Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: 350D na ISO ~10.000 (ACR 7.0)
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
@work
Rebel i ACR me svakim danom sve vise iznenadjuju.

Podstaknut gotovo neverovatnim mogucnostima cupanja iz senki u ACR-u, juce dodjoh na blesavu ideju, da fotografisem cerku u poprilicnoj pomrcini, dakle samo svetlo sa prozora po onom najtmurnijem danu u godini, ISO 1600 (max na 350D), blenda f/4, na 17-40 jer je to jedini objektiv koji imam a koji fokusira i maltene u mraku i ekspozicija 1/125 sec sto sigurno zamrzava stresenost i moution blur (barem kad sedi biggrin.gif ) na ekvivalentnih 64 mm. Zanimalo me je u stvari s kojim ekvivalentom ISO bi bio zadovoljan u nekom manjem printu (13x18) i u web rezoluciji.

Ta ekspozicija i ISO su mi davali oko -2,5 EV od merenja, koje sam dodao u PP-u, sto ovu fotku cini ekvivalentnom sa ~ ISO 10.000. Ono sto je za mene zapanjujuce je koliko se dobro 350D drzi mada nazalost nemam novije telo sa kojim bi mogao porediti. DR je cak i vise nego solidan za tu ISO vrednost a kolor korekcije ovde prakticno i nema samo WB na daylight. Luma sum je skidan selektivno sa Dfine 2.0, a kolorni u ACR-u gde nije dirana default vrednost 25. Naravno moglo bi ovo i bolje, jos nisam zadovoljan sumom u senci na obrazu i kosi iznad levog oka ali ovako na brzinu meni je ovo vise nego dobro za aparat star vec ni sam ne znam koliko godina.

Punto Abarth
sAvaka cast za izvlacenje iz senki, ali ako vec postavljas pixel peeper temu, onda postavi i fotke u odgovarajucoj rezoluciji, ili makar crop u 100 % smile.gif
@work
Imas pravo, mada mislim da nije pixel piperska tema s obzirom da me zanima web ili mali print rezolucija. Evo 100% kropova sa uklonjenim kolornim sumom. Luma sum je nedirnut.

Петар М. Дима
ово бих 'ладно конвертовао у ц.б. и принтао на вееликом парчету папира.
@work
Ma znam to, ali tek da vidis kad podeksponiras ISO 1600 jedno 4.5 blendi pa se poigras sa teksturama u overlay modu, potpuno ludilo.

Петар М. Дима
кадар из филма сниманог седамдесетих smile.gif
istankov
(dva puta) 8 mm kamerom, na nekom loše razvijenom filmu smile.gif
Pinko
Gde nađe tu teksturu tongue.gif
Neka fina invertovana tekstura betona sa lighter color ili linear dodge (add) blending modovima lepo imitira oštećenu fofografiju - ovako npr:

I ova moja je prenaglašena, ali to je čisto zbog ilustacije
radashin
Pre jedno 1,5 godinu i ja sam ovako nesto "cupao" iz 450D i uporedjivao sa 550D.

Evo teme: http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...44&hl=12800

Ja i dan danas (ponovo sa 550D u torbi) ne videh nikakvu njegovu prednost po pitanju kolicine suma ,pa i DO, u odnosu na taj 450D.
Softverski sam pushovao podeksponirane raw-ove sa 450D sve do iso 25600 i dobijao skoro identicne rezultate kao i sa 550D.
Po meni , danasnjim aparatima su softverski omogucene te velike iso vrednosti, uz vise peglanja suma, a na starim aparatima je to bilo max iso 1600 ili 3200.
Ja il' ne umem il' ne vidim dobro (ono prvo ajd al ovo drugo nikako) ali ja jos ne videh nesto sto mogu sa 550D a nisam mogao sa 350D ,450D ili sa 30D .
Za hvalospeve o hi iso na 550D i ostalim novim crop aparatima ja ne nadjoh nikakvo utemeljenje.
Raw sa 30D se u novom acr-u cisti od suma samo tako.
Da ne pominjem raw sa 5D mkI koji,jadnik, ima samo iso1600 i push iso 3200 a pere sve nove crop aparate sa iso 12800.

Voleo bih, o kako bih voleo, da nisam uopste u pravu i da mi neko pokaze gde je superiornost potonjeg 550D u kolicini suma u odnosu na prethodne modele canona.
Pa cak i da je ima ona je toliko minorna da u praksi ne znaci gotovo nista.
Jedino sto zaista znaci to je sto tih iso 3200 i 6400 imas odmah "iz kutije" ali to je ionako jedan ili dva klika vise.
Da pomenem jos samo da sve od iso400 pa navise, u jpegu, na 550D izgleda losije nego na 450D ili 30D.
Detalji su razmazani pa uvek mora raw. Mislim, ne mora, al meni jako smeta to razmazivanje.
Vise mi se dopada kako to radi nikon u jpegu (mislim na danasnje generacije aparata)

A ova tema je jos jedan u nizu dokaza, koliko je mala razlika medju crop aparatima sa cmos senzorom u zadnjih 5-6 godina, kada je kolicina suma u pitanju.
Pozdrav
zorkos
jedinu razliku mozes vidjeti prelaskom na FF, svi su CMOS crop tu negdje na oko 0.3 EV
radashin
Evo ja se slazem 100% smile.gif .
dominocoop
Da radashine. Slažem se 100% sa tobom. Ništa ozbiljno u fotografiji nisam radio sem isprobavanja pozamašnog broja fotoaparata (i objektiva naravno) do nivoa 5D i 50D. Stvarno 30D je bio odličan na iso1600 ( svojevremeno sam u nekoj od tema konstatovao kako je 40d slabiji po tom pitanju). Ništa se tu nije bolje snalazio ni 50D. Uvek se morala smanjivati rezolucija na br. pixela od 30d i onda na silu konstatovati kako je u stvari 50d za nijansu bolji biggrin.gif Šta da se kaže u vezi 5D. I dalje je odličan.
Kada bi imao sva ona unapređenja koja su sukcesivno dolazila sa novim modelima bio bi super.
Sa žaljenjem sam pre neki dan konstatovao kako bih voleo olympus E-30 sa ugrađenim senzorom od OM-D-a, a još bolje arhaičnim FF od 5D. biggrin.gif
Punto Abarth
CITAT (@work @ Apr 19 2012, 12:56) *
Imas pravo, mada mislim da nije pixel piperska tema s obzirom da me zanima web ili mali print rezolucija.

iako sam procitao, ocigledno sam zaboravio najvaznije biggrin.gif

sto se suma bilo kakvog tice, i cele te price oko istog, ako izuzmem same vikace proizvodjaca, mislim da ostatak populacije koji prica o sumu nikad nije prebacio fotku na papir, vec da kenjaju jer fotke samo na monitoru i vide smile.gif

Iako sve fotke koje planski slikam slikam u nef-u, i za tu pricu mislim da je dobrano prenuduvana. Prosle nedelje sam stampao 30*45 iz totalno silovanog jpg-a sa Nikon-a D80, i naravno, ok je.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.