Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Kontrola blende na EF objektivu van kucista?
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Zeka
Nabavih skoro makro cevi (manuelne) i onda skontam da mogu da koristim samo pun otvor blende! U mom slucaju je to 1.4 na 50mm. Rezultati su veoma losi zbog ekstremno male dubinske. E sad interesuje me da li neko imam iskustva na ovu temu tj kako na EF objektivu kontrolisati otvor blende kad nije na kucistu, tj. kako ubaciti tube (manuelne) izmedju tela i objektiva a da blenda ne ostane skroz otvorena?

Nadjoh na netu ovo resenje ispod pa me interesuje vase misljenje, ne bih da napravim stetu na 5-ici, radije cu uzeti tube sa elektronikom...

"....Dakle, željeni otvor blende namjestite u nekom modu rada vašeg fotoaparata koji vam to dozvoljava, npr. Av. Zatim jednom rukom pritisnete Depth of field preview dugme koje se nalazi na prednjem dijela tijela fotoaparata blizu objektiva (obično blizu dugmeta za oslobađanje objektiva od tijela fotoaparata, najbolje da pogledate u uputstvu za korištenje). Zatim, još uvijek držeći DOF preview dugme, odvrnete objektiv sa tijela. Blenda je izgubila komunikaciju sa tijelom fotoaparata i, što je ovdje još važnije, napajanje, te je ostala otvorena/zatvorena onoliko koliko ste to vi odredili. U slučaju da se prilikom skidanja objektiva javi Err01 ili Err99, obično gašenje i ponovno paljenje fotoaparata bi trebalo biti dovoljno da grešku poništi...."
guru
Van tela se ne moze to uraditi, jedino reshenje je to opisano. Samo to donosi druge probleme, a to je da na F11 ili F16 necesh videti nista kroz trazilo smile.gif Te tube bez kontakata su zbog toga u principu neupotrebljive...
Zeka
To za mrak u trazilu je ok nego mene vise interesuje da li je opasno za objektiv (ili mozda i za telo) to skidanje "na zivo" dok je blenda zatvorena?
mojeime
Ja sam tako koristio (skidanjem objektiva na zivo), pa na kraju pazarih manuelni objektiv za sitne pare - rucno podesavanje blende, i nema rizika od unistavanja tela/stakla.
Dr Bouz
ono što ti je dodatno obezbeđeno tim metodom je prašina u senzor-compartmentu. dakle nabavi stojanku evara, i vrebaj oglase, i kupi kenjko tube sa onim kontaktima (af/blenda/sveostalo).
Zeka
To je scenario koji sledi i skontao sam ja to cim sam probao tube prvi put nego vise me interesovalo, ako nuzda natera, koliko je rizicno uopste raditi tako nesto. Da je bilo slobodnih leprsavih "Stojanki" lako bih ja Doktore... smile.gif
@work
Ja sam to uradio nekoliko puta i nisam mislio da je rizicno, a i nije se nista desilo. E sad ja ne mogu reci da se i tebi nece nista desiti sa objektivom - aparatom iako nikada nisam video da se na taj nacin nekom desilo neko s**nje. No s**nja se desavaju, koliko vidim nekima se desilo i da adapteri za ne EF objektive sa potvrdom fokusa naprave karambol, a ovako na prvu loptu o tome ne bih ni razmisljao i bez dvoumljenja bi koristio bilo koji adapter.

I da rezimiram to je Canon objektiv na Canon telu (il je Sigma? laugh.gif onda ne znam sta da radis), predpostavimo da su i u Canonu razmisljali da ce gomila diletanata slucajno drzati dof-preview dugme dok menjaju objektive i da su obezbedili da ta operacija bude sigurna i kada je aparat ukljucen.
simazoran
Lepo kupi Ruski makro 50mm i koristi ga sa adapterom, radi zaista odlicno.Bilo ih je nedavno po oko 30-40€.Onda mozes da iskoristis i te nesrecne prstene ili da ih prodas i uzmes M42, mada ti je sve jedno.Ta skidanja i stavljanja sa ukljucenim aparatom su rizicna.
unique93
A kolika je radna distanca sa tim ruskim makro objektivima...(mislim od kraja objektiva do tog subjekta koji fotkam...i mislim na 1:1 uvelicanje) biggrin.gif
mlukic999
Znači adapter m42 na EOS bez potvrđenja fokusa je cirka 700din vidim da neki traže po oglasima i 1000din a ako se navučeš poruči više komada sa ebay-a po 2,88$ http://www.ebay.com/itm/Camera-M42-Lens-to...=item19cf1cae0a

e sad trebaju ti m42 objektivi, a tu imaš raspon od 500-1000din za HELIOS 44M sa Zenita 58mm f2 radi fokus u bekonačno a ima simpatičan bookeh ili ćeš ići na kvalitetnije Carl Zeiss Jena Pancolar 1,8/50 cena je negde oko 3500din ili jeftiniji CZJ Tessar 2,8/50

I na skuplje Carl Zeiss Jena Flektogone 2,4/35 a tu bude raznih cena do 70€ i naravno ima i skupljih M42 šampiona Asahi Pentax Takumar-a koji se teže nabavljaju.

