Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: razni problemi :)
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
zoranpetrovic84
Pa da pocnemo: oprema d700+24-85 2.8-4.0(zonerica)+sb900 na svim fotografijama

1. Mislim da je objektiv izuzetno ostar, slike klinca su na f4 i, fokus na njegovom desnom oku i ja sam ovim bas zadovoljan.

2. tanasije uzunovic je slikan takodje na f4 1/80 800iso 38mm pogledajte njegove nogavice/ patike kao da ima neki ghost efekat?! Da li je to zbog velike blende ili neceg drugog? Da li treba manja blenda? Lice mu mozda nije najostrije jer sam prekadrirao? Ne znam koja je najbolja metoda za fotkanje ovog tipa? Probao sam sa bocnim tackama bez prekadriranja ali cini se da opet nije to to..globalno imam problema sa vertikalnim snimcima sto se ostrine tiche. sa horizontalnim fotkama je sve u redu.

3. Pogledajte ovu grupnu fotku glumaca, obratite paznju na skroz levog lika? Takodje ima neki 'ghost' efekat + je dosta mutan? Da li je opet ovde trebala veca blenda? Da li je objektiv losiji po coskovima?

p.s. evo i full res ako se losije vidi na ovim slikama

http://imageshack.us/photo/my-images/40/ta...jeuzunovic.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/827/pet4224.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/190/pet4222.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/692/pet4173f.jpg/

hvala....
istankov
Objektiv decentriran.

Znači neki od elemenata nije idealno paralelan ili nije idealno u optičkoj osi sa ostalim elementima. Ako znaš za problem možeš lako da ga izbegneš
Gagygenije
Isto mi deluje na decentriran. Refot bi to trebalo da sredjuje ako ti bas smeta, a mislim da je negde oko 70e ako se dobro secam (nemoj me drzati za rec jedan drugar je nosio svojevremeno).

Zop!
guru
QUOTE (istankov @ Mar 29 2012, 15:13) *
Objektiv decentriran.

Znači neki od elemenata nije idealno paralelan ili nije idealno u optičkoj osi sa ostalim elementima. Ako znaš za problem možeš lako da ga izbegneš

Kako, da odnese objektiv u servis ? smile.gif
zoranpetrovic84
ista varijanta...

ostrio sam na nju:) a ostro iza biggrin.gif

Uploaded with ImageShack.us

full res:

http://imageshack.us/photo/my-images/51/majarakovic.jpg/

na horizontalnim fotkama je sve u redu(klinac), ostreno na to oko i tu je i bilo ostro!?
mlukic999
1. jel ti blic na 1. zavesicu?
2. 1/80 na 60mm je tu negde, recimo da je bezbednije na 1/125
3. pored svih mera osiguranja meni je Sigma 17-70 na 20D to radila u kombinaciji sa blicem na brzinama manjim od 1/125 (mada sam u to vreme bio manje iskusan pa ne mogu da tvrdim da nije u pitanju "duh druge zavesice")
Jo Husafet
Zorane, koji deo onog "decentriran ti je objektiv" nisi s'vatio? dry.gif

Na 2.8, kada je i levo i desno muljavo da muljavije ne moz' biti, neces ni videti problem. Kako di sada nisi skapirao da ti je leva strana snimka uvek neostra, tj. donja kada okrenes aparat za 90 stepeni u portretnu orijentaciju.

edit: postoji i mogucnost, mada mizerno mala, da ti se u oba slucaja neko pomerio i to ovaj baja lna levom kraju glumacke druzine ili da je gosn. Tanasije u tom trenutku resio da stepuje, mada je to ono.. bas mala sansa.
artfocus
Jes' da nema veze sa temom al' probaj malo da izbegneš direktan blic, čini mi se da si imao uslova (plafon je beo, ako se ne varam).

U vezi teme, jesi li probao sa većim brzinama pošto nemaš stabilizaciju, možda su ti i strešene malo.

Pozdrav
cvele001
Ovo je ozbiljno decentriran objektiv... tacka.

Sta vise, imam utisak da ima problem sa nekim od elemenata i da u odrejenom polozaju "padne" tako da dodatno zasere stvar.

Ako ne gresim, a ne gresim, ciscenjem objektiva u REFOT-u koje je oko 3000 dinara ces automatski dobiti i centiranje objektiva jer inace moraju da ga rasture...

