Jump to content

Ilijevski

Članovi
 • Posts

  123
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Ilijevski

 1. Јако су ретки они коју су ову слику опште икада и видели. Рађено је по фотографији начињеној у Загребу 1932. године. На слици је Краљ Петар II Карађорђевић у скаутској (извиђачкој) униформи 😊. Формат 420 х297 mm
 2. Не знам да ли је овоме место овде, али ми је некако најлогичније... Нека администратори уклоне тему, ако није... Занима ме како да решим један проблем. Летос сам чистио и сређивао поток у воћњаку. Повадио сам гомилу грања, флаша и сл. Направио сам и мале бране. Задржавале су воду и ниво је порастао са десетак на тридесетак центиметара. Међутим након свега пар дана ниво опет спадне, не зато што бране попусте, већ што се корито напуни муља! Искрено, не знам како да га се решим. Постоји ли начин да се корито очисти и задржи у таквом стању? Иначе... овако је изгледало средином лета а овако крајем лета :)
 3. Имам једно питање за колеге... :) Овако... Дизајнирао сам за једну приватну фирму један рекламни балон на надувавање. Балон је облика флаше од уља!Тачније, та фирма израђује производе на надувавање (капије, цепелине, играчке... углавном, за рекламне сврхе разноразних предузећа) и треба да изради један примерак те флаше за потребе рекламирања наручиоца на телевизији. Ради се о оваквој врсти балона... (ову сам слику скинуо са нета) Наравно, ја сам радио флашу од уља која ће бити, када се балон надува, висине 2 метра, а ширине 60 центиметара. Занима ме колико бисте наплатили дизајн за једну такву ствар када се израђује у количини од једног или неколико комада?
 4. Да ли неко да ми каже и покаже нешто о дизајнирању тенди и церада за приколице ? :rolleyes: Нигде на форуму нисам нашао сличну тему... Хвала ;)
 5. Заборавих... Пошто сам видео да је у питању Фрања Јозеф :rolleyes: ... без обзира што је у питању дукат, а не оптицајни новац, у случају да имаш намеру да га продаш некоме, требаш да знаш да је фалсификовање оваквих ствари кажњиво... Извини, молим те, ако грешим. Само желим да те упозорим :mellow: Све најбоље.
 6. Друже, дукати, новац и сличне ствари се кују посебним пресама, а могу се израђивати и CNC глодалицама... Ливењем никако. Распитај се ко може и за који новац да ти одради то. Али најсигурније је д адиректно обиђеш боље златаре... <_<
 7. Занима ме да ли постоји неки једноставнији програм за израду веб сајтова ? Не треба ми нека флеш варијанта сајта, али не ни обичан HTML ... Користи о сам раније Dreamweawer , али ми све то некако изгледа без везе и ''неживо''... :mellow: Могу и сада да радим у њему, али ми је за неке ствари потребан програмски језик, који ја заиста нити знам, нити имам времена да учим... Хвала унапред :rolleyes:
 8. Овај последњи је 35х25 центиметара. Ови други су углавном нешто већи, сад колико тачно баш и не знам... Радим их углавном на полукартону (триплекс и сл.) и, углавном, фарбаним папирима :) , тј. узмем полудисперзију, додам мало лепка за дрво у њу (ради еластичности), и убацим мало темпере. Наравно, правим боје и нијансе по жељи... Узмем обичан, бео, папир, четкицу и то је то :) ! Веома једноставно... а интересантно! :) Хвала за коментаре. Нема љутње, свака критика се прихвата (зато и качим радове овде ;) ) Ево још једног мог нешто старијег рада, али исто је од скоро... Он је, стилски гледано, нешто између оних првих радова и овог портрета. нешто је већих димензија...
 9. Поздрав друже! :) Ево коначно да неко делимично одговори и на твоје питање... :) Овако... У Србији нема налазишта драгог камења. Има нешто мало полудрагог, али оно има малу вредност и питање је колико је исплативо за експлоатацију.... Што се тиче обраде, то је изузетно пипав посао и могу ти рећи да га, у оној старој Југославији која је имала доста јаку индустрију, нико није радио! Мислим да ти то довољно говори да то није баш једноставно.... Од следеће године би "Сваровски" у Суботици требао да почне да гради фабрику баш за ту намену! :) Уколико имаш мало среће - можда се тамо и запослиш. Распитај се. Велики поздрав! ;)
 10. Е па, колеге и колегинице, уметници.... ево поново куцкам о овој теми, иако је прошло скоро четири и по године од качења мојих првих радова... Радови који су окачени изнад више нису моје власништво. Поклонио сам их Ликовној колонији извиђача сликара у Ковачици - у знак захвалности што су ме годинама раније трпели... :rolleyes: :P Овога пута сам "колажирао" портрет једне моје веома добре другарице! :) Мислим да је ОКИ ? А ви ? :)
 11. Шта би ви поклонили свом другу за рођендан ? Потамо Вас моја другарица и ја :P ...
