Jump to content

tadir

Članovi
 • Content Count

  23
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About tadir

 • Birthday 04/04/1977

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Dragan Tadirovic
 1. Ako je knjiga na srpskom jeziku podela reči na kraju reda ne praktikuje se jedino kod naslova. Postoji niz grafičkih i gramatičkih pravila kako se podela pravilno vrši a ukinuta svakako nije.
 2. Možda postoji bolji način ali... Ja bih obe putanje selektovao i pretvorio ih u objekat preko object>path>outline stroke, zatim preko Pathfidera odabrao opciju Divide. Posle ovoga potrebno je objekat razgrupisati, preko object>ungroup. Sada se može selektovati ispupčenje na preklopu i obrisati. Eto, na primer tako...
 3. Pozdrav! Da li neko može da me uputi na dobavljače/proizvođače tekstilnih traka koje se koriste kod tvrdog poveza? Potrebna mi je veća količina kapital i merkband (razdelne) trake. Kapital traka jendostrana ili dvostrana, merkband oko 5mm. Oba navedena su mi potrebna u boji prirodnog pamuka (bež/krem boja). Naravno, prilično je hitno :huh:
 4. Umesto opcije Export idi na Print, za štampač odaberi Adobe PDF, u Setup podesi veličinu konačne strane (Paper size: Custom), uključi opciju Scale to fit i to je otprilike to. Resize možeš izvesti i štampanjem u PostScript, a kreiran PS fajl "provučeš" kroz Distiller.
 5. Podesi bleed na: top 0,5cm; bottom 0,5cm; inside 0cm; outside 0,5cm. To je što se bleed-a tiče, a taj format A4, hmm... nadam se da svesno tražiš pun A4, jer to onda zahteva štampu iz B formata, što nije baš ekonomično rešenje, ali ako tvoj poslodavac tako zahteva i ako si se sa štamparijom tako dogovorio - onda teraj dalje.
 6. Proveri da li tvoj štampač ima borderless funkciju, ako nema nećeš moći da odštampaš ton na punom A4 formatu (uz ivice papira ostaje oko 5mm neštampajuće površine).
 7. Potrebno je selektovati frejm sa legendom, zatim preko menija Object>Text Frame Options ( Ctrl + B ) uključiti opciju Ignore Text Wrap (nalazi se dole levo). Ovo će rešiti sve probleme sa "beženjem"/nestajanjem teksta od waprovanog objekta.
 8. Legendi slike (u tekst okviru) može se dodeliti automatski prefiks, npr. "Slika #. – " gde se # automatski menja, i može biti arapski ili rimski broj kao i slovo abecede. Ova opcija se zove running captions a definiše se preko Paragraph style>bullets&numbering... Nakon što se ovaj stil kreira, svaka nova legenda sa ovim paragraph stilom biće automatski brojana, npr: Slika 1. ... Slika 2. ... Slika 3. ...
 9. Proveri da li to još uvek radi "Skener studio Lazić" - www.lazic.rs. "Scanner studio" (www.scannerstudio.rs) je pre par godina prodao ove grdosije.
 10. Tema je počela krajnje banalnim pitanjem, a pretpostavljam da su čoveku koji ga je postavio odgovori prilično konfuzni. Ovde je jedino jasno da se bezveze džapate i prepucavate a obojica ste na neki način u pravu! “Naime zanima me koji je program najbolji za izradu kataloga?” Odgovor je usledio odmah (izuzimajući onaj sa Excel-om), a evo kratkog obrazloženja: Devedesetih godina odgovor bi bio – Corel Ventura, početkom 2000-ih – QuarkXpress, danas – Adobe InDesign koji će definitivno biti dominantan i u narednim godinama najpre zbog kompatibilnosti sa Adobeovim programima za vektorsku u rastersku grafiku (Illustrator-om, Photoshop-om) kao i Acobat-om. Najpre DTP operateri a onda i grafički dizajneri prinuđeni su da se prilagođavaju softveru koji nameće razvoj grafičko-izdavačke delatnosti iako taj razvoj ne znači pre svega poboljšanje u kvalitetu, već najpre u brzini pripreme publikacija za štampu. Ako neko želi da se ozbiljno tj. profesionalno bavi DTP-om neophodno je, pored poznavanja osnova grafičke tehnologije, da se prilagodi i današnjim softverskim standardima i kasnije neprestano usavršava i prati inovacije u ovoj oblasti, što će reći – ne gine mu InDesign (i uz njega Illustrator, Photoshop, Acrobat). Za sve ostalo poslužiće i “štap i kanap”.
 11. Štamparije Pantone boje naručuju po šifri, na litar, posebno one boje koje se ne mogu mogu dobiti iz CMYK-a (poput ove 9183c). Ovde je verovatno u pitanju mala količina pa neće da se... Originalna receptura za Pantone pastel sastoji se iz 2–4 Pantone boje (koje nisu CMYK). Najpribližnija boja ovoj Pantone 9183c koja se može dobiti iz CMYK-a je C12 M14 Y21 K0 (to je informacija koju traži štamparija).
 12. Napisah ali ponoviću: Baseline shift.
×
×
 • Create New...