Znaci pravac Refoto i sacekas tri cetiri dana i sve ko novo...

ajeto
Stavi ravnu letvu cca 2m ili razvučeni colštok na travu (horizontalno) i uslikaj ga iz stojećeg stava pod koso pa ćeš lijepo vidjet kako se rasprostire polje oštrine.
Jo Husafet
Sta je colštok? huh.gif
neobarocco
drveni metar laugh.gif

Gracanin
Colštok biggrin.gif
Jo Husafet
Aaaaa.... Kad se ne druzim s' crnotravcima tako mi i treba smile.gif

Hvala

guru
Koja uzasna rec, 'fala bogu da je Engleski prvi svetski jezik smile.gif
cvele001
laugh.gif
@work
Zanimljivo stivo, zasto se decentrirani objektiv iz servisa vraca a da nije popravljen.

Those lenses, the ones that had decentered or tilted elements, were likely to not get fixed at the service center.
Nikonlina
Ovakav problem sam slučajno videla pre par nedelja u jednoj radnji.
Takođe se radilo o 24-85 2.8-4.0. Jedina razlika je što je greška na suprotnoj strani snimka.
Čudno taj objektiv mnogi hvale. A ovo je drugi put za mecec dana da se srećem sa istim problemom sa tim objektivom.
istankov
nije nikakvo čudo sresti se sa takvim problemom kod bilo kog objektiva, naprosto - kucneš, kvrcneš, radiš, ne paziš ... i elementi unutar objektiva se razmeste kako njima odgovara.

Nešto nisam siguran da "običan" servis može da reši decentriranost objektiva prostim - rastavi - sastavi. Za takvu popravku je potrebno mnogo više alata, vremena i znanja nego što su spremni da potroše u servisu tipa "aha crkao ti je af modul -> menjaj komplet modul, cinge cing 300€" - a zašto je crkao i da li je bilo potrebno očistiti kontakte, jer dosadašnja iskustva sa raznim elektronikama kažu: "više od 90% svih grešaka je uzrokovano lošim kontaktima"

Objektivi su jako jako zajebani mehaničko - optički sklopovi.
zoranpetrovic84
Nista ondak, nosim danas u servis. Jel'treba i telo i objektiv da se nose ili samo objektiv!?
Jo Husafet
samo objektiv
mipko
@zoran: ne moras biti zabrinut zbog tela, samo objektiv odnesi.
AlexandarSB
javi kad je gotovo, interesuje me rezultat ( cena-usluga )

srecno !
zoranpetrovic84
ostavih samo objektiv...valjda ce biti ok...javicu sta se zdogodilo smile.gif
zoranpetrovic84
danas mi javise da je 2500 dindzi 'provera' objektiva ali da je kao problem sto im nisam ostavio i telo?! u svakom slucaju, cekam da preuzmem objektiv pa cu videti...sta oni mogu da rade sa telom i sa objektivom, jedino camera af micro adjustment?
guru
Mozda nemaju drugo telo da vide koji je problem sa objektivom smile.gif
istankov
Dokaz da se decentirani elementi unutar objektiva ne mogu rešiti u običnom servisu. U najmanju ruku bi trebali da imaju optičku klupu i kolimatore, a to je cifra da se smrzneš. A i da imaju, opet - šta mogu da urade ako nemaju kompletne rezervne djelove za sve objektive... jer tu nema "e kucni ga ovdje, ošmirglaj ga ondje"...
simazoran
Ja nisam cuo da se u servisu moze centrirati objektiv, a i inzenjerski gledano mi je to cudno, pa u fabrici ga nisu uradili kako treba a sad ce neki ........ to da sredi pomocu stapa i kanapa.Ima ona lepa prica o kontroli kvaliteta kod Japanaca i kod Leitza i tu je objasnjena i razlika u ceni, i preciznosti izrade.
Uzgred jos jedna primedba, to nije staklo na nivou tog tela.Ovde je dosta razglabano o tome sta uzeti u kombinaciji sa kojim telom i mislim da je nepotrebno ponavljati.
guru
Ovakvi objektivi nisu dosli iz fabrike, to se desilo udarcem ili nesto slicno, to cak ni Sigma nece pustiti smile.gif

