Jump to content

Barsel

Članovi
 • Posts

  82
 • Joined

 • Last visited

Reputation

1 Neutral

Profile Information

 • Gender
  Male

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Ljubiša Livac

Recent Profile Visitors

1,659 profile views
 1. Pozdrav svima, pošto nemam predstavu koliko se naplaćuju ilustracije ovog tipa, zanima me vaše mišljenje. Imam oko 50 ovakvih ilustracija koje bi trebalo da uradim (na ostalima ima manje detalja nego na ovoj), pa gledam da li da uložim novac ili svoje vreme.
 2. Pozdrav svima! Da li neko zna gde se mogu naći kvalitetnije majice, finijeg a tanjeg tekstila? Želim da odštampam do tridesetak majici, a tražim neke sa tanjim kvalitetnijim tekstilom, nešto otprilike što se može naći u prodavnicama odeće (npr. Navigare, Barbolini i sl.), ne želim one debele, klasične, sportske majice (Nike, Adidas i sl.).
 3. Odlično, to nisam znao. Hvala na predlogu, onda će biti taj!
 4. Hvala svima na odgovorima i ^hvala na predlogu ali ipak ću se odlučiti za Sony, pošto sam već duboko ušao u priču sa A6 modelima jer su me privukle brojne pohvale sa YT na račun ovih modela 🙂 Da li bi neko mogao da mi preporuči šta da odaberem od objektiva, dvoumim se između Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD Sigma 18-50mm f/2.8 DC DN Contemporary nisam hteo 'normalac' (ako ne grešim), pošto mi je Zoom bitan zbog videa) I još jedno možda glupo pitanje - na Nikonu sam imao objektiv 18-105mm, pa mi žižna daljina na ovim gore objektivima deluje nešto malo , nisam siguran da li ću moći da postignem 'Bokeh' efekat u fotografiji.. ne znam da li lupam, pošto kao što rekoh još uvek sam totalni početnik na ovom polju
 5. Super, hvala na korisnim informacijama! Pogledao sam YT review, pa vidim da bi i A6100 zadovoljio u potpunosti, a onda od XT-20 odustajem. Snimaću samo unutra i to statične objekte, odnosno kamera će biti korišćena pretežno za intervjue.
 6. Nemam nikakvog znanja o fotografiji i fotoaparatima. Čitajući forume videh da mi je umesto kamkordera pametnije da uzmem MILC pa me zanima koji biste mi preporučili - razmišljam se između Sony A6400 i Fuji XT-20 (s obzirom da sam pročitao dosta reči hvale za XT-20 pa i njega uzimam u razmatranje), ili naravno neki treći predlog? Potreban mi je aparat najviše za video streaming, da se ponekad nešto snimi, ali bih ga verovatno ponekad koristio i za fotografiju. Dve najbitnije stavke su da aparat nema vremenskog ograničenja za snimanje i da ima "clean HDMI output". Bilo bi dobro da može da se napaja iz utičnice ukoliko postoji potreba za tim (kada su duža snimanja u pitanju) i da mogu nekako da obezbedim HDMI kabal da ne bi dolazilo do ispadanja kabla i gubitka signala, a i da ne bih oštetio HDMI port (videh da se za to koristi 'štipaljka' / stega, nešto ovog tipa, što npr. nisam uspeo da pronađem za svoj Nikon D7000 pa sam nešto morao da improvizujem). Takođe, bio bih zahvalan za preporuku i nekih objektiva. Mora da bude novo i budžet bi bio do nekih 200 hiljada. Hvala!
 7. Okačio sam sadržaj svog Linguistics foldera na WeTransfer: https://we.tl/t-q9YoGdp4Qp pa ga slobodno kopiraj u LILO folder i vidi da li će nešto pomoći. Ja koristim Adobe ID 2020 verzija 15, valjda ne bi trebalo da bude razlike.
 8. Pozdrav svima, hteo bih da kolegama napravim korporativne portrete za potrebe firme. Nemam puno znanja o fotografiji ali bih voleo da naučim pošto me privlači. Od opreme posedujem Nikon D7000 i dva objektiva: AF-S Micro Nikkor 105mm AF-S Nikkor 18-105mm U glavi sam imao ideju da bi bilo dovoljno da nabavim jedan soft box i neku blic glavu, pozadinu i to je to. Gledao sam tutorijale na na YT i na jednom od njih videh da čovek koristi tri blic glave (od kojih svaka košta $500 kako reče), neku posebnu pozadinu i podlogu za refleksiju, pa me je to malo pokolebalo jer na kraju ispade dosta komplikovanije nego što sam zamišljao (što nije bio slučaj kada sam gledao tutorijale za DIY product photography npr). S obzirom na opremu koju posedujem šta biste mi savetovali da je neophodno dokupiti da bi mogao da se napravi solidan korporativni portret? Bavim se skroz drugim stvarima, ne planiram da se profesionalno bavim ovim i da od toga živim pa bi za naše potrebe možda i neki jednostavniji 'setup' završio posao? Fotografisao bih zaposlene jednokratno ali bi postojala potreba da svaki put kada neko nov dođe u firmu napravimo i njegov portret, pa zato ne bismo nikoga sa strane angažovali da to radi, a opet, kažem, voleo bih da i to naučim i savladam kao neki vid hobija..
 9. Faaalaaaaa puno Vladice, to je to!! ☺️ Konačno je proradilo, namučih se sa ovim ko sv. Petar, a problem je bio u Info.plst fajlu koji sam uzeo sa Tipometra, nešto nije u redu sa njim.. Pozdrav!
 10. Imam instaliranu 2020 verziju i sad sam instalirao CC 2019 samo zbog toga da vidim da nije problem do verzija, međutim ista priča, jezici se ne pojavljuju u dropdown meniju. Na drugom računaru imam stari CS6 i probao sam i tamo da uradim ovo i sve radi kako treba, ali nažalost mi to ništa ne znači pošto moram da radim u 2020 ili makar 2019.
 11. Hvala unapred na pomoći, izgleda da mi treba :) Skinuo sam potrebne fajlove sa sajta tipometar i ispratio uputstva sa ove teme, Info.plist fajl sam kopirao preko postojećeg koji se nalazi u: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign 2020\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\ A foldere „sr_Cyrl” i „sr_Latib” sam kopirao u: C:\Program Files\Adobe\Adobe InDesign 2020\Resources\Dictionaries\LILO\Linguistics\Providers\Plugins2\AdobeHunspellPlugin\Dictionaries Međutim, kada otvorim podešavanja za Dictionary u InDesign-u u padajućem meniju se ne pojavljuju na ćirilica ni latinica (prozor sam okačio u prilogu), a inače tu videh da fajlove za Dictionaries povlači iz nekog drugog foldera: C:\Users\User\AppData\LocalLow\Adobe\Linguistics\UserDictionaries\Adobe Custom Dictionary kako izaberem jezik iz padajućeg menija, on promeni putanju (odmah ispod je prikazana putanja za odabran jezik). Bio sam u tom folderu i videh da poseduje samo nekoliko foldera za par jezika koji su inače prazni a neki imaju samo dva prazna tekstualna fajla, pa mi sad nije jasno gde grešim..
 12. Jel vam radi ova hifenacija kako treba, tj. deli li reči tačno na odgovarajuće slogove? Pošto sam ja u CS6 podešavao Language na hrvatski i onda palio hifenaciju ali u velikom broju slučajeva ne deli reči na slogove kako treba. Imam Indesign CC 2019 na poslu pa ću probati sa ovim uputstvima iz teme koje ste dali, nadam se da je u skladu sa pravopisom..
×
×
 • Create New...