Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Extension tube, otvor blende...
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
zaraza
Sta se desava sa blendom na obicnim plasticnim makro tubama?
marko07
ama bas nista smile.gif
na Nikonu, na objektivu, imas malu polugu za blendu koju zaglavis cackalicom i tako biras blendu a na Canonu prebacis na Av mod, odaberes blendu koju hoces i onda stisnes dof dugme i dog ga drzis pritisnutog skines objektiv i blenda ostaje zakljucana na toj vrednosti... i da, ako imas D objektive za Nikon onda imas prsten blende smile.gif
zaraza
Pitam za Nikon smile.gif
Koji je 'default' polozaj, bez cackalice smile.gif
Otvoreno ili zatvoreno?
marko07
Da me ubijes ako mogu da se setim smile.gif
Mislim da je zatvoreno ali nisam sigruan, davno sam koristio poslednjeg Nikona...
Ali znam da nije bilo mnogo tesko zaglaviti cackalicom, ili parce salvete, tu polugicu, samo pazi da ti ne ispadne pa ne zaluta negde u telu smile.gif
czarkovic
CITAT (zaraza @ Apr 24 2012, 08:01) *
Sta se desava sa blendom na obicnim plasticnim makro tubama?

Posto nema elektro kontakta na plasticnim tubama, telo ne moze da komunicira sa objektivom. Sto ce reci da ce blenda uvek biti maksimalno otvorena ako govorimo o digitalnim telima i objektivima...
Jo Husafet
Zar nikoni ne ostaju potpuno zatvoreni kad se skidaju s tela?
Soundrent
CITAT (Jo Husafet @ Apr 24 2012, 22:00) *
Zar nikoni ne ostaju potpuno zatvoreni kad se skidaju s tela?

Da, svi Nikon "G" objektivi su potpuno zatvoreni kada nisu na telu, isto su tako zatvoreni kada se stave na macro tube, jedino, kao sto je vec neko rekao, "D" objektivi koji imaju F ring, mogu da se koriste uz tube i nisu zatvoreni van tela smile.gif
czarkovic
Hm zanimljivo pitanje Jo. Ja koristim samo Canon i kod njega je kako sam gore napisao a kod Nikona mozda i jeste obrnuto, jer C i N moraju sve kontra jedno od drugog da prave biggrin.gif
Jo Husafet
ovo je vise bilo retoricko pitanje biggrin.gif

Da.. sve sto pomislis da jeste, samo kreni naopako i dobijas C/N. Cudi me da se ni jedni nisu setili da premeste okidac na levu stranu
krsticmilan
CITAT (marko07 @ Apr 24 2012, 08:12) *
a na Canonu prebacis na Av mod, odaberes blendu koju hoces i onda stisnes dof dugme i dog ga drzis pritisnutog skines objektiv i blenda ostaje zakljucana na toj vrednosti...

Jel sve ovo radis dok je ukljucen aparat? Ja imam tube bez kontakta za Canon, i redovno gasim telo kad treba nesto da skinem ili stavim, ne znam da li je pametno skidati objektiv sa tela dok je ukljuceno... Pokusao sam da postavim blendu na F11 zarad makro fotki, ali ne znam da li mi je uspelo, jer sam postavio F11, pa iskljucio telo, pa montirao tube, pa ukljucio... blink.gif
IronStar
^Radi se dok je ukljucen aparat. smile.gif
krsticmilan
A jel nece da zajebe kontakte ili nesto? Mislim, koliko je to bezbedno raditi po objektiv i telo?
IronStar
99.999% nece. Ja sam cupao nazivo prilicno cesto(mrsko mi da gasim aparat), nije se desilo. Ne znam nikoga da mu se to desilo, tako da...
Ako hoces da budes 100% siguran uzmi recimo neki m42 objektiv + adapter + m42 makro tube ili nakaci na ove canonske ako ih vec imas.
marko07
Nece mu nista biti, ali ako ima IS mislim da je pametno iskljuciti ga i sacekati par sekundi a zatim odraditi celu proceduru...

CITAT (Jo Husafet @ Apr 24 2012, 22:12) *
Da.. sve sto pomislis da jeste, samo kreni naopako i dobijas C/N. Cudi me da se ni jedni nisu setili da premeste okidac na levu stranu

biggrin.gif ovako sam i ja zakljucio da je na Nikonu zatvoren... Pogledao kod mene na Canonu video da je otovreno- znaci Nilkon je zatvoren smile.gif
Abdee
Jedno upozorenje: medjuprstenovi sa kontaktima za Canon i pojedini cipici za potvrdu fokusa se toliko vole da prave neki kratki spoj i bace aparat u nesves' pa pomaze samo vadjenje baterije.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.