Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Pomoc oko kupovine aparata
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
GVlad
Pozdrav ljudi.
Listam ovih dana net i vec su mi oci posvetlele od silnih tekstova i setih se da bih ovde mogao dobiti neke odgovore koji me zanimaju. Clan sam od 2008god ali nisam nesto ucestvovao u porukama na forumu, svremena na vreme procitam sta me zanima...
Malo cu detaljnije opisati svoju situaciju pa se nadam da cu dobiti odgovore.
Prodao sam svoj fuji s5600 koji sam koristio par godina i vreme je za kupovinu neceg malo novijeg, prvo sam se zagrejao za fuji hs20exr u rodicu kosta 32000din pa sam onda poceo da listam oglase i vidim da moze da se pazari canon 1100d za 390e nov sa 18-55 IS II objektivom i tu pocinje dilema (mozda je bolje da sam odmah otisao i kupio taj fuji biggrin.gif )
Znam, svi cete reci da se ne moze porediti i ja isto tako mislim ali bi mi dobro doslo par saveta.
Prvo skroz sam nov u dslr kategoriji i nesto kapiram nesto ne a nesto sam skapirao listanjem po netu.
Drugo nemam bas neki budzet da uzimam aparat od 500 i kusur evra (zena, klinac,... i ovo mi je puno ali cu se nekako stisnuti smile.gif ) pa me zanima da li ce mi taj objektiv raditi posao za svakodnevnu upotrebu a da se ne razocaram plus jos malo "umetnicarenja"?
Moje misljenje je da sada pazarim taj canon pa da vremenom dokupljujem sta mi jos bude trebalo, realno taj 30x opticki na fuji ja ne bih nikada koristio ali recimo zet fotka srndace pa sam mu pozajmljivao i za takve stvari dobro dodje stim da opet za neki period bih kupio neki zum objektiv zato i pitam za ova dva ispod i sa tim bi fotke opet bile duplo bolje nego na fuji.

Video sam po oglasima neke objektive pa ako neko moze ukratko da mi kaze sta valja sta ne (znaci ne razumem se uopste ali sam voljan da naucim) recimo kakav je i za sta je
Sigma 18 - 125 f 3.5 - 5.6
a kakav je
AF Tamron 70 - 300mm 1:4-5.6
Da, zanima me i koliko drzi ta baterija koja ide uz aparat? Koliko kostaju baterije?
Kapiram da se prvo malo vezbam sa ovim kit objektivom pa da posle isprobavam sa drugim objektivima.

I nisam postavio puno pitanja, vise je bilo da cujem i od vas da je bolje da kupim dslr biggrin.gif

Pozdrav i hvala u napred na odgovorima, nadam se da nisam bio preterano konfuzan.

cvele001
Druze,

tvoja dilema je normalna ali da ne bi mlatili mnogo dacu ti par saveta kojima se nadam da cu ti razbiti sumnje...

Svaki DSLR je bolji od prosumer aparata.

Kit objektivi su vise nego dobri, u stvari vrlo lepo rade i za pocetak su sasvim dovoljni.

Kako vreme bude odmicalo verujem da ce te pre interesovati sirokougaoni objetivi nego zoomovi ali i da ne bude tako svi 70-300 objektivi rade sasvim korektno.

Sreca je da u zadnje vreme svi prave vise nego dobra stakla tako da ces relativno lako doc do dobrih objektiva kad se skupe parice.

baterije traju jako jako dugo i mnogo duze nego 4AA koje idu u Fuji... rezervne original su skupe ali sva sreca ima dobrih kopija za 10-20 eura koje rade isto tako dobro...

Moj savet ti je da pored kit objektiva uvak pokusas da nabavis neki prajm, poput 50ice 1.8 jer ces tek tad otovriti svet fotografije koja ti je bila nepoznnica na starom aparatu.

Sve ostalo moze u sitna crevca ali polako. Za sad se nadam da je i ovo dovoljno.
zorkos
Taj fuji s6500 je vrlo dobar aparat. U poredjenju sa njim, za onoliko koliko planiras da ulozis dobices sledece:
- cistiji ISO (racunaj ISO 400-800 na dslr kao ISO 100 na s6500)
- bolju dinamiku
- bolji autofokus

Izgubices ekstra ostre slike i boje koje je taj fuji ima. S6500 objektiv malo koji kompakt ima.

Vezano za budget DSLR, bolje ici na polovnjake, i canon 1000d i nikon d5000 je po meni najbolji izbor cjena /kvalitet. Oba se krecu oko 250-300 eur (ovaj canon malo jeftiniji). Nista ne gubis kupovinom D40 koji se moze naci sa odlicnim kit objektivom za 150-200 eur.

