tehnologije u praksi, vec da su to neki nevidljivi zakoni trzista i poslovanja u kojima kao vodeca sila vlada inercija i nedostatak volje da se uci i usavrsava. moje skromno misljenje je da je archicad npr. laksi i brzi za koriscenje nego autocad, ali nije za onog koji je celog zivota crtao u autocadu , a archicad tek treba da upozna. kao sto je vec receno, sve se u svakom programu moze uraditi ako covek ume , a covek ce koristiti alat kojim ume da radi. njemu je onda nebitno kakve to prednosti donosi BIM kad je njemu super i u autocadu. zato mislim da ce upoznavanje sa prednostima bim-a malo kome pomoci da se makne od autocada, ali mozda je vredno pokusaja. ja bih svakako volela da procitam nesto sto mozda nisam znala, a sigurno ima toga... i da, namamili ste me :)
 3. pratim diskusiju od pocetka i osecam potrebu da iznesem svoje iskustvo. ja jos studiram, u becu, i zato vidim kako se stvari razvijaju i zapadno od nas, u onom delu evrope koji cesto uzimamo kao parametar za poredjenje sa situacijom kod nas. autocad je na fakultetima otpisan u tom smislu da ne postoji predmet koji objasnjava koriscenje autocada u arhitekturi. na prvoj godini postoji predmet CAAD i tu se uci archicad. medjutim, autocad u praksi nije izumro uopste, cak je neophodan. svi biroi traze poznavanje autocada i archicada, s tim sto se u vecini koristi i dalje autocad. neko je rekao da srbija nije jedintven slucaj u pogledu i dalje jakoj prisutnosti "crtackih" programa. tacno tako. pretpostavlja se da bi nove generacije arhitekata trebalo da budu nosioci BIM tehnologije, ali to cesto nije slucaj cak ni u austriji ili nemackoj zbog toga sto mnogi mladi arhitekte imaju diplome raznih srednjih tehnickih skola u kojima u se upoznali sa autocadom. kad su poceli da studiraju , u prvom semestru su im predstavili archicad, odradili su ispit iz njega, ali posle su sve projekte radili u poznatom autocadu, zbog toga sto su sa njime dobro upoznati i ne zele da se zamaraju usavrsavanjem nekog novog programa. ta lenjost nije dakle samo srpska. sve moje kolege koji dolaze iz tehnickih srednjih skola crtaju u autocadu. ja sam zavrsila gimnaziju, i zato je na pocetku archicad bio jedini program koji sam znala da koristim,pa sam u njemu naucila da radim. medjutim, sa vremenom covek uvidi da poznavanje archicada nije dovoljno u praksi, i biva primoran da se vraca starijoj generaciji programa i tako sam morala da naucim i autocad. prednost dajem archicadu , jer je jasno arhitektonski program prilagodjen nasoj struci i u jednom modelu imam sve podatke potrebne za planove i 3d animacije. iz archicada se lako uvozi u cinema4d , koji je ovde vodeci na polju animacija i renderinga. i iz autocada se lako uvozi u cinema4d, ali u autocadu je nacin razmisljanja isti kao pri rucnom crtanju, samo sto se radi na monitoru i crta se pokretima misa. a archicad je vec nesto drugo. ovde mnogi korisnici autocada smatraju archicad retardiranim programom, koji ne zahteva poznavanje nacrtne geometrije niti gradjevinske nauke i zbog toga smatraju sebe inteligentnijim od korisnika archicada. zbog toga sto koriste program u kome se radi sporije?! vise je cinilaca koji koce odvracanje od autocada i priklanjanje BIM programima. ljudska navika kao jedan od najvecih.
×
×
 • Create New...