A sto se tice Leitza, to je isto kao da si rekao "Mercedes od 150k evra je bolji jer su Nemci preziniji" smile.gif Upravo je obrnuto, "po dolaru" niko ne moze da napravi bolju stvar od Japanaca, problem je sto je trziste za te skupe objektive malo, a svako ce pre da kupi Leitza zbog brenda, pa sta ima da se cimaju. Nemci treba da uzivaju dok mogu, jer doci ce dan kada ce japanci krenuti da prave taj kvalitet za manje para, a Nemci onda mogu samo kljuch u bravu, kao za mnogo stvari u poslednjih 20 godina smile.gif
-NJS-
cela manuelna Zeiss koljekcija koja papreno košta se pravi na Džapanu u Cosina radionicama tako da ti ta priča neće piti vodu za 20 godina... šta će Koreanci nuditi za 20 godina - e to je već druga priča.
nebersk
CITAT (guru @ Apr 2 2012, 19:03) *
Nemci onda mogu samo kljuch u bravu, kao za mnogo stvari u poslednjih 20 godina smile.gif

Nemačka foto industrija je stavila ključ u bravu još 80-ih godina prošlog veka, ostala su samo imena, koja su otkupili drugi wink.gif
kobayashi
Japanci nece nemce niikad pregaziti i unistiti, tako da ce se uvek klanjati njihovim brendovima, iako su i sami inzenjeri Cajsa odavno priznali da japanci prave bolju optiku (prvenstveno zahvaljujuci boljoj tehnologiji lepljenja stakala u grupe sociva, jer imaju daleko bolje lepkove od nemaca).
Medjutim, Japan je zemlja koja toliko postuje tradiciju da se to ne moze recima opisati i docarati, i nikada nece pregaziti i unistiti jedan Zeiss, vec ce radije kupiti taj brend (u slucaju da dodje do bankrota) i dalje ga prodavati i reklamirati kao nemacki brend, jer ako posmatrate istoriju japana, nikad nisu krali i svojatali tudja dostignuca kao svoja, vec su na tudjim dostignucima ucili i ista unapredjivali.

Najbolji pokazatelj kakvi su japanci je to sto ima toliko japanskih brendova u foto industriji, a opet ne idu na to da jedni druge pregaze i uniste, za razliku od zapadnih kompanije koje su jedne drugima otimali trziste i na kraju svi ostali bez istog.
simazoran
Iz fabrika izlaze decentrirani objektivi, naravno nije svaki decentriran, a i polozaj bajoneta tela u odnosu na ravan senzora moze biti problem.Zato ce cesto isti objektiv raditi razlicito na razlicitim telima.Posebno su zum objektivi problematicni zbog velikog broja elemenata, a na delovima gde se stakla montiraju javljaju se odstupanja.Cisto masinstvo.
Nije mi zelja da polemisem ko pravi bolje objektive, to je besmisleno.Govorio sam o kontroli kvaliteta.
Ponavljam jos jednom posto neki preskacu redove i citaju ono sto nije napisano, govorio sam samo o kontroli kvaliteta a ne ko pravi bolje objektive.
zoranpetrovic84
@simazoran pa taj objektiv ovde nahvalise svi zivi koji ga koriste na d700 smile.gif
simazoran
Drago mi je sto su zadovoljni.Vecina objektiva pristojno radi kada se privrne na 11, a kako se odvrce blenda pocinju razlike.Kriterijumi o tome sta je dobro su razliciti, kao i nase potrebe, kome treba staklo ostro i na blendi 4 ili koje je odlicno na 2.8 izabrace nesto drugo.Ko ne silazi ispod 5.6 ima veci izbor po nizoj ceni.Kada sam radio za novine, najvaznije je bilo imati pokriven dogadjaj, a onda ide gradacija ko to kako uradi......, kada se radi za stok vazna je tehnicka realizacija, a potom ide gradacija ko kako uradi, kakva je ideja...... Mislim da je besmisleno na aparat od 1800€ (ili koliko je vec trenutno) stavljati jeftine optike(osim ako je to neki dobar fiksni objektiv, bilo MF ili AF koji su ipak jeftiniji od dobrih zumova).Ne kazem da ne radi, vec da ne radi onako kako bi mogao, a velike pare su date za telo.
nebersk
CITAT (kobayashi @ Apr 2 2012, 20:34) *
Najbolji pokazatelj kakvi su japanci je to sto ima toliko japanskih brendova u foto industriji, a opet ne idu na to da jedni druge

