Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Stresene fotke
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Hybrid
Poceo sam cesce malo da slikam u studiju i na poslednja dva slikanja sam tek kad sam dosao kuci video da su mi neke fotke stresene tj nisu dovoljno ostre...

Slikam kinezima i to ne moze da se menja za sad...

Sta da radim?

Monopod?
Shutter delay?

Slikam na 1/160 i oko f/8

I na kraju, moze li to nekako da se spase? Nije sad da je blurovano mnogo nego prosto nije ostro kao na nekim iz serije...pogotovu sto bi neke bilo savrsene za stock... sad.gif

Bas sam se smorio...
Odysseus
Je l' ti to slikaš iz ruke? smile.gif
Miljko KG
Monopod i stativ su dobra pomagala ako slikas na vecim ziznim daljinama.

Shutter delay smara u studiju.

Kako bilo ko moze da ti kaze da li se nesto moze spasiti kad nisi okacio primer koliko su ti fotke stresene. A, i da jesi, sam znas kolika ti je ostrina potrebna.
Sto se stocka tice, verovatno znas da je IS tolerantniji na nedovoljno ostru fotografiju od SS.
istankov
koji objektiv, koji aparat? da li je fotografija sa akcijom ili bez? da li je objektiv sa VR ili bez? da li je objektiv VR + stativ? Da li je ...

Mož' bude dosta stvari problematično...
mipko
shutter 1/60 bez stabilizacije bi u mom slucaju mogao da bude upotrebljiv do recimo 50mm, po neka na 85mm bi ispala dobra (ali to je sreca ne pravilo).
Moje iskustvo i tremor ruku mi kazu da do 85mm treba shutter speed 1.5-2 x zizna daljina, za objektive bez VR. To nije pravilo to sam samo ja u pitanju i moje ruke.
Hybrid
Da, slikao sam iz ruke jer me tripod bas usporava ali ako je to jedino resenje, navicicu se... sad.gif

Slikam sa D80 i 50mm 1.8 starim i sa 18-135mm negde oko 70mm...nista nema IS, VR...ne slika se akcija, portreti, beauty portreti sa promenama faca ali nikakva kretanja... :/
mipko
1/60 za 70mm je jako nategnuto iz ruke i sasvim je normalno da imas neki procenat stresenih fotki.
Hybrid
1/160s, pogresno si procitao smile.gif
mipko
uf, izvini, danas nisam sasvim svoj smile.gif
cvele001
^ Pojedi Snickers!

Hybrid, ako ne gresim iams Glave od 600w a one imaju dosta malu brzinu oko 1/800... sto je za blic sporo..

Dizanjem ekspozicije neces nista dobiti, moz' da probas sa Pop-up blicom da pokrenes glave i da podignes shutter na 1/250 ali ce opet trajanje na glavama biti sporo. To je jedan od razloga zasto sam ti rekao da ja ne krostim jake kineske glave... Druga stvar bi bila da je u pitanju neki ozbiljan marka rasvete...

300w imaju od 1/1200 pa na vise.. one sto sam ti pricao imaju cak 1/3000

Ako nista drugo, uradi test, nek modl poskoci i fotkaj sa 600w i sa 300 w pa ces videti koliko je blurovanje...

inace, 1/160 je u studiju samsvim dovoljno ako imas brze glave...
Hybrid
smile.gif
Super, konstatovali smo problem...kako da ga resim ili ublazim a da ne podrazumeva menjanje glava...? smile.gif
cvele001
1. da fotkas vostane figure...

2. daj modelima valijum da se smire

3. Da umesto trigerom teras glave sa Pop-Up-om i dignes ekspoziciji na 1/250 amda to ne znaci da ces moci nesto da uradis...
Jo Husafet
Kinezi nisu poznati kao kraljevi brzine tako da moze da se desi da ce neke da bidnu malo stresene.. u stvari tehnicki to nije streseno nego si dobio motio bulr od pokreta modela.

Problem moze da se resi i smanjivanjem snage glava (sto manja snaga - brzi bljesak), znaci digni malo iso, smanji blentu... bilo sta u kombinaciji da spustis snagu kojom okidaju.

Najbolje bi bilo da okacis krop na kom se vidi stresenos' pa da vidimo da li je do tebe il' do glave.

Msm ako krenes da vitlas aparatom, na 70mm 1/160 je ono.. na granici. smile.gif
Hybrid
Ajd' kad se vrnem veceras iz citaonice kacim SOOC slike pa da vidimo posto Pusa dere jarca!? smile.gif)
Froggy
Pazi ja se baš previše i ne razumem/nemam iskustva, ali: Zar dužina bljeska kod tih glava ne zavisi od jačine koju moraju da isporuče? Tako da manja jačina znači i kraći bljesak. Right?

