Jump to content

maxer

Članovi
 • Posts

  3,074
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by maxer

 1. Da, fokus je nekada bio "noćna mora" ... moj Canon 20D je bio katastrofa po tom pitanju (nošen i na rekalibraciju u Beoservis ili kako se već beše zvao). Mirorles je jednim udarcem ubio dve muve: siguran fokus i na novim ali i na starim objektivima (za one koji ih imaju),.
 2. Razmišljao sam gde da postavim: da li ovde ili u Canon RF temi, pa pošto je zajednički činilac R5, onda sam izabrao ovu temu.
 3. Ova dosetka me asocirala na Vašu raspravu ovde ... svako je u pravu, samo je stvar gledišta / postavke / tumačenja:
 4. Rekao bih da se isključivo cilja na podršku AF-u. Što se tiče A14, Apple čip bi trebalo da pruži široke mogućnosti obrade slike direkno u aparatu.
 5. Jedna glasina ... i za sada je iključivo tako i treba tretirati: https://www.sonyalpharumors.com/rumor-sony-will-add-lidar-autofocus-tech-on-future-alpha-cameras/ I got this from a new source. So I don’t know yet if this is completely BS or if this is a real (and very exciting) news. He told me this: After the recent IPHONE 12 premiere I was talking to one of my friends who is an Apple engineer. He said that at some point Sony was looking at incorporating new APPLE’s A14Z chip that will be used in the upcoming 2021 Ipad Pro. He said that Sony is working on adding computational photography features to their upcoming cameras. He said that it is also very probable that Sony will start using their own LIDAR sensor that they sell to Apple as they were impressed by how well Apple used Lidar for better AF tracking. One thing he said is that to get maximum performance of the A14Z chip, Sony has to completely rebuild its in-body camera software. I find this very interesting so I thought I’d share. We need to remember that Sony is selling both image sensors and LiDAR sensors to Apple and they have a really good relationship.
 6. Pitam se samo koliko će komada da prodaju? Hoće li stići do broja 100?
 7. Meni se sviđa. Sećam se da je imao dobre fotke, kažem - odavno ga nisam pogledao.
 8. Da, kako je kolega sa bench foruma rekao "10.5.9 ima ir kameru, svi posle njega nemaju :/".
 9. Interesantno, telefon Oneplus 8 Pro sa određenim firmware-om, radi IR slike https://forum.benchmark.rs/showthread.php?460645-Oneplus-8-Pro&p=6199955&viewfull=1#post6199955 by Skankhunt42
 10. U vezi opreme: evo linka na jednog Turčina, koji pravi vrhunske fotografije sa skromnom opremom (Nikon D610, 24.0-120.0 mm f/4.0 a ranije je koristio Olympus) ali talenat + scena + obrada, daju ovaj rezultat: Taken on October 13, 2018 Izdvojio sam samo jednu od svežijih fotografija, odavno nisam gledao njegov flickr nalog, ali eto Vaša priča me podseti na njega. Evo napamet izvadih i neke starije: Taken on October 3, 2015 Taken on October 29, 2015 Ova je sa Oly-jem: Taken on December 19, 2014 P.S. Na telefonu možda i ne izgleda nešto naročito (ili bar takav utisak imam), pa zato preporučujem isključivo gledanje na kompjuteru.
 11. Još jedan vrhunski objektiv iz nove Sigmine DN Art serije:
 12. Čovek radi baš fine review-e, pa zato ovo postavljam (još nisam pogledao ali verujem da je dobar):
 13. Kažu da R5 ima izvandredan auto-fokus u veoma lošim svetlosnim uslovima. Gde Sony se bori da uhvati fokus, Canon je zakucan i ni da štucne.
 14. Evo malo podugačkog i konfuznog komentara na foto sposobnosti R5 ... ali što da ne, ako nekog interesuje. Generalno, lik kaže da koloritet nije na nivou 5D Mk4, ume da zabrlja u nekim zahtevnim (kontrastnim) scenama, za razliku od 5D Mk4 koji je tu savršen. Primetio je da ume da povuče na žuto ili crveno u takvim situacijama (u onim delovima gde je svetlo jako ili slabo). A ovaj lik komentariše da je IBIS wobbling i dalje prisutan u videu, čak i sa novim Firmware-om:
 15. Održavanje računara i sistema mi je posao od koga živim, počevši od 1990. god. Mator sam ja (55 banke za koji dan) 🤫
 16. 😁 ... 'si ti to vidovit? 😱 Jes da nema veze sa temom ali ... od 2014. sam vlasnik jednog 5820K @4.3GHz Haswella na vodeno hlađenje (~tu je negde - kao Fićin hladnjak) 😎 Njegovih 12 HT-a i 4-kanalna memorija, i dan-danas rade kao zver, i ne razmišljam da to menjam. LR i sl. programi se izvršavaju "odma!" (naravno na SSD-u, jedino planiram da ga unapredim na 1TB M.2 NVMe).
 17. Političarski si izokrenuo moj post 😄 ali to je nebitno. Važno je ovo: da bi uklonio lažno pregrevanje, moraš otvoriti kameru i izvaditi malu dugmetara bateriju. Kinez koji je to otkrio, još je dodao i termo pastu na CPU.
 18. Sad videh ovo ... prevaranti, kao što sam i pretpostavio. Kamera se ne pregreva, već su je oni softverski uštrojili - da ne bi upropastili prodaju svoje skuplje video opreme.
 19. Ja mislim da će R5 biti najmanje prodavan u istoriji Canon FF tela. Uopšte ne delim taj hajp u kom si ti u vezi R5, naprotiv.
 20. Sony će poslednji to da uradi. Canon će pre da propadne, jer su zatvoren sistem. Više takvih primera je bilo u tehnološkoj istoriji.
 21. Zameram i to što su RF objektivi nenormalno skupi (jesu vrh, ali cena ... ).
 22. unique93 Ključna reč je "malo" 🙂 Ma praktično nije sređeno ništa. Evo čovek u sitna crevca isprobavao, ako je neko zaludan da sluša 😁
 23. U principu se slažem ... mada nije vredno ni razmišljati o tom gore videu. Eto čisto sam hteo da ubacim primer gde čovek rasprodaje "foto-opremu", zarad korišćenja hibridnog sistema (foto-video).
×
×
 • Create New...