Jump to content

Avet

Članovi
 • Content Count

  140
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

About Avet

 • Birthday 11/20/1981

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Nikola Drobac
 1. Tipo štampa je odavno izumrla, boja za to sigurno nema, tako da si osuđen na ofset boje. Ja bih probao sa bojama koje imaju jači pigment, npr. Sakata.
 2. Ofset ploče se koriste u ofset štampi, ne u flekso štampi. U flekso štampi se koriste fotopolimerni klišei, odnosno ploče.
 3. Jedna ofset ploča se može koristiti više puta, ali mi nije jasno kakve veze imaju ofset ploče sa flekso štampom?
 4. Konkretno, u gradu u kojem ja živim, nema ni osvetljivač filma, a kamoli ploča.
 5. Sve je to u redu ako živiš u BGu ili NSu, ali ako ne živiš, pa radiš to uslužno u BGu ili NSu, to zna da košta. Naravno, kolor ne može na pausu, ali neke jednostavnije stvari mogu, pogotovo kad je cena bitnija od kvaliteta (što je u današnje vreme veoma čest slučaj).
 6. A na kojim si ti to sve fakultetima studirao pa znaš da je takva situacija? Ne možeš biti grafički dizajner, bez akcenta na tehnologiju, odnosno grafičke procese.
 7. A koji je najprimitivniji oblik štampe?
 8. Je l' prebacuješ to u PDF? U InDesign-u ima opcija da se sve spot boje pretvore u procesne kada se generiše PDF fajl.
 9. Verovatno hoće da rade numeraciju na štampaču, pa ih zato zanima koji štampač može da vuče NCR.
 10. Pozdrav, imam malu ofset štampariju, a planiram da se malo upustim i u digitalne vode, imam u ponudi Xerox DC12, koji bi kod mene radio uglavnom vizit karte, manje brošurice, flajerčiće i sl. pa me zanima kakve su te mašine u kvalitetu za taj posao, koliko koštaju toneri, servis, koliki je max i min format, brzina štampe i sl.? Kako se poredi ca Konica Minolta C220? Odgovor mi je malko hitniji.
 11. Kad sam ja upisao FTN davne 2000. godine, taj smer se zvao samo "grafičko inženjerstvo", pa su posle par godina lukavo dodali na kraju "i dizajn", valjda da bi privukli što više studenata. U svakom slučaju, ja se zbog dizajna tamo nisam ni upisivao, pa mi nije bio noćna mora. :)
 12. Vaš problem sa FTN-om je u tome što ste vi hteli da upišete grafički dizajn, a smer se zove grafičko inženjerstvo i dizajn, sa akcentom na inženjerstvo. ;)
 13. Nije čudna škola, već oni koji pogrešno nazivaju smer. Smer se zove Grafičko inženjerstvo i dizajn, tako da polaganje matematike uopšte nije čudna stvar ako već hoćeš da budeš inženjer. ;)
 14. Jedino da koristiš neserifno pismo. Nadovezao bih se još samo na jednu stvar, ako ćeš da radiš slike na pausu i da pariš paus sa C-17 da bi dobio bolje zacrnjenje, to će povećati rasterske tačke. Nadam se i da ti štampač ima Post Script.
×
×
 • Create New...