Ako je tako:
ja bih otvorio blendu, malo čačnuo dužu ekspoziciju ili uradio bilo šta tako da od glava tražim slabije okidanje i da dobijem brže pražnjenje, odnosno kraći bljesak.

p.s. Evo iskucah ovo i pročitah Jo-ov koment. smile.gif
Pa ajde da se ne baci, neka ti dva čoveka, nezavisno jedan od drugog kažu istu stvar. XD

Ja ako se dobro sećam baš je cvele kačio fotke razlike fotkanja slabom glavom, high end glavom i blicevima. Sećam se fotke nekog lika sa dredovima koji je skočio...
mikrim@n
Ako imas tripod/monopod probaj. Jednom prilikom sam bio kod Bouza u studiju, i primetio da tu i tamo poneka fotka nije bas dovoljno ostra, u stvari, jeste ostra u granicama prihvatljivosti, ali ne kao vecina koje prosto rezu kolko su ostre. E sad i jedne i druge su nastale bez stativa, tako da mi se cini da je to stvar mirnoce moje ruke. I da, u studiju su bile Bowens glave koliko znam, tako da ne verujem da su glave krive.
istankov
Prosto ko pasulj.

Ako su glave JinHui King Pa JN 600 ili slične - koje imaju "bowens" bajonet, Na D80 nakači SB 800 i prebaci ga u 1/128, (može i pop ap na M pa minimalna snaga) brzinu zatvarača na nikonu stavi ako treba i na na 1/1000, povećaj snagu glava za 2 blende i lupaj do mile volje.

Uradi ovo, pa čekam rezultat.
Hybrid
Uradicu sve sta je receno pa javljam utiske... smile.gif
Evo fotki i 100% cropova...ne sudite fotkama jer su direkt iz aparata a face sam izabrao malo da vas nasmejem...ima i lepsih... biggrin.gif

Ostra:

Krop:

Mutna:

Krop:

tihomirv
CITAT (Jo Husafet @ Apr 4 2012, 15:56) *
Problem moze da se resi i smanjivanjem snage glava (sto manja snaga - brzi bljesak), znaci digni malo iso, smanji blentu... bilo sta u kombinaciji da spustis snagu kojom okidaju.

CITAT (Froggy @ Apr 4 2012, 17:35) *
Pazi ja se baš previše i ne razumem/nemam iskustva, ali: Zar dužina bljeska kod tih glava ne zavisi od jačine koju moraju da isporuče? Tako da manja jačina znači i kraći bljesak. Right?

Princip rada studijskih bliceva je drugaciji i, za razliku od malih bliceva, kod njih snaga i duzina bljeska nisu u vezi.
Miljko KG
^ Slazem se. koliko znam, JunHui600 ima trajanje bljeska od cak 1/60s. Tj, jaaaako sporo. I to bez obzira na jacinu bljeska
istankov
Ovo nije strešeno druže ...
civi
meni ovo lici na omasen fokus
artfocus
I ja bih rekao da je omašen al' ne vidim gde je pobegao.

Pozdrav
-NJS-
meni po dlakama u kosi izgleda kao strešeno.
Hybrid
Pomislio sam na promasen fokus ali nema ga nigde...pola sekunde je razmak izmedju slika...i po dlakama mi isto deluje kao da jeste...

Sve u svemu, jel vam "stresena" varijanta deluje tolerantno ili da ne racunam na njih... sad.gif
kobayashi
Ako je pola sekunde razmak, kada je zakljucan fokus i da li se model znacajnije pomerio (okretao glavu) pri fokusiranju?

Najbolje je staviti nesto okaceno o kanap da se klati, fokus namestiti rucno, i onda fotkati sa stativa pri razlicitim brzinama objekta koji je okacen. Tada cete biti sigurni da li je do objektiva ili rasvete, a mozete i da proverite za razlicite duzine ekspozicije (1/125, 1/160, 1/200...).
cvele001
Pa hybrid sto ne rece da je tako mali razmak izmedju okidanja...

te glave traze da se napune potpuno da bi izbacile snagu kako treba..