Da ne idu jedni na druge, samo po neki propadnu, wink.gif
Gde je sad Yashica, gde je Topcon, Gde je Minolta, gde je Miranda (pre Nikona imala SLR) itd itd. Tržište je neumoljivo, ko se ne snadje propada
cvele001
Simazoran, uglavnom ste u pravu ali ovaj put niste...

ja sam u isto vreme imao i 24-70, i 24 2.8, i 24-85 i dosta drugih objektiva i moram a budem potpuno iskren kad ovo kazem, da mi nije zinulo dupe da imam 24-70 ne bih se dvoumio dve sekunde i koristio bih 24-85.

Primerak koji je bio kod mene je od Nidze sa zone, ostar na celom rasponu i to potpuno otvoren. Kad se privren an F4 ostar je koliko i moj Micro 105.

to relano nije top pf the line objektiv ali radi hebeno dobro. Druga stvar je sto je dati komad problematican.

Takdoje, nemojte da mistifikujete centiranje obejktiva, pa nije to naucna fantastika, svaki element je pricvrscen prstenom koji u najvecem broju skucajeva cak moze i da se regulise. Sta mislite sta se radi kad se objektiv odnese na ciscenje, stavi u rekator pa se prasina vaporizuje?

Svaki objektiv moze da se centrira, i pride ovdasnji Nikon servis ima opremu za centiranje kao i znanje...

ako je to centiranosti elemenata onda ce ga srediti, ako je pak ostecen onda nista.

I da, d apotkrepim, moj bivsi 35-70 2.8 je imao slican problem, i uradjen je servis i sve je bilo cakum pakum. Za 3500 dinara i ciscenje i centiranje. Trenutno ga koristi moj kum i radi kao zmaj.
simazoran
Drago mi je ako sam pogresio i sve bude sredjeno u servisu.Taj objektiv bi trebalo probati i na drugom telu zato sto moze postojati i odstupanje kod bajoneta na telu.Sansa je mala ali postoji.Odstupanja se svuda javljaju (kontrola kvaliteta) i ponekad se saberu pa se pojavi problem.
ajeto
Kako je ovo sa servisom završilo? Vidim da se objektiv prodaje. Usput da kažem da sam sa AF-S-om jako zadovoljan.
zoranpetrovic84
nisam pametan...danas nosim cveletu da ga on pogleda smile.gif, mozda ja nesto pogresno radim...
cvele001
Ma bice to OK, samo malo da ga cacnemo biggrin.gif
zoranpetrovic84
resismo problem...tj.cvele je...veceras detaljniji izvestaj smile.gif
mipko
olupali ste ga o beton ? biggrin.gif
mix_NS
laugh.gif
zoranpetrovic84
dakle ovako...uzeo cvele da ga testira...na stranu da sam imao nekim MFA podesen...mozda bolje da to ne spominjem smile.gif

evo fotki koji ilustruju testiranje...cvele je dosao do zakljucka da u jednom polozaju( u kojem ga najcesce i koristim), masi fokus, verovatno zato sto neki prednji element 'padne' u objektivu, kada treba da slika, pogotovu na vecim ziznim daljinama...

1. fotka dobra, ostra
2. dobra, ostra
3. losa(promasen fokus)

U svakom slucaju, cvele mi predlozi da odnesem objektiv u servis i fino im objasnim u cemu je problem...nadam se da ce sledeci put biti popravljen...vodim i cveleta sa sobom smile.gif

hvala cvele jos jednom....na strpljenu i pomoci smile.gif

1.

2.

3.
boric
Мени је, рецимо, занимљиво да сви причате како је објектив децентриран, а да нико није обратио пажњу на човека у позадини (силуета) на четвртој слици који је за разлику од скроз левог замрљаног лика у првом плану... оштар! smile.gif

Као што неко рече, "можда се неко мрднуо".

Што се тиче машења фокуса, то може бити и до тебе, поред објектива.
Али ко зна. Можда је заиста нешто олабављено, као што сам ја једном приликом имао... Срећом, на време уочено и исправљено у сервису, иначе би могао дар мар да буде (шраф да испадне између елемената и да их покрши).

