Jump to content

yokozuna

Članovi
 • Posts

  707
 • Joined

 • Last visited

Reputation

0 Neutral

About yokozuna

 • Birthday 07/07/1972

Contact Methods

 • Website URL
  http://

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Novi Sad

Previous Fields

 • Ime i prezime
  Zoran Tosic
 1. Očigledno nisi imala sreće tamo gde si aplicirala. Kod nas u studiju su dve od četiri koleginice počinjala, ajd da budem iskren pa da ne kažem od nule, ali vrlo blizu nule. Obzirom da su sve po zvanju dipl. inž. arhitekture, imale su neki pojam o 3ds max-u, kao i o osnovama programa. Sve ostalo su naučile kod nas u studiju za 4-6 meseci. Ok, još uvek nisu neko ko se može nazvati seniorom, ali su vrlo blizu toga. Na osnovu toga mogu reći da moja ideja ponekad i popije tu vodu, samo treba biti uporan. Sa nekim ljudima, pa i vlasnicima studija koje si navela se lično poznajem, mogo bih reći da smo dobri drugari i tačno znam da nemaju vremena da se bakću sa početnicima jer su svi oni stisnuti neverovatnim rokovima na neverovano velikim projektima. Mislim da obuku treba potražiti u malo manjim studijima. Uostalom, vidim da si pronašla rešenje, tako da je i ovo moje pisanije uzaludno, ali nema veze, možda će pročitati neko drugi ko ima sličan problem :) . @dibidusrus Heheheh, pa majku mu, nisu valda sve "gazde" lude :). Na žalost, ima mnogo takvih, ali lično poznajem ljude koji su sasvim na mestu, vrlo opušteni i smireni i imaju sjajan odnos sa zaposlenima. Bez ikakve pretencioznosti, sebe smatram za jednog od njih jer je kod nas u studiju prava kućna atmosfera :).
 2. 3D je postao prilično štirok pojam. Šta te tačno interesuje vezano za 3D ? Kako god. Moja preporuke je sledeća : preko online kurseva, koje ima na stotine, upoznaj se sa osnovama progarama u kojem želiš da radiš. Nakon toga pronađeš neki studio koji se bavi delom 3D-a koji tebe interesuje i namoliš ih nekako da te prime da volontiraš i učiš uz rad. Nema boljeg učenja nego što je učenje direktno u industriji. Mesec dana u nekom studiju gde gledaš i pretiš ljude koji rade direktno na nekim projektima, rešavajući razne zahteve i probleme više vredi nego 5 kurseva. Sraćno.
 3. Marina, pitanje je toliko uopšteno, da je vrlo mala šansa da ti iko odgovori. Kao kad bi neko pitao, ja sam slikar, kako da napravim dobru sliku :). Šalu na stranu, najbolje bi bilo da postaviš print screen scene i neku referentnu fotografiju, tj. šta bi ti želala da postigneš renderom. Mislim da će nam onda biti lakše da ti pomognemo.
 4. Ovo bi možda moglo nekod da zanima https://www.chaosgroup.com/total-chaos
 5. Kao neko ko je verovatno pročitao većinu SciFi knjiga (a počelo se davne 1981.) koje vrede uvek me obraduje kad se neko sa naših prostora upusti i uspe da napiše knjigu ovog žanra, pogotovo što će ova knjiga biti obogaćena tvojim zaista impresivnim radovima. Unapred čestitke na prvencu. :) Što se mene tiče knjiga je kupljena unapred, a naravno uradio sam i subskrajb.
 6. Nisam ja želeo da budem ciničan. Vidim ljudi su ozbiljna firma i siguran sam da dobro posluju. Možda čovek koji je sastavljao oglas nije dovoljno upućen u sve ove segmente rada, pa je mislio da je ova pozicija za samo jednog čoveka. Moguće je da postoji neko ko sve ovo zna da radi (ja ga ne znam, a znam ljude....) . Predpostavljam da će kompanija ponuditi vrlo adekvatnu platu za svo nabrojano znanje i veštine.
 7. Inače nikad ne trolujem oglase za posao, ali ovde moram ostaviti komentar. Da li ste vi sigurni da ja vama potreban samo jedan čovek za sva znanja i veštine koje su nabrojane u oglasu ?
 8. Vidim ja da vi ovo odlično radite, ali nisam dobro shvatio sledeću stvar. Koliko vidim,vi snimate sve kurseve, a mene zanima da li ih već prodajete, razmišljate da li ćete ih prodavati ili nemate nameru da prodajete snimljeni materijal?
 9. Da se nadovežem na kolegu. Postavio si sebi letvicu veoma visoko. Za drugi primer koji si postavio potrebno je veliko znanje i iskustvo, kako u modelovanju, postavljanju materijala, renderovanju, tako i u post produkciji. Mislim da ne bih mnogo preterao ako bi rekao, minimalno godinu dana intezivnog učenja, eksperimentisanja i rada. Proces ide otprilike ovako : ideja, ideja prenete na papir, razmisljanje kako sve to izmodelovati, modelovanje, postavljanje materijala, animacija izmodelovanih elemenata, render setup, rendering, post produkcija. Što se tiče rendera, tu ti je veliki izbor : Vray, Corona, Arnold, Redshift.... Preporuka za softver - Alekba te je dobro uputio. Iako ja radim vise od 15 godina u Max-u, ja bih ti preporučio Maya-u. Mislim da je još uvek, što se tiče alata za modelovanje, Maya broj jedan. Naravno pogledaj i ostale top softvere kao što su Houdini, Max, Cinema 4D, Modo, Blender.....šta su im prednosti, a šta mane (svaki ima bar nekoliko mana), pa sam proceni štati najviše leži. I na kraju razmisli da li zaista želiš 3D u svom životu. To ti je tamna strana Sile koja kad uhvati, ne pušta. Srećno.
 10. Ako hoces da iz starog Max-a prekopiras setovanja u novi, mozda moze da se prekopira ENU folder iz starog u novi. On se nalazi na C/User/Name/AppData/Local/Autodesk/3dsMax/Verzija Max-a/ENU. Kad napravim sva moja podesavanja za Max ja prekopiram taj folder na neko sigurno mesto i uslucaju da se Max iz ko zna kog razloga zablesavi, dovoljno je samo prekopirati stari ENU preko tog zakucanog i sve se vrati na staro. E sad, ne znam da li se moze setati taj folder po razlicitim verzijama Max-a.
 11. Prvo što mi pada na pamet, a bez da ulazimo u obimnu problematiku podešavanja rendera je Vray Denoiser pass. E sad, i tu trba biti oprezan jer on prilikom "ubijanja" noise ispegla i poneke detalje koji nam mogu biti važni. To naravno možeš resiti u Photoshopu maskiranjem. Ako nisi iskusan korisnik Vray, proguglaj malo o Vray Denoiser. I na kraju, ako ti se to desava u renderima enterijera moj savet je da odustanes sa pokušajem osvetljenja enterijera uz pomoć HDRI jer je to (iz dugogodišnjeg iskustva dokazano) vrlo problematično upravo zbog noise. "Srećan rad :).
 12. Ne znam da li vam se dašavalo, ali ubedljivo najbolja fora kod Max-a je... Dođeš ujutru na posao, uključiš računar, startuješ Max, on se "podigne", u međuvremenu odeš do kujne po kafu, vratiš se do stola, a Max pukao. :) Znači prazna scena, ništa u njoj.
 13. prilikom Save as u Ilustratoru stavi da bude najstarija verzija (mislim da je ilustrator 3 ili tako nesto)
 14. Upustio sam se, mora se :)
×
×
 • Create New...