Sigma i tamron telefoto objetktiv su macak u dzaku - mozes vrlo vjerovatno imati problem sa fokusom.
Ovi objektivi mnogo variraju od primjerka do primjerka.

Na tvom mjestu uzao bih 1000d sa 18-55IS ili dogurao nekako do 18-135 IS (podcjenjen objektiv) i uzeo neki M42 manuelni sa velikom zizom. Za umejtnicarenje i portrete uzmi fiksni canon 50 1.8. To bi trebalo da izadje do 350 eur (450 ako ides na 18-135IS)

Baterija treba da je dovoljna za cjelodnevno fotkanje (300-500 fotki). Rade dobro i kineske.
GVlad
Da za te fiksne sam zaboravio da pitam i dobro sto ste pomenuli.
A zaboravio sam da napisem da bih 1100d uzeo i zbog video zapisa snimanje klinca i slicno .
Jos jedna stvar me brine a to je ciscenje senzora ili vec cega sto su skinuli sa tog 1100d tako da mi nije jasno kako se moze ocistiti i da li se to uopste prlja?
Jo Husafet
cisti se kao i bilo koji drugi, ali to nije nesto sto treba da te brine ukoliko iole vodis racuna i ne zavrces blendu ko besan.
Mislim da je samo uklonjeno automatsko tresenje senzora kako bi se otkinula zrnca prasine sa staklenog filtera koji se nalazi ispred senzora, al' ruku na srce to i ne radi bas nesto za sechu pa da kazemo da si izgubio ne znam koliko opcija.

GVlad
Da li je puno bolji 18-55IS od ovog sto nema stabilizaciju? Pitam jer razmatram mogucnosti, recimo za slicne pare kao sto bih platio 1100d sa 18-55IS ima 500d sa 18-55 bez stabilizacije. Sta je bolja kupovina?
zorkos
Taj 18-55 bez stabilizacije najcesce je koriscen samo umjesto poklopca tela. Bolje probaj da kupis sa stabilizacijom, po cjenu da ne doguras do 500d koji je bolje tjelo od 1100d.

Takodje pregledaj oglase da li se negdje prodaje canon 28-105, koji je za te pare odlicna kupovina.
GVlad
Zavrsih ja kupovinu pa da se pohvalim, pazario sam canon 500d sa 18-55 is i 55-250is objektivima u kompletu, dobio jos i sd kartice, uputstva, rezervnu bateriju, aparat je odslikao oko 3000 fotki i izgleda kao nov, kais isto tako kao da nije nikad ni koriscen. Niko srecniji od mene danas smile.gif)))
Pozdrav i hvala na savetima pa cemo se druziti sa fotkama kad malo proucim, mada mi se cini da ce to ici veoma brzo, nekako na drugovom nikonu nisam mogao da se pohvatam gde je sta a ovde mi se cini mnogo lakse.
gatto
E pa čestitke i da brzo popuniš hard opasnim fotkama, a po neku i nama ovde da pokažeš smile.gif
Pozdrav
Milak
Nek' te sluzi sa srecom smile.gif Inace i ja imam 500D. Odlican aparat za sve situacije i pomalo nepravedno zapostavljen u odnosu na ostale Canone
dundjerko
razmišljao sam o nekom aparatu sa većim senzorom ali da preskočim entry dslrove jer me kroz vreme plaši zavesica,da ne otkaže.a i ovf su im umanjeni.pa samo video da je evil lepa budućnost po pitanju odstranjivanja mehaničkih delova i ako je evf kako treba.ali i dalje skupi..

ako sam dobro proverio ponudu,ne postiji evil aprat sa aps-c senzorom ali senzor kao kod nikona 1 sa phase dif detection autofukusonim pikselima?!interesantno da je fuji takve senzore stavio na F300 EXR i Z800 EXR,sve neki kompakti ,čak ga i na X-Pro1 nema sad.gif
a nemam priliku ni da isprobam evf,ne znam da li se ovo javlja zbog snimanja kamerom ili je stvarno tako na eloktronskim tražilima?!
http://www.youtube.com/watch?v=cJlyfmmP7Ho
ili izgleda treba sačekati još 6-12meseci da i canon izbaci nešto a i da se omasove.evo ga i samsung NX11,ima amoled evf ,i ima apsc senzor ali nema pdd autofokus na sebi...
NShappy
Još niko nije ujedinio u jednom modelu sve najbolje što tehnologija pruža. A verovatno nikada i neće.

