Jump to content

Barsel

Članovi
 • Content Count

  74
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

0 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Ljubiša Livac
 1. Pozdrav svima, hteo bih da kolegama napravim korporativne portrete za potrebe firme. Nemam puno znanja o fotografiji ali bih voleo da naučim pošto me privlači. Od opreme posedujem Nikon D7000 i dva objektiva: AF-S Micro Nikkor 105mm AF-S Nikkor 18-105mm U glavi sam imao ideju da bi bilo dovoljno da nabavim jedan soft box i neku blic glavu, pozadinu i to je to. Gledao sam tutorijale na na YT i na jednom od njih videh da čovek koristi tri blic glave (od kojih svaka košta $500 kako reče), neku posebnu pozadinu i podlogu za refleksiju, pa me je to malo pokolebalo
 2. Faaalaaaaa puno Vladice, to je to!! ☺️ Konačno je proradilo, namučih se sa ovim ko sv. Petar, a problem je bio u Info.plst fajlu koji sam uzeo sa Tipometra, nešto nije u redu sa njim.. Pozdrav!
 3. Imam instaliranu 2020 verziju i sad sam instalirao CC 2019 samo zbog toga da vidim da nije problem do verzija, međutim ista priča, jezici se ne pojavljuju u dropdown meniju. Na drugom računaru imam stari CS6 i probao sam i tamo da uradim ovo i sve radi kako treba, ali nažalost mi to ništa ne znači pošto moram da radim u 2020 ili makar 2019.
 4. Hvala unapred na pomoći, izgleda da mi treba :) Skinuo sam potrebne fajlove sa sajta tipometar i ispratio uputstva sa ove teme, Info.plist fajl sam kopirao preko postojećeg koji se nalazi u: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign 2020\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\ A foldere „sr_Cyrl” i „sr_Latib” sam kopirao u: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign 2020\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries Međutim, kada otvorim podešavanja za Dictionary u InDesi
 5. Jel vam radi ova hifenacija kako treba, tj. deli li reči tačno na odgovarajuće slogove? Pošto sam ja u CS6 podešavao Language na hrvatski i onda palio hifenaciju ali u velikom broju slučajeva ne deli reči na slogove kako treba. Imam Indesign CC 2019 na poslu pa ću probati sa ovim uputstvima iz teme koje ste dali, nadam se da je u skladu sa pravopisom..
 6. Zahvaljujem na odgovoru i objašnjenjima, pošto nisam imao do sad nikakvih susreta sa 3D štampom i ovo će biti od pomoći za početak :)
 7. Pozdrav svima, zanima me da li je neko od članova imao iskustvo sa 3D štampom, u poslednjih godinu - dve? Vidim da kod nas ima par firmi koje se bave 3D štampom ali sam želeo prvo ovde da se raspitam za informacije. Recimo da imam predmet u obliku hemijske olovke koji želim da odštampam (predmet ne treba da ima funkcionalnost hemijske olovke nego samo da tako izlgeda). Da li neko ima predstavu koja bi bila okvirna cena modelovanja tog predmeta, a kasnije i štampe? Da napomenem da bi bilo potrebno da određeni delovi tog predmeta budu ofarbani različitim bojama, dakle ne može da bude
 8. Hvala na sugestijama, pokušaću sve da ih sprovedem u delo. Nema CMS, uradio sam administratorski deo za upravljanje vestima, aktuelnostima i nekim drugim stvarima koje su promenljive na sajtu, ovo ostalo se neće menjati. Sajt je radjen u Django/Python FW.
 9. Pozdrav svima, na poslu pravimo omote za CD-ove, neke sertifikate na 300g papiru i neke slične druge stvari, maksimalnog formata do A3. Meni treba neki nož za sečenje tih papira, nisam se nikada susreo sa bilo kakvom vrstom noževa za papir pa mi treba nečiji savet, šta da uzmem za ove moje potrebe? Našao sam jedan sajt sa noževima, pa pretpostavljam da će neki od ponuđenih proizvoda ispuniti zahteve, ali ne znam koliko para treba izdvojiti za tako nešto?
 10. Izvinjavam se što nisam odgovorio, za sada će mi trebati za enterijer u smislu prezentovanja nekretnina, ali za kasnije će mi verovatno više značiti da imam, kao što reče Ivuletic, dobar univerzalac tako da bih se pre odlučio za 18-105..
 11. OK ljudi, hvala na razjašnjenju, poslušaću vas. Pozdrav!
 12. Pozdrav svima, uzeo sam D7000 i sada mi treba neki objektiv. Razmišljam se između Nikon AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR Nikon AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR objektiv mi treba za 'svakodnevnu upotrebu', pošto se ne bavim fotografijom ne mogu da kažem da li će to biti slikanje pretežno pejzaža, portreta ili nečeg treće, ali recimo da će enterijer biti na prvom mestu. Mislio sam da se odlučim za 18-55mm ali čitajući ovaj forum vidim da ljudi najviše hvale 18-105mm, pa nisam još uvek presekao..
×
×
 • Create New...