Што се тиче оних духова горе, обрати пажњу на јачину амбијенталног осветљења, експозиције и тако даље.... Са краћом експозицијом ћеш теже добити духове, али постоји шанса да добијеш мрак тамо где није блиц осветлио... А то изгледа одвратно.

поз.
cvele001
Drugari, Zoran je danas bio kod mene i preneo vam ono sto smo ustanovili.

Naime, na samom aparatu je vec bio podesen Micro AF na -10 pa je u startu imao poprilican front fokus. Na close up se nije primecivao ali cim je objekat malo dalje onda je pakao... KAd smo to setovali objektiv je gadjao fokus kao zmaj. Uzgred, sasvim ostar primerak..

medjutim, kad smo mislili da smo to resili ispade da i nismo jer kao sto Zoran rece jos u prvom postu, kad se aparat okrene VERTIKALNO tako da rukohvat dodje iznad objektiva (tipican nacin drzanja za vertilau) nastane problem. Ove tri fotografije su uradjene sa istog mesta u rasponu od 2 sec i jedan je sa aparatom okrenutim u vertikalu na desno, onda horizontala i onda vertikala u levo. U krajnjem polozaju dolazi do potpunog raspada jer je cela fotka mutna i nema ama bas nikakve veze sa tacnoscu fokusa. Uzgred, cak se i pod rukom oseca da se ceo barel pomeri..

Znaci da zakljucimo, Zoran je od starta pricao ono sto je i iistina i nije objektiv decentriran po defaultu vec je ocigledno ostecen ili rasrafljen pa ima problem samo u tom polozaju.

Ako je verovati da ovi iz refota znaju sta rade, kapiram da ce naci resenje sem ako nije otiso neki helikoid koga verovatno nema na stanju...

ja bih sacekao da Zoran donese objektiv sa servisa pa da vidimo sta se dogodilo...
guru
QUOTE (kobayashi @ Apr 2 2012, 20:34) *
Japanci nece nemce niikad pregaziti i unistiti, tako da ce se uvek klanjati njihovim brendovima, iako su i sami inzenjeri Cajsa odavno priznali da japanci prave bolju optiku (prvenstveno zahvaljujuci boljoj tehnologiji lepljenja stakala u grupe sociva, jer imaju daleko bolje lepkove od nemaca).
Medjutim, Japan je zemlja koja toliko postuje tradiciju da se to ne moze recima opisati i docarati, i nikada nece pregaziti i unistiti jedan Zeiss, vec ce radije kupiti taj brend (u slucaju da dodje do bankrota) i dalje ga prodavati i reklamirati kao nemacki brend, jer ako posmatrate istoriju japana, nikad nisu krali i svojatali tudja dostignuca kao svoja, vec su na tudjim dostignucima ucili i ista unapredjivali.

Najbolji pokazatelj kakvi su japanci je to sto ima toliko japanskih brendova u foto industriji, a opet ne idu na to da jedni druge pregaze i uniste, za razliku od zapadnih kompanije koje su jedne drugima otimali trziste i na kraju svi ostali bez istog.

Pa ko kaze da neko tu nekoga zeli da unisti i pregazi ? smile.gif Japanci samo rade svoj posao, i samim tim onemogucavaju ostatak Sveta da naprave bilo sta jer su daleko efikasniji, uvek imaju bolju stvar "po dolaru", ali ne mogu da postignu da prave sve, pa zato jos ima industrija gde ima mesta i za druge smile.gif Iz tog razloga za samo 10ak godina kompletna americka i evropska elektronska industrija je jednostavno nestala, pa danas u visokoj elektronici Japan ima samo Japanskog konkurenta, ostali jednostavno ne mogu da prate taj napredak, pa zato umesto sto *enjamo, treba da budemo srecni sto u rukama za pristupacne pare imamo takve masine, umesto toga bi setali FF Lajke od 9000e sa neupotrebljivim ISO800 smile.gif. Da nije bilo japanaca, mozda bi i dalje vozili film i automobile sa karburatorom smile.gif
civi
to sa karburatorima uopste nije losa ideja....
guru
Da, zato ima nemaca koji ih i dalje koriste smile.gif, a evo ameri su ih prosle godine izbacili iz Nascara smile.gifsmile.gif
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.