Uglavnom veliki broj m42 50mm objektiva će da ti uradi solidan posao. Solidan je i Pentacon 1,8/50 i nabavlja se za oko 1000din.

Sve u svemu za 40€ i tim tvojim cevima mož da se naradiš poprilično. Što je tuba duža DOF je plići i mora(može) bliže da se priđe. Uz Kenko sa kontaktima od 100€ dobro je imati i prava macro stakla od 350-450€ e onda rađiš baš ozbiljno. Ovako za probe i zezanja ovo je sasvim dovoljno.
guru
Ne mora se uzimati kenko, ima noname tuba sa kontaktima za manje para. Kenko je preko 100e, i to ako se ne plati carina.
unique93
imas u klik-foto.si (slovenacki sajt i prodavnica) tube sa af-om za oko 50-55e...treba da platis jos 5e da bi dostavili u srbiju...racunaj otrpilike 60e... biggrin.gif

Evo... biggrin.gif

http://foto-klik.si/index.php?page=shop.pr...=71&lang=sl
Jo Husafet
CITAT (unique93 @ Mar 29 2012, 21:26) *
A kolika je radna distanca sa tim ruskim makro objektivima...(mislim od kraja objektiva do tog subjekta koji fotkam...i mislim na 1:1 uvelicanje) biggrin.gif

Industar 61 LZ prilazi na nekih 30ak cm ali nije 1:1. Tacnije ja ne znam da su rusi pravili 1:1 stakla.
Prema upustvu sa mog makro meh-a, potrebno je nekih 100mm tuba da bi Industar dosao na to uvecanje.
@work
Ako je Industar 61 LZ 2.8/50mm objektiv onda ce ga na 1:1 dovesti 50 mm ekstenzije. 100 mm bi dalo priblizno 2:1.
Dr Bouz
ma naravno da ne mora kenjko. ja sam reko za kenjko jer sam to probo (baš danas ću da vratim gezi najzad ovaj što mi je on dadnuo da se sigram), i to ferscera kako i treba da ferscera. ima to po oglasima za stoju tu i tamo - a tu koliko sam ja zagledao konstrukciju nema šta da ne radi. znači razlika između onog iz radnje i polovnog je u par otisaka prstiju smile.gif
Jo Husafet
CITAT (@work @ Mar 30 2012, 07:21) *
Ako je Industar 61 LZ 2.8/50mm objektiv onda ce ga na 1:1 dovesti 50 mm ekstenzije. 100 mm bi dalo priblizno 2:1.

Hm.... evo je tablica. Jes da se odnosi na Industar 50 (palacinku), ali bi uvecanje trebalo da zavisi od zizne daljine i rastojanja.

@work
Vidim sta pise u tabeli, a ucio sam ruski godinama i sto je najgore nista nisam naucio, laugh.gif ali sve to ne menja cinjenicu da ti za povecanje od 1x (1:1) treba onoliko ekstenzije kolika je zizna daljina objektiva. Helikoid u samom objektivu moze "dobaciti" jos neku desetinku povecanja ali to je to. Probaj na tom mehu taj objektiv pa vidi i sam, meni su ti podaci sumnjivi.

Pankolar koji imam (50/1.8) sa 50mm tuba daje tacno 1x povecanje
nebersk
gornja tabela ne govori o dužini tube, već o rastojanju izmedju посадочной плоскости обьектива (google translate je to preveo kao kao odredišna ravan sočiva i пленки to jest filma a to je regitraciona distanca aparata plus dužina tube..

PS nisam učio nikad ruski, ali tu je google translate wink.gif
Jo Husafet
Toliko od mojih 8 godina ucenja ruskog smile.gif

Izgleda je skala na mehovima pomerena, tj ne pocinje od nule, odatle i 100mm za 1:1 na 50mm. Izvinjavam se na zbunjivanju ako je to njega doslo. Nisam se nikad nesto akao preterano sa makrom, vec ono.. kad mi treba uvecanje ja ga namincam na onoliko koliko mi odgovara.

simazoran
Ja imam Volnu, a Industar je slican, oba su 1:2 na FF.Na kropu bi to doslo valjda nesto vece uvecanje, to niko nije spominjao.Ruski makroi tongue.gif! rade odlicno osim ako ti treba brzina, a uz par tubica sredjuje se i uvecanje.Ja uvek dajem prednost pravom makro objektivu u odnosu na druge, klasicne 50mm, pa makar to bio i Pancolar.Za to postoje tehnicki razlozi u konstrukciji objektiva, i koga zanima lako ce doci do te informacije uz malo pretrage.
nebersk
CITAT (Jo Husafet @ Mar 31 2012, 15:26) *
Izgleda je skala na mehovima pomerena, ******

Pomerena je za reg distancu M42 aparata
Jo Husafet
Yup. Sad sam pogledao.. krece od 90mm sto mu dodje tacno udaljenost reg. distana + skroz sabijen meh. smile.gif

Zeka
Ljudi bas ste se raspisali... Tudja iskustva i misljenje su od velike koristi kada je covek u nedoumici. Hvala svima!
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.