Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Veoma izbeljeni prikaz u Photoshop-u. Molim za pomoc!
Dizajn Zona > DZ diskusije > Softver
forbiden2d
Pozdrav kolege, dobri ljudi rolleyes.gif
Prosle nedelje mi je crkao moj stari CRT monitor. Pa sam uzeo LED samsung. I jedva sam se privikao.
Verujem da sam pokusavao da uradim nesto povodom kalibracije. Uporedjivao sam svoje stare printove i monitor. ( I zadovoljan sam kako sam namestio, ali je to daleko od CRQ monitora )
Elem, izgleda da mi se nesto poremetilo. Nisam dirao Photoshop ali je problem bas u Photoshop-u. pokazije znacajno svetlije slike nego ostali programi. Svi ostali Adobe programi pokazuju slike kako treba osim Photoshopa.

Ne znam sta moze tako da utice na slike. Znaci U pitanju je samo preview slike.
Verujem da se poremetio Color settings

Ako neko zna ili mu pada na pamet gde se nalazi greska. Molim da napise i pomogne. Hvala.
forbiden2d
Evo, do sada sam pokusavao da popravim "kvar" ako je to uopste kvar. Samo me zanima kako se sa tim problemom nikad nisam susretao. I ovo sto sam do sad otkrio mi zadaje jos vise pitanja.
Svatio sam da odredjenim color profilima (pocevsi u Assign profil-u) dobijam odredjeni tonalitet slike. Ali nikako identicnu kao u ostalim programima. Zato je potrebno da podesim i Convert to Profile. I kombinacijom ta 2 dobijem zeljen i rezultat.

Sav srecan stiskam OK dugme misleci da sam resio problem. Pita me PS da li ocu da sacuvam fail pre izlaska. Kazem NE jer nezelim da sacuvam jer nisam nista konkretno crtao. Ponovo otvorim kad tamo opet sve isto.
...
Probao sam sve da ponovim. Ali ovog puta kad budem izlazio da ipak sacuvam fail. Upalim i vidim da sam sacuvao kako valja.
...
Eh super ajde da otvorim nesto drugo za raditi misleci da je sad napokon sve ok. Otvorim neki drugi fail. I tamo mi se ne podudara PS sa ostalim programima.
Tada sam svatio da nije stvar u PS-u nego u svakom pojedinacnom failu. Jer sam upalio onu illustraciju u PS formatu sa svim leyerima. ( ta illustracija je stara 1 i po godinu). Znaci radio sam je na CRT-u. I do sada od kako imam LED monitor nikad mi se nisu desavale ovakve stvari.
....
E sad postavljam novo pitanje.
Sta to vidi LED monitor, sto nije mogao CRT... zasto mi ovo radi ???

Molim vas da mi pomognete da nadjemo zajedno resenje. Svaki odgovor je dobrodosao.
Leon
Prvo, probaj u Adobe Bridge-u da sinhronizuješ Color Setings za Adobe softvere koje imaš.
Ukoliko ne znaš - prilikom podešavanja kolor profila u Bridge-u, ta podešavanja se automatski postave i za Illustrator,
i za Indesign i za Photoshop, i onda ti je paket "sinhronizovan".
U podešavanjima za RGB namesti - Adobe RGB, za CMYK - Fogra39.
(ukoliko neko od ekipe ima drugi predlog, neka napiše i neka napiše i razlog).

Svoj "kalibrisani" kolor profil ne stavljaš u Photoshop, nego kao default Windows profil.

Što se tiče Assign i Convert u kolorni profil...
ima raznih tema po netu, nešto se pisalo i ovde o tome koliko se sećam,
evo ti jedan od linkova koji mi se čini ok

http://www.gballard.net/psd/assignconvert.html

a nadam se da će se neko pojaviti sa još nekim informacijama.
forbiden2d
Hvala puno! Probacu da realizujem ovaj lep predlog. Mada mi se cini da su cvi Adobe programi vec po defaultu sinhronizovani.
Izgleda da je problem u pojedinacnim failovima. Jer kad otvorim svoje stare fajlove umesto da mi bude po defaultu za RGB:"sRGB IEC61966-2.1. on ima Kodak ili fujifilm. Gde se i ja sam cudim odkud su mi oni namesteni za skoro sve failove ( i uvek neki drugi color profil.)
Stvarno je ovo ironicno i smesno jer ja color profile nikad nisam dirao u zivotu. A failovi su veoma stari i super su se pokazivali dok sam imao CRT monitor.

ps: Ja sam diskusiju o ovome otvorio i na forumu od sveta kompjutera. Pa ko ima volje moze da vidi sta su mi tamo predlagali. Hvala.
Rasprava na ovu temu na forumu Sveta Komjutera
Leon
Ako ti i jeste paket sinhronizovan, koliko vidim iz screen shot-a, nije onako kako sam napisao - RGB = Adobe RGB i CMYK = Fogra39.

Ali bez obzira na sve, meni i dalje nije jasno kakve veze ima zamena monitora sa toliko uočljivom razlikom
u kolor nijansama između Adobe softvera, ne mogu da povežem šta se događa.

Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.