 12. Моје поштовање колеге и колегинице, дизајнери и јувелири ... :P Ево коначно да се и ја јавим после годину или две... :P Овако... Имам неколико питања за све оне који праве (+продају) накит који је израђен од Беолина, дрвета, жице, перлица и сличних материјала... Занима ме, дакле, где и на који начин га продају, по којој цени, ко су им циљне групе и сл... ? Могу ли добити одговоре :rolleyes: ? Хвала лепо... :)
 13. Моје искуство са ''Монусом'' је следеће: Пре пар година објављен је конкурс за редизајн за кутију цигарета ''Фаст'' и израду дизајна за, тада, нове цигарете ''Флојд''. Јавио сам се и људи су ме позвали да дођем код њих у просторије. Поред мене дошло је и још неколико момака. Онда је дошао и њихов арт директор. Објаснио нам је шта и како треба, а онда нам је рекао да урадимо радове и донесемо их, па ако се газди свиде онда ће њих да одаберу :huh: . Још нам је нагласио да ће они, уколико газда не одабере понуђена решења, исте сачувати за убудуће... Па ће можда једног дана газди да се свиде :rolleyes: Шта мислите ? Да ли би газда платио за неко решење, уколико му се свиди за пет година? :unsure:
 14. Алооо... :) Ево и мене на овом форуму, након 99 година :D Много ми се допала ова тема везана за кућице за птице, па ме је ''испровоцирала'' да се огласим... :) И поред лепих дизајнерских решења која се могу добити, кућице за птице ипак не могу да се праве као већина производа који се користе рецимо у кући и сл... Основно код сваке кућице је да буде чврсто постављена, да буде недоступна предаторима (мачкама, кунама и сл), да не прокишњава, буде у хладу већи део дана, има довољно простора за живот птичица, да не буде превише светла у њој... Поред кућице, за птице се могу правити и хранилице, појилице и купатила! Овакве стварчице не морају да буду толико стабилне као кућица, па могу да се вежу за неку грану жицом, канапом и сл... Као дугогодишњи члан извиђачке организације, бавио сам се мало и израдом кућица :) . Овде ћу вам приказати један делић извиђачке литературе везан баш збрињавање малих птичица :) :) ... Овај додатак углавном описује шта је битно да човек треба да научи о птицама , бла, бла, бла... али има и један технички додатак (последње две сличице) који и дизајнерима може бити користан у проучавању кућица :) ... Ја сам га ипак поставио целог, јер некоме може бити од користи... Од вишка глава не боли.... А да.... Мој дизајн....? Мој ''етно'' дизајн кућице за птице постављам за дан-два (само да је фотографишем) :P !
 15. Одмах на почетку се извињавам администраторима и корисницима форума уколико ову тему нисам поставио тамо где треба... !? Овде ми се некако чинило најлогичније... О чему се ради ? Не нудим посао, већ бих хтео да нешто сам почнем да радим, али немам баш неког великог искуства у продаји, па ме занима мишљење других... Пошто радим у једној фирми која прави плочасти намештај, а ''плата'' није баш и нека, дошао сам на идеју да бих могао да правим неке производе који би били јефтини и не много велики (да би могли да се шаљу поштом) како бих попунио мало свој кућни буџет. Размишљао сам о томе шта би све ишло ? У обзир сам узимао моје могућности, знање и новац којим располажем (који и није баш неки), али никако да се одлучим шта би то могао да производим. Да ли би то били мамци за пецање, играчке, украси или нешто треће ? Нисам 100% сигуран, па зато постављам питање: шта ми предлажете да правим (ако се слажете са мојом идејом) ?
 16. Можда бих могао ја да ти помогнем ? Али прво морам да видим о чему се ради... Није толики проблем у искуству, колико у техничкој изводљивости... Зато, прво сличица! :)
 17. Хвала, другари :rolleyes: Само ми кажите, ако знате, где бих могао да одрадим ту врсту штампе и колико се креће цена штампе? Да ли се то ради у обичним штампаријама или... Молио бих и за адресу неке, ако имате !?
 18. Радим у јеној радњи за израду плочастог намештаја (иверица, медијапан...), па је газди пало на памет да би могао да прави и дечји намештај. Е сад, не би било лоше да се на такав намештај понекад нађе и неки лик из цртаних филмова или нешто слично... Виђао сам на неким дечјим столићима и оранчићима неке сличне ствари, па ме занима како се то ради ? Да ли су у питању неки пресликачи, штампа или шта већ ? Зна ли неко нешто о томе ? Хвала!
