Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: LED Monitor i TV
Dizajn Zona > DZ diskusije > Hardver
miksha
Hteo bi da uzmem LED monitor, izmedju 19'' i 22'' a isto tako bi hteo da uzmem i TV
Zanima me koja je bolja kombinacija LED monitor plus eksterna tv kartica ili TV koji cu koristiti kao monitor. Bitno mi je da mi TV ne zavisi od racunara, tj da racunar ne mora da bude ukljucen da bi se gledao TV
Mozete mi dati i preporuke odredjenih modela, monitor mi treba za standardnu upotrebu (surfovanje, filmovi i programiranje)
vili
CITAT (miksha @ Mar 20 2012, 09:19) *
...koja je bolja kombinacija LED monitor plus eksterna tv kartica ili TV koji cu koristiti kao monitor...

Bitno mi je da mi TV ne zavisi od racunara, tj da racunar ne mora da bude ukljucen da bi se gledao TV

Pa onda nemas zasto da se dvoumis, posto ne znam da li ima dostupnih eksternih TV tunera koji mogu da rade bez kompa.
Pinko
Ima naravno, ali ja bih lično išao na TV kao monitor jer sigurno ima bolje čišćenje šuma i peglanje slike (ako se gleda analogna televizija) od ovih eksternih.

Ja ne bih preporučivao ništa jer nisam stručan, ali mogu da kažem da sam skoro uzeo Hitachi od 32" i (iako ne piše nigde u spec.) meni izgleda da je IPS panel, pušta MKV sa USB sticka i ima opciju za snimanje/pauziranje digitalnih kanala opet na USB.

Kapiram da ima i manjih - 24" sigurno.

PS: nemoj da se opterećuješ sa LED-om
miksha
Ja se najvise brinem da ce mi slika biti losija ako TV koristim kao monitor. Video sam slucaj da slika ima odredjeni flickering ali moguce je da je to produkt povezivanja analognim kablom. Kako je najbolje povezati tv sa racunarom? HDMI?
LED sam izabrao samo zbog ugla vidljivosti, i manje vise zbog lepog kontrasta. Planiram da uzmem najjeftiniji TV pa ipak mislim da je LED u toj klasi bolji od ostalih ili gresim?
Pinko
LED je tip osvetljenja, a ne tip panela i koliko znam nema nikakve veze sa uglovima gledanja, sa kontrastom i dubinim crne - da. Inače kad čitaš o LED panelima i njihovim prednostima obrati pažnju da li se misli na edge LED ili full LED tip osvetljenja. Prednosti LED panela u stvari su najveće kod full LED panela - ne toliko kod onih sa edge LED.

Razlika je bitna a nalepnica na kutiji ista smile.gif.

Inače Hitachi sam pomenuo baš zbog IPS panela (ja tripujem da je IPS smile.gif ) koji imaju najbolje uglove gledanja - što je kod TV-a ekstremno bitno.
rastamon
Nisam hteo da pokrećem novu temu, pa nađoh ovu i reših da u njoj postavim jedno pitanje ...

Polako mi posustaje matori CRT TV, na kraju dosta je i izdržao ... Bliži se Nova godina, pa sa njom valjda i neki popusti i sniženja, pa sam polako počeo da razmišljam o nabavci lcd TVa...

Odlučio sam da idem na 32'', ne veći, jer ćemo ga gledati sa male udaljenosti, do 2,5 m, i mislim da veći ne bi imao puno smisla ... ili možda bi ?

Par dana sam gledao šta kod nas ima u ponudi, i iskreno ne snalazim se baš najbolje među svim tim modelima, funkcijama, i sl. Marka mi nije bitna, budžet je oko 500e, ne više ...

Svaki savet i iskustvo je dobro došlo ... šta gledati prilikom odabira, ugao gledanja, tip panela, napredne funkcije ? Verujem da niasm jedini koji o ovome razmišlja, pa izvolite, podelite svoja iskustva, razmišljanja ...

U napred hvala!
rastamon
Thanks for nothing ... tongue.gif

lm, nakon višednevnog googlanja i mozganja, čitanja raznih testova i utisaka korisnika, sveo sam izbor na sledeća dva ...

