Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: [RAZNO] Korektna expozicija?
Dizajn Zona > Specijalni forumi > 3D i modelovanje
Stranice: 1, 2
Angel_of_Dark
CITAT (dobrotje @ Dec 30 2005, 04:30)
Ta pojava, da je pod tamniji (pogledaj levu 2-vojku) bi se mogla desiti kada bi pod i zid bili od drugacijeg materijala, ili kada bi postojalo neko usmereno svetlo, tako, da ima odbijanja zraka pod odredjenim razlicitim uglovima, ali posto su materijali isti, a svetlost na tom mestu je skoro apsolutno difuzna a materijali i ljihovi indeksi refleksije-refrakcije isti, onda je verovatnije da cemo dobiti prilicno istovetno osvetljene i pod i zid, mozda sa malom razlikom, ali vrlo malom.
*

Materijali jesu isti, ali refleksija nije ista. On verovatno racuna neku vrstu opadanja za specular i diffuse svetlo (ali nemam pojma na kojoj osnovi)- to u prirodi postoji jer osvetljenje zavisi od ugal izmedju svetla-oka-povrsine (normale). U prirodi svaki materijal poseduje fresnelov efekat, makar on bio i difuznog tipa. Jel se ovo javlja kod standardnih materijala ili kod V-ray materijala? PO meni se radi o tome da Vray poseduje neke ne-standardne formule za shading (izmenjeni phong ili Blinn) i da verovatno Skylight ne tretira samo kao obicno difuzno svetlo, vec da mu dodaje i specular komponentu da bi poboljsao vizuelizaciju bump mapa, koje cesto sa skylightom bivaju totalno pojedene.

Samo predpostavljam gde bi mogao da bude problem - jer Vray ne koristim.
_ZOa_
Nisam citao sve, samo sam proleteo kroz ove tri strane, zato mi oprostite ako budem rekao nesto sto je vec receno. smile.gif

Moram da kazem da se ljudi trude (koliko sam ja primetio) da naprave sliku koja je priblizna slici koje nase oci vide, a manje da izgleda kao fotografija koja sama po sebi ima mana.
Recimo, ovaj render gore koji je postovao Dobrotje. Ne znam cime bi trebalo da se fotka da bi izgledalo ovako. Obicno bi nebo bilo spaljeno.
Ali kad se to gleda ocima, koje su dinamicki superiorne u odnosu na foto tehniku, mozda bi moglo da izgleda ovako.
Zavisi kakav efekat ko zeli postici. Ja kad kazem realno osvetljeno, mislim na osvetljenje kao sto nase oci vide.

A sto se tice svih kolor korekcija gamma i ostalog sranja, renderujte u OpenEXR koji je HDR. Posle takvu sliku ubacite u neki kompozit program i doterajte LUT (kao u Vrayu), zezajte se sa kontrastom, gamom i ostalim sranjima. Do rezultata se stize dosta brze, bez potrebe za milion bounce-a. wink.gif

POZZ
Z
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.