Pogledaj Sony NEX7. Najbolje lelektronsko tražilo što sam video, bolje i od mnogih optičkih.

Nikon 1 ima fazni AF samo kada ima dosta svetla. Kada je svetla manje AF počinje da radi kontrastno. Ne znam baš tačno gde je granica. A svakako treba probati i AF na poslednjim modelima Panasonica i Oly-ja. Poslednje generacije kontrastnog AF-a rade za nepoverovati.

A BTW, zašto bežiš od DSLR-a?!? Zavesice ne crkavaju tako lako, pogotovo ako uzmeš novi aparat.
artfocus
^
Plus što si miran 2 godine dok traje garancija - briga te za zavesicu.
dundjerko
Hiiiiiiiiiiiiiiii 2.4M dot OLED EVF.izvanredno!!!
Da su na nex 7,fuji x 1 pro ili neki samsung nx stvaili jedno 20 onih pdd af piksela ,teoretski ,sa 2,4M tačaka na evf,tehnologija bi bila pa ajd da kažemo objedinjena.I skoro da bi moglo da se kaže,ogledalce ide u istoriju.Al nema još proizvodje tih senzora oism za nikon 1 pa je valjda zato i skup.Pa zato evilili još i nisu komplet zemaena,bar za entry dslr.Ali i što da ih proizvode kad je cd af sve brži i preciniji.
No to su moje želje...Ko zna,možda canon na leto izbaci nešto tako,kako misle da se razlikuju od konkurencije smile.gif
A da je tako ,uzeo bih evil telo i na dalje o telu ne bih razmišljao .Već samo o po kojem staklencu.Jer za jednog amatera i hobistu oko fotografije IL sistemi su uvek iziskivali novac.
Eto razmišljao sam da odmah eliminišem dslr telo.Nekad su im gabariti prveliki,mada njihova ergonomija je nezamenljiva.Ovf su umanjeni i ne uvek 100% pokriveni.A ako bi bio polovan dslr, kao zavesica bi mi crkla... A ja na računaru sve ukupno imam 5000 fotki.Za 10-12g fotkanja kompaktima.Jes baš bi crkla,al ajd...
Možda je rešenje da uzmem neki evil pa da kasnije kad izadju pdd af senzori ,da zamenim telo.Dotle će i brzi cd sf da vrše posao.Samo da vidim koje ležište je najrasprostranjenije za apsc evile.
Auf u raskoraku sam... A nemam gde ni da isprobam sve to...tja..
AlexandarSB
QUOTE (GVlad @ Mar 29 2012, 00:13) *
Zavrsih ja kupovinu pa da se pohvalim, pazario sam canon 500d sa 18-55 is i 55-250is objektivima u kompletu, dobio jos i sd kartice, uputstva, rezervnu bateriju, aparat je odslikao oko 3000 fotki i izgleda kao nov, kais isto tako kao da nije nikad ni koriscen. Niko srecniji od mene danas smile.gif)))
Pozdrav i hvala na savetima pa cemo se druziti sa fotkama kad malo proucim, mada mi se cini da ce to ici veoma brzo, nekako na drugovom nikonu nisam mogao da se pohvatam gde je sta a ovde mi se cini mnogo lakse.

Svaka cast na kupovini ! Mislim da si izabrao i porsao najbolje sto si mogao obzirom na budzet.
Sad jos ako hoces dodaj ovo, i imas i mnogo bolju kontrolu videa.

Pozdrav.
Jersey Bondon
Kad sam kupovao aparat, vodio sam se mišlju da je ogledalce relikt koji izumire, kao i da je smešno prodavati tehnologiju od posle WWII danas. Zato sam tražio EVIL, merkao Panasonic m4/3, a na kraju uzeo Samsung NX11, zbog većeg senzora. Već iduće godine, veliki igrači izbacuju EVIL koji će da koristi, za tu marku, standardne objektive. Prvo tipujem na Nikon zbog bliskosti sa Fuji-jem.
Karl-Heinz Schneider
CITAT (dundjerko @ Apr 16 2012, 16:02) *
...
Možda je rešenje da uzmem neki evil pa da kasnije kad izadju pdd af senzori ,da zamenim telo.Dotle će i brzi cd sf da vrše posao.Samo da vidim koje ležište je najrasprostranjenije za apsc evile.
Auf u raskoraku sam... A nemam gde ni da isprobam sve to...tja..

Ocuvan polovan DSLR i manje razmišljana o zavesici i budućnosti, a više o dobroj fotografiji! smile.gif
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.