moraces da pravis malo veci razmak izmedju okidanja...
AlexandarSB
Obzirom da je fotkano na oko f8 kako se kaze, ni ja ne bi rekao da je omasen fokus.
Hybrid
Oke, znaci mozda monopod, da prbam sa blicem da vidim da li ima razlike i STRPLJENJE...oke... smile.gif
f16
nije fokus ovo je klasicno blago tresenje
ali reko bi da nije do glava jer nema ghosinga vec je samo zamrljano
pazi 50mm x 1,6 = 80mm tj 1/125 je suvise knap da ocekujes da ti bas svaka fotka bude mirna
cak i na 1/250 bi ti se desilo da poneka bude blur-nuta

sto se tice pitanja da l' baciti ili nesto probati sa njima
vake fotke definitivno nisu za full rezoluciju, ali u 800x600 sa laganim hipass-om mislim da prolaze glat

+ savetovao bi da ubijes ambijent skroz kad fotkas (cak i pilot u velikom svetlu kad namincas kako ti se svidja)
Jo Husafet
Ili jos bolje vidi da li kad opalis fotku bez okidaca, ali sa svim ostalim upaljenim svetlima, imas nesto na senzoru, pa ako se nesto i registruje, onda ga smanji ili ugasi. Cisto da se ne prosire zenke ko u lemura kad ga ovi iz NG-a fotkaju na prepad O.O

btw, kinezi su sto se brzina tice uglanom tu oko 1/500-1/2000 kako koji. Iako nema toliko veze koliko kad se fotka blicevima, snaga i dalje utice na brzinu bljeska. Ne tako drasticno ali na granicnim vrednostima, ili skupu istih, itekako moze da odluci o tome da li ce da bidne stresena fotka ili ne.

Miljko, druze, gde nadje 1/60? Da ti nisi nesto pogresno povezao sihnronizaciju i brzinu bljeska? Cak i magneziumski prah je bio brzi od toga smile.gif

f16
btw monopod je u ormanu
nesharm
Au brate, sta sve citam, iskusni fotografi, niko u studio usao nije smile.gif.
Ajmo ovako - Jin Hui kinezi od 600W/s imaju zaista brzinu flesha izmejdu 1/60 i 1/100. Miljko vam je sve lepo objasnio. Ko nije siguran u to, nadjite oscilometar, pa se razocarajte u nalaze smile.gif. Ovo sto se njemu dogadja je klasicna stresenost kada glava jednostavno nema dovoljno kratak bljesak da bi se dobila potrebna zamrznutost pokreta osoba koje stoje. Natpisi 1/800, 1/2000 nemaju veze sa zivotom, osim mozda kod Briese i ProFoto glava, gde se meri t=0.1, i dobijate zaista realnu brzinu bljeska neke glave. Bowens na svojim Gemini 500W/s daje 1/900 na t=0.5, sto dodje oko 1/250 u realnom radu, dok kinezi u celoj prici masno lazu sa svojim podacima.

Hybrid - dve varijante imas da zalecis ovaj problem. Ili bolje glave, ili da slikas sa monopoda. Nemas druge alternative. VR/IS ti ne pomazu u studiju, blic glava treba da odradi smrzavanje, ne mozes se oslanjati na stabilizaciju slike pogotovo ako prekadriras dok fotkas.
cvele001
^ +1
Hybrid
Monopod. biggrin.gif
Jo Husafet
Nesharme, jeste da najmanje vremena provodim u studiju i nemam preterano veliko iskustvo u fotkanju ljudi koji skakucu po setu, ali i dalje ne kapiram kako ce monopod da pomogne da se zamrzne pokret. OK je da se smanji stresenost zbog kretanja aparata, ali to nikako ne utice na kretanje modela u toku trajanja bljeska.
Ako se sinhronizacija nagura na 1/200 (a mislim da moze sa onim setapom okidaca i glava.... koliko se secam uspevalo je na 5D mkii u datom studiju), sa 50mm ima dovoljno mesta cak i na krop senzoru da se ne strese snimak ako je fotograf koliko-toliko stabilan.

U ostalom... igrom slucaja kod sebe imam 2 bowensa 500ke pa cu d' uradim nekoliko upotrednih snimaka njih i Cajniz 600ki (Jin Hui), da u realnim uslovima pokazemo kolika je razlika u "zaustavnoj moci" smile.gif
nesharm
Naravno da hoce....snimi se nekom slow sync kamerom, videces da stresenost u stvari nastaje kad palac pritisne taster za okidanje. Aparat krece malo na dole, automatski i objektiv krece malo na dole...Ni jedna od tih glava ne moze da zamrzne kretajuceg modela, to je potpuno jasno, ali ce anulirati taj potres, te ce pri 1/60-1/80 imati sasvim korektnu ostrinu modela koji (mirno) pozira.