 19. Може! Постоји једна радња на Славији. Чим уђеш из Немањине улице у улицу Краља Милутина, са леве стране, у сутерену, налази се једна радња где можеш да набавиш све што ти треба... Не знам како се зове, али видећеш и сама. Излог је пун разноразних џиџа-биџа... :D А уопште није скупо... Извини што си оволико чекала на одговор... Поззз... :rolleyes:
 20. Да ли би неко могао мало да ми објасни како да инсталирам ProENGINEER Wildfire ? Колико сам укапирао потребно је инсталирати некакав посебан сервер за њега, па тек онда сам програм. Објашњење је на енглеском (а мени то није јача страна), па молим за малу помоћ, уколико није проблем... ХВАЛА! :)
 21. САВЕЗ ИЗВИЂАЧА СРБИЈЕ Булевар уметности 27, ПФ 7, 11150 Нови Београд 011/311-3-658; 311-0-526, sis@isp.b92.net ; www.izvidjaci.org Програмско гласило Савеза извиђача Србије часопис „ИЗВИЂАЧ“ тражи ГРАФИЧКОГ ДИЗАЈНЕРА Услови: - До 35 година старости (пожељно је да је особа била или јесте члан извиђачке организације, али није услов) - Познавање рада барем у једном од програма InDesign или CorelDrаw - Са или без искуства - Пожељно је да особа буде из Београда или ближе околине, али није услов ! Рок за пријаву Конкурс је отворен до попуне места. Ко нам је и зашто потребан ? Потребан нам је графички дизајнер који би се бавио уређењем часописа „Извиђач“, односно израдом различитих шаблона, прелома текста и осталих ствари везаних за припрему штампе. О „Извиђач“-у Часопис извиђач је програмско гласило Савеза извиђача Србије и издаје се већ деценијама. Часопис „Извиђач“ је после дугогодишње паузе поново покренут 2008. Године. Како се штампа тренутно финансира од спонзорства, ове године је планирано да се одштампа 3 броја (један у четири месеца). Обзиром да су два броја већ одштмпана, остало је до краја 2008. године да се одштампа још један број. Важно ! Да не буде забуне. Извиђачка организација је волонтерска организација. Свега неколико људи прима плату у Савезу. Дакле, рад за часопис је волонтерски (без новчане надокнаде). Зашто би неко радио за џабе ? Да ли је баш за џабе ? Рад за часопис се не плаћа. Ипак онај ко би се евентуално бавио израдом „Извиђач“-а стекао би одређено искуство са којим би му касније било много лакше да нађе неки (плаћени) посао. Послодавци данас све чешће траже раднике са искуством и често одбијају кандидате, чак и када имају дипломе завршених школа, курсева и сл. Даље, извиђачка организација пружа младим људима могућност да упознају и остваре сарадњу са многим личностима из културног и јавног животa. Ускоро би у Народној скупштини Републике Србије на дневни ред требао да дође и закон о волонтеризму. По том закону, уколико се усвоји (а нема разлога да се не усвоји), особа која ради као волонтер у некој организацији има право на признавање радног стажа. Информације За више информација обратите се некој од контакт особа. Контакт особe Маријана Милетић, главни и одговорни уредник 063/83-85-963 marijana_miletich@yahoo.com Иван Илијевски 063/84-68-892 ilijevski@gmail.com www.izvidjaci.net www.scout.org
 22. Ево и везе ка школи у Београду... http://ta.mas.bg.ac.yu/ :) :) :)
 23. Овако друже... Нисам златар, али сам завршио ту школу, био две године у једној великој златари у Београду (производња) и у још пар мањих, па знам како шта иде... Лого се може направити ливењем, али питање је како ће испасти (све зависи од изгледа). Ти си вероватно мислио да направиш нешто као златник !? Уколико лијеш такву ствар, треба да знаш да се веће површине обрађују шмирглом и турпијама уколико је то потребно, али да то није увек могуће код мањих површина. У том случају оне се најчешће не дирају уопште, већ се само исполирају. Уколико се тако ради може се десити да ти одливци не изгледају баш подједнако... Такве ствари се раде ковањем, а то је већ прескупо да би се израдило десетак комада, јер у том случају потребно је правити калупе (негативе) тог твог накита, па их онда качити на пресу, а то много кошта... Ипак, нисам упућен у цене, па би најбоље било да одеш у неку златару и питаш. Не знам одакле си, али ако си из Београда или околине можеш отићи у златару ''Стефановић'', ''Андрејевић'' и друге познатије златаре зато што се оне сигурно баве и производњом. Или потражи преко нета њихове сајтове, па им изнеси свој проблем.... Велики поздрав ! :)
×
×
 • Create New...