Panasonic TX-L32ET5B VS Samsung UE 32es6100

prvi ima IPS panel, pa prema tome bolje uglove vidljivosti, a drugi bolje izvedene internet i smart TV funkcije ... oba imaju pasivni 3D, koji mi iskreno nije bio bitan pri izboru, ali je ispalo tako, jer sam želeo TV koji ima WiFi ...

alternativa je neka plazma, i verovatno bih nju i uzeo, ali dobri primerci daleko premašuju moj skromni budžet ...

eto, to je moj finalni izbor, i voleo bih da čujem Vaše cenjeno mišljenje o ova dva TVa pre nego što se konačno odlučim i pazarim...
vili
CITAT (rastamon @ Dec 14 2012, 10:53) *
Thanks for nothing ... tongue.gif

Nisam hteo nista da odgovaram posto smatram da je besmisleno davati 500€ za 32" TV. Razlika izmedju onog od 300 i onog od 500 je minimalna. Pre bih onda isao na vecu dijagonalu (37", 40", 42")

Ja sam kupio 32" HD ready za 300€. Ima sve sto mi treba i prezadovoljan sam. Nema smart TV funkcije, koje mi ne trebaju posto imam vec WD Live TV uredjaj. Na dijagonalama ispod 40" nije neka razlika izmedju HD ready (720p) i full HD (1080p).

Jedino sto bih uvek isao na neko ime u TV svetu (LG, Panasonic, Toshiba, Sony, Samsung...) pre nego na "sveze" marke (WEG, VOX, Hbatec, Kung-Fu, Shang-Chi i slicno)
rastamon
Pa eto, mogao si to da odgovoriš, da smatraš da je besmisleno smile.gif

ne bih išao na veću dijagonalu jer ćemo taj tv gledati sa male razdaljine, 2-2,5m max ... a nisam neki filmofil i ne pratim sport, pa da mi sad treba ne znam kakav big screen ugođaj... u ostalom i tih 32'' je premija u odnosu na svadbeni poklon, crt od 20'' koji sada gledamo, od kad nam je riknuo matori samsung od 70cm ...

Ono što mi je mnogo bitnije od toga je da ima razumno dobru sliku i kada se gleda malo iskosa, jer nam je dosta nezgodan raspored u dnevnoj sobi gde će stajati. Sama soba nije baš mala, 5 sa 4m, ali tv mora da stoji na sred dužeg zida, jer je takav raspored prozora u njoj, da bi se na njemu videla slika a ne refleksija sa istih... zato mislim da bi IPS panel bio možda najbolje rešenje ... tj Panasonic ...

Oko cene, tv ne kupujemo baš tako često, ovaj će (ako potraje) kod nas biti duži niz godina, zato mi ne bi bilo žao da izbrojim koji evro više, da bude malo naprednija varijanta tj. dovoljno dobrih karakteristika da ne zastari u narednih nekoliko godina ... ne tvrdim naravno da je ovo moje razmišljanje ispravno, zato sam i potražio mišljenje drugih pre same kupovine ...

koji si ti uzeo, ako nije tajna, da ga malo propustim kroz googleta smile.gif

vili
Samsung UN32EH4000: http://www.samsung.com/us/video/tvs/UN32EH4000FXZA
Nov model, za ovu godinu.
rastamon
Verujem da je sasvim OK ... ja sam poručio ipak ovog samsunga, ue32es6100, na preporuku... a kakav je, prepričaću kad bude stigao wink.gif
rastamon
Stigao tv juče ekspresno. Veeeliki plus za našeg proverenog dealera wink.gif Preživeo je nekako ozloglašenu aksu, i ako je po stanju u kom je kutija bila očigledno niz put doživeo svašta... tako da njima ovaj put ne beležimo minus. Za to je najviše zaslužan dragi samsung koji nije štedeo na stiroporu...

