Jump to content

Turboyoyo

─îlanovi
 • Posts

  37
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Beograd

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Dragan Tomic
 1. Rucice... http://img404.imageshack.us/img404/5696/bubarucice.jpg
 2. Hvala na ovome. Blender koristi tzv shape keys, nesto slicno kao reactor constraints u maksu pomesan sa blend shapes iz maje ili morphing targets iz maksa. Fora je u tome sto se prvo misici koji su low poly geometrija animiraju tako da oponasaju pokrete stvarinih misica i onda nakace na skelet. Potom se animacija tih misica veze za pokrete riga cime se dobija to da misici imaju animaciju zavisnu od pokreta i polozaja kostiju u rigu. Kada se radi skining, rig se animira kao svaki normalan rig a onda se na rigovan mesh stavi shrink wrap modifier koji ima zadatak da geometriju karaktera prilagodi misicima zakacenm za kosti. Tako se postize ono sto je uradjeno na primeru zepama. Nesto kao layerovani skinning, jednu pokrecu kosti a drugu shrink warp modifier za fine tuning. Uz dovoljno jak kompijuter, sve radi kako treba medjutim nije primenjivo na low poly modele vec samo na modele visoke rezolucije.
 3. Posle duzeg razmisljanja shvatio sam da sam omasio koncept tako da sam morao da radim sve iz pocetka. Stara buba je na berzi blendswapa cisto da se ne baci. Inicijalna ideja je bila da buba bude glupava tako da evo novog pocetka. Telo je gotovo i osnova teksture je tu. Slede ruke noge i glava, do kraja nedelje. http://img710.imageshack.us/img710/2113/bubanovotelo2.jpg http://img405.imageshack.us/img405/4903/novabubaviewport.jpg http://img687.imageshack.us/img687/4015/glsshading.jpg http://img101.imageshack.us/img101/5310/novabubatelo3.jpg
 4. E ovo kad bi naucio kako da pravim bio bi naj srecniji covek na svetu, simulacije misica. (tip nije neki animator, ovo je cisto demonstracija riga) Nema pluginova nema skripti.... Evo i primera skulptinga u Blenderu.
 5. B-mesh ce doneti revoluciju u blender sa svojom podrskom za ngone,zajedno sa voxel sculpting i novim renderom. Meni je zaista ocaravajuce kako su postigli da 2.5 koji je radjen od 0 pokaze toliki napredak u brzini rendera skoro 3 puta je brzi od 2.49b. Ja koristim oba, 2.49 b sa yafa ray za render i 2.5 za modeling i scultping sobzirom da mu je sculpt mood znatno unapredjen u odnosu na 2.49. Nije zbrush ili mudbox ali je pristojan. Smejao sam se kada je bajica radio sculpt zamka za 48 miliona poligona, ali za to treba neka posebna tehnika koju jos nisam naucio a i jaci hardver od ove moje kante.
 6. Evo pocetka molerisanja,skiciranje glavnih delova uz pomoc projection painting-a u editoru pre portovanja u Fotosop za finalizaciju. http://img52.imageshack.us/img52/2750/skic...jeteksture2.jpg
 7. Evo nekih primera kako drugi to rade koji su na mnogo vecem nivou od mene, kao i demonstracije samog softvera. http://www.youtube.com/watch?v=7V_IAkzNNlM...feature=related http://vimeo.com/10715723
 8. Ovaj model bi zapravo trebalo da bude moj prvi kompletan karakter (izmodelovan,teksturisan,rigovan i animran) u Blenderu, posto sam negde od kraja Januara krenuo da ga ucim. Sama buba je nesto izmedju zive igracke i karikature i glavna joj je svrha da jasno pokaze kako se deformacije vrse u programu. Izabrao sam je jer moze da se krece i kao biped i kao multi ped, ima antene koje bi trebalo da pokazu kako se animira secondary motion kao i rudimentarnu facijalnu animaciju. Generalno nije model bas za reprezentovanje vise je pravljena kao sveukupni test Blendera i onoga sto sam naucio do sada. Inace rigging u blenderu je (u odnosu na 3DS max u kome sam radio pre) najblaze receno...cudan ali po tutorijalima koje sam gledao (60 puta da bi ukapirao kako i sta) vrlo efikasan, ali tek kada se savlada. Recimo za kompleksne rigove moze se koristiti python skriptovanje isto kao i maxscript ili MEL ali ono sto vecina Blenderovaca radi je bukvalno pravljenje riga za rig i to sve deluje jako konfuzno dok se gleda ali je veoma efikasno i brzo u animaciji. Ono sto mislim da ce biti problem za shvatanje pored rigovanja je shader network koji radi sa nodovima i to ih ima u tri kategorije, za shader,za teksture i za kompoziting tako da ce mi biti potrebno vremena da provalim kako i kad se sta koristi i u kombinacije sa cime posto bukvalno nema granica sa kombinovanjem. Naviknut na maksov material editor, sa ovim sam se nasao ko u nebranom grozdju ali moram da priznam da je jako zabavno raditi sa nodovima. Ovo do sada prikazano niti ima teksture niti shader definisan (samo klasicno assign new material i bazicno smanjenje specular i reflection value). No polako, vec kolko sutra stize novi apdejt. :)
 9. http://img717.imageshack.us/img717/7410/uvwx.jpg Razvijen uvw (ne bas naj srecnije sto se tice optimizacije) tako da sutra krece moleraj.
 10. Ja sam odusevljen kako napreduje. Ogromna su poboljsanja u brzini i alatima, od soft i rigid body dynamics,preko fluida do samog rendera. Alfa 2 je jos uvek nestabilna za razliku od 2.49b koji je super stabilan i ima podrsku za napredne rendere (yafa ray i lux render) ova dva su ustvari opensource analogija vray i maxwell renderu,stim sto je lux render non biased render, naravno ne mogu se porediti sa kvalitetom ali su pristojni ako se ne trazi ultra realizam. Mada sta znam, prakticno dodavanjem kompozitora i sekvencera sa nodovima mogu se napraviti sasvim ok stvari za kratko vreme. Cekamo open cl verziju lux rendera koja koristi gpu tako da ce biti lepo plus izmene u game engine-u.
 11. Evo testa sa global illumination i testa sa blagom refleksijom. Setovanja su dosta niska zbog ustede vremena. http://img530.imageshack.us/img530/9474/bubac4gi.jpg http://img89.imageshack.us/img89/1480/bubac5gireflection.jpg
 12. Evo wire iz editora. http://img188.imageshack.us/i/buhbahworkspace.jpg/
 13. EEE nemam vise mesta za upload :( Evo linka na image shacku http://img52.imageshack.us/img52/5366/buhbahgotovo.jpg
 14. Zavrsio sam jedan set nogu i ruku ali za svaki slucaj cu uraditi jos jedan, pa koji bude bolje pasovao:)
 15. Hvala hvala, radi se i ide dosta brzo. Mislim da ce danas ceo model biti gotov i uvw razvijen.
×
×
 • Create New...