Bowens koji daje oko 1/250 ti daje mogucnost da imas relativno ostre fotke i nemirnih modela, pri cemu razlikuj stariju Esprit seriju (vidno sporija), i novije Gemini glave. Takodje, meni mala snaga glava ne radi nikakav posao, meni zaista treba F11. Za info - Bowens najbrze ispaljuje bljesak na 1/2 snage (rekao sam proizvodjac). Meni 1/2 cesto ne radi - nikakav posao, dakle sinhro je jos sporiji.
nesharm
Vid kako su ruzne 003.gif
Jo Husafet
civi ne troluj bez potrebe, ako vec nemas nista pametno da izjavis. Nije tema ŠBBKBB nego kako sa postojecom opremom dobiti sto bolji rezultat.

Btw, cena u USA nema nikakve veze sa cenom u Evropi

Btw, ako je neko radio sa Einstein-ima ovde, koliko kalota ispred fles lampe radi pos'o kada se koristi gola glava? Deluje kao uber-dobar fazon i cudi me da i ostali nemaju nesto slicno u ponudi (osim onih gigantskih WC kugli koje postoje za bowens mount). smile.gif
cvele001
Evo ovako...
j aimam te KingPa 300w vec tri godine i racim ih najstrasnije... Koristim takodje neki kineski triger, koji BTW radi maestralno, i drzim sinhronizaciju na 1/160, ponekad na 1/200...

Nikad, pazi ali nikad nisam dobio ovako stresenu fotku sa njima. Ko ne veruje nek ispretura po mojim folderim i ako nadje ja mu poklonim obe glave.

U medjuvremenu sam kupio isto kineske Digital Pioneer 300W koje imaju kraci bljesak i testirao ih tako sto je drugar skakao po studiju... rze su i zamrzavaju pokret ist kao i moj SB900...

Da ne bude zabune, evo fotke sa dve KingPA glave na otprilike full snazi i brzini od 1/200... lik je skocio ko kengur i jedino se na kosi vidi da ima motion blura... za regularne portrete modela o ovakvom zamucenju nema ni govora.

Znaci zakljucak je sledeci, King Pa 300 rade kako treba, 600 ne rade jer su relan spore i to ce svako da vam kaze ko ih je koristio, npr Simazoran... To cak kazu i ljudi koji su ih prodavali. Ja cu u naredniih par dana da uradim test kod emne u studiju sa skakajucim koegom i da vam poakzem rezultate, OK?

Bane jump by cvele001, on Flickr
simazoran
Multiblitz ima kalote u ponudi.Sa time sam radio.Verovatno ih imaju i drugi, ali ne smem da tvrdim.
http://www.myphotoweb.com/multiblitz/pages.../DSC_4017aw.jpg
Na starom Bowensu koji trenutno imam kalota je samo preko halogene lampe, izmedju nje i fles lampe.Po pitanju brzine bljeska necete se usreciti i sa poprilicno skupim glavama.Za snimanje skokova i brzih pokreta pomaze jedino nekoliko komada sb800 i 550ex ili..... sledeca opcija je Einstein a ozbiljne a brze sprave kostaju vise hiljada u njinim novcima, recimo Balcar Nexus ide i do 1/10000.Da ne bude zabune i Einstein je ozbiljan
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_pag...d=7-10053-10715
simazoran
Posto me je gosin Cvele spomenuo mogu da potvrdim da je JN600 ekstremno spor, ostavio sam jedan za pozadinu a ostale sam zamenio Visicom koji je solidno brz ali ima glupe komande.Daleko od toga da je JN losa sprava, prodaje se polovan za 90-100€, a video sam kod nekih koji rade maturante da su 600 i 300 izdrzale vec par sezona.Znaci za malo para on lepo radi posao ako su staticne stvari u pitanju.Po pitanju trigera imao sam Kineske i ratosiljao ih se posto su me uzasno nervirali.Sad koristim Paul C Buff koji su ekstra, okidaju i kroz zid ako treba samo mi optike u toj kombinaciji slabo rade.....
Dr Bouz
savet: koristi stativ uvek kad mozesh. savet dva: koristi monopod uvek kad ne mozesh da koristish stativ.
primetimo ovom prilikom da sam ostao bez daljnjih saveta, a na da tu temu biggrin.gif
Jo Husafet
Cvele, posto ja dotle sigurno necu ici na jug, ponesem ti Bowensa GM200 i 500R pa da na licinom mestu uporedimo. Kapiram da bolji test od toga ne mere.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.