A sad malo prvih utisaka. Tv je made in Hungary, za sam panel ne znam, ali kada se skine ona pločica iza o kojoj govore po forumima vidi se made in Slovakia huh.gif Lepo je dizajniran i izuzetno lagan, samo 6,5 kg bez postolja. Izrada je solidna, postolje je metalno i stabilno. Kada sam pokušao da ga sastavim nije mi baš išlo, prvo sam pomislio da su dali neodgovarajuće (šire) šrafove ... u stvari samo ih treba pre sklapanja prvo provrteti na silu (ali baš).

Slika je out of the box najblaže rečeno jeziva. Kontrast nenormalno pojačan, sve je magenta-plavičasto, svetli tonovi izgoreli, lica kao obojena flomasterima. Ali nakon malo podešavanja sve ipak izgleda mnogo bolje. Ja imam iptv, tako da nisam ni očekivao neke fantastične rezultate. Na starom crtu je sve izgledalo odlično, po gotovo na onom svadbenom poklonu od 50cm dijagonale. Moram da priznam da sam na prvi pogled ipak bio dosta razočaran, ali kad se izabere pravi format slike (automatski retko pogodi najpovoljniji), u stvari program i ne izgleda loše ... po gotovo kada se u obzir uzme da tv "razvlači" SD signal na ekran HD rezolucije. Drago mi je što nisam uzeo veću dijagonalu, jer verujem da bi sve to izgledalo mnogo gore ...

HD signal zato izgleda odlično. 3D je zanimljiva opcija, pogledao sam par primera sa neta, do sada nikada nisam imao prilike. Uz Tv je došlo 4 pari naočara koje u opšte nisu ni glomazne ni neudobne kao što sam čitao na netu, ali treperenje je primetno, i pomalo smeta ... nije baš da boli glava, ali meni osećaj nije baš prijatan ... možda se i naviknem, ali ne verujem da ću puno vremena provoditi u gledanju filmova u 3D.

Meni je dobar, podešavanja ima jako puno, ali su logično raspoređena, daljinski je ok ... Smart tv je takođe OK, internet radi sasvim solidno, nije baš da leti, ali je lepo znati da je tu kada zatreba... za nuždu mogu da posluže i kursori na daljincu, ali za neko opušteno krstarenje treba ipak kupiti bežičnu tastaturu sa tačpedom ... ne znam samo da li odgovara bilo koja ili se mora kupovati original samsungova ... all share funkciju nisam još isprobao, ali hoću sigurno ...

Zvuk je malo plitak, ali sasvim ok za malecke zvučnike okrenute prema zidu, filmovi pušteni sa fleške sasvim pristojno izgledaju, čak i u divix formatu, sabijeni na mizernih 600x300 piksela ...

I tako... prvi utisci su jako pozitivni, backlight ne probija (skoro) nigde, vidi se malo u desnom gornjem uglu, ali samo kada je ceo ekran crn, međutim ne planiram baš puno da gledam potpuno crn ekran, pa mi to ne smeta toliko biggrin.gif Inače, ovaj model nema micro dimming funkciju, zbog toga dobacuje "samo" B energetski razred, ali po meni ni to nije tako loše, jer tih 50w koliko troši i nije puno u poređenju sa cevima koje sam do sada gledao ...

Ugao gledanja na koji se mnogi žale je po meni potpuno korektan, do duše, najveći pod kojim ga mi gledamo je oko 45 stepeni ... a iskreno ja ni ne vidim neku poentu gledanja tva pod puno većim uglom huh.gif

Eto, to bi bila neka moja zapažanja i utisci, nadam se da nisam mnogo ugnjavio, ali želeo sam da kažem ipak nešto više, možda nekome pomogne pri odlučivanju ... Po internetu nisam nalazio baš puno utisaka o ovom modelu, ni na Engleskom, a pogotovo ne na Srpskom ... e sad, da razumem Rumunski, Mađarski ili Turski, verovatno bih povatao više od onih 4 ili 5 od 5 zvezdica kojima su ga ljudi obično ocenjivali laugh.gif

Pozdrav svima, i ako vas interesuje još nešto, slobodno pitajte wink.gif
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2013 Invision Power Services, Inc.